Καλησπερα παιδια, οπως ειδατε και απο τον τιτλο μου ειμαι πρωταρης με σκυλια αλλα εφτασα σε ηλικια 19 και θελω επιτελους το δικο μου σκυλακι, ειμαι ετοιμος να του παρεχω οτι χρειαστει και ελπιζω να τα καταφερω..ειμαι ομως εδω γιατι σιγουρα χρειαζομαι μερικες συμβουλες...
1.Το σκυλι που θελω ειναι ενα Bullterrier, καθαρα και μονο αυτο..ειχε παλια ενας συγγενης μου και αληθεια ειχα δεθει μαζι του..ειναι δυνατο και καμαρωτο και για κατι τετιο ψαχνω..ομως εσεις συμφωνα με την εμπειρια σας πιστευετε οτι θα τα καταφερω μαζι του σαν πρωτο μου σκυλι? Εχω ακουσει οτι δεν ειναι και τα πιο υπακουα σκυλια και το φοβαμαι λιγο αυτο..ποια ειναι η αποξη σας? Ενημερωτικα το σκυλι θανε θηλυκο και θα το παρω απο κουταβι.
Θα τα καταφέρεις αν τηρήσεις κατα γράμμα τις οδηγίες του εκπαιδευτή σου, αλλά και ότι μπορείς να διαβάσεις για τη ράτσα και τα σκυλιά γενικά. Θα πρέπει να έχεις υπ' όψιν σου ότι είναι ένα σκυλί που χρειάζεται, τουλάχιστον στην αρχή, αρκετή υπομονή και μέγιστη επιμονή. Γαϊδουρινή υπομονή θα έλεγα καλύτερα!
2. Μενω μαζι με τους δικους μου ακομα, θα υπαρξει καποιο προβλημα με αυτο?
Θα υπάρξει πρόβλημα αν οι γονείς σου δεν είναι δεκτικοί στη συμπεριφορά ενός κουταβιού. Ως κουτάβι θα λερώνει μέσα, θα κάνει ζημιές και δεν θα τους (σας) αφήνει σε ησυχία σχεδόν ποτέ (ίσως όταν κοιμάται)! Επίσης σημαντικό είναι και το θέμα των τριχών (για τους μεγαλύτερους το σημαντικότερο), αφού αν και κοντότριχο βγάζει τρίχα, που μάλιστα δεν βγαίνει εύκολα γιατί καρφώνεται. Ενημέρωσε τους σχετικά, γιατί τα προβλήματα ξεκινάνε μετά την απόκτηση που αντικρίζουμε την πραγματικότητα!
3. Ποσα μηνιαια εξοδα εχει καθε μηνα, πολυ σημαντικο..αν και δεν υπαρχει προβλημα ιδιαιτερα γιατι εργαζομαι.
Εξαρτάται από πολλά αυτό. Τι τροφή θα δίνεις? Πόσο τρελός θα είσαι, ώστε να του αγοράζεις παιχνίδια (πάνω από 2 μέρες δεν έχει κρατήσει παιχνίδι η δικιά μου)? Τι θα χρειαστεί (ελπίζω τίποτα συγκεκριμένο) από ιατρικά έξοδα (όπως προληπτικές εξετάσεις, εμβόλια) κ.α. πολλά. Γενικά και πολύ μπακάλικα περίπου 80+ ευρώ θέλουμε εμείς το μήνα σταθερά, χωρίς εξετάσεις κλπ.
4. Ποσες βολτες ειναι το φυσιολογικο να το βγαζω?
Είναι σκυλί με περίσσια ενέργεια, την οποία αν δεν θες να την εξαντλεί μέσα στο σπίτι και στα πράγματα σας, αλλά και να μην βαρεθεί, θα πρέπει να βγαίνει αρκετή ώρα για βόλτα. Τουλάχιστον 1,5 ώρα τη μέρα (όχι όταν είναι κουτάβι, μην το κάψεις!). Το καλύτερο αν θα μπορούσες θα ήταν να πάρεις ένα ποδήλατο και φύγατε για γυμναστική και οι δύο. Σε μισή ώρα είναι off! Επίσης σημαντικοί και οι περίπατοι για κοινωνικοποίηση με ανθρώπους και ζώα!
5. Ποσα χρηματα περιπου κοστιζει για να του κανω μαθηματα για βασικη υπακοη? Και θελω να μου προτεινετε και καποιο καλο δασκαλο εντος Αττικης αν γνωριζετε!
Έχουν πέσει αρκετά οι τιμές. Θα βρεις και ίσως στα 500 ευρώ για βασική υπακοή. Δεν γνωρίζω κάποιον από προσωπική εμπειρία και οπότε δεν μπορώ να σου προτείνω. Πάντως κατά τη γνώμη μου να πας σε εκπαιδευτή οπωσδήποτε. Εγώ δεν το έκανα, την έκανα μόνος μου, έχω ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά όχι το τέλειο και σκέφτομαι να πάω και τώρα για μερικές διορθώσεις.
6. Ισχυει οτι τα θηλυκα δενοντε καλυτερα με τον ιδιοκτητη τους?
Κατά τη γνώμη μου, που τώρα έχω θηλυκό, ενώ το προηγούμενο bull ήταν αρσενικό, παίζει και λίγο ρόλο ο χαρακτήρας σε αυτό. Και βέβαια κατά πόσο θα το κάνεις εσύ να δεθεί μαζί σου, με τις καθημερινές σας δραστηρίοτητες. Αλλά τα θηλυκά είναι λιγότερα κυριαρχικά και ίσως λίγο πιο υπάκουα.
7. Λετε να εχο προβλημα με την συγκεκριμενη ρατσα απεναντι σε ανθρωπους ή αλλα σκυλια?
Φουλ κοινονικοποίηση (αν και πάλι είναι και θέμα γονιδίων) και μην φοβάσαι! Όσοι με έβλεπαν στο δρόμο, που ήξεραν τη ράτσα, μου έλεγαν ότι θα είχα πρόβλημα με τα άλλα σκυλιά. Όχι με ανθρώπους. Από μικρή την είχα με αρκετό κόσμο και χάδια και παιχνίδι με ότι σκυλί βρίσκαμε. 2+ χρονών και δεν έχει μανουριάσει με κανένα σκυλί. Οπότε είναι πως θα το χειριστείς εσύ αυτό και τι θες να κάνεις.
8. Ποια ειναι τα απαραιτητα που πρεπει να εχει το σκυλι οταν θα παω για την αγορα?
Καταρχάς να δεις που ζουν τα κουτάβια και πως τα φροντίζουν. Να δεις και τους δύο γονείς. Τα γενεαλογικά τους δέντρα (pedigree) και αν υπάρχουν τυχόν εξετάσεις (γενικές ίσως). Το κουτάβι θα πρέπει να έχει βιβλιάριο υγείας (με το πρώτο του τουλάχιστον, ανάλογα την ηλικία, εμβόλιο), microchip, και εννοείται το pedigree του (το οποίο δεν θα το πάρεις αμέσως, θα στο δώσει ο εκτροφέας μόλις βγει από τον ΚΟΕ, ίσως και έως έξι μηνών να είναι του κουτάβι). Ο εκτροφέας θα σου δώσει και υπογεγραμμένη τη δήλωση μεταβίβασης ιδιοκτησίας, για να περάσει το κουτάβι στο όνομα σου, την οποία θα στείλεις εσύ στον ΚΟΕ.
9. Ειναι γενικα μια ρατσα σκυλιου που σταδιακα με τον καιρο θα μαθει? ή θα ειναι αρκετο ανυπακουο για παντα?
Είναι αρκετά ξεροκέφαλα! Κάθε μέρα θα δοκιμάζει τα όρια που του έχεις θέσει. Και αν δεν είσαι απόλυτος (εγώ δεν είμαι να σου πω την αλήθεια) θα κάνει αυτό που θέλει! Είναι σκυλιά με έντονη προσωπικότητα και το δείχνουν κάθε στιγμή. Θα σου σπάει τα νεύρα, όχι επειδή είναι χαζό (που είπε κάποιος εκπαιδευτής στον φίλο πιο πάνω), αλλά γιατί έτσι γουστάρει αυτό να το κάνει. Πρέπει να το κερδίσεις και να του δείξεις ότι εσύ είσαι το κέντρο του κόσμου για αυτό και αυτό για σένα!
Είπαμε υπομονή και επιμονή! Αν τα καταφέρεις με αυτό το βλέμμα τους, που δεν μπορείς να τους αντισταθείς!!
10. Κατι αλλο που ισος θα επρεπε να εχω στο νου μου ή να φοβαμαι?
Αυτό που θα πρέπει να έχεις στο νου σου ή να φοβάσαι είναι ότι θα αλλάξει όλη σου η ζωή. Τα πάντα θα περιφέρονται και θα προγραμματίζονται βάση του σκυλιού. Αν μπορείς να το κάνεις, λόγω και του νεαρού της ηλικίας σου, καλώς. Αλλιώς είναι κρίμα να παραμεληθεί το καημένο. Επίσης τα bull terrier είναι σκυλιά που νιώθουν μέλη της οικογένειας και θέλουν να είναι μαζί της σε κάθε δραστηριότητα! Μην το αφήνετε στην απ' έξω!!
11. Υπαρχει πιο συγκεκριμενη ρατσα Bullterrier? ή απλα λες οτι ψαχνεις για bullterrier? Εννοω ισος νανε μακριτριχο ή τιποτα τετιο..εξηγηστε τα μου λιγο αυτα αν ισχυουν και τι ακριβως υπαρχει, συγγνωμη αν δεν με καταλαβενετε δεν το εξηγω καλα το ξερω.
Stantard & Miniature και η διαφορά έγκειται κυρίως στο μέγεθος. It's your choice!
12. Περιπου ποσο μεγαλωνουν?
Αρσενικά, κατά το πρότυπο, έως 30 κιλά (και μεγαλύτερα επιτρέπονται), θηλυκά έως 25 (ισχύει το ίδιο). 'Ύψος περίπου έως 55 εκατοστά. Αυτά για το standard.
Καθε γνωμη ανοιχτη , οσοι εχετε Bullterrier παρακαλω γραφτε και εσεις! Η γνωμη σας μετραει πολυ για μενα.
Ευχαριστω!