Ωραία... Ας πώ τότε ένα, μάλλον βασικό, λάθος που κάνω (ακόμα δυστυχώς). Την ασυνέπεια
Όταν του δώσω κάποια εντολή και την εκτελέσει, όλα καλά, παίρνει το μπράβο του ή τη λιχουδιά του (όχι τόσο συχνά τώρα πιά) ή τα χάδια του ή και όλα αυτά μαζί (αναλώγος βέβαια την εντολή). Όταν δεν εκτελέσει αρχίζω με "Ε-ε-Ε" και κλιμακωτα έως τον διωρθώνω με το να του δείξω τι πρέπει να κάνει (π.χ. πίεση προς τα κάτω στα καπούλια για να κάτσει). Όλ'αυτά όταν γίνονται συνειδητά...
Πάμε στην ασυνέπεια τώρα... Είναι κάποιες φορές που η ενώ η προσοχή μου δεν είναι στραμένη στο σκύλο θα χρειαστεί να του δώσω κάποια εντολή, ή θα του τη δώσω κατα λάθος. Εκεί δυστυχώς, αν εκτελέσει, ούτε επιβράβευσή έχει ούτε τίποτα. Αντίστοιχα, αν δεν εκτελέσει, δεν έχει ούτε διόρθωση ούτε τίποτα...
Προσπαθώ να το βελτιώσω αλλά πολλές φορές ξεφεύγει....
Άλλο λάθος?
Ενώ σίγουρα είμαι κατά της βίας στην εκπαίδευση κάποια στιγμή έκανα "στραβοτιμωνιά". Εξηγώ εκτενώς (και όλο το background). Στο υπνοδωμάτιο δεν θέλουμε να μπαίνει γιατί δεν το'χει σε τίποτα να ανέβει στο κρεβάτι, κι είναι σχετικά μεγαλόσωμος, οπότε αν ανέβει αυτός θα πρέπει να κατέβουμε εμείς (επιπλέον με αυτή τη ζέστη θα μας σκάσει).
Στο μπάνιο δεν θέλουμε να μπαίνει γιατί εκεί είναι όλα τα καθαριστικά, χημικά κι άλλα πράγματα στα οποία καλό θα είναι να μην έχει πρόσβαση.
Οπότε πήραμε την απόφαση, από όταν ήταν κουτάβι, ότι το όριό του είναι η πόρτα του διαδρόμου. Αμέτρητα "ΜΗ" και "Ε-ε-Ε" και για πολλούς μήνες.
Κάποια στιγμή λοιπόν, κι ενώ τον πέτυχα στον "απαγορευμένο" χώρο, είπα να εφαρμόσω τη μέθοδο της γιαγιάς μου και τον χτύπησα στο πίσω μέρος του σώματός του. Υπόψην, τον χτύπησα όσο δυνατά μου πήγαινε η καρδιά να τον χτυπήσω κι όχι όσο δυνατά μπορούσα. Αποτέλεσμα? Όχι μόνο δεν το πήρε σαν διόρθωση, αλλά σαν επιβραβευση μάλιστα! Γιατί δεν κατάλαβε πόνο, πιό πολύ χάδι και παιχνίδι. Έννοείται, κατάλαβα το λάθος άμεσα (και το ηθικό κομμάτι και το πρακτικό)
Αυτά, ενδεικτικά... Αλλά βασικά, όπως λέέι και η μεγάλη μας "λαίδη" "Ουδείς άσφαλτος"(κι αν η λαίδη το λέει λάθος, ποιό είναι το σωστό? γιατί ούτε εγώ το ξέρω στη συγκεκριμένη φράση και θεωρώ ότι άλλη έννοια έχει το σφάλμα κι άλλο το αμάρτημα οπότε το "ουδείς αναμάρτητος" δεν κολλάει πάντα)