Ποιες ράτσες θεωρούνται οι πιο ''επικίνδυνες'';

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα, αλλά ούτε ο σκύλος γεννιέτε επικύνδινος...κανένας σκύλος.Όπως και κανένας σκύλος δεν είναι επικύνδινος στην φύση (ή ζώο), γίνετε επικύνδινο όταν ο άνθρωπος παραβιάσει "τους κανόνες".

Δεν υπάρχουν σκυλιά που μόνο "θηριοδαμαστές" μπορούν να τα έχουν!...Ίσα-ίσα που ένας υπεύθυνος απλά ιδιοκτήτης (το να είσαι υπεύθυνος δεν είναι "απλό") μπορεί να έχει ότι σκύλο επιθυμεί.

@ DOG.CRIME

...αλλά και υπόλοιποι, όταν η ομαδοποίηση έχει αντικειμενικά κριτήρια, επιστημονικά κριτήρια, μετρήσιμα μεγέθη, εξέταση παραμέτρων, γνώση ιστορίας και προϊστορίας και κυρίως, έχει σαν στόχο την βελτίωση, την εξέλιξη και την διασφάλιση πραγμάτων (και όλα αυτά με τον απαραίτητο "χώρο" για διορθώσεις και αλλαγές) μπορεί να είναι χρήσιμη.

Η ομαδοποίηση όμως των σκύλων σε "πιο επικύνδινα", "πιο δυνατά", "πιο όμορφα", "πιο γλυκά", "πιο αιμοδιψή", "πιο καλά" τι από τα παραπάνω πληρεί και που μπορεί να εξυπηρετεί αν δεν πληρεί καμία προϋπόθεση;

Last edited:

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Οι λιστες επικινδυνοτητας συνηθως στηριζονται στο ποσοστο ζημιας που μπορει να επιφερει ο καθε σκυλος και σε καποια αοριστα και συνηθως λανθασμενα στατιστικα.
Παιδια , ''λιστες επικινδυνοτητας'' φτιαχνονται στο εξωτερικο (και προφανως βαση αυτων ψηφιζονται τα ban των φυλων) ...γιατι ''βαρατε'' την Ελλαδιτσα , δεν καταλαβα :D

Και προφανως , ειμαι εναντια σε οποιαδηποτε λιστα (τους λογους τους εξηγω παραπανω - οι λιστες στηριζονται σε αοριστα και λανθασμενα στατιστικα).

Απο την αλλη , ξαναλεω, δεν θα λαβω σοβαρα τα παραπονα περι του θεματος απο κανενα κατοχο δυναμικης φυλης , εαν και ο ιδιος λειτουργει με τετοιο σκεπτικο ''λιστας'' (για αλλα σκυλοθεματα βεβαια)...και δυστηχως το βλεπω να συμβαινει πολυ συχνα , ακομα και εδω.

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
η κουβεντα εχει "καθησει" στις λιστες....κ δεν καταλαβαινω το γιατι....απλα δεν γινεται να μην υπαρχουν λιστες,δεν γινεται να το καταλαβουμε?κ οχι τιποτα αλλο,δεν αξιζει να τις φοβομαστε.αυτο λεω εγω.δεν λενε κατι οι λιστες.να φοβαστε απο κατι ιδιωτικες εταιριες-οργανισμους τυπου fci....απο κει κ μετα ειναι απλο αν θελουμε να βγαλουμε μια ακρη...

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Δυστυχως συνεχιζουμε να κοροϊδευομαστε μεταξυ μας και να παιζουμε κρυφτο πισω από το δαχτυλο μας.

Θα χρησιμοποιησω την φυλη του ομαροκ, τα φιλα, επειδη ο Ηλιας είναι φιλος και συντοπίτης και μαζι μου δεν θα παρεξηγηθει.

Αν dj Θαναση το Pekingese της θειας ηταν φιλα, μαλλον δεν θα επετρεπες ποτέ να δημιουργηθουν συνθηκες κατω από τις οποιες θα μπορουσε το διχρονο αγορακι σου να ερθει σε επαφη με τον σκυλο, οσο καλόβολος, ησυχος και εκπαιδευμενος και να ηταν.
Γιατι απλά θα μπορουσε να σπρωξει το παιδι και να χτυπησει το κεφαλι του σε καμια γωνια (κατι ξερω από πτωσεις μωρων) ή να ποδοπατηθεί κατά λαθος από 60 κιλα ζωο.
Καθοδηγουμενο συμπερασμα: Το φιλα είναι εντελως ακινδυνο αφου δεν εχει ιστορικο επιθεσης (γιατι απλά θα προσεχες), ή είναι τουλαχιστον πιο ακινδυνο από το Pekingese.

Εγω εχω ως γνωστον εναν λυκο και ένα πινσερακι. Το πινσερακι (ανεκπαιδευτο) εχει δαγκωσει αγριεμενο καποιον που την πειραζε επιμονα, με αποτελεσμα μια κραυγη εκπληξης, μια σταγονα αιμα στο δαχτυλο και απειλη για μηνυση (!).

Ο λυκος δεν εχει ακουμπησει ποτέ κανεναν (εχει απειλησει βεβαια) γιατι είναι εκπαιδευμενος, δεν λυνεται ποτέ, παρά μονο σε περιφραγμενους χωρους κι ερημιες, τον κυκλοφορω παντα με διπλό κολαρο, αποφευγω να δημιουργω επικινδυνες συνθηκες και εχω παντα μάτια και στον κωλο.

Παντα όμως υπαρχει η πιθανοτητα της κακιας ωρας, οι καταστροφες είναι συνηθως ζητημα δευτερολεπτων, και αυτό το ποσοστο, εστω 1%, με τρομαζει.

Για την ακριβεια, το 1/100 του λυκου με τρομαζει πολύ περισσοτερο από το σιγουρο 50 (αν του δοθει η ευκαιρια) του μινι πινσερ, γιατι το 1/100 του λυκου αν συμβει θα είναι 100/100 ζημια.

Αν γυρισω τον καρσιλαμά και πω παραδειγματα με το πινσερακι που θα δειχνουν πόσο επικινδυνο ειναι, με 10 ας πουμε επιτυχεις επιθεσεις στο ιστορικο του, ενώ ο λυκος ειδατε τι καλος που είναι, με μηδεν επιτυχιες, ακομα και να αναφερω τι δουλεια και αγώνα και (γιατι όχι) αγωνία θελει, τοτε η καλη κυρια μπορει να παει να παρει τον γλυκο και φρονιμο ΓΠ και ο πιτσιρικάς το Φιλα και μετα ισως εχουμε δυο ακομα στατιστικα.

Προσπαθω τοσην ωρα να πω ότι οποιαδηποτε προσπαθεια υποβαθμισης της επικινδυνοτητας των μεγαλοσωμων δυναμικων σκυλων, χρησιμοποιωντας ως παραδειγμα επικινδυνα τρικιλα κακων ιδιοκτητων όπως ο υποφαινομενος, είναι απλά αστεια, απευθυνεται σε αφελη κοσμο και είναι ΚΑΙ επικινδυνη γι αυτους τους αφελεις.

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
...αλλά και υπόλοιποι, όταν η ομαδοποίηση έχει αντικειμενικά κριτήρια, επιστημονικά κριτήρια, μετρήσιμα μεγέθη, εξέταση παραμέτρων, γνώση ιστορίας και προϊστορίας και κυρίως, έχει σαν στόχο την βελτίωση, την εξέλιξη και την διασφάλιση πραγμάτων (και όλα αυτά με τον απαραίτητο "χώρο" για διορθώσεις και αλλαγές) μπορεί να είναι χρήσιμη.

Η ομαδοποίηση όμως των σκύλων σε "πιο επικύνδινα", "πιο δυνατά", "πιο όμορφα", "πιο γλυκά", "πιο αιμοδιψή", "πιο καλά" τι από τα παραπάνω πληρεί και που μπορεί να εξυπηρετεί αν δεν πληρεί καμία προϋπόθεση;
Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ όπως και οι περισσότεροι από εδώ(φαντάζομαι).

Όταν αναφερόμουν για λίστα αυτό ακριβώς εννοούσα.

Αλλά και πάλι θα πρέπει να υπάρχει υπόβαθρο όπως προείπα,μιας και κάποιος ανίδεος μπορεί να παρεξηγήσει όρους.

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Μα τα σκυλια αν ζουσαν στην φυση δεν θα υπηρχαν φυλες,να μην λεμε ο σκυλος στην φυση,εργο ανθρωπου ειναι οι φυλες για τις οποιες συζηταμε οι οποιες εχουν δημηουργηθει για καποιο σκοπο η καθε μια(λαθος ειναι να μην ειναι ενα τετοιο σκυλι καχυποπτο,κσι πρεπει να μεγαλωνει υπευθινα),εφοσον το Φιλα εχει εκτραφει για φυλακας λογικο ειναι να ειναι εχθρικο σε ξενους δεν θελει ρε παιδι μου φιλους,με το ζορι?δεν ειναι ομως και ανεξελενγκτο.
Το πεκινουα ομως δεν πρεπει να κανει επιθεση σκυλος συντροφιας ειναι,αλλα και αν την κανει?βαλτε με σε ενα δωματιο με 20-50-100 πεκινουα να δειτε ποιος θα βγει ζωντανος,μην με βαλετε ομως με ενα η δυο Φιλα,ειναι δυσκολο να το καταλαβουμε?
Μπορω να κανω ενα Φιλα αρνακι αλλα εγγυηση δεν μπορω να δωσω,ουτε μπορω να πω οτι δεν θα δαγκωσει αν θεωρησει κατι υποπτο,οποτε προσεχουμε,σκυλος ειναι και εφοσον και οι ανθρωποι κανουν λαθη πρεπει να προσεχει καποιος με τετοιο σκυλο.

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Θα συμφωνήσω με τονΆρη Σίγουρα ένα μικρόσωμο μπορεί να κάνει μικρότερη ζημιά από ένα μεγαλόσωμα Ηθελημένα η άθελά του
Και καλό θα ήταν να διαχωρίσουμε τι εννοούμε όταν λέμε επικινδυνότητα

Επικινδυνότητα βάση εκπαίδευσης ?
Επικινδυνότητα βάση μεγέθους ?
Επικινδυνότητα βάση συνθηκών?
Επικινδυνότητα βάση σωστού η λάθους αφεντικού η ανατροφής τέλος πάντων

Πάντως όχι "επικινδυνότητα βάση φυλής" για μένα αυτό είναι λάθος ορισμός

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Καταρχήν δεν έχω κανένα ιδιαίτερο λόγω ή συμφέρον να πω πως "Ναί, υπάρχουν επικύνδινα σκυλιά και αυτά είναι 1. Fila, 2. Bully Kutta, κλπ..."....Απλά, δεν το πιστεύω!

Αν dj Θαναση το Pekingese της θειας ηταν φιλα, μαλλον δεν θα επετρεπες ποτέ να δημιουργηθουν συνθηκες κατω από τις οποιες θα μπορουσε το διχρονο αγορακι σου να ερθει σε επαφη με τον σκυλο, οσο καλόβολος, ησυχος και εκπαιδευμενος και να ηταν.
Κανονικά δε θα έπρεπε να επετρέψω ούτε με το Pekignese να δημιουργηθούν συνθήκες που να επιτρέψουν κάτι τέτοιο όπως και με κανένα σκύλο.Θα έπρεπε να έχω φερθεί πιο υπεύθυνα σαν γονέας 2χρονου και φυσικά η θειά μου θα έπρεπε να είναι ένας πιο σωστός, πιο υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου.

Οι συνθήκες λοιπόν που "βάφτισαν" επικύνδινο το Pekignese δημιουργηθήκαν από πολλούς παράγοντες.

Ξαναλέω πως εγώ δεν συζητάω για το αν το Fila μπορεί να κάνει μεγαλύτερη "ζημιά" από το Pekignese αν και τα δύο τα έχουν ανεύθυνοι ιδιοκτήτες και έχουν κάνει τα όσα λάθη, αλλά το αν μια φυλή, εκ γεννετής μπορεί να χαρακτηριστεί "επικύνδινη" (ούτε "δυναμική", ούτε "δύσκολη", ούτε "ξεροκέφαλη" αλλά "επικύνδινη").

Επίσης, δεν συμφωνώ στο ότι πρέπει να "φοβίσουμε" υποψήφιους ιδιοκτήτες σκύλων οποιασδήποτε φυλής με το σκεπτικό ότι αν δεν είναι υπεύθυνοι ο σκύλος αυτός μπορεί να προκαλέσει μεγάλη "ζημιά" και είναι "επικύνδινος".

Το θεωρώ παραπληροφόρηση που το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε μεγαλύτερα "λάθη"και να διαιωνίζει λάθος αντιλήψης.Δεν φτιάχνει, πιστεύω, κυνοφιλική κουλτούρα κάτι τέτοιο.Προτιμώ να προσπαθώ να πείσω πως κάθε σκύλος θέλει έναν υπεύθυνο ιδιοκτήτη και κάθε σκύλος θέλει προσπάθεια, πριν και κατόπιν της απόκτησης του.

Νομίζω πως όλα αυτά που έχω γράψει σε αυτό το θέμα συνοψίζονται σε μία, απλή πρόταση, που έχω γράψει...Δεν πιστεύω πως υπάρχουν επικύνδινα σκυλιά.-

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Τοτε αν δεν υπαρχουν φυλες τετοιες,δεν υπαρχουν κυνηγετικα,δεν υπαρχουν ποιμενικα,δεν υπαρχουν συντροφιας,κ.τ.λ.
και δεν μιλαω για φυλες οπως τα Ροττ που απο ποιμενικο εγινε φυλακας σαλονιου,ουτε για τα ντογκο που εγιναν συντροφιας(εφοσον οπως λενε εδω οι γνωστες φυλαξη δεν κανει),ουτε για τα ντακελ τεκελ που καποτε κυνηγουσαν
Μιλαω για φυλες και τον λογω της εκτροφης τους στην αρχη της δημηουργιας τους,εμεις προσπαθουμε να τα αλλαξουμε οποτε φταιει αυτος που κανει ενα Φιλα αρνακι το οποιο υπαρχει περιπτωση να δαγκωσει ισως,οποτε πρεπει να φυγει η εκτροφη προς αλλη κατευθινση,δεν γινεται εγω να εκτρεφω βασει ταμπεραμεντου και να προσπαθει ο μελλοντικος ιδιοκτητης να αποδειξη οτι δεν ειναι θεμα εκτροφης αλλα ιδιοκτητη και να πολεμαει να κανει τον σκυλο αρνακι(δεν ξερω αν η οπτικη μου γωνια ειναι ορατη)

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
συμφωνω με τον ηλια κ με αρη.....κατερινα ξερεις απο ποτε προσπαθω να δωσουμε διευκρινησεις για την επικυνδηνοτητα?διαβαζεις απο την αρχη το θεμα????απλα το αφησαμε ελευθερο....ηλια δεν νομιζω να σταματησουμε να κρυβομαστε πισω απο δαχτυλα.κ 100 σεληδες να παει το θεμα ,απλα θα στρωβιλιζεται ,γιατι απλα θιγονται κ εμπλεκονται κ αλλα ζητηματα ,οπως σε καποια αναφορα μου εχω πει...εκτροφη,εκθεσεις κτλ.ειναι πολυ μεγαλο το ζητημα αν θελουμε να βρουμε την ριζα του.

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Επίσης, δεν συμφωνώ στο ότι πρέπει να "φοβίσουμε" υποψήφιους ιδιοκτήτες σκύλων οποιασδήποτε φυλής με το σκεπτικό ότι αν δεν είναι υπεύθυνοι ο σκύλος αυτός μπορεί να προκαλέσει μεγάλη "ζημιά" και είναι "επικύνδινος".
Στα υπολοιπα συμφωνω , στο παραπανω ομως οχι ...Καλυτερα οι υποψηφιοι ιδιοκτητες δυναμικων φυλων να ''φοβουνται'' , παρα να θεωρουν πως απλα παιρνουν ενα σκυλο.

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
κ εγω αυτο θεωρω.του φοβιτσιαρη η μανα ποτε δεν εκλαψε λεγανε στο χωριο μου...οπως επισης ειμαι καθετα αρνητικος κ στην δωρεαν υιοθεσια τετοιων δυσκολων σκυλιων.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
*Ηλια γραφεις πιο πανω οτι "εφόσον το Fila εχει εκτραφει για φυλακας ειναι λογικο να ειναι εχθρικο με τους ξενους...και οτι δεν θελει φιλους".

και το Bullmastiff,εχει εκτραφει για φυλακας...ομως οι αντιδρασεις φυλαξης των δυο αυτων φυλων ειναι εντελως διαφορετικες.:)

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Και καλό θα ήταν να διαχωρίσουμε τι εννοούμε όταν λέμε επικινδυνότητα

Επικινδυνότητα βάση εκπαίδευσης ?
Επικινδυνότητα βάση μεγέθους ?
Επικινδυνότητα βάση συνθηκών?
Επικινδυνότητα βάση σωστού η λάθους αφεντικού η ανατροφής τέλος πάντων

Πάντως όχι "επικινδυνότητα βάση φυλής" για μένα αυτό είναι λάθος ορισμός
Γενικα , η επικινδυνοτητα ειναι λιγο ρευστη εννοια .

Γιατι ενα οπλο στο σπιτι ειναι επικινδυνο ? Χιλιαδες υπαρχουν , μονο ελαχιστα προκαλουν ατυχηματα
Γιατι μια στροφη ειναι επικινδυνη ? Ασφαλτος ειναι . Εκατομμυρια αυτοκινητα περνουν καθε μερα , μονο λιγα θα προκαλεσουν ατυχημα.

Επισης , η επικινδυνοτητα αλλαζει κλιμακα οσο περνουν τα χρονια και οι κοινωνιες γινονται λιγοτερο ανεκτικες στο ''ρισκο'' .
Το να οδηγεις πχ αυτοκινητο σημερα χωρις 6 αεροσακους , esp , abs μπορει να θεωρειται επικινδυνο , οταν καποτε ηταν ο κανονας και δεν το θεωρουσαμε επικινδυνο (δεκαδες παραδειγματα υπαρχουν)

Το ιδιο fila παρουσιαζει πολυ λιγοτερους ''κινδυνους'' και απαιτει μικροτερη εγρηγορση απο τον ιδιοκτητη του οταν ζει στο ραντζο του Ηλια (omarock) στην εξοχη ...ενω μπορει να ειναι ''προβληματικο'' αν το παρεις για καφε στην πλατεια Συνταγματος.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Σε ένα πιάνο αν δεν ξέρεις νότες ο ήχος που θα βγάλει θα ακουστεί μάλλον ενοχλητικός.., αντιθέτως αν ξέρεις.. θα ακουστεί ποίημα.

Ένα αυτοκίνητο αν δεν έχεις δίπλωμα μπορεί να είναι σκοτώστρα ότι κυβικά και αν έχει..
Το παράδοξο όμως σε αυτό είναι πως το κράτος μεριμνεί να έχουν δίπλωμα για να πάρουν αυτοκίνητο..ενώ για να έχουν σκύλο όχι..
Ο κάθε σκύλος μπορεί να είναι με τον τρόπο του "όπλο" αν δεν είναι κατάλληλος ο χειρισμός του.

Το να λέμε μεγαλύτερη ζημιά του μεγάλου σκύλο από του μικρού είναι σαν να λέμε αν πέσουμε από το γκρεμό με ένα μεγάλο αυτοκίνητο δεν θα πεθάνουμε ..ενώ από μικρό σίγουρα δεν θα ζήσουμε.

Όλα είναι θέμα συγκυριών.., αν ένα δόντι μεγάλο ή μικρό μας βρεί στο μάτι, θα μας το βγάλει το μάτι..
Αν ένα μικρό σκυλί δαγκώσει ένα μωρό, μπορεί να το σκοτώσει..
Το να ψυμιρίζει το μέγεθος της ζημιας και τις συγκυρίες .., είναι σαν να λέμε..πως το αμάξι σε κάνει οδηγό και όχι το αμάξι ο οδηγός..

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
οχι,ειναι σαν να λεμε οτι αν πηγαινεις με 20 χιλιομετρα κ πεσεις στο ντουβαρι δεν θα παθεις τιποτα,αλλα πας με 100 θα σκοτωθεις...τα παραδειγματα γενικα ειναι καλο να τα αποφυγουμε,γιατι οι παραμετροι του ενος σκηνικου με το αλλο δεν εχουν καμια σχεση.το αυτοκινητο δεν εχει κριση,ο σκυλος εχει.αλλο το εννα αλλο το αλλο.αλλο τα μυαλα του σκυλου κ η δυναμε κ αλλο η ιπποδυναμη.καμια σχεση.ας μεινουμε στα σκυλια βρε παιδια,δεν χρειαζονται παραδειγματα.ειναι ξεκαθαρα τα πραγματα....

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Τεο μαλλον νομιζεις,
το Μπουλμαστιφ του Κωστα εδω, εμενα με γαυγιζει και ολους τους ξενους(παει ακομα πισω βεβαια ειναι 12 μηνων αλλα δεν με πλησιαζει και γαυγιζει ακομα)και με γνωριζει απο κουταβι(και δεν ειμαι ασχετος).
Παρολα αυτα μπορω να ζουληξω να παιξω(μαλλον) με ενα γαλλικο μπουλντογκ αλλα με το δικο σου το Μπουλ μαλλον οχι.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.254
Μέλη
20.032
Νεότερο μέλος
Nina_Κ