Πυρηνικός αντιδραστήρας;

chiara

Well-Known Member
12 Ιουνίου 2008
274
0
Nea Smirni
Μεχρι 8-9 μηνών, παρά τις βόλτες που κάναμε, το βράδυ σαν ανεμοστρόβιλος έφερνε σβούρα όλο το σπίτι, με τέτοια ένταση που φοβόμουν μην αυτοτραυματιστεί και ξαφνικά ταβλιαζόταν.
Τα Γ.Π. είναι πανέξυπνα, καταλαβαίνουν τα πάντα και έχω την εντύπωση ότι μπορούν με την πρώτη, άντε δεύτερη να καταλάβουν τι ζητάς. Αν δεν εκτελούν την εντολή είναι γιατί θέλουν να περάσει το δικό τους ή δοκιμάζουν τα όρια σου/τους.
Η δικιά μου είναι 2 1/2 προς 3 ετών και τώρα αρχίζει να σοβαρεύεται, οπότε συνιστώ υπομονή.

alexander pap

Well-Known Member
22 Απριλίου 2009
58
5
καλησπέρα, χρόνια πολλά!
φίλε KKranis από οτι κατάλαβα πρόκειται για μικρής ηλικίας σκύλο, κάποιων μηνών.και να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει θα προσπαθήσει κάποιες φορές να αποφύγει την εκτέλεση εντολών. μάλιστα παίζει ρόλο και ο χώρος - τα ερεθίσματα στην περιοχή βόλτας(κάποιο θηλυκό, μυρίζει άλοους σκύλους κτλ). ο δικός μου (γκολντεν 12 μηνών) ορισμένες φορές, αν και καλά εκπαιδευμένος, προσπαθεί να αποφύγει. θέλει υπομονή και επιμονή πάντα όμως με αγάπη. όταν μεγαλώσει(μετά τους 18 μήνες περίπου) γενικά θα ηρεμήσει.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Chiara και alexander pap ευχαριστώ.

Να πω την αλήθεια τρόμαξα με την ξαφνική αλλαγή μέσα σε 1-2 μέρες. Τέλος πάντων. Υπομονή και όλα θα σιάξουν (όπως λένε και στο χωριό μου :) )

alexander pap

Well-Known Member
22 Απριλίου 2009
58
5
θα ήθελα να προσθέσω και κάτι σχετικά με την έντονη συμπεριφορά και τη σχέση αυτής με τη βόλτα. επειδή το σκυλί μου είναι αρκετά δραστήριο πίστευα πως θα ηρεμούσε με μια μεγάλη και κάπως κουραστική βόλτα(τρέξιμο κτλ). ωστόσο ο γιατρός με προέτρεψε να μην το παρακάνω γιατί αντί για καλό θα επιτύγχανα το αντίθετο αποτέλεσμα. μαθαίνοντας σε έντονους ρυθμούς θα μετέφερε την συμπεριφορά αυτή κι εντός σπιτιού.οπότε καλύτερα με μέτρο και χωρίς μεγάλη ένταση.το έκανα και μπορώ να πώ πως ο γιατρός είχε δίκιο.

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
Σε συμβούλευσε κάποιος επαγγελματίας να δίνεις platz πατώντας το λουρί και να περιμένεις 15+ λεπτά ? :rolleyes:
σε τοσο μικρη ηλικια, τα αφηνουμε τοση ωρα?:confused::confused:
εγω ουτε απο τον δικο μου δεν εχω απαιτηση να μεινει 15-20 λεπτα ετσι:cool:(θα μεινει, αλλα το παραθεωρω αδικια)
α! κι εγω το εκανα -οταν το μαθαιναμε δηλαδη- με το χερι μου.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Σε συμβούλευσε κάποιος επαγγελματίας να δίνεις platz πατώντας το λουρί και να περιμένεις 15+ λεπτά ? :rolleyes:
Όχι, όχι...

Του πάταγα το λουρί για 2 λεπτά το πολύ. Μετά καθόταν μόνος του, αφού καθόμουν και εγώ δίπλα του :)

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Πρέπει να απευθυνθείς σε ΣΟΒΑΡΟ επαγγελματία κάνεις τραγικά λάθη.
Πάααααντα λακωνικότατος :D

Πες λίγο βρε Denis πού αναφέρεσαι...

Για την ακρίβεια, σε επαγγελματία έχω απευθυνθεί. Το κατά πόσο είναι σοβαρός ή όχι, θα φανεί με τον καιρό. Για την ώρα μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος από την "πρόοδο" του Bruce.

Το πάτημα στο λουρί το έκανα μετά από παρότρυνση κάποιων μελών για υπακοή και συγκεκριμένα platz...

Παρεπιπτόντως, χθες το βράδυ που είχε ένα κόκκαλο να μασουλάει, ήταν πολύ ήρεμος. Κάθισε στη μαξιλάρα του όταν κλείσαμε τα φώτα, μασούλησε 5-10 λεπτά και μετά κοιμήθηκε κανονικά. Δεν ξέρω αν έχει σχέση το ότι δεν πήγε μεγάλη βόλτα, αλλά είχε απλά προπόνηση...

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Να δίνεις platz σε οποιοδήποτε ύφος πλήν του παιχνιδιού είναι πολύ νωρίς, εκτός και αν θές η εκπαίδευση να σταματήσει κάπου εκεί που είσαι τώρα, πρόοδο μεγάλη έτσι δεν θα έχεις είτε στην υπακοή αλλά σίγουρα και στα δαγκώματα αν σε ενδιαφέρουν αργότερα.

Το λουρί δεν το πατάς σε καμία περίπτωση, θα το πατήσει έμπειρος εκπαιδευτής και για συγκεκριμένο λόγο, σε άλλου τύπου εκπαίδευση (πχ ένα ασυγκράτητο αρκουδοποιμενικό που πάει την οικογένεια βόλτα, μας το έχουν δώσει για εκπαίδευση και θέλουμε απλά να ξαπλώνει όπως να ναι τις πρώτες 20 μέρες μόλις το παραδώσουμε ... αν με πιάνεις :) σε τέτοια ηλικία και φυλή θα έχεις έναν σκύλο που ξαπλώνει λάθος, και εργότερα έναν σκύλο που δεν ξαπλώνει καθόλου, ή έναν σκύλο μεπρόβλημα στην τραχεία ή έναν σκύλο που θα σου δαγκώσει τον αστράγαλο.

Το platz πρέπει να είναι ευχάριστο και σε καμία περίπτωση 15 (ή κάπου ανέφερες και 45) λεπτά σε τέτοιας ηλικίας σκύλο δεν είναι ευχάριστα. Για να έχεις ένα σκυλί που εκτελεί ευχάριστα ΤΩΡΑ πρέπει να κάθεται 3-5 λεπτά και να ξεχάσεις αυτούς τους χρόνους για λίγο καιρό.

Η πρόπόνηση πρέπει να γίνεται σπαστή και ναι, μπορεί να εκτονώσει πνευματικά τον σκύλο. Αν γίνει έτσι, θα έχεις σύντομα περισσότερα νεύρα από ότι φαντάζεσαι ...

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Αφού το "έχεις" αν θες να γράψεις 2-3 λόγια παραπάνω, γιατί δεν το κάνεις εξ' αρχής βρε παιδί μου :D:D:D:D

Μιας και μου απάντησες, θα σε πρήξω με άλλη μια ερώτηση...

Ο εκπαιδευτής για το platz, έκανε συγκεκριμένα το εξής: με το σκύλο στο sitz, του πίεσε το λουρί με το χέρι μαλακά προς τα κάτω.Στις αρχές για λίγα δευτερόλεπτα και μετά παραπάνω. Η άσκηση που μου είπε να κάνω ήταν να τον πατάω για λίγα δευτερόλεπτα και μετά να απομακρύνω το πόδι μου από το λουρί. Και στη συνέχεια πολλά χάδια στο σώμα και "μπράβο".

Μετά από μερικά μαθήματα το "πάτημα" αντικαταστάθηκε με κίνηση του δεξιού χεριού προς τα κάτω, νόημα δηλαδή, μαζί με τη λέξη που χρησιμοποιούσα από την αρχή.

Στο 90% των περιπτώσεων δε χρειάζεται πια καμιά σωματική παρέμβαση χεριού, αλλά κάθεται με την εντολή μόνο.

Όταν μιλάω για 15 ή 45 λεπτά δεν εννοώ σε καμιά περίπτωση τον σκύλο πατημένο στο λουρί για τέτοιο διάστημα. Αφού κάτσει και πάρει τα χάδια του, μπορώ άνετα να δω τηλεόραση (π.χ.) με το μικρό δίπλα μου. Θα έχει ένα μασουλητήρι μπροστά του και θα έχει και την προσοχή μου με χάδια, να του μιλάω.

Και φυσικά δεν έχω την απαίτηση από το σκύλο να κάθεται εκεί. Έχω μόνο την απαίτηση να υπακούει την εντολή.

Πιστεύεις ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι λανθασμένη;

Το ότι μάλλον τα σκ@τωσα στη συγκεκριμένη περίπτωση που ήταν πολύ ανήσυχος τις 2 αυτές μέρες, το παραδέχθηκα ουσιαστικά από το πρώτο μου post...

PS: Όταν αναφέρεσαι σε σπαστή προπόνηση τι ακριβώς εννοείς;;;;;

alexander pap

Well-Known Member
22 Απριλίου 2009
58
5
για να ξαπλώσει και να το μάθει βασικά, δεν πίεζε ο εκπαιδευτης με λουρί αλλά τον έβαζε στη θέση του ο ίδιος απλώνοντας μπροστινά πόδια.έπειτα αμοιβή και χάδια.για να μείνει λεκτική«τιμωρία»-μάλωμα και αφού εκτελούσε σωστά τη δεύτερη φορά αμοιβή και χάδια.ποτέ αμοιβή μετά από διόρθωση γιατί καταλαβαίνει πως όλα τα έκανε σωστά και θα επαναλάβει λάθος.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Το πάτημα στολουρί είναι περιττό - κάνει το platz δυσάρεστο, ενώη εισαγωγή έχει γίνει ευχάριστα. Το platz ώς υποτακτική θέση και θέση "μη εγρήγορσης" δυσκολεύει έναν - ειδικά νεαρό αρσενικό - περισσότερο από άλλη εντολή ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ, και πρέπει να φροντίζουμε να μην είναι δυσάρεστη πρώτον και να μην σπάει δεύτερον - τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο δηλαδή το να βλέπουμε τηλεόραση και ο σκύλος απλάνα απασχολείται με το μασουλητήρι δεν βοηθάει. Ο σκύλος είναι ξαπλωμένος αλλά δεν εκτελεί εντολή. Εχειξαχάσει την εντολή και απλά απασχολείται με το μασουλητήρι. Αν κάτιάλλο τραβήξει την προσοχή του θα σηκωθεί και εμείς θα απαιτήσουμε ξαφνικά να εκτελέσει ένα platz που δώσαμε πρίν μισή ώρα καιμετάβλέπαμε τηλεόραση ... ;) :)

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Η Λώρα είναι νευρικό σκυλί κ με πολλή ενέργεια.
17 Μαΐου κλείνει τα 2 της χρόνια. Με βοήθεια φίλης εκπαιδεύτριας η βασική εκπαίδευση έγινε (παρόλο που την πήρα 4,5 μηνών από Βέλγιο) με μεγάλη επιτυχία. Είναι πανέξυπνο σκυλί κ πολλές φορές με 'δοκιμάζει' κ θέλει να περάσει το δικό της. Χρειάζεται υπομονή κ να μην χάνεται η ψυχραιμία του 'αρχηγού' γιατί μετά χάνεται κ το 'παιχνίδι'.
Το κακό είναι ότι δεν είχα ασχοληθεί μαζί της όσο θα έπρεπε με το περπάτημα έξω (έπρεπε να φύγω Γερμανία κ έμεινε με τους γονείς μου η Λώρα για κάποιο διάστημα) κ είχα πρόβλημα στις βόλτες μας (τράβαγε πάρα πολύ).
Αποφάσισα να συμβουλευτώ εκπαιδεύτρια κ εδώ στη Γερμανία -έχει τόσους χώρους κ λιβάδια εδώ κ εγώ δεν μπορούσα να κάνω το γύρο του τετραγώνου με το κατσίκι- κ παρακολουθούμε ακόμη κ σήμερα γκρουπ μαθήματα 1 φορά την εβδομάδα (8-10 ιδιοκτήτες με τα σκυλιά τους, πάμε όλοι μαζί βόλτα σε πάρκο/πόλη).
Η λώρα έχει γίνει άλλος σκύλος. Περπατάει πια δίπλα μου ή κοντά μου απλά, δεν τεντώνει το λουρί κ όταν βλέπει σκύλο δεν τρελαίνεται όπως πριν (τράβαγε κ πήδαγε για να πάει να παίξει μαζί του) απλά τσιτώνει λίγο -όπως πάντα- αλλά μέχρι εκεί. Κ μετά πάμε μαζί μέχρι εκεί για να μυριστούν.

Γενικά, σαν κουτάβι, ήταν 'ζημιάρικο' κ πολύ νευρικό (όχι ότι τώρα έχει λιγότερη ενέργεια από πριν, αλλά φαίνεται ότι αρχίζει να ωριμάζει πάντως), πολύ επιφυλακτική με τους ανθρώπους κ φοβητσιάρα (ειδικά από εκείνο το Πάσχα στο χωριό με τις κροτίδες που έγινε άσπρη από το φόβο της (παρόλο που ήταν μέσα στο σπίτι). Τώρα είμαστε, πιστεύω, σε πολύ καλό επίπεδο.:)

Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο, ειδικά σαν κουτάβι που είναι κ ο σκύλος σου, να κάνεις σωστές κινήσεις τώρα, που αφομοιώνει εύκολα, ώστε να συνηθίσει έτσι. Γιατί καθώς μεγαλώνει το σκυλί, είναι πιο δύσκολο μετά να του 'αλλάξεις συνήθειες'.
Αν έχεις κοντά σου ανθρώπους με σωστές γνώσεις κ σε καθοδηγούν κ να σε συμβουλεύουν, δεν θα'χεις κανένα πρόβλημα στο μέλλον με τον μπόμπιρά σου κ η συμβίωσή σας θα 'ναι άψογη. :)

Last edited:

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Η Λώρα είναι νευρικό σκυλί κ με πολλή ενέργεια.
...
Αν έχεις κοντά σου ανθρώπους με σωστές γνώσεις κ σε καθοδηγούν κ να σε συμβουλεύουν, δεν θα'χεις κανένα πρόβλημα στο μέλλον με τον μπόμπιρά σου κ η συμβίωσή σας θα 'ναι άψογη. :)
Natassa, χαίρομαι που η Λώρα είχε τέτοια εξέλιξη. Ελπίζω και ο δικός μου να πάει καλά :)

Εντελώς πληροφοριακά, χθες παρατήρησα ότι το βράδυ και όσο ήμασταν ξύπνιοι, ο μικρός ήταν ανήσυχος.

Με το που σβήσαμε τα φώτα, κατέβασε διακόπτες και αυτός. Τουλάχιστον δεν έχω σκυλί που θα μου τραβάει τα σκεπάσματα (ελπίζω δηλαδ'η) :D

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Natassa, χαίρομαι που η Λώρα είχε τέτοια εξέλιξη. Ελπίζω και ο δικός μου να πάει καλά :)

Εντελώς πληροφοριακά, χθες παρατήρησα ότι το βράδυ και όσο ήμασταν ξύπνιοι, ο μικρός ήταν ανήσυχος.

Με το που σβήσαμε τα φώτα, κατέβασε διακόπτες και αυτός. Τουλάχιστον δεν έχω σκυλί που θα μου τραβάει τα σκεπάσματα (ελπίζω δηλαδ'η) :D
χαχχα τα ίδια κ η λώρα ήταν.
ανήσυχη μέχρι να κλείσουν τα φώτα κ να ξέρει ότι όλοι είμαστε για ύπνο.

Αλλά καθώς μεγαλώνει όλα αυτά (ο εκνευρισμός, η ανησυχία, το... δεν βάζω ποπό κάτω κ.λ.π.) αρχίζουν κ μειώνονται σταδιακά, όσο ωριμάζει.

Αλλά ότι παραμένει κατσίκι, παραμένει :D:D