Αν πάρεις σκύλο απο καταφύγιο, θα πρεπει κι εκει να κάνεις την έρευνά σου. Να πας, να δεις, να γνωρίσεις όσο περισσότερα σκυλιά γίνεται, να τα βγάλεις βόλτα, να συζητήσεις εκτεταμένα με τους υπεύθυνους για το χαρακτήρα του καθενός και μετά να δεις αν κάποιο σου κάνει "κλικ" και ταιριάζει και στην ιδιοσυγκρασία και τις ανάγκες σου. Η προσωπική μου άποψη είναι οτι στα καταφύγια υπάρχει ο σωστός σκύλος σχεδόν για όλους (εκτός αν κάποιος έχει ειδική εργασία στο μυαλό του), αλλά θεωρώ οτι πρεπει να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένη απόφαση η υιοθεσία κάποιου αδέσποτου. Να ξέρεις οτι αυτό που παίρνεις είναι ακριβώς αυτό που θέλεις.
Αν θες καθαρόαιμο γενικά, επειδή είναι καθαρόαιμο (άσχετα με το ποιάς φυλής) η γνώμη μου είναι να καθυστερήσεις μέχρι να μάθεις πέντε πράγματα παραπάνω και να ερωτευθείς. Αν δεν είσαι λάτρης κάποιας φυλής (ή αν είσαι αλλά αισθάνεσαι οτι δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της), δεν έχει νόημα κατα την άποψη μου να μπεις στη διαδικασία.
Το ίδιο ισχύει και για τα αδέσποτα. Αν δεν είσαι σίγουρος, αν δε βρεις το ένα που το θέλεις πραγματικά και δε μπορείς να δεσμευθείς οτι μαζί του θα περάσεις την επόμενη τουλάχιστον δεκαετία με γέλια και χαρές, πάλι μην το κάνεις με μισή καρδιά.
Τέλος, αν σε χαλάει το συγκεκριμένο καταφύγιο και όχι η ιδέα του να πάρεις αδέσποτο σκύλο καθεαυτή, βρες ένα άλλο. Υπάρχουν πολλά εστω κι αν χρειαστεί να κάνεις μερικά χιλιόμετρα. Ρίξε και μια ματιά στις
Αγγελίες του φόρουμ. Απ'ολα έχει ο μπαχτσές. Σε κάθε περίπτωση,
διάλεξε Σωματείο με ανθρώπους διατεθημένους να μιλήσουν εκτεταμένα μαζί σου και που να σου εμπνέουν εμπιστοσύνη οτι σου λένε και τα στραβά του κάθε σκύλου, όχι μόνο τα καλά.