Τώραου έχω λίγο χρόνο θα προσπαθήσω να γράψω την αποψη μου αν και είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να γράψω και να απαντήσω που τα μισά θα τα ξεχάσω και τα άλλα μισά δεν θα τα αποδώσω όπως θέλω γιατί με το γράψιμο δεν το έχω αλλά θα κάνω μια προσπάθεια.
@Hammer καταρχήν δεν γίνεσαι κουραστικός. Εγώ (και φαντάζομαι όσοι έχουν παρόμοιες ευαισθησίες) απολαμβάνω την σηζητηση. Γενικά συμφωνώ στα περισσότερα που γράφεις. Η βασική μου ένσταση και διαφωνία στα γραφόμενα σου είναι αυτη
Το ακομα πιο παρανοϊκο και τραγικο ειναι οτι οταν γινει δενδροφυτευση στα μερη που καηκαν θα ειναι παλι με ΠΕΥΚΑ.
Ή θα επιτραπει στα πευκα να κανουν φυσικη αναγεννηση χωρις να παρεμβει κανεις.
Και ειδικά αυτό που έχω υπογραμμίσει.
Σε προηγούμενο μήνυμα σου όπου παρέθεσες κάποια λινκ, έγραψες για συναδέλφους. Δεν γνωρίζω την επαγγελματική σου ιδιότητα η τις σπουδές σου (εγώ πάντως ειδικός δεν είμαι αλλά λόγο της ενασχόλησης μου για κάποια χρόνια σε εθελοντικό επίπεδο και της αγάπης μου για το βουνό και την φύση γενικότερα γνωρίζω κάποια πράγματα περισσότερα από τον μέσο Έλληνα) αλλά αν έχεις σχέση με το αντικείμενο, δεν γίνεται να έχεις αυτή την άποψη. Η φυσική αναγεννηση είναι μακράν ότι καλύτερο μετά από φωτιά.
Αυτά που έγραψα στα προηγούμενα μηνύματα μου αναφέρονται σε κανονικά δάση και όχι σε πεύκονες που προήλθαν από αναδασωσεις τηλεοπτικών καναλιων με υποτίθεται οικολογική ευαισθησία η διάφορους άσχετους φορείς και από τον κάθε πικραμένο γενικότερα. Στην Πεντέλη για παράδειγμα έχουν γίνει εγκλήματα με τις αναδασωσεις. Τι να πρωτοθυμηθω. Τα ελατακια που χρησιμοποιήθηκαν πριν κάποια χρόνια για να φτιάξουν ένα Χριστούγεννιατικο δέντρο στο σύνταγμα και μετά τις γιορτές ο σκαι καλούσε τον κόσμο να πάνε να τα φυτέψουν σε αναδάσωση και τα φύτεψαν δίπλα στην παλιά Πεντέλη; τα δεντράκια που τα ξεφόρτωσαν στην Πεντέλη τα φορτηγά με ανατροπή, φύτεψαν κάποια όσο ήταν οι κάμερες και τα περισσότερα σάπισαν παρατημένα σε σωρούς;
Στα κανονικά δάση λοιπόν δεν υπάρχει μόνοκαλλιέργεια. Όπως έγραψα και σε προηγούμενο μήνυμα μου οποίος θέλει να το διαπιστώσει ας κάνει μια βόλτα στην Πάρνηθα. Στην διαδρομή που έγραψα πριν. Σε όλο το βοριοανατολικο κομμάτι να δει ολόκληρες περιοχές με βελανιδιές. Από μετόχι προς άγιο Γεώργιο για να δει την υπέροχη ρεματιά στην θέση πλατανι με τα αμέτρητα πλατάνια και την πηγή που αναβλύζει μέσα από τον κορμό ενός πλατανου. Σε όλο το βουνό που ανάμεσα στα πευκα είναι παντού πουρνάρια και αμέτρητες κουμαριες με τον πεντανοστιμο γλυκό καρπό τους. Στο μεγάλο χωράφι που η μυρωδιά από τα βότανα σε ζαλίζει. Μπορώ να γράφω για ώρες παραδείγματα.
Εγω λοιπόν φίλε
@Hammer συμφωνώ με αυτά που γράφεις σε ότι έχει να κάνει με τις βελανιδιές και τα άλλα φυτά και δέντρα της ελληνικής φύσης αλλά δεν δαιμονοποιω τα πευκα. Για την εξαφάνιση των βελανιδιων δεν ευθύνονται τα πευκα αλλά ο άνθρωπος που τις έκοψε για το ξύλο τους. Γιατί δεν είχε λόγο να τις εκμεταλευεται στην σύγχρονη εποχή.
Εδω στην Κρήτη που τα βουνά σε μεγάλο βαθμό είναι γυμνά, μακάρι να υπήρχαν τα δάση από πευκα και κυπαρίσσια που υπήρχαν κάποτε. Αλλά και οι βελανιδιές, χαρουπιες και λοιπά ντόπια φυτά και δέντρα.
Στο κομμάτι των αναδασώσεων (αλλά και των δεντροφυτευσεων γενικότερα) όντως το πεύκο χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Χωρίς να γνωρίζω, φαντάζομαι πως γίνεται αυτό γιατί ο σπόρος του πεύκου φυτρώνει πολύ ευκολότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα δέντρα και γενικότερα το πεύκο είναι φτηνο. Με μισό ευρώ αγοράζεις πεύκο ενός έτους από τα φυτώρια.
Στο ότι φυτρώνει ευκολότερα το γνωρίζω γιατί το έχω δει στην πράξη.
Στο χωριό έχω ένα σπίτι σε μια έκταση περίπου 10 στρεμμάτων. Πριν μια δεκαετία ήθελα να φυτέψω διαφορά δέντρα γύρω από το σπίτι και σε διάφορα μέρη του χωράφιου. Μπήκα λοιπόν στην διαδικασία να φυτέψω σπόρους. Πολλούς σπόρους από διάφορα είδη. Πήρα λοιπόν ένα κουκουνάρι από πεύκο, έριξα τους σπόρους στο χώμα και σε 10 μέρες είχα γύρω στα εκατό μικρά πευκακια. Το ίδιο και τα κυπαρίσσια. Χαρουπιες με το ζόρι έπιασαν 10. Το ίδιο και τα πλατάνια. Βελανιδιές πεντεξι. Έλατο δεν κατάφερα ποτέ να βγάλω ούτε ένα. Αυτος φαντάζομαι είναι και ο λόγος που το πεύκο είναι τόσο τρεντυ στις αναδασωσεις. Άλλωστε στην Ελλάδα μας αρέσουν τα εύκολα.
Στα της φωτιάς τωρα για ένα δάσος η φωτιά είναι ευλογία. Η φωτιά που θα προέλθει από φυσικά αίτια (κάθε 100 η 200 χρόνια) και όχι οι φωτιές της Αττικής για παραδειγμα που επαναλαμβανονται ανά 3 η 5 χρόνια. Αυτές είναι καταστροφή. Για αυτές ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας και δεν είναι φυσικό φαινόμενο.
Θέλω να γράψω και για τους ανθρώπους που χάνουν την περιουσία τους από τις φωτιές αλλά λέω να μην το κάνω (τουλάχιστον τώρα) γιατι είναι ευαίσθητο το θέμα και ο πόνος αυτών των ανθρώπων μεγάλος.
Ουφ κουράστηκα να γράφω. Αυτά προς το παρόν