Πώς διαλέγουμε κουτάβι

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
αν θελω να παρω κουταβι το κλεινω πολυ πιο μπροστα και το πληρωνω με το παραπανω και πριν απο την ωρα του ,το παιρνω και αν μου αρεσει το κρατω αν οχι το δεινω
Πίστεψέ με δεν θα το έκανες αυτό αν το κουτάβι ήταν από φυλή που δεν θέλει κανένας στην Ελλάδα (που δεν ξέρει κανένας στην Ελλάδα ή που είναι πιο δύσκολο να βρεις ιδιοκτήτες που κάνουν για τέτοιο σκύλο στην Ελλάδα). Το ότι είσαι εκτροφέας και έχεις μία από της πιο δημοφιλής φυλες της χώρας το κάνει απλό να πάρεις κουτάβι με βάση μόνο το πεντιγκρί, και να το δώσεις αργότερα αν δεν σου βγεί καλό.
Δεν είμαστε όλοι τόσο τυχεροί.

Αν δεν μου άρεσε ο δικός μου σκύλος πχ. θα έκανα πολλούς μήνες να βρώ κάποιον (αξιόλογο) να τον πάρει. Ίσως και να μην έβρισκα ποτέ.
θα συντηρούσα έναν σκύλο (που κοστίζει το ίδιο ακριβώς στην αγορά και συντήρηση με τα πιο αξίόλογα αδέρφια του) που δεν με "τρελαίνει" και που θέλει μια περιουσία σε φαγητό (και αποπαρασίτωση κλπ) κάθε μήνα, και υπερβολικό καλλωπισμό (άσχετα με τις εκθέσεις). Μόνο το φαγητό είναι 2 χ15κιλα τον μήνα.

Βλέπεις, είναι όλα σχετικά.

Last edited:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Βρε δεν αντιλέγω στη μεθοδολογία επιλογής για όποιον έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις (εργασία κλπ.). Γι αυτό είπα μήπως πρέπει να αλλάξει ο τίτλος ("...για απαιτητικού?" "...για εργασιακούς?" "...για βιτσιόζους?"). Γιατί έτσι όπως είναι θα μπει κι ο ταλαίπωρος που θέλει ένα καναπεδομαλτέζ και θα αλλαλιάσει...
Άστον να αλλαλιάσει. Έχει ντεπόν στο περίπτερο.
Ακόμη και αν τρομάξει και φύγει τρέχοντας θα μάθει ένα πράγμα: Πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν σκέφτονται σαν εκείνον και που δεν θεωρούν την επιλογή του σκύλου τους ισάξιο με το να επιλέγεις καρέκλα.

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
738
χαλκιδα
www.facebook.com
εγω εχω αποριες.αφου διαλεξα τον εκτροφεα κ τη γεννα.εκλεισα το κουταβι χωρις προκαταβολη και χωρις να ξερω τη τιμη.ειδα τα κουταβια πολυ μικρα μια φορα και μετα πηγα να διαλεξω.μπηκα στο(στοιβο)μονος μου με τα κουταβια(1ωρα περιπου).διαλεξα.φωναζω τον εκτροφεα του λεω αυτη αγαπαω.μου λεει καλη επιλογη,καθομαστε μετα στο σαλονακι που χει κ μου λεει καποιος που ειναι βοηθος εκπαιδευτης(ας πουμε).ποιο διαλεξες?το ταδε του λεω ασε μου λεει την ειχα ξεχωρισει απο την αρχη.να επισημανω ο εκτροφεας δεν ανακατευτηκε στην επολογη μου,την τιμη την εμαθα εκεινη τη στιγμη(οσο και αν ειχε σε λογικα πλαισια θα την επαιρνα).
να επισημανω οτι εκτρεφει μαλινουα και γ.π και γω ποιο πολυ ηθελα γ.π λογω της (ευκολιας του).εκεινος με προετρεψε να παρω μαλινουα(και θα δω την αξια του).οπως επισης ηξερε οτι δεν θα ασχοληθω με εργασια(ασχετο που θα το κανω γιατι με παει ο σκυλος θελω δεν θελω να το κανω).σε ολη τη φαση το θεωρειτε σωστο και τι λαθος στην ολη φαση

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Άστον να αλλαλιάσει. Έχει ντεπόν στο περίπτερο.
Ακόμη και αν τρομάξει και φύγει τρέχοντας θα μάθει ένα πράγμα: Πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν σκέφτονται σαν εκείνον και που δεν θεωρούν την επιλογή του σκύλου τους ισάξιο με το να επιλέγεις καρέκλα
Συμφωνώ απόλυτα!
Αντιλαμβάνομαι πως προφανώς αυτές οι σκέψεις δεν τις κάνει ίσως το μέσο όρο στην Ελλάδα.. ίσως και σε άλλα μέρη.
Πόσοι όμως παίρνουν από εκτροφέα?
Πόσοι κοιτάνε ή ξέρουν να διαλέγουν εκτροφέα?
Να επιλέγουν τι διατροφή του σκύλου τους?
Να ενημερώνονται για την εκπαίδευση πριν αρχίσουν τα παρά τράγου δα?
Πόσοι ενημερώνονται για το ποίοι σκύλοι είναι πράγματι καναπεδοηδές και δεν καταλήγουν π.χ. με κυνηγόσκυλα λόγο εμφάνισης?
Πόσοι γνωρίζουν την φυλή που έχουν, τις ανάγκες τους?
Πόσοι δεν την εκφυλίζουν?
Στο ίδιο παρανομαστή είναι και η επιλογή του κουταβιού..καλώς ή κακώς..

Αυτός που θα αλαλιάσει έχει φύγει ήδη πριν ξεφυλλίσει το φόρουμ σελίδα σελίδα.., αυτός που θα παραμείνει θα αντιμετωπίσει την συζήτηση ως ενδιαφέρουσα.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
εγω εχω αποριες.αφου διαλεξα τον εκτροφεα κ τη γεννα.εκλεισα το κουταβι χωρις προκαταβολη και χωρις να ξερω τη τιμη.ειδα τα κουταβια πολυ μικρα μια φορα και μετα πηγα να διαλεξω.μπηκα στο(στοιβο)μονος μου με τα κουταβια(1ωρα περιπου).διαλεξα.φωναζω τον εκτροφεα του λεω αυτη αγαπαω.μου λεει καλη επιλογη,καθομαστε μετα στο σαλονακι που χει κ μου λεει καποιος που ειναι βοηθος εκπαιδευτης(ας πουμε).ποιο διαλεξες?το ταδε του λεω ασε μου λεει την ειχα ξεχωρισει απο την αρχη.να επισημανω ο εκτροφεας δεν ανακατευτηκε στην επολογη μου,την τιμη την εμαθα εκεινη τη στιγμη(οσο και αν ειχε σε λογικα πλαισια θα την επαιρνα).
να επισημανω οτι εκτρεφει μαλινουα και γ.π και γω ποιο πολυ ηθελα γ.π λογω της (ευκολιας του).εκεινος με προετρεψε να παρω μαλινουα(και θα δω την αξια του).οπως επισης ηξερε οτι δεν θα ασχοληθω με εργασια(ασχετο που θα το κανω γιατι με παει ο σκυλος θελω δεν θελω να το κανω).σε ολη τη φαση το θεωρειτε σωστο και τι λαθος στην ολη φαση

Δεν ξέρω τι να υποθέσω... έχεις αφήσει πολλά ερωτήματα αναπάντητα.

1) ήταν προσυμφωνημένο να έχεις όποιο σου αρέσει (1η επιλογή) ;
2) σε ποιά ηλικία πήρες το κουτάβι;
3) τον ξέρει η μάνα του τον εκτροφέα; (θέλω να πω, έχουν ζήτηση τα κουτάβια του) ;
4) πόσο το πλήρωσες τελικά;
5) οι γονείς τι σκύλοι είναι (με τίτλους ή χωρίς) ;
6) ο εκτροφέας γιατί δεν ήθελε να κρατήσει ένα για τον εαυτό του (ή κάποιον κολλητό) ; ή δεν σε ενδιέφερε να ρωτήσεις;
7) το πιο συμαντικό... ΠΟΤΕ δεν ζήτησες την άποψη του εκτροφέα για το κουταβάκι; Μείνατε μόνο στο "καλή επιλογή"; Δεν ρώτησες γιατί;

Last edited:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Συμφωνώ απόλυτα!
Αντιλαμβάνομαι πως προφανώς αυτές οι σκέψεις δεν τις κάνει ίσως το μέσο όρο στην Ελλάδα.. ίσως και σε άλλα μέρη.
Πόσοι όμως παίρνουν από εκτροφέα?
Πόσοι κοιτάνε ή ξέρουν να διαλέγουν εκτροφέα?
Να επιλέγουν τι διατροφή του σκύλου τους?
Να ενημερώνονται για την εκπαίδευση πριν αρχίσουν τα παρά τράγου δα?
Πόσοι ενημερώνονται για το ποίοι σκύλοι είναι πράγματι καναπεδοηδές και δεν καταλήγουν π.χ. με κυνηγόσκυλα λόγο εμφάνισης?
Πόσοι γνωρίζουν την φυλή που έχουν, τις ανάγκες τους?
Πόσοι δεν την εκφυλίζουν?
Στο ίδιο παρανομαστή είναι και η επιλογή του κουταβιού..καλώς ή κακώς..

Αυτός που θα αλαλιάσει έχει φύγει ήδη πριν ξεφυλλίσει το φόρουμ σελίδα σελίδα.., αυτός που θα παραμείνει θα αντιμετωπίσει την συζήτηση ως ενδιαφέρουσα.
Έτσι είναι. Και εγώ ποτέ δεν θέλω να υποτιμώ κανέναν. Η πληροφόρηση μόνο καλό μπορεί να φέρει. Φαντάζομαι τον εαυτό μου το 1994 που αγόρασα τον πρώτο (εκθεσιακό και παράληλα εργασιακό) μου σκύλο.... θα ήταν Θείο δώρο αυτό το θρεντ τότε. Τότε δεν είχαμε ίντερνετ, μόνο πείσμα και πάθος!

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
738
χαλκιδα
www.facebook.com
Δεν ξέρω τι να υποθέσω... έχεις αφήσει πολλά ερωτήματα αναπάντητα.

1) ήταν προσυμφωνημένο να έχεις όποιο σου αρέσει (1η επιλογή) ;
2) σε ποιά ηλικία πήρες το κουτάβι;
3) τον ξέρει η μάνα του τον εκτροφέα; (θέλω να πω, έχουν ζήτηση τα κουτάβια του) ;
4) πόσο το πλήρωσες τελικά;
5) οι γονείς τι σκύλοι είναι (με τίτλους ή χωρίς) ;
6) ο εκτροφέας γιατί δεν ήθελε να κρατήσει ένα για τον εαυτό του (ή κάποιον κολλητό) ; ή δεν σε ενδιέφερε να ρωτήσεις;
7) το πιο συμαντικό... ΠΟΤΕ δεν ζήτησες την άποψη του εκτροφέα για το κουταβάκι; Μείνατε μόνο στο "καλή επιλογή"; Δεν ρώτησες γιατί;
ναι απαντησω...
1.ναι ηταν συμφωνημενο
2.σχεδον 2μηνων
3.ναι ειναι αρκετα γνωστος
4.δεν εχει σημασια(λογικη τιμη)
5.νομιζω δεν εχει σημασια
6.ξερω οτι κρατησε κουταβι για δικο του προσωπο μου το πε(ημουνα και μπροστα στο τηλ).νομιζω ομως εδωσε αρσενικο και γω θα επαιρνα θηλυκο οπως και να χει
δεν την ζητησα απλα οταν τη διαλεξα και μου πε καλη επιλογη με ρωτησε γιατι τη διαλεξα.του εξηγησα τα δικα μου κριτηρια.κ μου απαντησε οτι ειναι ενας σωστος τροπος επιλογης με τα θελω μου αλλα δεν ειναι και στανταρ και οτι δεν εχω να φοβαμαι τιποτα.
απο τοτε οτι μου λεει ειναι κανονας βεβεα κ βλεπω σε οτι μου λεει οτι εχει δικιο!!

κρανης ανεπτυξε το θελω την αποψη σου

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Αν δεν κάνω λάθος, το κουτάβι σου το πήρες από το Δημητρίου, σωστά;

Επειδή ακριβώς ο άνθρωπος είναι εκπαιδευτής πάνω απ' όλα, θα περίμενα να σου διαλέξει κουτάβι έτσι ώστε να μπορέσει να σου δώσει αυτό που θα σου ταιριάζει καλύτερα ως χαρακτήρας.

Σε όλους μας μπορεί να αρέσει το κουτάβι που είναι πιο παιχνιδιάρικο, που δαγκώνει περισσότερο, που είναι πιο δυναμικό από τα υπόλοιπα (αποφεύγω να χαρακτηρίσω με λέξεις όπως κυριαρχικό κτλ επειδή για τον απλό κόσμο όπως εμείς δε λένε τπτ όταν κοιτάμε μια γέννα). Αυτό δε σημαίνει ότι το κουτάβι που πήρες είναι το πιο κατάλληλο για εσένα.

Πάντα στη σχέση μεταξύ σκύλου και ανθρώπου παίζουν ρόλο οι χαρακτήρες τόσο του ιδιοκτήτη όσο και του σκύλου.

Ως παράδειγμα και μόνο, ένας ιδιοκτήτης με νεύρο και ένταση, λογικά θέλει ένα κουτάβι που να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά όχι σε μεγαλύτερο βαθμό από εκείνον. Αντίθετα ένας πολύ ήρεμος άνθρωπος, θα μπορέσει να συμβιώσει με ένα σχετικά ήρεμο κουτάβι, χωρίς πολλά νεύρα. Η σχέση είναι αλληλένδετη και βασίζεται σε λεπτές ισορροπίες.

Φυσικά, με την καθοδήγηση ενός έμπειρου, όλα μπορούν να γίνουν, αλλά ως αρχή πιστεύω ότι το κουτάβι πρέπει να συμβαδίζει ως χαρακτήρας με τον ιδιοκτήτη, ειδικά για μια σχετικά δύσκολη φυλή όπως το Malinois.

Όσο για αυτό:

το ταδε του λεω ασε μου λεει την ειχα ξεχωρισει απο την αρχη
εγώ προσωπικά το ακούω βερεσέ. Είναι από τα γνωστά που λένε ΟΛΟΙ οι εκτροφείς.

Μη με παρεξηγείς. Δε λέω ότι το κουτάβι σου δεν είναι καλό. Μπορεί να είναι και το καλύτερο της γέννας, ή τουλάχιστον ένα από τα καλύτερα. Ούτε έχω δει τη γέννα, αλλά και να την είχα δει σίγουρα δε θα μπορούσα να κρίνω. Απλά το λέω επειδή υπάρχει η τάση να παρουσιάζονται όλα τα κουτάβια ως "super"...

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Συμφωνω με τον kkranis. Eφοσον ο πελατης διαλεξε, τι θα του ελεγε αστο αυτο και παρε ενα αλλο? Ή θα του ελεγε μαπα αυτο που διαλεξες...Τωρα μπορει ο Dr. Zhivago να εχει μια πιο ρομαντικη προσεγγιση γυρω απο τους εκτροφεις αλλα σιγουρα δεν ειναι αυτη ο κανονας...

Προσωπικα δεν νομιζω οτι καταλαβαινεις τον χαρακτηρα του σκυλου σε ικανοποιητικο βαθμο απο τα παιχνιδια και το πως τρεχει οταν ειναι 20-30 ημερων. Σκυλακια που ηταν τα πιο ηρεμα σε μια γεννα, εξελιχθηκαν αλλιως οταν μεγαλωσαν και το αντιστροφο. Μεγαλο ρολο παιζει η ανατροφη και το περιβαλον απο την στιγμη που θα υιοθετηθει και μετα...

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
738
χαλκιδα
www.facebook.com
κρανη ναι σωστο αυτο που λες το παλικαρι που μου το πε δεν ειναι εκτροφεας ουτε εκπαιδευτης του δημητριου.κ μη νομιζεις δε τα τρωω αυτα.κ ας μη ξερω απο σκυλια
τωρα το γιατιδεν μου ειπε παρε αυτο οχι εκεινο κτλ δεν ξερω γιατι το εκανε απλα με αυτα που λεμε εδω μου εκανε εντυπωση που δε με προετρεψε για καποιο κουταβι συγκεκριμενα.βεβεα φανταζομαι οτι αυτος εχει διαφορετικη αποψη.τεσπα οπως και να χει τον εμπιστευομαι.γιατι οτι μου χει πει εχει αποδειχθει περα για περα σωστο.κ λιγο πολυ τη φυλη την ξερει παρα μα παρα πολυ καλα.αρα ξερει και το τροπο και ειναι διπλα μου σε οποιο θεμα.απλα μου εκανε εντυπωση ο τροπος επιλογης σε σχεση με αυτα που συζηταμε

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Είναι σαν το μαγαζι ρουχων, που ό,τι και να δοκιμασεις, η ομορφη πωλητρια θα σου πει ότι σε κανει κουκλο και ότι τελικα αυτό που διαλεξες ηταν αυτό που ξεχωρισε κι αυτή από την αρχη. Χαλαλι της βεβαια *agapoylas*:D

Βεβαια, εδω και καιρο ψωνιζω ρουχα απο εξωτερικο, στην μιση τιμη και πολλαπλασια ποιοτητα :D

Σοβαρα τωρα, σουπερμαν, οντως μικρη σχεση με αυτά που συζηταμε εδώ.
Αλλά! Το βασικοτερο το πετυχες από την αρχη. Πηγες σε καλο ονομα και θα εχεις υποστηριξη και μετα. Σου το λεω κι εγω από δω μακρια, που ουτε που τον ξερω τον ανθρωπο. Σκεψου πόσο καλο ονομα εχει στην υποστηριξη και κάθε ειδους βοηθεια.

Μου κάνει εντυπωση βεβαια το ότι κατευθυνθηκες σε μαλινουα και ετσι θα «αναγκαστεις» να κανεις και σπορ.
Υποτιθεται παιρνουμε σκυλο για σπορ επειδη μας αρεσουν τα σπορ, όχι επειδη τραβαει ο σκυλος για σπορ και λεμε αντε ας του κανουμε το «χατηρι».
Μπορει βεβαια να κανω περα για περα λαθος.

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
738
χαλκιδα
www.facebook.com
κοιτα αρη εγω ηθελα η μαλινουα η γ.π κ γενικα ηθελα σκυλο με ενεργεια.ο ανδρεας μετα τη κουβεντα μας μου προτεινε το μαλινουα.ηξερε οτι θα τρωω χρονο με το σκυλο οποιος κ αν ηταν και οταν μιλησαμε για σπορ του ειπα δεν ξερω αλλα δε το αποκλειω δεν ειναι ο λογος το σπορ που το θελω.παρε το μαλινουα και θα δεις μου πε...και ναι εχει δικιο.γιατι αν αγαπας το σκυλο σου κ βλεπεις οτι εχει την ορεξη και την ενεργεια να κανει πραματα δεν μπορεις να μη του κανεις το(χατηρι).οπως και οταν θες να ρουχλιασεις απλα δε σε αφηνει..και αν εισε τυπος π[ου το αγαπας και δε το γραφεις στα συκωτια σου.τοτε σε παει αυτο.με πιανεις?παντως προβλεπετε για μεγαλο κερατο.παντως ο τυπος ειναι πολυ μπροστα

εντιτ.δε σημαινει επειδη ειναι σκυλος για σπορ οτι κανει μονο για σπορ(κυναθληματα).δε σημαινει οτι ντε και καλα πρεπει να ασχολησε μαυτα αμα εχεις τη σφιγκα μεσα σου και αλληλοεκτονωνεστε μια χαρα ειναι

Last edited:

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
Είναι σαν το μαγαζι ρουχων, που ό,τι και να δοκιμασεις, η ομορφη πωλητρια θα σου πει ότι σε κανει κουκλο και ότι τελικα αυτό που διαλεξες ηταν αυτό που ξεχωρισε κι αυτή από την αρχη. Χαλαλι της βεβαια *agapoylas*:D
δεν συμφωνω ,δεν θα μιλησω για το souperman αλλα γενικα,δεν "συμφερει" κανεναν εκτροφεα ή εκπαιδευτη να πει παραμυθι ,γιατι ολα εκ του αποτελεσματος φαινονται ,αν λοιπον καποιος ενδιαφερομενος ιδιοκτητης αποκτησει το κουταβι του με λαθος κριτηρια και η επιλογη δεν ειναι σωστη αυτο θα ειναι ζημια αργοτερα για τον εκτροφεα ,ας μην ειμαστε κοντοφθαλμοι ,οι σοβαροι εκτροφεις και εκπαιδευτες εχουν πραγματικο "κερδος" οταν οι ιδιοκτητες των σκυλων τους ειναι ικανοποιημενοι βαση αυτων που επιθυμουσαν ,η σωστη εκτροφη και εκπαιδευση δεν βασιζετε στις "αρπαχτες",ειναι πραγματικη προσπαθεια που βασιζετε και εδρεωνετε με το χρονο και τα αποτελεσματα του

οταν λοιπον ερχετε ενδιαφερομενος ιδιοκτητης για επιλογη ,τοτε ο εκτροφεας αναλυει τον χαρακτηρα και τη μορφολογια του καθε κουταβιου ,αν ο ιδιοκτητης αφησει την επιλογη στον εκτροφεα τοτε αυτος επιλεγει βαση επιθυμιων του πρωτου ,αν ο ιδιοκτητης θελει να κανει αυτος την επιλογη ,τοτε ο εκτροφεας αφου εχει πει τα υπερ και τα κατα του καθε κουταβιου βαση ενδειξεων που εχει τοτε αφηνει στον ιδιοκτητη το τελευταιο λογο της επιλογης

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
738
χαλκιδα
www.facebook.com
συνφωνω κρινα οταν εχεις κανει καποιο ονομα με χρονια στο χωρο δεν τα χαλας για να πουλησεις δυο κουταβια.απλα εμενα μου εκανε εντυπωση γιατι οτι συζητησαμε εγινε αφου επελεξα κ τιποτα πριν.

κρινα ευχαριστω για τη συμβουλη.το ξερω τοχω καταλαβει και μου το χει αποδειξει σε καθε του κουβεντα.δε τιθεται θεμα με κλειστα ματια

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κρινα, δεν το ειπα γενικα, αλπά εκανα παραλληλισμο με την περιπτωση του σουπερμαν.
Στην τελικη, πώς μπορω να εκφερω γνωμη την στιγμη που δεν εχω επισκεφτει ποτέ μου κανενα εκτροφειο?