ΣΚΥΛΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Στο border collie που έχω, απλά αυτά τα σκυλιά δεν πρέπει να κατεβαίνουν σε εκθέσεις μορφολογίας. Είναι σκύλοι εργασίας και πρέπει να εκτρέφονται με ανάλογα κριτήρια και όχι βάσει εμφάνισης. Όποιος πράττει διαφορετικά καταστρέφει τη φυλή.
.

ΣΩΣΤΟΟΟΟ!!!! αχ,αχ,αλλο μεγαλο θεμα για συζητηση.........
- ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ''ΚΑΘΑΡΑ'' ΣΚΥΛΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ??

- ΓΙΑΤΙ ''ΧΑΛΑΝΕ'' ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΝ ΕΚΤΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ?

- ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΦΥΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ??

- ΣΕ ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΦΥΛΩΝ ??

- ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝ ΕΚΤΡΑΦΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ??

- ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ??

:wink: :wink:

Ξεκινήστε και τα λέμε ... :D

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
πες και εσύ ποιος έγραψε αυτά τα πράγματα να του απαντήσω ...............

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
θελω να διαβάσω τι ακριβώς ειπαν και γιατί

πολυ απλά τα γραφόμενα δεν ισχύουν

nearos

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2008
205
0
denis, Οποις το εγραψε αυτο κατα την γνωμη μου εχει δικιο θα τοποθετηθω αργοτερα. Αλλα με μια διευκρινηση
οτι δεν ειναι απαραιτητο οχι οτι απαγορευεται.

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Κρατάω από τα links τα ακόλουθα:

«Οι εκθέσεις μορφολογίας είναι ότι ακριβώς λένε οι λέξεις

Εκθέτουμε και αξιολογούμε την Μορφολογία του σκύλου σύμφωνα με το πρότυπο της κάθε φυλής ανεξάρτητα και παίρνουμε μια κρίση για την ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ δηλαδή τον ΦΕΝΟΤΥΠΟ του σκύλου και ΟΧΙ τον χαρακτήρα του.»
«Το σημαντικότερο, η σκελετοδομή είναι ότι εκτροφείς και εκθέτες παρουσιάζουν (εκθέτουν, επιδεικνύουν) τους σκύλους τους προς τον κριτή και το κοινό, προκειμένου ο πρώτος να επιλέξει τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα κάθε φυλής ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν στην αναπαραγωγή με σκοπό τη συνεχή βελτίωση κάθε φυλής.
»

Και δηλώνω άσχετη με τις εκθέσεις και δεν έχω και κανένα ενδιαφέρον να γίνω σχετική.
Θα μιλήσω μόνο για border collies γιατί δεν έχω ασχοληθεί με άλλη φυλή. Τα bc’s είναι από τις ελάχιστες ράτσες που συνεχίζουν να εκτρέφονται για τον πρωταρχικό σκοπό τους, δηλαδή για βοσκή. Εκτρέφονται λοιπόν κι εκτιμούνται για τις ικανότητές τους και όχι για την εμφάνισή τους.
Τα bc’s σίγουρα έχουν κάποια γενικά στάνταρ χαρακτηριστικά μορφολογίας ως φυλή που αφορούν το ύψος, το βάρος κλπ. Υπάρχει όμως μια μεγάλη ποικιλομορφία γιατί πρωτίστως είναι σκυλιά εργασίας. Απαντώνται πάνω από 10 χρωματισμοί, καφέ, γαλάζια μάτια ή διχρωμία, όρθια ή τσακιστά αυτιά, διάφορες ποιότητες και μήκη τριχώματος.
Στις Η.Π.Α. υπάρχει πόλεμος. Το AKC (American Kennel Club) αποφάσισε να μην επιτρέπει πλέον σε bc’s να αγωνίζονται μόνο σε αθλήματα και ότι θα πρέπει να είναι πλήρως αναγνωρισμένα ως show dogs για να τους επιτραπεί. Οι ιδιοκτήτες καλούνται να μην εγγράφουν τα σκυλιά τους στο AKC αλλά ενθαρρύνται να τα εγγράψουν στο ABCA (American Border Collie Association). Υπάρχουν εκτροφείς που θέτουν ρήτρα έτσι και δικό τους σκυλί εγγραφεί εκεί. To American Border Collie Association αποφάσισε να διαγράφει σκυλιά που έχουν πάρει μέρος σε εκθέσεις μορφολογίας. «The ABCA is a working stockdog registry and believes that breeding for conformation standards rather than working ability is detrimental to the health and working ability of the Border Collie. Consequently dogs or bitches which have been named a "Conformation Champion" by a conformation registry are not eligible for ABCA registration, even if they otherwise meet the requirements for registration. The ABCA will de-register any ABCA registered dog or bitch should it be named a "Conformation Champion" after January 1, 2004, and will not register the offspring of any dog or bitch named a "Conformation Champion" after that date.»

Στην Μ.Βρεταννία υπάρχει πάλι ο ίδιος διχασμός. Το ISDS (International Sheep Dog Society) υποστηρίζει την εκτροφή για ικανότητα στη βοσκή. Το Kennel Club υποστηρίζει την εκτροφή βάσει εμφάνισης.
Τα bc’s αναφέρονται ως «working sheepdogs» και το bc του ISDS Border Collie δεν έχει πρότυπο φυλής.
Το εκτροφείο που επέλεξα εγώ είναι εκτροφείο για working sheepdogs κι εκτρέφουν (κι εκπαιδεύουν) σκυλιά για βοσκούς και βέβαια για sheepdog trials.

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
αφου διαβασες τα link για αυτά τι λες ???????

ΜΑΚΗΣ

Σκυλί το οποίο δεν ανταποκρίνεται στο πρότυπο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ή ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΗ πολύ να κάνει την δουλειά για την οποία προορίζεται.
Το έχω γράψει και σε άλλο post σκύλος με συγκλίνοντες ταρσούς δεν έχει αντοχή (άρα δεν μπορεί να βγάλει τα 20 χλμ του τεστ αντοχής που απαιτούντε πριν το SchH 3 και το κυνηγόσκυλο δεν μπορεί να είναι όλη μέρα στο βουνό.
Το ίδιο για ένα σκυλί με μικρό εύρος στήθους (δεν θα χωράνε τα ανάλογα πνευμόνια), λάθος ή ανεπαρκείς γωνιώσεις (δεν θα έχει το σωστό διασκελισμό άρα θα κουράζετε ευκολότερα), κ.λ.π κ.λ.π κ.λ.π.
Υπάρχουν βέβαια και τα αισθητικά κριτήρια.
Π.χ ένα κίτρινο μάτι θα κάνει ένα rott να μοιάζει γελοίο και ένα πεσμένο αυτί σε ένα Γερμανικό να δείχνει κάπως ........‘κακόμοιρο΄.
Και άλλα τα οποία φυσικά δεν μπορώ να αναλύσω λόγω χώρου

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
αν προσέξεις πάνω από το quote γράφει ΜΑΚΗΣ

ΕΠΙΣΕΙΣ γραμμένο στα link που διάβασες???????

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Καλέ, που πήγε το χιούμορ σου;
Σοβαρά τώρα, εφόσον ένα σκυλί εκτρέφεται βάσει των ικανοτήτων του πως δε θα είναι ικανό γι αυτό το οποίο προορίζεται; :?:
Από το 1900, που αν θυμάμαι καλά ονοματίστηκε η ράτσα, μέχρι το 1995 που δεν εκτρέφανε bc βάσει εμφάνισης δεν χάλασε η ράτσα. Άλλωστε δεν υπήρχε πρότυπο.

Αν εγώ θέλω ένα σκυλί εργασίας με αυτά και αυτά τα (μη μορφολογικά) χαρακτηριστικά και πληροί τις προδιαγραφές μου, γιατί να με ενδιαφέρουν κάποιες εμφανισιακές λεπτομέρειες;

Gogo

Well-Known Member
1 Φεβρουαρίου 2008
538
0
marko
Σωστος ο Μακης!!!! :D ( για το quote)

You can't have one without the other!!!!!! :wink:

marug

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2007
68
0
Σκυλί το οποίο δεν ανταποκρίνεται στο πρότυπο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ή ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΗ πολύ να κάνει την δουλειά για την οποία προορίζεται.
Αρα αυτόματα κάνοντας επιλογή βάση της εργασιακής απόδοσης ξεχωρίζουν τα σωστά μορφολογικά δείγματα.
Οπότε η μορφολογική αξιολόγηση είναι περιττή.

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
για τον ιδιο λογο που προτίμησες καθαρόαιμο.

για να ξερεις τι περνεις και οχι τι περνεις (μάλλον).

μα αν δεν υπάρχει πρότυπο πως εκτρέφεις σκυλιά

με αυτό το σκεφτικό οτιδήποτε έχει τον χαρακτήρα και την ικανότητα για την δουλεια είναι καθαρόαιμο της αυτής φυλής.

άν εγώ λοιπόν έχω εναν σκύλο ο οποίος έχει ενέργεια και δουλεύει με τα πρόβατα είναι border???????

και ας έχει pedigree από boxer

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία αλλά και στην Μ.Βρεταννία που έχουν εκτραφεί σκυλιά για μορφολογικές εκθέσεις, αυτά έχουν μεν ένα προβλέψιμο μορφολογικό πρότυπο, αλλά υπάρχει συμβιβασμός σχετικά με την ικανότητα τους για βοσκή.

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
αλλο το ενα αλλο το αλλο

αν τα δεις ομως σε φωτό θα πεις οτι και τα 2 είναι Border????????

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
ΜΑΚΗΣ said:
αλλο το ενα αλλο το αλλο

αν τα δεις ομως σε φωτό θα πεις οτι και τα 2 είναι Border????????
Ναι, αλλά εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα. Για μένα θα μοιάζει με border αν δεν είναι border σε όλα του. Και όπως είπα, το ζητούμενο δεν είναι τι φαίνεται αλλά τι είναι. Μπορεί κάποιος να δει ένα bc που είναι τόσο διαφορετικό από τα συνηθισμένα ασπρόμαυρα που να μην καταλάβει τι είναι. Εδώ το δικό μου και δεν το αναγνωρίζουν.

nearos

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2008
205
0
ΜΑΚΗΣ said:
Εχει δικιο στο οτι οι εργασιακοι με τους εκθεσιακους
φαν πριν καποια χρονια ηταν σε διαφορετικα στρατοπεδα.
Η αληθεια ειναι υπερ της,αλλωστε η μορφολογια επεται σε σχεση με την εργασια χρονολογικα,ιστορικα.