Λοιπόν, η συγκεκριμένη ράτσα διακρίνετε για το έντονο ένστικτο της κυριαρχίας! Ωστόσο λόγω του μεγάλου μεγέθους τους έχουν ένα πολύ μεγάλο αδύνατο σημεία! Μεγάλη πείνα και λατρεία για φαγητό! Είναι ένα μεγάλο όφελος για εμάς προκειμένου να του δείξουμε ποιος είναι το αφεντικό! Όταν το πήρα από 2 μηνών κιόλας, την ώρα που έτρωγε δεν ήθελα ούτε στο ένα μέτρο να βρίσκομαι δίπλα του, γρύλιζε και αγρίευε! Έτσι κι εγώ την ώρα που έτρωγε πήγαινα και του άρπαζα το μπόλ με το φαγητό του και το μάλωνα(πάντα λεκτικός) και του το έδινα μόνον όταν ηρεμούσε πλήρως και έρχονταν και τρίβονταν στα πόδια μου! Τώρα λοιπόν όταν του δίνω το φαγητό, αν δεν του πω να πάει να φάει ούτε καν το πλησιάζει! Δεύτερο θέμα είναι η εκπαίδευση! Συμβουλή μου είναι να μην το εκπαιδεύετε ποτέ για φύλακα σπιτιού, εκτός και αν προορίζετε για φύλακα εργοστασίου με πολύ έμπειρο ιδιοκτήτη. Αν προορίζετε για σπίτι και είναι σωστά εκπαιδευμένος ο σκύλος για φύλακας, τότε την ώρα που θα λένε στο αφεντικό του καλημέρα αυτός θα ορμάει και θα σκίζει σάρκες! Είναι σκύλος με έμφυτο το ένστικτο της φύλαξης οπότε και καμία εκπαίδευση να μη γίνει πάνω σε αυτό, θα κάνει αυτό που το λέει η φύση του! Το δικό μου από το πρωί μέχρι το βράδυ είναι γάτα, και από το βράδυ μέχρι το ξημέρωμα είναι λιοντάρι έτοιμο να φάει όποιον πάει να μπεί στο σπίτι! Θέλει κοινωνικοποίηση από κουτάβι, να συναναστρέφεται με σκύλους άλλους και με κόσμο! Να ξέρει ποιοι είναι φίλοι σας, και άρα και δικοί του! Ποια ζώα είναι γνωστά σε εμάς άρα και σε αυτόν! Τον δικό μου τον έπαιρνα μαζί μου μέχρι 8 μηνών όπου και αν πήγαινα και τώρα γνωρίζει τα σπίτια όλων των φίλων μου και όταν έρχονται σπίτι μου σηκώνεται και πάει παίζει μαζί τους!! Από εκπαίδευση στις βασικές εντολές δεν ξέρει τίποτα ωστόσο ότι του λέω το κάνει, όταν δε τον μαλών πέφτει τανάσκελα και μου γλύφει τα παπούτσια! Είναι ζώο που καταλαβαίνει πάρα πολύ την ψυχολογία και την αγάπη! Δείξτε του ποιος είναι το αφεντικό, δείξτε του απόλυτη αγάπη και κατανόηση, αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα σε περιποίηση, παιχνίδι και βόλτα και δεν θα έχετε πρόβλημα! Το ποιο έντονο πρόβλημα προκύπτει όταν ο σκύλος είναι για ώρες δεμένος σε μία γωνία μόνος του και δεν έχετε επαφή μαζί του, τότε αγριεύει, δεν σας αντιμετωπίζει ως φίλο του και ανώτερό του και γίνετε μία πολεμική μηχανή έτοιμη να πυροβόληση! Εγώ προσωπικά τον δικό μου τον δένω άντε καμία ώρα την εβδομάδα, όλη την ημέρα είναι ελεύθερος στην αυλή και πηγαινοέρχεται! Σας κούρασα μάλλον…