Πρώτη φορά μπήκα στην κουζίνα...

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Αφου το πείρα απόφασησει ότι δύσκολα θα βρω μια καλή σκυλοτροφή, και για να μη παρεξηγηθώ με καλή εννοώ να είναι όσο γίνεται πιο καθαρή και να μη "ενοχλεί" τα σκυλιά μου, είπα να τους μαγειρέψω.
Όποτε έπερνα μια καλη τροφή πάντα έβλεπα κάποιες παρενέργειες, είτε ήταν αδιαθεσία, είτε δεν το έτρωγε με όρεξη, ή θα έκανε πολύ βρομερά κόπρανα, ή θα έβλεπα λίγη βλένα κάπου κάπου κτλ κτλ. Απο την άλλη με τα πιο μέτρια δεν είχα πρόβληματα αλλά βλέποντας τα συστατικά που έχουν μέσα ένιωθα λίγο άσχημα που έδινα 60+ ευρώ για του τσουβάλι.
Οπότε της τελευταίες δύο εβδομάδες την ταίζω "σπιτικό" φαή και είμαι ΥΠΕΡΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟ! Όποτε βλέπει να έρχομαι με το μπολάκι τρελένεται, βλέπω ότι έχει περισσότερη όρεξη στο παιχνίδι, τα κόπρανα είναι το 1/3 σε σχέση με την ξερή και δεν βρομάνε καθόλου! Αλλά πάνω απόλα ξέρω τι τρώει, και τρώει αληθινά πράγματα.
Δύο εβδομάδες που ταίζω την σκύλα μου μου κόστισε σύνολο 18Ε. Θα γράψω τι δίνω γιατί για μερικά δεν ξέρω αν κάνει να τα δίνω στο σκύλο. Οπότε έχουμε και λέμε, ένα κοτόπουλο 3.5kg (9Ε), δύο πατάτες, ένα μήλο, μια μπανάνα, ένα ροδάκινο, ένα καρότο, αρκετά σταφύλια, 1/4kg φασόλια, 1/4kg ρύζι, λίγο τσόφλι απο αυγό, μαιντανό, βασιλικό, δάφνη, αλατοπίπερο και λαδόξυδο. Έκοψα το κοτόπουλο σε κομμάτια και μαζί με κόκκαλα, εντόσθια τα έριξα σε κατσαρόλα με όλα τα παραπάνο. Έβαλα μπρος την φουφου και τα έβρασα για 3ώρες.
Μοίρασα το φαί σε 7μερίδες για την εβδομάδα και τέλος. Σίγουρα σε σχέση με όσους ακολουθούν barf μπορεί να φαίνεται λίγο το ένα κοτόπουλο την εβδομάδα για 21kg σκύλο αλλά αν σκεφτείτε πόσο λίγο κρέας παίρνουν απο την ξερή...
Αν κάποιος είναι διαθετειμένος να αφιερώσει κανα 2-3ωρο τα Σαββ/ριακα θα συμβούλευα να δοκιμάσει barf ή και μαγειρευτό.
Απο όσα έβαλα μέσα στην "σούπα" μου είναι κάτι που κακός έβαλα?
Υπάρχει κάτι που καλό είναι να προσθέσω?
Τα κόκκαλα της τα δίνω κανονικότατα. Λόγο του ψησήματος είναι τόσο μαλακά που ακόμα και εγώ μπορώ να φάω με άνεση ένα. Ακόμα και αν είναι έτσι κακός τα δίνω? (2εβδομάδες τώρα ούτε εμετό έχει κάνει, ούτε μαλακά κόπρανα)

fotis1960

Well-Known Member
4 Μαρτίου 2008
365
68
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Αν μπορεις πηγαινε Βαρβακειο Αγορα,
και παρε λαιμους κοτοπουλου,με 0,29-0,39 ευρο.το κιλο
Εχουν αρκετο κρεας,πετσα,και τα κοκκαλα ειναι
μικρα και πιο "ακινδυνα".
Αν δεν μπορεις, παρε φτερουγες,ειναι πιο φτηνες απο ολοκληρο κοτοπουλο.
Δεν χρειαζεται να τα βραζεις τοσο πολυ.
45 λεπτα τα βραζω περιπου και νομιζω ειναι αρκετα.
Βαλε και λιγο ελαιολαδο μεσα,και κανενα ρυζι η ζυμαρικο.
Μη βαζεις πιπερι.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Τα κόκαλλα ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΠΟΤΕ, ΟΥΤΕ 45 ΛΕΠΤΑ ΟΥΤΕ 10 ΛΕΠΤΑ!!! Είναι κίνδυνος - θάνατος!
Εάν δώσεις κόκαλλα τότε μόνο ωμά και με εποπτεία. Επίσης όταν το κόκαλο φτάνει σε μέγεθος επικίνδυνο κατάποσης του το παίρνεις. Εγώ όταν δίνω κόκαλλο για μασούλημα, πάντα ωμό βέβαια, π.χ. πλατάρι, όταν μικρύνει, τους το κρατάω από τη μία με το χέρι και μασουλάνε από την άλλη. Οπότε ελέγχω να μην γίνει πολύ μικρό και το καταπιούν. Δεν ξέρω αν από εκπαιδευτικής πλευράς στέκει, πάντως το έχουν μάθει και οι δύο και το χειριζόμαστε μια χαρά.

Διαφορετικά κοπανάω τα πλατάρια (πάλι ωμά) επάνω σε σανίδι κοπής με το μπαλταδάκι ή με το σφυρί των σνίτσελ και τα κάνω νιανιά, οπότε τα σερβίρω στο πιάτο μαζί με πολτό λαχανικών.

Επίσης δεν βάζουμε πιπέρι και αλάτι. Τέλος τα σταφύλια άστα κι αυτά απέξω γιατί κάποια ράτσα σταφυλιού είναι δηλητήριιο για τους σκύλους. Οπότε δεν υπάρχει λόγος ρίσκου αφού υπάρχουν τόσα άλλα φρούτα.

maraki23

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2009
169
0
κ γω τα κοκκαλα τα θεωρω πολυ επικυνδηνα ειδηκα της κοτας,χθες παλι τρεχαμε της γειτονισσας το σκυλι που του σταματησε στο λαριγγυ καθετα,κ ενω το ωμο πολυ δυσκολο να κανει ζημια,επισης απ οσο ξερω τα σταφυλια απαγορευονται,εμενα ζητημα να εχει φαει 5 ρογες ολες κ ολες κ αυτες γιτια τρελαινεται κ την ληπηθηκα,οπως κ το αλατοπιπερο δεν κανει γιαυτο κ χρειαζεται να μαγειρευουμε ξεχωριστα στο σκυλακι μας για να μην περιεχει αλατια -πιπερια-κρμυδια αμα ηταν θε διναμε το κανονικο μας φαγητο αλλα το θεμα ειναι να τα αποφευγουμε αυτα!καλη αρχη με το σπιτικο φαγητακι σας!!!

fotis1960

Well-Known Member
4 Μαρτίου 2008
365
68
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Αυτη η κουβεντα εχει γινει πολλες φορες,
και ο καθενας μας λεει το μακρυ του και το κοντο του.
Περι ορεξεως,κολοκυθοπιτα.
Ξερω σκυλια πανω απο 12 ετων που ετρωγαν και τρωνε μαγειρευτο,
και ειναι μια χαρα.
Το δικο μου ημιαιμο παντως,ουτε μυριζει,ουτε κανει νερουλα κακα,και προ παντων δεν "αεριζεται"ποτε.
Τωρα αν θα του κατσει το κοκκαλο στο λαιμο, τι να πω και εμεις τρωμε ψαρια,
και μπορει να μας κατσει κανενα κοκκαλακι.
Αν ειχες φιλε vrmode κανενα "θηριο",βλεπε Καυκασου-Ελλ. Ποιμενικο,
ηθελα να ειμαι σε μια μερια,να εβλεπα,πως θα του το κραταγες.:)
Η γνωμη μου παντως ειναι οτι η ξηρα τροφη ειναι ευκολια,και σιγα μη την φτιαχνουν με αυτα που λενε.
Οτι σαβουρα βρουν τη βαζουν μεσα, με γνωμονα το κερδος.
Τωρα αυτοι που εχουν τις "καλες"που ειναι πανακριβες,μαλλον εχουν καλους Σεφ.
Τα παιδια σας θα τα μεγαλωνατε με ετοιμες τροφες και φρουτοκρεμες τιγκα στο συντηριτικο;:confused:

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Τα κοκαλα κοτοπουλου για να μην ειναι επικινδυνα( για σαλμονελα κτλ )μη βρασμενα,πρεπει να ειναι σε καταψυξη σε -18 βαθμους για 2 εβδομαδες.

fotis1960, δεν μπορουν ολοι να δινουν μαγειρευτο γιατι για καποια σκυλια οι ποσοτητες μεγαλες και τα χρηματα το ιδιο.Μην ειμαστε λοιπον απολυτοι.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Ξερω σκυλια πανω απο 12 ετων που ετρωγαν και τρωνε μαγειρευτο,
και ειναι μια χαρα.
Το μαγειρευτό φαγητό μια χαρά είναι - τα μαγειρεμένα κόκαλλα είναι επικίνδυνα έως και θανατηφόρα.
Τωρα αν θα του κατσει το κοκκαλο στο λαιμο, τι να πω και εμεις τρωμε ψαρια,
και μπορει να μας κατσει κανενα κοκκαλακι.
Ρώτα κτηνίατρους να σου πουν πόσα κρούσματα έχουν από κόκαλα που σφήνωσαν. Όποιος θέλει να τζογάρει με το σκύλο του ας το κάνει, αλλά ας μην πάρει και άλλους στο λαιμό του που διαβάζουν εδώ μέσα.
Αν ειχες φιλε vrmode κανενα "θηριο",βλεπε Καυκασου-Ελλ. Ποιμενικο,
ηθελα να ειμαι σε μια μερια,να εβλεπα,πως θα του το κραταγες.:)
Τα πλατάρια θα τα λιάνιζα και για μασούλημα θα έδινα μεγάλα κόκκαλα. Δεν μπορώ να απαντήσω με ακρίβεια διότι δεν γνωρίζω από τέτοιο σκύλο. Σίγουρα δεν θα έδινα μαγειρεμένα κόκαλλα.

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Αν θελουμε να δωσουμε αυγο,το δινουμε ωμό;Μπορουμε καθε μερα;Η πρωτεινη του αντικαθιστα αυτη του κρεατος;

Darkness

Well-Known Member
8 Απριλίου 2010
792
4
Τα σταφύλια είναι πολύ τοξικά για τα σκυλιά.
Τέλος τα σταφύλια άστα κι αυτά απέξω γιατί κάποια ράτσα σταφυλιού είναι δηλητήριιο για τους σκύλους. Οπότε δεν υπάρχει λόγος ρίσκου αφού υπάρχουν τόσα άλλα φρούτα.
Αλήθεια; Μια φορά έδωσα δυο - τρεις ρόγες στη μικρή και ξετρελλάθηκε. Δεν είχαμε καθόλου παρενέργειες..
Ποια φρούτα θεωρούνται πιο ασφαλή; Ξέρω, ότι γενικώς δεν κάνει να τρώνε πολλά λόγω της ζάχαρης που περιέχουν, αλλά σε μικρές ποσότητες, ποια θα συστήνατε;

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Αν θελουμε να δωσουμε αυγο,το δινουμε ωμό;Μπορουμε καθε μερα;Η πρωτεινη του αντικαθιστα αυτη του κρέατος;
Μπορείς να το δώσεις ωμό και με το τσόφλι. Εγώ προσωπικά δεν το δίνω γιατί της Κάρλα δεν της αρέσει οπότε τους το κάνω σε στυλ ανακατεμένη ομελέτα χωρίς το τσόφλι (τους δίνω έτσι κι αλλιώς τριμμένο τσόφλι σκόνη που το φτιάχνω μαζικά).

Το αυγό είναι προωτεϊνη - μπορείς να το δίνεις 1-2 φορές στις 10 μέρες αλλά δεν αντικαθιστά το κρέας. Εξαλλου η ωμή διατροφή διακρίνεται και από την ποικιλία της.

Αλήθεια; Μια φορά έδωσα δυο - τρεις ρόγες στη μικρή και ξετρελλάθηκε. Δεν είχαμε καθόλου παρενέργειες..
Ποια φρούτα θεωρούνται πιο ασφαλή; Ξέρω, ότι γενικώς δεν κάνει να τρώνε πολλά λόγω της ζάχαρης που περιέχουν, αλλά σε μικρές ποσότητες, ποια θα συστήνατε;
Δεν ισχύει για όλα τα σταφύλια αλλά γιατί να μπαίνουμε στη διαδικασία να εντοπίσουμε το "καλό" σταφύλι και το "επικίνδυνο" σταφύλι όταν υπάρχουν τόσα άλλα φρούτα?
Από ωμά φρούτα, λαχανικά και ξηρά καρπά, μπορείς να δίνεις τα πάντα εκτός από: αβοκάντο, πατάτα (μαγειρεμένη μπορείς αλλά όχι ωμή), κρεμμύδι, σταφύλι, macademia. Κάποια λαχανικά δεν απαγορεύονται ακριβώς αλλά δεν συνιστώνται συχνά ή σε μεγάλες ποσότητες - σε κάποια σκυλιά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, όπως πράσινες πιπεριές ή άγουρες ντομάτες. Επίσης προτιμάμε τα φρούτα να είναι ώριμα.

Τα φρούτα σε σχετικά μικρές ποσότητες - εγώ στο μίγμα λαχανικών φρούτων βάζω το 1/4 περίπου φρούτα.

Darkness

Well-Known Member
8 Απριλίου 2010
792
4
Δεν ισχύει για όλα τα σταφύλια αλλά γιατί να μπαίνουμε στη διαδικασία να εντοπίσουμε το "καλό" σταφύλι και το "επικίνδυνο" σταφύλι όταν υπάρχουν τόσα άλλα φρούτα?
Από ωμά φρούτα, λαχανικά και ξηρά καρπά, μπορείς να δίνεις τα πάντα εκτός από: αβοκάντο, πατάτα (μαγειρεμένη μπορείς αλλά όχι ωμή), κρεμμύδι, σταφύλι, macademia. Κάποια λαχανικά δεν απαγορεύονται ακριβώς αλλά δεν συνιστώνται συχνά ή σε μεγάλες ποσότητες - σε κάποια σκυλιά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, όπως πράσινες πιπεριές ή άγουρες ντομάτες. Επίσης προτιμάμε τα φρούτα να είναι ώριμα.

Τα φρούτα σε σχετικά μικρές ποσότητες - εγώ στο μίγμα λαχανικών φρούτων βάζω το 1/4 περίπου φρούτα.
Σ' ευχαριστώ πολύ :)
Δεν ήξερα, αλλά πλέον έμαθα :) Και εννοείται, ότι δε χωράνε πειράματα.
Όπως πχ για την πατάτα ήξερα, ότι δεν κάνει καθόλου, ούτε ωμή ούτε μαγειρεμένη.

Darkness

Well-Known Member
8 Απριλίου 2010
792
4
Την παροιμία "Πήγε σαν τον σκύλο μες στ'αμπέλι" την ξέρεις?

Αν την ξέρεις τότε μην ξαναδώσεις σταφύλια!Είναι τοξικά!
Καλέεε, από αλλού βγήκε η παροιμία και μάλιστα η εξήγηση είναι ανατριχιαστική:eek::eek::(:(
Επειδή τα σκυλιά έμπαιναν στους αμπελώνες και πιθανώς προκαλούσαν ζημιές, έβαζαν θηλιά στο άνοιγμα από το οποίο περνούσε το σκυλί στο αμπέλι και ο θάνατος ήταν αργός και βασανιστικός.:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:

Άθλιο (σόρρυ για το off topic, αλλά μάζευε -γνώσεις- κι ας είναι και ρώγες, λέει άλλη παροιμία ;) )

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
3ωρες βρασιμο δεν εκανε σε κανεναν εντυποση???

Θεωρω, οτι δεν υπαρχει καμια βιταμινη πια "ζωντανη" μετα απο τοση ωρα βρασιμο.

Εγω προσωπικα θα εδινα το κοτοπουλο ωμο- χωρις βρασιμο. Αλλα και καμια φορα οταν τους βραζω κοτοπουλο, δεν τους δινω ΠΟΤΕ τα κοκκαλα. Αλλα και παλι θεωρω, οτι μετα απο 3 ωρες βρασιμο, λιωνουν και τα κοκκαλα. Το ειχα παθει μια φορα με κατι μικρουλια κοτοπουλακαια που ειχα ξεχασει. Τα κοκκαλα γινοντουσαν νιανια οταν τα ετριβες στα δαχτυλα.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Καλό - ίσως και σωτήριο - πάντως θα ήταν, πριν ταίσουμε το σκυλί μας οτιδήποτε σε σχεδόν πειραματική φάση, να αναρωτηθούμε αν του κάνει καλό και αν επιτρέπεται. Οχι μετά. Το ότι κάτι είναι τοξικό, δεν σημαίνει μόνο ότι με την πρώτη μπουκιά, θα πέσει τ' ανάσκελα. Υπάρχουν και ωραιότατες μακροχρόνιες δηλητηριάσεις... ή πιο light συμπτώματα, τα οποία δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Κι εγώ είμαι της άποψης, του μη αυξημένου ρίσκου σε κάτι που δεν ξέρω.

Darkness

Well-Known Member
8 Απριλίου 2010
792
4
Δυστυχώς, το ρίσκο εμπεριέχεται παντού και στα πάντα..
Ποτέ πχ δεν ξέρεις, εάν το σκυλί μπορεί να έχει ευαισθησία σε κάτι που άλλα δεν έχουν, ή αλλεργία κλπ.

Εγώ πάλι είμαι της άποψης, πως το μη αυξημένο και ύπο απολύτως ελεγχόμενες συνθήκες ρίσκο δεν είναι απαραιτήτως κακό. Δηλαδή,1-2 ρώγες σταφύλλι, μέσα στο σπίτι, κοντά σε γιατρό (δύο τετράγωνα μακρυά από το σπιτι κατ'ακρίβειαν) δεν είναι αυξημένο ρίσκο.
Αν και ομολόγησα, πως δίνοντας το σταφύλλι δε γνώριζα ότι μπορεί να κάνει κακό, φρόντισα η ποσότητα να είναι οσο το δυνατόν ασφαλής (αν υπάρχει κάτι τέτοιο).
Για παράδειγμα, είχα ακούσει ότι απαγορεύεται ρητώς η πατάτα, ωμή ή βραστή, κι έτσι δε θα δοκίμαζα ποτέ να τους δώσω.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να τα ελέγχουμε όλα, όσο και να το θέλουμε, αλλά θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμο το ότι το συζητάμε και αλληλοσυμπληρώνουμε γνώσεις :)