Εκπαίδευση για φύλαξη μπορούν να κάνουν σκυλιά τα οποία έχουν το ενστικτο να φυλάνε.....άρα μιλάμε ετσι και αλλιώς για τους ίδιους σκύλους που θα μας προστάτευαν εάν δεν ήταν εκπαιδευμένοι. Για μένα η όλοι παρεξήγηση είναι στο τί σημαίνει εκπαίδευση για φύλαξη, όπως επίσης και το τί σημαίνει προστατεύω το αφεντικό μου ή τον χώρο.
Ετσι λοιπόν εκπαίδευση για φύλαξη δεν συμαίνει απλά μαθαίνω σε έναν σκύλο να δαγκώνει, αλλά του μαθαίνω τους κανόνες (πότε επιτρέπεται να το κάνει και πότε όχι), σενάρια ώστε να μπορεί να αντιμετοπίσει διάφορες καταστάσεις και τεχνικές που του επιτρέπουν να βγεί νικητής από μια τέτοια μάχη,...κλπ Στην εκπαίδευση για σωματοφύλακας η περισσότερη δουλειά είναι η υπακοή και όχι οι επιθέσεις όπως νομίζουν οι περισσότεροι.
Οταν λέμε για προστασία του χώρου ή του αφεντικού δεν ενοούμε απλώς να εμπλακεί στον καυγά, αλλά να είναι και αποτελεσματικός.....γιατί εάν δεν είναι τοτε δεν σε έχει προστατέψει. Και ναι πράγματι κάποιες ράτσες όπως τα καυκάσου ή τα Dogo Canario κ.α. θα προστάτευαν το χώρο τους εάν κάποιος άγνωστος έμπαινε μέσα, ακόμα και ανεκπαίδευτα, αλλά θα είχες τον έλεγχο σε περίπτωση που η κρίση του σκύλου ήτανε λάθος? Εάν πχ ήταν ένα παιδάκι που μπήκε ή ο ταχυδρόμος? Θα μπορούσες να τα σταματήσεις? Εκεί είναι που βοηθάει η εκπαίδευση.
Εάν είναι τόσο αποτελεσματικά τα σκυλιά αυτά γιατί δεν τα έχουν τα σώματα ασφαλείας να γλυτώνουν και την εκπαίδευση?
Θα συμφωνισω μαζι σου σε οτι ειπες εκτος απ τους σκυλους των σωματων ασφαλειας..
1.Αν μπεις στο Youtube θα δεις πως χρησημοποιουν και κανε κορσο(ομαδα2) στην αστυνομια(πχ Βραζιλια)..
2.Εκει εκπαιδευονται γιατι ειναι η δουλεια τους ,γιατι εχουν να αντιμετωπισουν κινδυνους καθημερινα και οχι οπως ενας κοινος ανθρωπος που μπορει να χρειαστει τον σκυλο μονο μια φορα στην ζωη του.
3.Εκει ο σκυλος εχει μια αποστολη(και πρεπει να εκπαιδευτει για αυτο) πχ να ακινητοποιησει εναν ανθρωπο που βρισκετε 30 μετρα μακρυα..Δε θα παει ο δραστης να χτυπησει τον αστυνομικο και ο σκυλος θα αντιδρασει ενστικτοδος(που το κανει και ανεκπαιδευτος).Υπαρχουν διαφορετικοι παραμετροι εκει..
Να κάνω και μία ερώτηση? Πόσοι από εσάς ξέρουν πώς να αντιδράσουν εάν μπεί κάποιος μέσα στο σπίτι σας ή στον κήπο σας? Ή εάν έχετε την υποψία ότι κάποιος είναι στην αυλή σας? Εάν ο σκύλος σας έχει δαγκώσει κάποιον κλέφτη? Έχετε κάποιο σχέδιο? Θα βγείτε έξω να βοηθήσετε τον σκύλο σας? Θα κλειδωθείτε μέσα στο σπίτι να προστατέψετε την οικογένειά σας?
Ισως αυτό είναι ένα άλλο θέμα, αλλά στην εκπαίδευση για προστασία πρέπει να μάθεις και τον δικό σου χειρισμό της όλης κατάστασης. Θα ήθελα πάντως να ακούσω πως θα αντιδρούσατε και να σας πώ δύο πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν σε μια τέτοια κατάσταση. Γιατί πολύ την πατάνε από λάθος αντίδραση δικιά τους και όχι του σκύλου.
Εγω κοιμαμαι με ημιαυτοματη καραμπινα και S.poze(δικανο) διπλα μου..Εχω πεταχτει στο μπαλκονι το βραδυ μ αυτο,μετα απο πολυ φασαρια και επιμονο γαυγισμα(καποιοι αλοδαποι τσακωνονταν στον πιο πανω δρομο).Τωρα αν με ρωτησεις αν θα το χρησιμοποιουσα ποτε δε θα μπορεσω να σου απαντησω.
Αν εβλεπα τον σκυλο να εχει δαγκωσει καποιον θα του εριχνα και εγω με την σειρα μου οσο ξυλο μπορουσα(οχι του σκυλου βεβαια
).
Πιστευω ο καθενας θα εκανε τα παντα να προστατεψει την οικογενεια του,με καθε τροπο,παρα να παρει την αστυνομια και να πει: καποιος με ληστευει,οποτε μπορεσετε ελατε..
δηλαδη ο ληστης με τον ταχυδρομο και με το παιδακι εχουν το ιδιο στρες και την ιδια ψυχολογια εκεινη τη στιγμη??
τα σκυλια αντιλαμβανονται πολυ περισοτερα για εναν ανθρωπο απο οτι εμεις...
και δεν ειπε κανενας οτι ενα σωστο και ισοροπιμενο σκυλι ειναι θεοσταλτο,
φυσικα και ειναι αποτελεσμα δουλειας ,αλλα μπορουμε να εχουμε ενα σωστο σκυλο που θα περνει τις καταλληλες αποφασεις χωρις εκπαιδευση φυλαξης.
εμενα τα δικα μου ας πουμε οταν μπαινει στον κηπο κανενας ανθρωπος που ειναι να κανει καποια δουλεια η κανενας ντιλιβερας ειναι απλα περιεργα και μονο μυριζουν και τον εχουν απο κοντα,
αν ομως πλησιασει κανα περιεργος και κοιταει μεσα για διαφορους λογους, γινεται χαμος,ειναι εντελως αλλα σκυλια.
Συμφωνω απολυτα μαζι σου..Δε χρειαζετε να εχει απαραιτητα να εχει εκπαιδευτει στην φυλαξη αρκει να ειναι ισοροποιμενος..
Εμενα ο δικος μου ειναι μολις 16 μηνων.Λοιπον
1.Το αλβανακι(3-4 ετων) που μενει στο διπλα σπιτι παει στην περιφραξη και πεταει στο σκυλο χωματα,χαλικια,κ.α μες τη μουρη .Αυτος δεν αντιδρα,ισα ισα που οταν βαζει τα χερια στα καγκελα του τα γλυφει.Αν παει ο πατερας του κοντα η καποιος αλλος και τον αγριοκοιταξει μονο γινετε χαμος,σηκωνει τριχα κτλ
2.Εχω τον σκυλο στο αυτοκινητο,μισοκατεβασμανο το παραθυρο του και ο σκυλος παντα το κεφαλι απ εξω.Σταματαω στο δρομο και ολοι του δινουν χαδια(απο κουταβι),ξερει δηλαδη πως οταν παει καποιος καταπανω του θα τον χαιδεψει.Εχω σταματησει λοιπον πριν κατι μερες στο δρομο(πριν 2 λεπτα του χαιδευε το κεφαλι μια φιλη μου,που τον εβλεπε πρωτη φορα) και σκαει με κατευθηνση προς το αμαξι ενας χασικλης(αγνωστος)με περιεργο υφος..Ο σκυλος τρελαθηκε,νομισαν ολοι πως θα σπασει το τζαμι..Εγω εμεινα,δε το περιμενα..
Αρα ψυχολογησε μονος του εκει την κατασταση.Ποιος ηταν ο καλος και ποιος οχι..