Gaia,
Πραγματική ήταν η ερώτηση, όχι ρητορική, γιατι μ'ενδιαφέρει η άποψη σου (και των υπολοίπων που τη συμμερίζονται φυσικά).
Το σκεπτικό μου ήταν το εξής. Η ΒARF που δίνω εγώ στο συγκεκριμένο σκύλο 35 κιλων (και θέλω να πιστεύω οτι είναι ισορροπημένη.... δε δίνω μονο κρέας.....) περιέχει την ίδια πανω κάτω ποσότητα πρωτεϊνης με την orijen που του έδινα πριν (ο σκύλος δεν έχει πάρει ή χασει βάρος οπότε υποθέτουμε οτι και οι ποσότητες είναι εντάξει).
Γι'αυτό μου έκανε εντύπωση το σχόλιο σου ότι η orijen μπορεί να προκαλέσει φθορά "λόγου της ανεβασμένης ανάγκης απομάκρυνσης της περίσσειας πρωτεΐνης από το σύστημα."
Δεν αναφέρθηκα στα υπόλοιπα συστατικά, γιατι εστίασες στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Εστίασα εκεί γιατί α) όλοι επικροτούν το πόση πρωτεΐνη έχει η Orijen, β) κανείς δε σκέφτεται την άλλη πλευρά του λόφου (ή του νομίσματος αν θες)
H BARF που δίνεις, αν είναι κοντά στο 30:30:30 (κρέας/ρύζι/λαχάνικα είναι ότι καλύτερο μπορεί να δοθεί (δεν αναφέρω συμπληρώματα όπως γιαούρτι, μέλι, φυτικά πολυακόρεστα έλαια, πολυβιταμινούχα, κλπ γιατί αυτά είναι ακριβώς αυτά - συμπληρώματα).
Απλά, στην περίπτωση της BARF διατροφής, ξέρεις ότι ότι δίνεις θα απορροφηθεί στο μέγιστο βαθμό επειδή είναι κάτι φυσικό & γνώριμο για το πεπτικό σύστημα του σκύλου. Αρχίζοντας λοιπόν από το 2% και φθάνοντας μέχρι και το 4% του σωματικού βάρους ημερησίως και βλέποντας πως διακυμαίνεται το βάρος του σκύλου σου, μπορείς να καταλήξεις σε μία πάρα πολύ καλή διατροφή, η οποία μπορεί να μεταβάλλεται κατά το δοκούν για άλλες κατηγορίες σκυλιών (έγκυα, γαλουχούντα, γέρικα, άρρωστα, νεαρά, κλπ).
Ο οργανισμός των θηλαστικών δε δημιουργήθηκε και χθες. Ο λύκος έχει επιβιώσει εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και μέσα από πολύ αντίξοα περιβάλλοντα. Αν δεν έχει πρωτεΐνη σήμερα ή αύριο ή μεθαύριο ή τις επόμενες 15 μέρες, δε θα πεθάνει.. όταν βρει, θα φάει όσο μπορεί και ο οργανισμός θα προσπαθήσει να κρατήσει όσο περισσότερο μπορεί. Μη ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη καθημερινή απώλεια σε ενέργεια είναι για τη διατήρηση της ομοιόστασης του οργανισμού (μέχρι και 80% των ημερησίων αναγκών σε ενέργεια) και το μεγαλύτερο τμήμα αυτής (άμεσα & έμμεσα) είναι για τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας του σώματος.
Δηλ, εκεί που μία αράχνη σχεδόν δε ξοδεύει καθόλου ενέργεια σε ημερήσια βάση, ένα θηλαστικό έρχεται και ξοδεύει de facto (έτσι, για να παραμείνει απλά ζωντανό & λειτουργικό) πχ 800Kcal. Η ενέργεια αυτή πρέπει να έρθει από καύσιμο. Από υδατάνθρακες ή λιπαρά οξέα.
Αυτό που προσπαθώ να πω, είναι "ναι" να κοιτάμε το ποσοστό της πρωτεΐνης σε μία ξηρά τροφή, αλλά να μη κοιτάμε και μόνο αυτό. Ακόμη χειρότερα, να μη χάνουμε το όριο, γιατί σε κάθε τι καλό, υπάρχει και όριο. Και το αποτέλεσμα αυτής της υπέρβασης δεν είναι πάντα ορατό ΑΜΕΣΑ. Και όταν θα είναι πλέον ορατό, μάλλον θα είναι πολύ αργά...
Πολλοί λίγοι σκύλοι συντροφιάς πεθαίνουν στην εποχή μας από ασιτία... Πάρα πολλοί περισσότεροι πεθαίνουν από νεφρική ανεπάρκεια καθημερινώς...