Ποιμενικός Σέτλαντ και Κερν Τεριέρ

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Βασικά χαίρομαι να συμετέχουν και άτομα που δεν είναι εκτροφείς ,αλλά και αυτών που είναι .
Χαίρομαι που ο Grifos αφιέρωσε κάποιον χρόνο του στο θέμα μου για απορρίες και μοιράστηκε μαζί μας κάποιες στιγμές και συμπεράσματα που έβγαλε απο την συγκατοίκηση του με ένα τέτοιο σκυλάκι .Σεβαστότατες οι απόψεις του και εννοείται πως οτι είπε το είπε λέγοντας την δική του γνώμη χωρίς να ισχυριστεί ψεύτικα οτι είναι κάποιος που γνωρίζει πάρα πολλά για την φυλή ή οτι είναι εκτροφέας ή και γω δεν ξέρω τι.Εξάλου γιαυτό και άνοιξα αυτό το θέμα, για να μιλήσουν και οι ιδιωκτήτες κυρίως .
Επίσης χαίρομαι που o tomsitas αφιέρωσε και αυτός κάποιον χρόνο του για να μας διευκρινήσει λάθη αλλά και να κάνει πιό πλούσιες τις γνώσεις μας για αυτά .
Μην το πάμε κατακρίνοντας τον άλλον και οτιδήποτε άλλο ,όπως σε άλλα θέματα εδώ στο φόρουμ...Είναι κάτι που παρακαλάω συνεχώς σε θέματα που ανοίγω να μην γίνεται .Πραγματικά είναι κρίμα άτομα που έχουν γνώσεις ,αντί να τις διαθέτουν και στους άλλους με ωραίο τρόπο (ώστε να κερδίσεις και το ενδιαφέρον του άλλου που θέλει να μάθει )τις ρίχνουν ειρωνέυοντας άλλους που μπορεί να είπαν κάτι που νόμιζαν ότι μέχρι τώρα γνωρίζουν .
Όλα αυτά τα λέω γιατί πραγματικά μου την δίνει και είναι κρίμα ,όταν διαβάζω ένα θέμα που με ενδιαφέρει να διαβάζω άσχετους διαλόγους σύγκρουσης μεταξύ μελών .
Το θέμα λήγει εδώ και το γράφω και για όσους θα γράψουν .Ας ξαναξεκινήσουμε την συζήτηση περί του θέματος.
Όσα λέω τα λέω για να προλάβω πράγματα. Μην μου μουτρώσετε και δεν γράφετε εδώ στο απίστευτο -καταπληκτικό -αριστουργημα θέμα μου μετα! Πλακίτσα!

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Από βόλτες πώς τα πάμε?Εννοώ ,χρειάζονται τρέξιμο ,έντονη κίνηση ,μία βόλτα τους φτάνει ,πρέπει όλη την ώρα να σαι στους δρόμους...κλπ?

Και tomsitas περιμένω να μου πεις πως είναι η συμβίωση σου με τη φάτσα σου!Όταν έχεις χρόνο γράψε και καμία ιστοριούλα ,να σκιαγραφήσουμε λίγο χαρακτήρα τέκνου! :-Ρ

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
Από βόλτες πώς τα πάμε?Εννοώ ,χρειάζονται τρέξιμο ,έντονη κίνηση ,μία βόλτα τους φτάνει ,πρέπει όλη την ώρα να σαι στους δρόμους...κλπ?

Και tomsitas περιμένω να μου πεις πως είναι η συμβίωση σου με τη φάτσα σου!Όταν έχεις χρόνο γράψε και καμία ιστοριούλα ,να σκιαγραφήσουμε λίγο χαρακτήρα τέκνου! :-Ρ
Συγνωμη δεν ξερω απο Shelties...απο αγγλικο κοκερ κατι γινεται....
Πιστευω απο οσο τα ξερω εγω οτι πρεπει να θελουν αρκετη εκτονωση γιατι ειναι σκυλια ποιμενικα....
Απο την μια βολτα που σιγουρα σε κανενα σκυλι δεν αρκει ως την ολη την ωρα στους δρομους υπαρχει και κατι αναμεσα....που θα στο πουν τα παιδια που ξερουν τη φυλη....

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
φιλε Rooby
επειδη πολλες ανακριβιες ¨η καλυτερα πολύ προσωπικες εμπειριες γραφτηκαν σχετικα με τα ShetlandSheepdogs απο ορισμενους
όταν γράφεις ''ορισμένους'' αναφέρεσαι σε 'μενα σωστά; Εγώ δε μίλησα διαβάζοντας κάποια εγκυκλοπαίδεια, έζησα με τη συγκεκριμένη φυλή. Το τι γράφει κάποιο βιβλίο που είναι γραμμένο μάλιστα και για άλλες περιοχές εδαφοκλιματολογικά με αφήνει αδιάφορο. Αν κάθε φορά που ήθελα να πάρω μια συγκεκριμένη ράτσα έτρεχα στα βιβλιοπωλεία να βρω σχετική βιβλιογραφία θα είχα καταλήξει στο αφελέστατο συμπέρασμα πως για 'μενα κάνει μόνο το ντόπερμαν. Όταν μ' ενδιαφέρει μια ράτσα μιλάω με ιδιοκτήτες δεν ανοίγω το πάπυρος λαρούς. Αυτό το αφήνω σε ''ορισμένους'' άλλους.

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Ευχαριστώ πολύ όσους είπαν ένα καλό λόγο, δε ζήτησα κάποια υπεράσπιση ευχαριστώ πάντως. Δε χρειάζεται να δείξω διαπιστευτήρια σχετικά με το τι ξέρω για ζώα και τι δεν ξέρω. Είμαι ιδιώτης και φιλόζωος, δεν το έπαιξα ούτε εκτροφέας, ούτε εκπαιδευτής. Είμαι αυτός που είμαι με τις εμπειρίες που έχω. Δεν αναφέρθηκα στο σύνολο των Σέτλαντ, παρά μόνο στο δικό μου. Λυπάμαι αν οι απαντήσεις μου ενόχλησαν. Εντούτοις όντως το αν είμαι καινούργιο ή παλιό μέλος είναι ασήμαντο. Εκφράζω μια άποψη, μεταφέρω μια εμπειρία και είμαι υπεύθυνος γι' αυτά που γράφω. Και τα γράφω από μνήμης κι όχι διαβάζοντας χαρτάκια. Αυτή είναι η άποψη μου. Δε θέλω ν' αλλάξω τις απόψεις κανενός και δε μ' ενδιαφέρει να μου αλλάξει κάποιος τη δική μου. Έχω μια δεδομένη αντίληψη για τη φυλή κι αν ποτέ ξαναπάρω τέτοιο σκυλάκι θα το πάρω εγώ βασιζόμενος σε αυτά που έζησα μαζί του. Είχα ένα καταπληκτικό ζωάκι και αυτό μου αρκεί για να δίνω πολλές ψήφους εμπιστοσύνης στη φυλή αυτή.
Ευχαριστώ και πάλι.

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Α και μην ξεχνιόμαστε! Περιμένουμε και χαρακτηριστικά και εμπιρείες και για την άλλη ράτσα του θέματος!

Grife (στην κλητική μάλον έτσι θα είναι..) στο ερώτημα που έθεσα παραπάνω, εσύ με πόση ώρα την έβγαζες καθαρή καθημερινα?

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Θα απαντήσω αλλά αν κάποιος διαφωνεί θα προτιμούσα να προσπεράσει την απάντηση μου παρά ν' ασχοληθεί με το αν έχω δίκιο ή άδικο. Έχω ό,τι έχω και εκφράζομαι για τον εαυτό μου, ούτε φοβάμαι τις αντιπαραθέσεις αλλά δε σημαίνει πως τις γουστάρω κιόλας.

Κάθε έξοδος σήμαινε μισή ώρα σε ομαλό δρόμο με τη σκυλίτσα δίπλα μου χωρίς να με σέρνει, ή να την κυνηγάω. Απλό βάδην. Θα έγραφα κι άλλα για το πως ήταν η βόλτα μαζί της αλλά μάλλον πρέπει να είμαι φειδωλός γιατί οι δικές μου εμπειρίες είναι ασήμαντες.

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Grife νομίζω θες να σε παρακαλέσουμε λιιιγοοοοο...Αστειεύομαι!!!!

Περιέγραψε αυτό που όλοι περιμένουμε, αν έχεις την καλοσύνη!

Για διαμέρισμα νομίζετε ότι κάνει?

Το θέμα ανοίχτηκε από μένα και κάνω εξαρχής κατανοητό σε όποιον θέλει να το διαβάσει και να συμμετέχει ,ότι εγώ το κατευθύνω .Θα περιέχονται και μαρτυρίες ιδιωκτητών ,αλλά και εμπιρείες και διορθώσεις από οποιδήποτε γνώστη του αντικειμενου είναι ευπρόσδεκτες .Η κατευθυνση που θα έχει η συζήτηση μας από δω και περα γίνεται πλήρως κατανοητή από παραπάνω μύνημά μου.Γιαυτό παρακαλώ ,μυνήματα εκτός θέματος να στέλνονται σε προσωπικά μυνήματα .Δεν θέλω καμία αντιπαράθεση ,καμία ειρωνία ,καμία άσχημα συμπεριφορά κλπ.Σκυλο-μπαμπο-μαμαδεσ ,πειθαρχίστε!!!!!Γουφ!
Βουρ για την συνέχεια!!!

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Εφ' όσον είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη μου στο θέμα ''λουρί'' συνήθως βγαίναμε έξω ελεύθερα και πάντοτε πήγαινε δίπλα στο πόδι μου. Βγαίναμε με λουρί μόνο σε περιβάλλον που δε γνωρίζαμε. Πάντως χωρίς λουρί ήταν τύπος και υπογραμμός. Ήταν δίπλα μου, δεν έκανε άσκοπες τρεχάλες εκτός κι αν της έλεγα ''πάμε'' και έτρεχα μαζί της και προσπαθούσε να είναι και τότε στην ίδια ευθεία με 'μένα ή τουλάχιστον από ευγένεια συντόνιζε το δρασκελισμό της ώστε να πηγαίνουμε μαζί, επίσης δε γάβγιζε άνευ λόγου και θα εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ. Όταν στεκόμουν να μιλήσω με κάποιον, έμενε όρθια δίπλα μου, συνήθως δεχόταν τα χαίδέματα και τα παινέματα. Η ερώτηση βέβαια που άκουσα περισσότερες φορές απ' οτιδήποτε ήταν ''πόσο μηνών είναι'' και ''πόσο θα γίνει'' περνώντας το για Κόλι. Κάποιος μου είχε πει κάποτε ''α είναι σαν το ιμιτσασιόν ντόπερμαν'', δεν ρώτησα τι εννοούσε φαντάζομαι πάντως πως εννοεί εκείνο το μικρό σκυλάκι που μοιάζει με κουτάβι ντόπερμαν, δεν ξέρω πως λέγεται. Ο βλάκας γέλασε με το αστείο του, εμένα πάλι μου φάνηκε ηλίθιο να αποκαλέσεις ένα ζωντανό και αξιολάτρευτο πλασματάκι ιμιτασιόν λες και είναι αξεσουάρ. Στη βόλτα τουλάχιστον στη βραδινή όφειλα να είμαι εφευρευτικός, της άρεσε ν' ακολουθούμε νέες διαδρομές γυρνώντας σπίτι. Δίπλα από 'μενα ήταν μια πολυκατοικία με κήπο, ο κήπος αυτός είχε πάντοτε ακέφαλα λουλούδια :D τουλάχιστον αυτά που έφτανε.
Απ' την άλλη στη βόλτα με λουρί μετατρεπόταν σε ένα τέρας! Δηλαδή δεν υπήρχε αυτοκίνητο ή μηχανάκι που δε γάβγιζε και δεν επέτρεπε ούτε σε άλλα σκυλιά να πολυπλησιάζουν, ούτε σε περαστικούς να έρχονται πολύ κοντά. Ευτυχώς δε γρύλιζε μόνο γαύγιζε, τα γρυλίσματα της πάντοτε μου προκαλούσαν γέλιο. Με αυτά τα αυτιά που φαίνονταν να τεντώνονται και τη μύτη να κουνιέται μου θύμιζε γκρέμλιν. Μπορώ να πω πως όταν την είχα δεμένη ήταν πολύ προστατευτική για το χώρο γύρω απ' τους δυο μας.
Στο δρόμο δε μύριζε πολύ δεξιά κι αριστερά. Γάβγιζε στον αέρα ή έκανε έναν ήχο μάλλον με το στόμα όπως βουίζει η μύγα, ήταν μάλλον αστείο. Γενικά πήγαινε όπου πήγαινα κι εγώ δεν έδινε κατεύθυνση στο δρόμο. Εννοείται πως δε δεχόταν ποτέ δωράκια από άλλους κι άμα στεκόμουν πολύ ώρα ακίνητος ο τρόπος που γύριζε το κεφάλι προς τα δεξιά και λοξά προς τα πάνω και με κοίταγε μ' αυτά τα μάτια ήταν συγκλονιστικός, πολύ τρυφερός. Μια δυο φορές μόνο είχε κάνει ένα σιγανό γουβ και τράβηξε λίγο το λουρί της σα να μου έλεγε ''άντε πάμε''. Τσισάκια έκανε πάντα και όταν έκανε τα ''άλλα'' πάντα έκανε ένα δυο βήματα μπροστά όσο τα μάζευα. Μόλις γυρίζαμε σπίτι πήγαινε στο μπολ της για νεράκι και μετά στη μαξιλάρα στο σαλόνι.

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Χαρακτηριστικό της φυλής είναι και η ευκολη εκπαίδευση .
Φαίνεται από τα λεγόμενα σου να ήταν εύκολη.Ισχύει ?

Και η δικιά μου (ημίαιμη γκριφόν) είναι άλλο σκυλί χωρίς λουρί.Χωρίς λουρί με κοιτάει στα μάτια να δει τι θα της πω ,παρακολουθεί συνέχεια τι της λέω και το κάνει ,σχεδόν πάντα δίπλα μου ...Με λουρί κάνει πιό κακομαθημένες κινήσεις ας πούμε.Νομίζω έχει να κάνει και με το αίσθημα ανασφάλειας χωρίς λουρί.

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Μάλλον δεν έγινα αντιληπτός στα πρώτα ποστ. Να το εξηγήσω πάλι. Ποτέ δεν είχα ένα μόνο σκυλί. Παράλληλα είχα ένα λυκόσκυλο. Δε θεώρησα σκόπιμο να εκπαιδεύσω το Σέτλαντ μου, αλλά επειδή ποτέ δεν έχω ξεχωρίσει τα σκυλιά μου μεταξύ τους πάντοτε ήταν μπροστά όταν ασχολιόμουν με το λύκο και απλά παρατηρούσε. Ποτέ δεν την έβαλα να επαναλάβει ή να κάνει κάτι. Ο λύκος προφανώς επειδή είμαι άσχετος δεν έμαθε τίποτα, η Λίλα όμως τα έμαθε όλα. Θυμάμαι μια εντολή που λέγεται ''μαζί'' και καλά να προχωράμε μαζί. Έχοντας τη Μόκα με λουρί δίπλα μου και τη Λίλα ελεύθερη δίνοντας την εντολή η Μόκα πήγε όπου να 'ναι δηλαδή καμία σχέση και το Σέτλαντ ξεκίνησε να προχωράει μαζί μου και χωρίς λουρί. Δηλαδή ουσιαστικά την ίδια δεν την εκπαίδευσα ποτέ, μάλλον εκπαιδεύτηκε μόνη της και σε πολλά μην πω εκπαίδευσε εκείνη εμένα.

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
και σε πολλά μην πω εκπαίδευσε εκείνη εμένα.
Αυτό συμβαίνει πάντα!

(Στην δικιά μου είχα μάθει το "κάτσε" και 'ξάπλωσε" μόνο.Πλέον αντιλαμβάνεται προτάσεις .Ίσως να πιάνει μία λέξη και τον τόνο της γενικότερης φράσης.Αυτό που αντιλαμβάνεται χωρίς να της το μάθω ποτέ,είναι κάποιες κινήσεις με τα χέρια .Δοκίμασα λοιπον μία μέρα ,να της δείχνω τι να κάνει με τα χέρια ,χωρίς να λέω καθαρά την λέξη και τα έκανε καλύτερα από όταν έλεγα μόνο την λέξη.)

Αρα ξυράφι η δεσποινίς σου.

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Νομίζω είναι συνδυασμός κινήσεων, επαναλαμβανόμενων λέξεων, τόνου φωνής. Πράγματα καθημερινά που κάνουν κι ευκολότερη τη συμβίωση ενίοτε. Αν πω τώρα στο σκύλο μου ανέβα στο σκαμνί σίγα μην το κάνει ακόμη κι αν το καταλάβει και άνευ λόγου και αιτίας ή χρησιμότητας.

tomsitas

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2011
783
48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Φίλε Grifos
δεν είχα ,και δεν έχω λόγο ,να διαφωνήσω στα γραφόμενα σου όσον αφόρα τις εμπειρίες σου και την συμβίωση με ένα Sheltie.
Ούτε και θέλω να αμφισβητήσω τις καλές προθέσεις σου η τις όποιες γνώσεις σου και εμπειρίες σου,
Η αντίδραση μου ίσως ήταν λίγο απότομη αλλά θέλω να γνωρίζεις ότι δεν είχα καμία κακιά πρόθεση και το έκανα μόνο και μόνο γιατί σε ορισμένα σημεία ήσουν τόσο απόλυτα λάθος ,όσο και οι διάφοροι που παραθέτεις στα post σου (αυτοί που σε ρωτούσαν « πόσο μηνών είναι και πόσο θα μεγαλώσει ακόμη?» …βλέπε χρώμα collie..κτλ)

Δεν μας χωρίζει τίποτε ,αντίθετα η συμβίωση μας με ένα τέτοιο μικρό θαύμα μου δείχνει ότι έχουμε πολλά κοινά.

Τώρα στο ΘΕΜΑ μας για να ενημερώσουμε τον Rooby
( τον όποιο ευχαριστώ για την ανοχή του σε τυχόν «αψιμαχίες» και «διαμάχες»)
Το Sheltie θέλει την προσοχή σου και την παρουσία σου σε κάθε στιγμή της ζωής του.
Θέλει να νοιώθει σαν ισότιμο μέλος της οικογενείας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται
Πολύ έξυπνο για να «παρεξηγήσει» την θέση του στην ιεραρχία της «αγέλης» αλλά με χιλιάδες δυο τρόπους και τερτίπια θα προσπαθήσει να σε πείσει για το τι θέλει και με μαλαγανιά να γίνει το δικό του…!!!
Καταλαβαίνει την διάθεση σου και ποτέ δεν μένει αδιάφορο, επηρεάζεται πολύ από το κλίμα και τα συναισθήματα που επικρατούν γύρο του.
(ο μικρός μου γιος κάνει στα ψέματα ότι κλαίει και ο Φοίβος τρέχει να τον παρηγορήσει και να του γλύψει τα δάκρυα κάνοντας απερίγραπτους λυγμούς…τελικά καταλαβαίνει το ψέμα και αρχίζει να κάνει τρελίτσες…)
Στο sheltie αρκεί να είναι και να νοιώθει δίπλα σου ,ανάμεσα στην οικογένεια του και ΖΕΙ ΠΟΛΥ ΑΝΕΤΑ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ.
Οι καθημερινές βόλτες για την φυλή ( 2 είναι καλά ) δεν είναι απαραίτητα μεγάλες και κουραστικές ,παρότι είναι αεικίνητα και με πολύ ενέργεια (αλλά πίστεψε με δεν θα πουν όχι και σε ολοήμερη βόλτα χωρίς κανένα πρόβλημα.)
Στην βόλτα είναι πολύ εύκολα σκυλιά με η χωρίς λουρί.
Οι βόλτες τους με τον χρόνο γίνονται όλο και μεγαλύτερες ,περισσότερο από την ανάγκη των αφεντικών να το βλέπουν να τρέχει , να κάνει νάζια και να το χαίρονται
(Προσωπικά χρησιμοποιώ λουρί μόνο όταν υπάρχουν αυτοκίνητα η πολυκοσμία )
Με την πρώτη ευκαιρία τον αφήνω ελεύθερο και έχει την τάση να μένει κοντά και να μην απομακρύνεται .
ALL WEATHER dog που σημαίνει ότι η βροχή και το χιόνι δεν τα σταματά, αντίθετα τους αρέσει.
Είναι σκυλιά που δεν θα αρχίσουν ποτέ έναν καβγά και έχουν την τάση να είναι πολύ επιφυλακτικά με τους ξένους η οτιδήποτε άγνωστο .
Παράλληλα πολύ στοργικά και προστατευτικά με την οικογένεια και το ευρύτερο ,γνωστό, περιβάλλον
Απόλυτος προβλέψιμα και χωρίς αναίτιες αντιδράσεις και πολύ περισσότερο ποτέ ακραίες αντιδράσεις.
Υπερβολική η αγάπη και η αδυναμία της φυλης των Sheltie για τα παιδία και ιδιαίτερα στοργικά και προσεκτικά με οτιδήποτε «μικρό και ευαίσθητο»,
κάτι που διαπιστώνω και στον Φοίβο μου στο μέγιστο βαθμό .
Ο Φοίβος μου μεγάλωσε στην οικογένεια μας ανάμεσα στα δυο αγόρια μου (12&10)και έχοντας καθημερινή επαφή με τα 6 ανίψια -.παιχνίδια όλη μέρα και έχει δείξει όλα τα παραπάνω στοιχειά
Τώρα δείχνει ιδιαίτερη προσοχή στον μικρό μου ανιψιό μόλις 4 μηνών !!!!
Δεν είχα και δεν έχω κανέναν ενδοιασμό , αμφιβολία η φόβο στο να αφήσω μονά τους μαζί με τον σκύλο τα παιδία μου (η οποιαδήποτε άλλα παιδία )…είναι κύριος… μάλιστα νοιώθω πολύ πιο ασφαλής.
Το μυστικό της φυλής είναι η εξυπνάδα τους ,η γοητεία τους ,η θετική ενέργεια που αποπνέουν με την πρώτη μάτια και η ηρεμία του χαρακτήρα τους κάτι που σημαίνει ότι και το περιβάλλον τους θα πρέπει να είναι ανάλογα ήρεμο …
Έχουν την τάση τους να κάνουν οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς για να σε ευχαριστήσουν (κλόουν ,όπως ανέφερε και ο Grifos )
Αυτά για τώρα και θα κλείσω με δυο φράσεις που είναι χαρακτηριστικές για όσους έχουν ζήσει με ένα τέτοιο μικρό θαύμα…
If it is not a Sheltie …it is just a dog….
&
When I count my blessings ….i count my shelties twice ….

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
tomsitas καλησπέρα.
Χαίρομαι που με κατάλαβες. Δεν προσπάθησα να χαρτογραφήσω τη φυλή. Δε μπορώ να το κάνω αυτό. Είχα ένα και μοναδικό Σέτλαντ και μόλις για 2 χρόνια. Δεν είχα και δεν ξέρω αν θα ξαναποκτήσω αυτή τη φυλή. Προς το παρόν δε θέλω κιόλας, γιατί δε θέλω να είναι σαν αντικατάσταση (και απ' αυτά που γράφεις, καταλαβαίνω ότι κατανοείς τι εννοώ). Δεν προσπάθησα να γενικεύσω τις εμπειρίες μου σε όλη τη φυλή, απλά να τις μεταφέρω. Ασχέτως αν συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί μου στα σημεία, στην ουσία επιβεβαιώνεις σε κάποια σημεία κοινά γνωρίσματα. Ένας σκύλος δεν είναι μόνο τα γονίδια της φυλής του. Είναι συνδυασμός των γονιδίων της φυλής, μαζί με τα γονίδια απ' τους γονείς του και διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του απ' το μεγάλωμα και τη συμβίωση μαζί μας. Δηλαδή κάτι που μπορεί να είδα εγώ, ή να συνέβηκε με 'μενα δεν σημαίνει ότι περιγράφει και ολόκληρη τη φυλή. Πάντως θα συμφωνήσω με τις τελευταίες φράσεις.

Υ.Γ. Θα σου προτείνω λοιπόν κάτι μιας κι έχεις τώρα Σέτλαντ και αν το κάνεις μπορεί να με θυμηθείς. Δοκίμασε μόλις καλοκαιριάσει μιας και είσαι στην Ήπειρο απ' ότι βλέπω να το πας στη Γλυκή στις πηγές του Αχέροντα κάποιο απογευματάκι. Όσες φορές πήγαμε της άρεσε πολύ της δικιάς μου.

tomsitas

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2011
783
48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
tomsitas καλησπέρα.
............
Υ.Γ. Θα σου προτείνω λοιπόν κάτι μιας κι έχεις τώρα Σέτλαντ και αν το κάνεις μπορεί να με θυμηθείς. Δοκίμασε μόλις καλοκαιριάσει μιας και είσαι στην Ήπειρο απ' ότι βλέπω να το πας στη Γλυκή στις πηγές του Αχέροντα κάποιο απογευματάκι. Όσες φορές πήγαμε της άρεσε πολύ της δικιάς μου.

Πολυταξιδεμενος ο φοιβος μου ,παροτι μολις 14 μηνων, μια που δεν εχει προβλημα στο συτοκινητο και με μακρινες ακομη διαδρομες ,είναι σιγουρο ότι καποια στιγμη θα βρεθουμε και στις πηγες του Αχεροντα. Και νασε σιγουρος ότι θα νοιωσουμε την αυρα ,που αφησε πισω της η δικη σου αγαπημενη ….
Μεχρι στιγμης εχει βρεθει στην Πιερια για διακοπες ,
στο Νυμφαιο (οπου ειδε και αρκουδα στα 2 μετρα ..),
πολλες μονοημερες εξορμησεις στις γυρω θαλασσες του Ιονιου (Παργα ,Συβοτα ,Πλαταρια ),μεχρι και θεσσαλονικη ,(Τσιμισκη - Αριστοτελους ) στις εκπωσεις του φθινωπορου !!!
Ασε τον παραλιμνιο εδω στα Γιαννενα …
Δεν εχει δημιουργει το παραμικρο προβλημα και γινεται παντου δεκτος ,θα ελεγα με ενθουσιασμο….
Είναι βλεπεις αυτό το ακαταμαχητο βλεμα της φυλης....

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Μία ακόμα ερώτηση.Το καλοκαίρι με τους καύσωνες ,τί κάνουμε?Χωράει κούρεμα αυτή η φυλη?

Ευχαριστώ πολύ παιδιά για όλες τις πληροφορίες και το κλίμα !Ήσασταν κατατοπιστηκότατοι και το θέμα πήγε ακριβώς όπως επιθυμούσα (και ακόμη καλύτερα,αλλά δεν το λέω μην πάρουμε αέρα -πλακίτσα!)
(Επίσης tomsitas είμαι θυληκό .Γιατί άραγε εμπνέω για το αντίθετο?Να τρομάζω?Πλάκα κανω)

tomsitas

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2011
783
48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στον καυσωνα ,αντιμετωπιζεις τον σκυλο σαν ενα οποιοδηποτε ζωντανο που μπορει να υποφερει ...
1. δεν τον κουραζεις υπερβολικα της θερμες ωρες της ημερας ,
2. αποφευγεις την πολυωρη εκθεση στον ηλιο,
3. φροντιζεις να υπαρχει διαθεσιμη μια σκιερη μερια για να προστατευτει
4. ελαφρα γευματα και οχι το μεσημερι με την ζεστη και
5. πανω απο ολα εξασφαλιζεις την προσβαση του σε πολυ και καθαρο δροσερο νερο ...
καποια βασικα πραγματα που θα εκανες και με οποιοδηποτε αλλη φυλη....
ΔΕΝ ΚΟΥΡΕΥΕΙΣ ΠΟΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟ ΤΡΙΧΩΜΑ , ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ γιατι εχει ακριβως τα αντιθετα αποτελεσματα απο αυτα που θελεις τους καλοκαιρινους μηνες....
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΚΘΕΣΕΙ ΤΟΝ SHELTIE ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ.
Μπορεις αν θελεις να κοντινεις την τριχα η να την σουλουπωσεις αν αυτο χρειαστει αλλα ποτε κουρεμα οπως ,πιστευω ,το φανταζεσαι.
Ειναι οπως σου ειπα all weather και με την καταλληλη προσοχη οποιοσδηποτε καυσωνας θα περασει διχως κανενα προβλημα...
Καλη λυση ειναι και ενας ελαφρος ψεκασμος με νερο σε πολυ extreme περιπτωσεις που θα χρειαστει να αντιμετωπισεις.....
(πχ το καλοκαιρι στην παραλια ,κατω απο την ομπρελα ,οπου η ζεστη ειναι αφορητη αλλα και οι επιλογες περιορισμενες...)
Το ψεκαστηρι ειναι απαραιτητο και για το σωστο χτενισμα ....

Last edited:

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Ναι όντως το έχω διαπιστώσει αυτό με το τελείως κοντό .Το έκανα παλιότερα στην σκυλίτσα μου και λαχάνιαζε πολύ περισσότερο .Βέβαια δεν την αφήναμε έτσι .Αλλά από όταν άφησα περισσότερη τρίχα παρατήρησα ότι είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα .