Ποιες οι διαφορές σκύλων show με pet ???

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Οκ τα εκθεσιακα γονιδια εχουν σχεση με χαρακτηρα και μορφολογια
1) δεν υπάρχουν εκθεσιακά γονίδια
2) δεν έχουν καμία σχέση με τον χαρακτήρα
3) η μορφολογία είναι κάτι εκτός από πολύπλευρο, και υποκειμενικό.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
δεν το εθεσα σωστα...τι να κανω δεν μπορω παντα να γραφω σωστα...:D

θελω να πω οτι ενα κουταβι απο 2 γονεις επιπεδου με διακρισεις κλπ ή ενα κουταβι απο 2 γονεις χωρις διακρισεις αλλα με δειγματα οτι παραγουν καλους απογονους,εχει πιθανοτητες να βγει(το κουταβι) -κατα ενα ποσοστο παντα- show quality.Οπως μπορει να μην βγει τιποτα.

απλα εχει τις προδιαγραφες στο αιμα του...εννοω οτι οταν επιλεγεις 2 γονεις τους επιλεγεις με βαση την μορφολογια τους,τον χαρακτηρα τους,ελευθερους δυσπλασιας,καθαρη καρδια,με διακρισεις κλπ...γιατι πιστευεις (δεν εισαι σιγουρος) οτι μπορουν να σου προσφερουν κατι αντιστοιχο ή και ανωτερο...εξελιξη εκτροφης.

ηθελα λοιπον να πω -ολα αυτα τα ειπα απο μεσα μου στο προηγουμενο ποστ:p- οτι και αυτα τα δεδομενα να υπαρχουν,η εξελιξη ενος κουταβιου δεν καθοριζεται ΜΟΝΟ απο αυτους τους παραγοντες αλλα και απο ολους οσους εγραψε η Κατερινα.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Τί πρέπει να κάνει ένας ιδιοκτήτης ενός τέτοιου σκύλου:

- εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση από νωρίς και κατά γράμμα.

Δεν νοείται να υπάρχει ιδιοκτήτης ή εκτροφέας που να θέλει να ασχοληθεί με το 10 και να μην ασχολείται με το 1 ... είναι κρίμα ένας σκύλος να μην μπορεί να κάνει το πιό απλό, να δείξει τα δόντια του ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ του πχ. Ενα ζώο που στρεσσάρεται σε μία έκθεση τόσο πολύ, ώστε να φαίνεται σε όλους μπορεί να είναι εξαίρετο, μπορεί να είναι καλός γενήτορας, μπορεί να έχει μία μέτρια πορεία στις εκθέσεις - δεν είναι όμως εκθεσιακό. Χρειάζεται προπόνηση, εκπαίδευση στον τρόπο επίδειξης και σύμφωνα με τις οδηγίες του εκτροφέα και όχι εκπαιδευτή τήρηση κάποιων κανόνων κατά προτεραιότητα.

-Προστασία του νεαρού και ενήλικου πολλές φορές σκύλου από διάφορους παράγοντες που μπορεί να αλλοιώσουν την μορφολογία του
Γλιστερά πατώματα, υπερβολική άσκηση, ελλιπής άσκηση, τράβηγμα με τα δόντια, μασούλημα crates και άλλων προσφιλών χόμπι των σκύλων όπως καυγάδες, άλματα κλπ κλπ πρέπει να προσέχονται 24/7 ...

- καλή διατροφή, σύμφωνα με τις οδηγίες του εκτροφέα πρώτον και κτηνιάτρου του δεύτερον, και όχι του γείτονα ή της οικογένειας.
Δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση, φυσικά χρειάζεται άριστης ποιότητας τροφή, ο ιδιοκτήτης πρέπει και ίσως χρειαστεί να δώσει από ακριβά συμπληρώματα μέχρι ΚΑΚΗ τροφή ή φτωχή σε κάποια συστατικά ανάλογα την περίπτωση και τις οδηγίες του εκτροφέα.

- Εκγύμναση πάντα εξαρτώμενη από την ηλικία, την φυλη, και την ιδιαιτερότητα του κάθε σκύλου.
Ο σκύλος που μπορεί από φυσικού του να κρατιέται σε πολύ καλή κατάσταση για χρόνια, χωρίς ενασχόληση του ιδιοκτήτη είναι πολύ σπάνιος. Ο σκύλος που "τον βλέπουμε και τον χαιρόμαστε" είναι αποτέλεσμα σωματικής και ψυχικής υγείας. Σωματική υγεία που προυποθέτει εκτός από την εκγύμναση και ...

-περαιτέρω του κανονικού κτηνιατρική φροντίδα
εξετάσεις υγείας, συχνά τσεκ-άπ, φροντίδα και της παραμικρής αμυχής που σε έναν pet σκύλο μπορεί να άφηνε μία ουλή, σε έναν εκθεσιακό σκύλο υψηλής ποιότητας δεν περιμένεις να δείς αν θα κλείσει, πώς θα κλείσει, ψάχνεις ποιός γιατρός και πώς ακριβώς θα ράψει, βάζεις αλοιφές, φροντίζεις κάλους, δόντια, μάτια, επίσης αν είναι θηλυκό και μπαίνει στην αναπαραγωγή την έκανες λαχείο, υπέρηχοι, εξετάσεις προγεστερόνης, άλλες κυτταρολογικές, αποπαρασιτώσεις και κόντρα αποπαρασιτώσεις και αντιβιώσεις, ίσως καισαρικές, επιπλοκές, γάλατα, συμπληρώματα, κομπρέσες και κόντρα τρέξιμο για αποκατάσταση κλπ κλπ (μην ξεχνάμε και την φροντίδα του τριχώματος στις μακρύτριχες και άλλες φυλές που είναι τεράστιο κεφάλαιο)

- γνωριμία με τον στίβο, τις καταστάσεις και τις συνθήκες.
Εχουμε τρέξει σκυλιά μετά από 36 ώρες οδήγηση, μετά από 12 ώρες ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ crate λόγω καταρρακτώδους βροχής, σε τέτοια βροχή, σε λάσπη, σε χαλίκι, σε τσιμέντο με πολύ ζεστό καιρό, σε κλειστό με μεγάφωνα και μουσική, σε τόσο κόσμο που κρατάς τον σκύλο από το λουρί και δεν μπορείς να τον δείς λόγω κόσμου και συνωστισμού, σε στίβο που μυρίζει από άλογο, από θηλυκό σε οίστρο κλπ κλπ ... το σκυλί που δείχνει τον εαυτό του εκεί είναι το σκυλί που πάει μπροστά και θα πάει πάντα μπροστά.

- Τέλος ο ιδιοκτήτης αυτού του σκύλου πρέπει να μπορεί να έρχεται σε Χ εκθέσεις ή να αποχωρίζεται τον σκύλο του για Χ μέρες αν δεν μπορεί να έρχεται κάποιες φορές τον χρόνο.

Με αυτά τα ολίγα (κάποιοι τα έχουν ζήσει κάποιους τους έλκουν κάποιους τους απωθούν) πορεύεσαι σαν ιδιοκτήτης ενός τέτοιου σκύλου, είτε είσαι ο εκτροφέας του είτε κάποιος που τον αγόρασε :)

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
συμφωνω σε ολα Denis.

μια ερωτηση offtopic με αφορμη κατι απο το ποστ σου.

ο Τορο εχει στον δεξιο του αγκωνα μια μικρη 1 εκατοστο κυκλικη καραφλη περιοχη...δεν ειναι καλος...ουτε απο τα πατωματα (πετρα κλπ) που περναει τον περισσοτερο χρονο του.

στις φωτιες του ειχε κολλησει σταχτη και και εγινε μαζι με λιγο χωμα κατι σαν τζιβα(δηλαδη ενωμενο τριχωμα,λαπση και σταχτη σαν σε κολλα.)...του το ξεπλυνα λιγο αλλα εμεινε και οπως το τραβηξα του εφυγε αλλα μαζι με μερικες τριχες...απο τοτε εχει μεινει (αυτο το 1 εκατοστο) καραφλη η περιοχη με μια μονο λιγη βελτιωση επειδη του εβαλα τοπικα Betadine...

γνωριζεις αν θα μεινει παντα ετσι ή τι μπορω να κανω...καποια αλοιφη?ξερω κοιτω την λεπτομερεια θα μου πεις,αλλα ετσι ειμαι τι να κανω...:)

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Ξύρισέ το λίγο παραπάνω και καθάρισέ το καλά και βάλε ή κάποια δερματική αλοιφή ειδική για κάλους ζώων ή celestoderm ή ελαιόλαδο με listerine (διάλυμμα για τα δόντια γεύση μέντα)

(τελείως off topic όμως :D )

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
denis, μετα από όλα οσα τοσο υπεροχα ανελυσες πιο πανω, εγω, ο μεσος ιδιοκτητης, αισθανομαι πλεον σαν ένας κακος ιδιοκτητης.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Αρη ο Denis τα οσα ανεφερε παραπανω,αφορουν σκυλο show quality και τις προυποθεσεις που πρεπει να πληρει και να τηρει ο εκαστοτε εκτροφεας ή ιδιοκτητης ενος τετοιου σκυλου.

δεν μιλησε για τον μεσο "pet"
σκυλο.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Γιατί? Μερικά πράγματα δεν χρειάζεται να τα προσέχεις εκ των πραγμάτων, είναι υπερβολικά για τον pet σκύλο, ενώ άλλα όπως τα της γέννας, είναι (για μένα) αδιανόητο να μην τα προσέχεις. Μερικά (μάλλον τα περισσότερα από αυτά) γίνονται ασυναίσθητα αν εμπλακείς στις εκθέσεις ή την εκτροφή.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Δεν είσαι ο μέσος ιδιοκτήτης, Άρη.

Μέσος ιδιοκτήτης σκύλου στην Ελλάδα είναι αυτός που παίρνει σκύλο χωρίς να ξέρει τον λόγο, που τον ταΐζει ότι να 'ναι, που τον ξυρίζει επειδή μαδάει, που τον έχει παρατημενο στην τύχη του στα μπαλκόνια, στις πυλωτές και στις ταράτσες, που θεωρεί ότι ο καλύτερος εκπαιδευτής είναι ο κολλητός του που ξέρει από σκυλιά, που θα περάσει το κατώφλι του κτηνιάτρου όταν ο σκύλος έχει πρόβλημα (καθ’ ότι η πρόληψη είναι άγνωστη λέξη αλλά και άγνωστη να μην είναι, ποιος έχει λεφτά για πέταμα), που τον βγάζει βόλτα 2 φορές το μήνα επειδή βαριέται/δεν έχει χρόνο/ο σκύλος τραβάει και δεν μπορεί να τον κουμανταρει κτλ

Εσύ ανήκεις στην κατηγορία του συνειδητοποιημένου ιδιοκτήτη που έχει διάθεση να μάθει από τα λάθη του για να βελτιώσει τη σχέση με τα σκυλιά του και να τους προσφέρει ότι καλύτερο μπορεί. Εν ολιγοις, αποτελείς την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Νομίζω ότι θα ήσουν ένας εξαιρετικός ιδιοκτήτης εκθεσιακου σκύλου. :)

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Δεν είσαι ο μέσος ιδιοκτήτης, Άρη.

Μέσος ιδιοκτήτης σκύλου στην Ελλάδα είναι αυτός που παίρνει σκύλο χωρίς να ξέρει τον λόγο, που τον ταΐζει ότι να 'ναι, που τον ξυρίζει επειδή μαδάει, που τον έχει παρατημενο στην τύχη του στα μπαλκόνια, στις πυλωτές και στις ταράτσες, που θεωρεί ότι ο καλύτερος εκπαιδευτής είναι ο κολλητός του που ξέρει από σκυλιά, που θα περάσει το κατώφλι του κτηνιάτρου όταν ο σκύλος έχει πρόβλημα (καθ’ ότι η πρόληψη είναι άγνωστη λέξη αλλά και άγνωστη να μην είναι, ποιος έχει λεφτά για πέταμα), που τον βγάζει βόλτα 2 φορές το μήνα επειδή βαριέται/δεν έχει χρόνο/ο σκύλος τραβάει και δεν μπορεί να τον κουμανταρει κτλ
Συμφωνω ...και στο τι ειναι ο μεσος ιδιοκτητης και στο τι ειναι ο Αρης :D

Απο κει και περα , πιστευω πως ο καλος ιδιοκτητης σκυλου μπορει να φροντισει εξισου καλα (ή καλυτερα) τον ενα ή δυο σκυλους του σε σχεση με τον μεσο εκτροφεα:)

Οσο αφορα τα εκθεσιακα κουταβια , θα μιλησω μονο απο την εμπειρια μου στην τελευταια εκθεση.

Μεταξυ των αλλων , ο σκυλος μου (19 μηνων-κατηγορια open) διαγωνιστηκε με σκυλια οπως:

1) με την αδερφη του που οταν κατεβαιναν ως κουταβια σε εκθεση, παντα επαιρνε αυτη καλυτερες κρισεις.(την οποια προτιμουσα τοτε να αγορασω αλλα οι εκτροφεις δεν πουλαγαν)

2) με το αρσενικο αντικαταστατη του στο εκτροφειο (εκτροφης εξωτερικου) ιδιας ηλικιας και αριστων περγαμηνων

3) με τον πρωταθλητη πατερα του , εναν ολοκληρωμενο σκυλαρο 4 ετων που στα ματια μου , ειναι απο τα καλυτερα αρσενικα σκυλια στην Ελλαδα με απειρες πρωτιες και εξαιρετες κρισεις

Ο δικος μου , παροτι στηθηκε οπως ηθελε και περπαταγε λες και πηγαινε βολτα στο παρκο ,
''κερδισε'' τα παραπανω αρσενικα.Σε μια επομενη εκθεση , με αλλον κριτη ισως τα πραγματα να ειναι εντελως διαφορετικα ...θα το δουμε.

Γενικα πιστευω πως δεν υπαρχουν εκθεσιακα και pet κουταβια και συμφωνω με denis πως θα ηταν καλυτερο να υπαρχει μια ενιαια τιμη ...αν καποιο κουταβι κανει κλικ στους εκτροφεις , μπορουν να το κρατησουν ως show μεχρι να ''δειξει''.Εξαιρεση φυσικα αποτελουν τα κουταβια με καποιο εμφανες ή μη αναστρεψιμο ελαττωμα τα οποια ΙΜΟ θα επρεπε να πωλουνται σε συμβολικη τιμη (=τιμη τετοια που απλα ο εκτροφεας να βγαζει τα εξοδα γεννας και να μην συμπεριλαμβανονται αποσβεσεις εκθεσεων/γεννητορων κλπ)

Επισης , αν κανουμε διαχωρισμο pet και show quality , ισως να πρεπει να κανουμε και διαχωρισμους οπως ''Greek show quality'' ή ''Korinthos show quality'' ή ''Cyprus show quality'' :D . Μπορει δηλαδη ενα pet quality κουταβι απο Γερμανια , να ειναι show quality στην Ελλαδα ?

Επισης , πρεπει να ξεχωριζουμε το σκυλο show quality απο το θεμα της υγειας/αναπαραγωγης (εφοσον τα show δεν προυποθετουν κατι τετοιο).Εγω σαν ιδιοκτητης πχ δεν κατεβαζω το σκυλο μου σε εκθεση για να τον προικισω , ουτε αν γινει καποτε Champion , θα τον βαλω να ζευγαρωνει για να βγαλει τα εξοδα του.Αυτη ειναι δουλεια των εκτροφεων (παροτι του εχω κανει και εγω εξετασεις υγειας για πραγματα που δεν φαινονται και ο σκυλος δεν εχει βγαλει ακομα κανενα κληρονομικο προβλημα της φυλης).

dimiv

Well-Known Member
18 Αυγούστου 2008
506
0
50
Αθήνα
Γενικα πιστευω πως δεν υπαρχουν εκθεσιακα και pet κουταβια και συμφωνω με denis πως θα ηταν καλυτερο να υπαρχει μια ενιαια τιμη ...αν καποιο κουταβι κανει κλικ στους εκτροφεις , μπορουν να το κρατησουν ως show μεχρι να ''δειξει''.Εξαιρεση φυσικα αποτελουν τα κουταβια με καποιο εμφανες ή μη αναστρεψιμο ελαττωμα τα οποια ΙΜΟ θα επρεπε να πωλουνται σε συμβολικη τιμη (=τιμη τετοια που απλα ο εκτροφεας να βγαζει τα εξοδα γεννας και να μην συμπεριλαμβανονται αποσβεσεις εκθεσεων/γεννητορων κλπ)
να μιλήσω για την δική μου περίπτωση-

είχα ζητήσει αρσενικο -

στην γέννα υπήρχαν 2 θηλυκα και 1 αρσενικό-

το ένα θυληκό ήταν πιο μικρό και από τα τρία
με μέτριο τρίχωμα

το άλλο θυληκό είχε πολύ καλό τρίχωμα και καλό μέγεθος

το καμάρι μου :D είχε πολύ καλό τρίχωμα,κανονικό μέγεθος αλλα απο τότε που γεννηθηκε κατι δεν πήγαινε καλά με την ουρά του-ήταν πιο κοντόχοντρη από των υπόλοιπων κουταβιών και όχι ολόισια

πράγματι μετά από 10 μήνες η ουρά του είναι πιο κοντή απο τα υπόλοιπα και λίγο στραβή:cool:

βέβαια με "έξυπνο' stripping καμουφλάρεται κάπως-

το σίγουρο έιναι ότι αν πάμε σε show θα χάσω πόντους απο το συγκεκριμένο σημείο.

το συγκεκριμένο λάθος οφείλεται μάλλον σε κάποιο "στρίγμωμα" του κουταβιού όταν ήταν στην μήτρα της μητέρας του.

η τιμη ήταν ιδια και για τα 3 κουτάβια και ουδέποτε μου πέρασε από το μυαλό ότι θα έπρεπε να διαπραγματευτώ κάτι άλλο-

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
@Rottie
Σε ευχαριστω Κατερινα. Με κανεις να αισθανομαι καλυτερα.

Η απαραιτητη ερωτηση όμως με αφορμη αυτό που ειπε ο Βασιλης:

Εγω σαν ιδιοκτητης πχ δεν κατεβαζω το σκυλο μου σε εκθεση για να τον προικισω , ουτε αν γινει καποτε Champion , θα τον βαλω να ζευγαρωνει για να βγαλει τα εξοδα του.Αυτη ειναι δουλεια των εκτροφεων (παροτι του εχω κανει και εγω εξετασεις υγειας για πραγματα που δεν φαινονται και ο σκυλος δεν εχει βγαλει ακομα κανενα κληρονομικο προβλημα της φυλης).
Υπαρχει περιπτωση μετα από κάποια εκθεση οπου πηρε μερος ιδιωτης σαν τον Βασιλη πχ, να του ζητηθει ο σκυλος του από τον εκτροφεα του ή και ακομη από άλλον εκτροφεα για αναπαραγωγη?

Υπαρχει συμφωνια για μη αναπαραγωγη κατά την πωληση του σκυλου?

Εάν ο Βασιλης θελησει να ζευγαρωσει τον σκυλο του, μπορει με την βοηθεια παντα εκτροφεα, εξετασεις κλπ κλπ να το κανει?

Αν ναι, προϋποθεση είναι να εχει κερδισει τιτλο ή αυτό απλά είναι ένα επιπλεον κριτηριο?

Τεσσερις ερωτήσεις ηταν τελικα και ελπιζω να μην ηταν ανοητες.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.860
5.110
patra
grdane.blogspot.com
για να ζητήσει εκτροφέας από ιδιώτη για ζευγάρωμα , φαντάζομαι ότι πρέπει το σκυλί να έχει τουλάχιστον κρίση εξαίρετου.....
να μην πω ότι πρέπει να έχει σαρώσει τα πρωτεία....
αλλά υπάρχουν εκτροφείς που φαντάζομαι θα τοποθετηθούν καλύτερα...

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Γιατί όχι ?
Ο σκύλος έχει σημασία όχι ο ιδιοκτήτης ... εξάλλου για μάς (τους εκτροφείς) οι εκτροφείς είναι ... απλά ιδιοκτήτες κάποιων σκύλων :) ;)

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
οτι ειπε ο Denis...

ο εκτροφεας κοιτα (ο σωστος εκτροφεας) το καλυτερο για το εκτροφειο του...

αν ενας αρσενικος ή ενα θηλυκο ειναι αξιολογοτατο σκυλι,γιατι να μην το ζητησει??

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
αν ενας αρσενικος ή ενα θηλυκο ειναι αξιολογοτατο σκυλι,γιατι να μην το ζητησει??
Teobullmastiff στο αρσενικο ολα οκ ,αφου εχει κανει ολα αυτα που πρεπει να κανει και αξιολογητε σαν καταλληλος αναπαραγωγης, αλλα στο θηλυκο αλλαζουν τα πραγματα ,δεν αρκει μονο η καταλληλοτητα αναπαραγωγης αλλα τιθεται σοβαρο ερωτημα εγκυμοσυνης , γεννας και μεγαλωμα κουταβιων,ποιος θα τα περασει αυτα? αν υποθεσουμε οτι το καταλληλο θηλυκο ειναι στην κατοχη του ιδιωτη ιδιοκτητη καιι οχι στου εκτροφεα ? σαφως ο ιδιωτης δεν θα εχει τη γνωση που απαιτει η κατασταση και σαφως δεν ειναι σωστο να αλλαξει περιβαλον και να παει αλλου να περασει εγκυμοσυνη ,γεννα,θηλασμο,απογαλακτισμο και πρωτη κοινωνικοποιηση κουταβιων εκτος και αν η θηλυκια ειναι πολυ δεμενη με τον εκτροφεα εχει ζησει μαζι του μπορει και να την εδωσε οχι οταν ηταν κουταβι αλλα πιο μετα και να συνεχιζε να εχει επαφη μαζι της,αλλα και παλι θελει πολυ προσοχη και προεργασια για να μην νιωσει ανασφαλεια και εχει αγχος και στρες.
βεβαια παιζει και το αλλο αψογη συνεργασια ιδιωτη-εκτροφεα και μετακομιση εκτροφεα στο χωρο του ιδιωτη ειδικα αν αυτος ειναι σε ροκ μακρυμαλλικο με τατου :D