Πυροφύλαξη στην Πάρνηθα


medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.337
8.061
ενα πολυ ωραιο δεντρακι , χρησιμο πολυ (τροφη για ζωα, χαρουπομελο κ.τ.λ) και ανθεκτικο σε ξηρασια (υπαρχει κυριως σε πελοποννησο και κρητη) ειναι και η χαρουπια. Στα μερη μου υπηρχαν πολλες και μετα το 60-70 μειωθηκαν αισθητα για να γινουν βοσκοτοπια και να μπουν ελιες . Σε αναδασωση επισης του 83 χρησιμοποιηθηκαν ασχετα με τη περιοχη δεντρα, ωραιο πευκοδασακι εγινε, αλλα καηκε το 2015

Πλεον οποτε ανεβαινω στα καμενα βουνα στο χωριο μου, ολο τυχαια συμβαινει και κουβαλαω πολλα σπορακια που μου πεφτουν απο τις τσεπες.
Οποιος θελει μετα απο ψαξιμο βρηκα διαδικασια που αυξανει αισθητα τις πιθανοτητες να φυτρωσουν τα σπορακια.
 


ISKENDER

Well-Known Member
28 Ιουνίου 2013
1.986
6.021
SALONIKI
Πουρνάρι το καλήτερο σύμφωνο με @Hammer .

Ο Μάργαρης ξέχασε να μας γράψει γιατι τα πεύκα της Αττηκής
ειναι δέκα φορές πιο εύφλεκτα απο των Γρεβενών.
 
  • Like
Reactions: Hiraeth and medusa


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
Πουρνάρι το καλήτερο σύμφωνο με @Hammer .

Ο Μάργαρης ξέχασε να μας γράψει γιατι τα πεύκα της Αττηκής
ειναι δέκα φορές πιο εύφλεκτα απο των Γρεβενών.
Οχι το καλυτερο φιλε iskender, αλλα μπορεις να το χρησιμοποιησεις σαν αρχικο ειδος για να αρχισεις να "χτιζεις χωμα" λογω της ανθεκτικοτητας του.
Μετα σιγα σιγα αρχιζεις να προσθετεις τα πιο απαιτητικα.
Τα πιο πολλα ειδη των ξηροθερμικων περιοχων ειναι ευφλεκτα, αφου μιλαμε για υψηλες θερμοκρασιες και ελαχιστη υγρασια τους ζεστους μηνες του καλοκαιριου.
 


medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.337
8.061
Λογικα επειδη ειναι διαφορετικα ειδη στα γρεβενα και στην αττικη ... θα εχουν διαφορες και τα δαση και η εξαπλωση κ.τ.λ

πηρα για τη παραλια το ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
σε λιγο φτανω στο κεφαλαιο κωνοφορα :p
 
  • Like
Reactions: ioanna a




medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.337
8.061
Εμένα τουλάχιστον όχι. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ευχαριστούμε.
Απλα δε ξερω μηπως θα πρεπει να ανοιξουμε νεο θεμα πχ αναδασωσεις/δαση κ.τ.λ και να ζητησουμε να μεταφερθουν αυτα, επειδη εδω αφορα την πυροφυλαξη στην παρνηθα.
 


ISKENDER

Well-Known Member
28 Ιουνίου 2013
1.986
6.021
SALONIKI
Εδω που τα λεμε την Αττηκή δεν της πρεπει κανένα δέντρο, κανένα
χωράφι, καμία πλαγιά, κανενας λόφος ας γίνουν ολα ενα
οικόπεδο να τελιώνουμε να γλητώσει και κοσμάκης.

Καίω για να χτίσω... χτίζω για να καώ.
 


tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.564
Εδω που τα λεμε την Αττηκή δεν της πρεπει κανένα δέντρο, κανένα
χωράφι, καμία πλαγιά, κανενας λόφος ας γίνουν ολα ενα
οικόπεδο να τελιώνουμε να γλητώσει και κοσμάκης.

Καίω για να χτίσω... χτίζω για να καώ.
upload_2018-7-25_18-40-50.png
 
  • Like
Reactions: ISKENDER


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Τώραου έχω λίγο χρόνο θα προσπαθήσω να γράψω την αποψη μου αν και είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να γράψω και να απαντήσω που τα μισά θα τα ξεχάσω και τα άλλα μισά δεν θα τα αποδώσω όπως θέλω γιατί με το γράψιμο δεν το έχω αλλά θα κάνω μια προσπάθεια.

@Hammer καταρχήν δεν γίνεσαι κουραστικός. Εγώ (και φαντάζομαι όσοι έχουν παρόμοιες ευαισθησίες) απολαμβάνω την σηζητηση. Γενικά συμφωνώ στα περισσότερα που γράφεις. Η βασική μου ένσταση και διαφωνία στα γραφόμενα σου είναι αυτη
Το ακομα πιο παρανοϊκο και τραγικο ειναι οτι οταν γινει δενδροφυτευση στα μερη που καηκαν θα ειναι παλι με ΠΕΥΚΑ.
Ή θα επιτραπει στα πευκα να κανουν φυσικη αναγεννηση χωρις να παρεμβει κανεις.
Και ειδικά αυτό που έχω υπογραμμίσει.
Σε προηγούμενο μήνυμα σου όπου παρέθεσες κάποια λινκ, έγραψες για συναδέλφους. Δεν γνωρίζω την επαγγελματική σου ιδιότητα η τις σπουδές σου (εγώ πάντως ειδικός δεν είμαι αλλά λόγο της ενασχόλησης μου για κάποια χρόνια σε εθελοντικό επίπεδο και της αγάπης μου για το βουνό και την φύση γενικότερα γνωρίζω κάποια πράγματα περισσότερα από τον μέσο Έλληνα) αλλά αν έχεις σχέση με το αντικείμενο, δεν γίνεται να έχεις αυτή την άποψη. Η φυσική αναγεννηση είναι μακράν ότι καλύτερο μετά από φωτιά.

Αυτά που έγραψα στα προηγούμενα μηνύματα μου αναφέρονται σε κανονικά δάση και όχι σε πεύκονες που προήλθαν από αναδασωσεις τηλεοπτικών καναλιων με υποτίθεται οικολογική ευαισθησία η διάφορους άσχετους φορείς και από τον κάθε πικραμένο γενικότερα. Στην Πεντέλη για παράδειγμα έχουν γίνει εγκλήματα με τις αναδασωσεις. Τι να πρωτοθυμηθω. Τα ελατακια που χρησιμοποιήθηκαν πριν κάποια χρόνια για να φτιάξουν ένα Χριστούγεννιατικο δέντρο στο σύνταγμα και μετά τις γιορτές ο σκαι καλούσε τον κόσμο να πάνε να τα φυτέψουν σε αναδάσωση και τα φύτεψαν δίπλα στην παλιά Πεντέλη; τα δεντράκια που τα ξεφόρτωσαν στην Πεντέλη τα φορτηγά με ανατροπή, φύτεψαν κάποια όσο ήταν οι κάμερες και τα περισσότερα σάπισαν παρατημένα σε σωρούς;
Στα κανονικά δάση λοιπόν δεν υπάρχει μόνοκαλλιέργεια. Όπως έγραψα και σε προηγούμενο μήνυμα μου οποίος θέλει να το διαπιστώσει ας κάνει μια βόλτα στην Πάρνηθα. Στην διαδρομή που έγραψα πριν. Σε όλο το βοριοανατολικο κομμάτι να δει ολόκληρες περιοχές με βελανιδιές. Από μετόχι προς άγιο Γεώργιο για να δει την υπέροχη ρεματιά στην θέση πλατανι με τα αμέτρητα πλατάνια και την πηγή που αναβλύζει μέσα από τον κορμό ενός πλατανου. Σε όλο το βουνό που ανάμεσα στα πευκα είναι παντού πουρνάρια και αμέτρητες κουμαριες με τον πεντανοστιμο γλυκό καρπό τους. Στο μεγάλο χωράφι που η μυρωδιά από τα βότανα σε ζαλίζει. Μπορώ να γράφω για ώρες παραδείγματα.
Εγω λοιπόν φίλε @Hammer συμφωνώ με αυτά που γράφεις σε ότι έχει να κάνει με τις βελανιδιές και τα άλλα φυτά και δέντρα της ελληνικής φύσης αλλά δεν δαιμονοποιω τα πευκα. Για την εξαφάνιση των βελανιδιων δεν ευθύνονται τα πευκα αλλά ο άνθρωπος που τις έκοψε για το ξύλο τους. Γιατί δεν είχε λόγο να τις εκμεταλευεται στην σύγχρονη εποχή.
Εδω στην Κρήτη που τα βουνά σε μεγάλο βαθμό είναι γυμνά, μακάρι να υπήρχαν τα δάση από πευκα και κυπαρίσσια που υπήρχαν κάποτε. Αλλά και οι βελανιδιές, χαρουπιες και λοιπά ντόπια φυτά και δέντρα.

Στο κομμάτι των αναδασώσεων (αλλά και των δεντροφυτευσεων γενικότερα) όντως το πεύκο χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Χωρίς να γνωρίζω, φαντάζομαι πως γίνεται αυτό γιατί ο σπόρος του πεύκου φυτρώνει πολύ ευκολότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα δέντρα και γενικότερα το πεύκο είναι φτηνο. Με μισό ευρώ αγοράζεις πεύκο ενός έτους από τα φυτώρια.
Στο ότι φυτρώνει ευκολότερα το γνωρίζω γιατί το έχω δει στην πράξη.
Στο χωριό έχω ένα σπίτι σε μια έκταση περίπου 10 στρεμμάτων. Πριν μια δεκαετία ήθελα να φυτέψω διαφορά δέντρα γύρω από το σπίτι και σε διάφορα μέρη του χωράφιου. Μπήκα λοιπόν στην διαδικασία να φυτέψω σπόρους. Πολλούς σπόρους από διάφορα είδη. Πήρα λοιπόν ένα κουκουνάρι από πεύκο, έριξα τους σπόρους στο χώμα και σε 10 μέρες είχα γύρω στα εκατό μικρά πευκακια. Το ίδιο και τα κυπαρίσσια. Χαρουπιες με το ζόρι έπιασαν 10. Το ίδιο και τα πλατάνια. Βελανιδιές πεντεξι. Έλατο δεν κατάφερα ποτέ να βγάλω ούτε ένα. Αυτος φαντάζομαι είναι και ο λόγος που το πεύκο είναι τόσο τρεντυ στις αναδασωσεις. Άλλωστε στην Ελλάδα μας αρέσουν τα εύκολα.

Στα της φωτιάς τωρα για ένα δάσος η φωτιά είναι ευλογία. Η φωτιά που θα προέλθει από φυσικά αίτια (κάθε 100 η 200 χρόνια) και όχι οι φωτιές της Αττικής για παραδειγμα που επαναλαμβανονται ανά 3 η 5 χρόνια. Αυτές είναι καταστροφή. Για αυτές ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας και δεν είναι φυσικό φαινόμενο.
Θέλω να γράψω και για τους ανθρώπους που χάνουν την περιουσία τους από τις φωτιές αλλά λέω να μην το κάνω (τουλάχιστον τώρα) γιατι είναι ευαίσθητο το θέμα και ο πόνος αυτών των ανθρώπων μεγάλος.

Ουφ κουράστηκα να γράφω. Αυτά προς το παρόν :)
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.723
7.221
Να ρωτήσω κάτι, σχετικό με τα περί νερού που ανέφερε ο @Hammer :

Δεν ήξερα ότι προτιμώνται τα πεύκα στις αναδασώσεις για τους λόγους που λέτε*. Δε φαντάστηκα ότι οι τρέχουσες πληγείσες περιοχές μπορεί να είναι αποτέλεσμα τέτοιων αναδασώσεων, θεώρησα φυσιολογικό να είναι πευκόφυτες καθότι ήταν παραθαλάσσιες, επειδή έχω συνδέσει κατά πολύ το πεύκο με παραθαλάσσιες περιοχές και ως εκ τούτου θεωρούσα ότι είναι ανθεκτικό στην έλλειψη νερού και ότι οι συνθήκες στα παραθαλάσσια μέρη (όχι πολύ γλυκό νερό, αλμύρα από τη θάλασσα, έκθεση σε αέρηδες κτλ) είναι αφιλόξενες για πολλά άλλα ήδη δέντρων και βλάστησης γενικά, που θα συναντούσε κάποιος σε inland δάση.

Κάνω λάθος; Λόγω της Σιθωνίας άλλα και άλλων παραθαλλάσιων περιοχών εδώ στα βόρεια, όσες περιοχές πίτα στο πράσινο ως τη θάλασσα έχω στο μυαλό μου είναι πεύκο και πουρνάρι, πεύκο και πουρνάρι. Στη Σιθωνία πήγαινα μόνιμα από παιδί (μέσα-τέλη '80), μία αναδάσωση μόνο ξέρω, σχετικά πρόσφατα, που δε νομίζω να άλλαξε κάτι στην υπάρχουσα χλωρίδα.

*Βέβαια, θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν ξαναφτιάξανε το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και βγάλανε αρκετά από τα παλιά, αφρόντιστα βέβαια, δέντρα που είχε, δεν ξέρω τι ήταν, αλλά ήταν τέτοια που εμένα μου κάνουν μια αίσθηση "ότι κουβαλάνε νερό" ρε παιδί μου, και τα αντικαταστήσανε με κάτι άθλια πευκάκια που μου κάνουν ξεραϊλα, πολύ τσατίστηκα.
 




Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Τι σχόλιο να κάνει κανείς;
Είναι κοινό μυστικό, ειδικά όσων ξέρουμε τις περιοχές αυτές από την δεκαετία του 80 και 90.
Και δυστυχώς δεν αφορά μόνο τις πληγείσες περιοχές, αλλά δεκάδες άλλες (μην πω εκατοντάδες) στην Αττική (τουλάχιστον).
Λυπάμαι που θα το πω, αλλά έτσι μεγάλωσε η δικιά μου γενιά και με στεναχωρεί που ελάχιστοι παραδέχονται την πραγματικότητα. Από 2-3 "σπίτια" διάσπαρτα εδώ και εκεί (που κατασκευάζονταν νύχτα για να μην γίνει καταγγελία) φτάσαμε σε ολόκληρους οικισμούς με βιλάρες μέσα σε δάσος.
Και έχουν κάποιοι το θράσος (γιατί περι θράσους πρόκειται) να αναρωτιούνται δημόσια "πως είναι δυνατόν εν έτει 2018 να μην νοιώθει κάποιος ασφάλεια σε ένα σπίτι μέσα στο δάσος".
Στο δάσος που ο ίδιος καταπάτησε πριν κάποια χρόνια και όλως τυχαίως το ξέχασε.
Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του.

http://www.real.gr/koinonia/arthro/...gia_na_mpei_to_mati_sto_sxedio_poleos-484797/
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
...σαν ειδος κοιταει την παρτη του, αλλα και το μελλον των απογονων του, οταν το αφησεις να παει το πανω χερι σε μια περιοχη εχει συμπεριφορα τραμπουκου...
Απόλυτα ταιριαστό με το είδος μας!
 
  • Like
Reactions: Hammer and medusa


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα


"το κοινό κυπαρίσσι της Μεσογείου (Cupressus sempervirens var. Horizontalis) μετά από παρατηρήσεις σε καταστροφικές πυρκαγιές στην Ισπανία παρέμεινε άκαυτο όταν ήταν φυτεμένο σε πυκνούς σχηματισμούς (π.χ. πλατιές λωρίδες και συστάδες) και λειτούργησε ως προστατευτική ζώνη… Το φαινόμενο αποδίδεται στο γεγονός ότι το κυπαρίσσι τους θερινούς μήνες αποθηκεύει πολύ νερό στους ιστούς του και μόλις ενσκήψει φωτιά και υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλες ποσότητες νερού από τα αποθέματα του φυτού εξατμίζονται στο άμεσο περιβάλλον, γεγονός που καθυστερεί ή και παρεμποδίζει την ανάφλεξη…!!"

Πηγή

Αρθρο της Elpais
 




l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.744
7.892
Τι σχόλιο να κάνει κανείς;
Είναι κοινό μυστικό, ειδικά όσων ξέρουμε τις περιοχές αυτές από την δεκαετία του 80 και 90.
Και δυστυχώς δεν αφορά μόνο τις πληγείσες περιοχές, αλλά δεκάδες άλλες (μην πω εκατοντάδες) στην Αττική (τουλάχιστον).
Λυπάμαι που θα το πω, αλλά έτσι μεγάλωσε η δικιά μου γενιά και με στεναχωρεί που ελάχιστοι παραδέχονται την πραγματικότητα. Από 2-3 "σπίτια" διάσπαρτα εδώ και εκεί (που κατασκευάζονταν νύχτα για να μην γίνει καταγγελία) φτάσαμε σε ολόκληρους οικισμούς με βιλάρες μέσα σε δάσος.
Και έχουν κάποιοι το θράσος (γιατί περι θράσους πρόκειται) να αναρωτιούνται δημόσια "πως είναι δυνατόν εν έτει 2018 να μην νοιώθει κάποιος ασφάλεια σε ένα σπίτι μέσα στο δάσος".
Στο δάσος που ο ίδιος καταπάτησε πριν κάποια χρόνια και όλως τυχαίως το ξέχασε.
Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του.

http://www.real.gr/koinonia/arthro/...gia_na_mpei_to_mati_sto_sxedio_poleos-484797/

Γιατί είναι θράσος; Το κράτος που νομιμοποίησε το αυθαίρετο του δεν οφείλει να έχει σχέδιο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης; Παραλογισμός ναι αλλά εφόσον ο παραλογισμός αυτός πήρε τις ευλογίες του επίσημου κράτους δεν δικαιολογεί την ανικανότητα για συντονισμό και προστασία
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Τραγικές καταστάσεις που εύχομαι να μην ξαναζησουμε. Δυστυχώς όμως είναι σίγουρο ότι θα τις ξαναζησουμε στο μέλλον ξανά και ξανά. Θα τις ξαναζήσουμε γιατί λυπάμαι που το λέω αλλά τα πάντα είναι λάθος στον τόπο που ζούμε. Ευθύνη για αυτό που συνέβη έχουμε όλοι μας.
Οι απλοί άνθρωποι για την νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης που έχουμε που το μόνο που μας νοιάζει είναι η πάρτη μας, το ατομικό μας συμφέρον και ας γνωρίζουμε ότι στο μέλλον θα είναι εις βάρος μας. Γιατί επιλέγουμε κυβερνήτες και τοπικούς άρχοντες με κριτήριο το ποιος να μας κάνει το ρουσφέτι, ποιος θα μας νομιμοποίησει το αυθαίρετο, ποιος θα μας εξασφαλίσει μια θέση στο δημόσιο και όχι σύμφωνα με το γενικό καλό του τόπου και του λαού. Χτίζουμε μέσα σε μπαζωμενα ρεματα, μέσα σε δάση που τα έχουμε καταπατησει, αυθαιρετουμε με όποιον τρόπο και όσο περισσότερο μπορούμε, επιβραβευουμε με την ψήφο μας αυτόν που μας νομιμοποιει την αυθαιρεσία μας και όταν κάποια στιγμή έρθει η καταστροφή (που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έρθει) μας φταιει το κράτος, φταίει ο οποιοσδήποτε άλλος εκτός από εμάς.
Χτίζουμε οικισμούς χωρίς κανένα σχέδιο πόλης. Τρέχουμε να προλάβουμε να χτίσουμε μάντρες στα οικόπεδα μας μην τυχόν και μας πάρουν κανένα μέτρο αντί να να παραχωρουμε εμείς οι ίδιοι ένα μέτρο από το οικόπεδο μας ώστε να γίνουν σωστοί δρόμοι που ίσως μας σώσουν τις ζωές κάποτε.
Εκλεγουμε τοπικούς άρχοντες και κυβερνήτες, τους ζητούμε και απαιτούμε διάφορα και δεν ρωτήσαμε ποτε αν αυτοί οι υπεύθυνοι έχουν κάποιο σχεδιασμό για τέτοιες καταστάσεις. Είναι σοκαριστικο αν το σκεφτουμε ποσο μεγάλη ανοργανωσιά υπάρχει στον κρατικό μηχανισμό. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει σχέδιο εκκένωσης για τέτοιες καταστάσεις; Όταν έκανα πυροφυλαξεις με τον ΕΔΑΣΑ και σαν υπεύθυνος προφύλαξης είχα την ευθύνη άλλων 5 απλών εθελοντών και τους οδηγούσα στην καρδιά του βουνού για να κάνουμε πυροφυλαξη, μου ήταν αδιανόητο να μην γνωρίζω τα μονοπάτια διαφυγής ώστε να οδηγήσω τους εθελοντές με ασφάλεια σε ασφαλές σημείο σε περίπτωση φωτιάς η οποιοδήποτε περιστατικου.
Τόση ανευθυνότητα στον κρατικό μηχανισμό;
Τόση ανευθυνότητα στους πολίτες;
Το μόνο συναίσθημα που μου βγαίνει αυτές τις ώρες είναι μόνο απογοήτευση.

Ας πονεσουμε, ας θρηνησουμε, ας κλάψουμε για τους νεκρούς, τις περιουσίες, το δάσος μέχρι να τα ξεχάσουμε και αυτά όταν πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας.
Εξάλλου είναι σίγουρο πως θα τα ξανά θυμηθούμε στην επόμενη καταστροφή που αν δεν αλλάξουμε μυαλά θα μας χτυπήσει την πόρτα σύντομα ξανά και ξανά.
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Το σπίτι μου είναι κοντά σε πευκοδάσος στο οποίο απολαμβάνουμε με τον έρμη σχεδόν καθημερινά την βόλτα μας.
Επιστρέψαμε πριν από λίγο από την βόλτα μας. Στην άκρη του δάσους στην κορφή ενός λόφου υπάρχει πυροσβεστικος σταθμός. Καθώς περνούσαμε από εκεί ο Ερμής είδε ανοικτή την πόρτα και "μπουκάρε" μέσα. Βγήκε έξω ο πυροσβέστης που είχε βάρδια και πιάσαμε σηζητηση. Μου έλεγε πως είναι μόνος του και πως ζητάει επανειλημμένα να φέρουν και άλλα άτομα από την πυροσβεστική της πόλης στον συγκεκριμένο σταθμό γιατί μόνος του σε περίπτωση φωτιάς δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα και μέχρι να έρθουν από την πόλη θα είναι πλέον αργά. Και σε περίπτωση φωτιάς επειδή υπάρχουν πολλά σπίτια στην περιοχή που είναι μέσα στο δάσος θα έχουμε παρόμοιες καταστάσεις.
Παντού τα ίδια δυστυχώς.
 




vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.364
10.512
Athens
Σωστά αυτά περί αυθαιρέτων κλπ., αλλά:

  • Όλα αυτά τα νομιμοποιημένα σπίτια δεν πληρώνουν ενφια, δημοτικά τέλη κλπ? Δεν θα πρεπε να χουν στοιχειώδεις παροχές ασφάλειας? Και μάλιστα όταν δίπλα έχει και παιδικές κατασκηνώσεις?
  • Όπως έγραψε κι ο @manolo υπάρχουν πλάνα διαφυγής μέσα στα δάση της Πάρνηθας - δεν θα πρεπε να υπάρχουν έστω και εκ των υστέρων σε μια περιοχή που - ανεξάρτητα από την παρανομία - είναι και θέρετρο?
  • Συμφωνώ με το παραπάνω κείμενο του @Hammer για τον παραλογισμό του να βάλεις πεύκα στη Μαραθώνος, αυτός που το κανε θα πρεπε να κρεμαστεί τώρα.
Και γενικό σχόλιο: Οι καρεκλοκένταυροι θα είναι αύριο στο super paradise αντί να παραιτηθούν. Σε κάποιες άλλες χώρες αυτοκτονούν με κάτι τέτοια.

Ένα από τα συγκλονιστικότερα πάντως που διάβασα είναι ότι πυροσβεστικά και ασθενοφόρα μπλοκαρίστηκαν και άργησαν γιατί η ΛΕΑ ήταν κατειλημμένη. Θα πω αυτό που λέω και στο δρόμο: Aν το παιδί σου είναι αιμόφυρτο σε ασθενοφόρο και η ΛΕΑ είναι κλειστή θα ξαναοδηγήσεις στη ΛΕΑ?