Toν Ζeron τον ειδα πρωτη φορα τον Απριλη στην Παιανια....Το προβλημα για μενα δεν ειναι το κεφαλι που στην τελικη μπορει να μας πει καποιος οτι ειναι "αρκουδισιο" καφαλι τυπος..Δεν το έχεις δει μωρέ το κεφάλι του zeron? Σαν bullmastiff είναι,δεν έχει εκείνο το αλογίσιο μούτρο που έχουν τα άλλα.
Aπλα η πρωην ΕΣΣΔ προτιμησε να μην χωρισει φυλες αλλα διαφορετικους τυπους......Πολλες φυλες καταστραφηκαν και μαλιστα πιο προσφατα απο οτι τα CAO....Κάποια λίγα πράγματα είχαμε γράψει για την φυλή και παλαιότερα ΕΔΩ
Λατρεμένη μου φυλή που δυστυχώς ο εκθεσιακός προσανατολισμός έχει αλλάξει απεριόριστα....υπερτυπισμός στο μέγιστο....
Έχω δει στην Ελλάδα κάποια Μαστίν, 2-3 εκθεσιακά και άλλα 5-6 που δουλεύουν παρέα με Ελληνικά κι Ασιατικά σκυλιά στα βουνά μας!
Για το γαύγισμα τι να σας πω.....κανονικό και λογικό για το μέγεθος και τον τύπο του σκύλου το άκουσα, όχι κάτι πολύ διαφορετικό από τα άλλα σκυλιά που δούλευαν μαζί.....
Η συμπεριφορά τους γενικότερα μου φάνηκε πιο κοντά στους Μολοσσούς από ότι με τους Ε.Π. όπως συμβαίνει και μορφολογικά, αν θέλουμε να κάνουμε μια μικρή αναγωγή στην δική μας πιο οικεία πραγματικότητα!
Για τα Μαστίν και τα CAO δεν ξέρω τι μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει ο κάθε εκτροφέας κι αν έχει βάλει Μαστίν, στους Κεντρικοασιάτες ή το αντίθετο, όλα και τίποτα δεν μπορεί να έχουν συμβεί....πίσω από κλειστές πόρτες.....αλλά ένα μικρό, ίσως αιρετικό σχόλιο....τα CAO δεν είναι αρχαία φυλή, αλλά μια αρκετα σύγχρονη που για την δημιουργία της καταστράφηκαν πολλές πραγματικά αρχαίες, ίσως από τις αρχαιότερες φυλές σκυλιών.....
Ούτε ένα κόμμα, δεν θα μπορούσα να αλλάξω!!!...Η ικανότητα φύλαξης και η κυριαρχικότητα είναι γενικά χαρακτηριστικά σχεδόν όλων των LGD, αλλά και πολλών ακόμα φυλών! Δεν αποτελούν για εμένα τον θεμέλιο λίθο καθορισμού τους! Αυτό που τα καθορίζει, για εμένα κι αρκετούς ακόμα, ίσως ρομαντικούς, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιτελούν την εργασία τους κι αυτός έχει πολλές φορές τρομακτικές διαφορές!
Γιάτι δεν λέτε για τη Ρωσία που εκέι ακόμα υπάρχουν μεγάλα εκρτοφεία που δουλεύουν με πάλια αίματα CAO από πο Τουρκμενιστάν ?Το θεμα ειναι οτι σε αλλα Βαλκανικα κρατη οπως Κροατια,Σερβια,Βουλγαρια(πολυ υψηλο επιπεδο τα τελευταια χρονια),Μαυροβουνιο υπαρχουν πολλα καλα σκυλια......