αν δεις ενα φοβικο σκυλι κ ενα σκυλι που φοβαται ,θα καταλαβεις τι σου λεω.
Σ' αυτό έχεις απόλυτο δίκιο. Αλλά δεν υπάρχει κομμάτι της βιολογίας που να αναφέρει πως τα ζώα, ή ο άνθρωπος (π.χ. προδιάθεση στην υψοφοβία γενετικής μορφής) με γενετική αγχώδη προδιάθεση θα εμφανίσει τη φοβία σε κάτι κατά κύματα.Ο φόβος επί της ουσίας αποθηκεύεται ως μια εικόνα σε τμήμα του εγκεφάλου και δύναται να εκφραστεί με διάφορα ερεθίσματα σχετικά σε απόλυτο ή λιγότερο βαθμό και το αποτέλεσμα της έκφρασης είναι ενστικτώδες άλλοτε πρόκειται για εκφράσεις με ψυχολογικά γνωρίσματα, άλλοτε σωματικά και κάποιες φορές συνδυαστικά.
Όμως ο τρόπος και ο ρυθμός που τελικά θα εμφανιστούν σημάσια του φόβου στη ζωή μας εξαρτώνται απ' την πορεία μας, τη γέννηση, τους χειρισμούς μέχρι τον αποχωρισμό απ' την τοκετοομάδα, την οικογένεια μας, το μεγάλωμα, τα βιώματα. Εξαρτάται η γενετική προδιάθεση δηλαδή απ' όλα εκείνα τα στοιχεία που συνδέουν και αποτελούν την ιστορία μας κι ο ρυθμός εμφάνισης για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ έχει να κάνει με τα γεγονότα που οδήγησαν σ' αυτό.
Ο πρώτος φόβος είναι η εκδήλωση για πρώτη φορά του ενστίκτου και η επόμενη φορά δεν είναι δεύτερος φόβος επί της ουσίας αλλά η εδραίωση της συμπεριφοράς που αποκαλύφτηκε την πρώτη φορά. Κι εκεί παίζει ρόλο η συμπεριφορά του χειριστή, του γονιού, του κοντινού μας, του συμβούλου μας.
Δεν ήθελα να το μπλέξω περισσότερο, μου φάνηκε αρκετά σαφές όπως το έγραψε η Tara ώστε κάποιος να το καταλάβει στην πράξη του και να αντιδράσει αναλόγως, αλλά επειδή παρατηρώ πως υπάρχει μια ένσταση για το κατά πόσο η βιολογία μάς καθορίζει καλό είναι να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα και να τα βάζουμε στη θέση τους, γιατί η Βιολογία και η Χημεία μάς καθορίζουν κατ' απόλυτο βαθμό. Απλά Vasbar αν σε ενοχλεί σαν έκφραση ο ''δεύτερος φόβος'' στη Βιολογία δε νοείται με την έννοια αυτή, αλλά στην καθομιλουμένη. Στη Βιολογία πρόικειται για τη γενίκευση του φόβου που προσπαθεί να βρει έδαφος και να εδραιωθεί.
Αλλά θέλω να σου ξεκαθαρίσω κάτι ακόμη μετά βεβαιότητας για να μην υπάρξει παρερμηνεία (όχι απαραίτητα από 'σενα αλλά απ' τον οποιονδήποτε), η αγχώδης γενετική προδιάθεση, ο φόβος σε κάτι δεν συνοδεύει τα ημίαιμα αλλά εν δυνάμει τους πάντες, ανθρώπους, ζώα και δεν έχει να κάνει με ράτσες.