Xμμμμ.... εγώ μάλλον θα διαφωνήσω με όλους....
Κατά τη γνώμη μου:
1. Δεν είναι λύση να αποφεύγετε τα άλλα σκυλιά. Με όσο περισσότερα έρχεται σε επαφή, τόσο το καλύτερο. Ειδικά αν λες ότι δεν τον βλέπεις να φοβάται.
2. Σχεδόν σε κάθε γειτονιά, ο κόσμος βγάζει τα σκυλιά του σε συγκεκριμένο μέρος, τις περισσότερες φορές λυτά (το ποιοί συμφωνούμε μ'αυτό και ποιοι όχι, και γιατί, έχει καλυφθεί σε άλλα νήματα επανηλλειμένα, ας μην το ξανασυζητήσουμε εδώ). Είναι ανεδαφικό να θεωρείς ότι μπορεί να πείσεις τους σκυλογειτόνους να αλλάξουν τακτική. Δεν έχει γίνει ποτέ.
3. Είναι προτιμότερο να εντάξεις σταδιακά το κουτάβι σου στην αγέλη της γειτονιάς. Θέλει λίγο χρόνο και υπομονή, και ίσως μια συνεννόηση με τους γείτονες, αλλά γίνεται, και θα σου λύσει πολλά προβλήματα μελλοντικά.
Στη δική μας γειτονιά, η καθημερινή βολτα γίνεται σ'ένα παρκάκι, όχι ιδιαίτερα μεγάλο, όπου μαζέυονται κάθε βράδυ περι τα 20 σκυλιά (συν 4-5 ημιδεσποζόμενα που ζούν εκεί). Σχεδόν όλα τα παραπάνω είναι λυτά (με εξαίρεση κανα δυο "ζοχάδες" που είναι δεμένοι). Οταν πρωτοήρθαμε στη γειτονιά, γνωρίσαμε τα ημιδεσποζόμενα πρώτα (τα οποία εδρεύουν στην αρχή του πάρκου), τα οποία μας αντιμετώπισαν ως εισβολείς στο χώρο τους. Το ίδιο έγινε και με την δεσποζόμενη αγέλη που μαζευόταν λίγο παρακάτω, τη πρώτη φορά που την πετύχαμε στο ζενίθ της. Πήραν όλοι μαζί στο κυνήγι τη μικρή μου σκύλα, η οποία εξαφανίστηκε στα σκοτάδια και νόμιζα ότι τη χάσαμε για πάντα.... ευτυχώς είχε την εξυπνάδα να γυρίσει μόνη της σπίτι και μας περίμενε στην πόρτα.Προφανώς το λάθος ήταν 100% δικό μου που σε καινούριο μέρος την είχα λυτή.
Ένα μήνα αργότερα, και αφού έκτοτε φρόντιζα να είμαστε πάντα οι πρώτοι, και όχι οι τελευταίοι που φτάνουμε στη σκυλοσυγκέντρωση, ωστε να μας βρίσκουν εκεί τα σκυλιά που έρχονται και μάλιστα να μας έρχονται ένα ένα (αντί να ερχόμαστε κοτσωνάτοι εμείς στη ήδη δεμένη αγέλη), γίναμε η χαρά της παρέας. Πλήρως ενταγμένοι στην ομάδα, με τρελά παιχνίδια με τους υπόλοιπους.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται κάθε φορά που έρχεται καινούριος σκύλος στη γειτονιά. Με την ίδια μέθοδο εντάσσονται όλοι και είναι χαρά να τους βλέπεις όλους μαζί κάθε βράδυ να παίζουν. Θεωρώ ότι είναι φαύλος κύκλος (με την καλή έννοια). Επειδή υπάρχει αυτή η αγέλη, και κάθε νέο κουτάβι μπαίνει στη διαδικασία να "συνεννοηθεί" με πολλά σκυλιά, όταν μεγαλώσει, γνωρίζει πολύ καλά πως να συμπεριφερθεί σε μια αγέλη.
Ξέρω ότι οι περισσότεροι εδώ θα διαφωνήσουν μαζί μου, αλλά ειλικρινά δε θεωρώ ότι το να υπερπροστατεύεις το σκύλο βοηθάει στο να μη δαγκώσει αργότερα ή να μη δαγκωθεί.