Ποιες οι διαφορές σκύλων show με pet ???

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
θα ήθελα να ρωτήσω τους εκτροφείς του φόρουμ εαν πιστεύουν οτι ο μέσος ιδιοκτήτης μπορεί να μεγαλώσει εκθεσιακό κουτάβι που θα κατέβει σε έκθεση και θα κερδίσει την φυλή.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Συγνωμη που χώνομαι ενώ ρωτας τους εκτροφεις.

Από πια αποψη? Γιατι τουλαχιστον μορφολογικα, δεν θα γινει ο σκυλος αυτό που είναι να γινει?
Αντε και ένα καλο στησιματάκι, τοσο δυσκολο είναι για τον μεσο ιδιοκτητη? Ρωταω ως παντελώς ασχετος!

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Συγνωμη που χώνομαι ενώ ρωτας τους εκτροφεις.

Από πια αποψη? Γιατι τουλαχιστον μορφολογικα, δεν θα γινει ο σκυλος αυτό που είναι να γινει? εκεί ακριβώς είναι το θέμα... θα το μεγαλώσει όπως θα το κάνει ο εκτροφέας? (διατροφή, άσκηση, προπόνηση κλπ)

Αντε και ένα καλο στησιματάκι, τοσο δυσκολο είναι για τον μεσο ιδιοκτητη? Ρωταω ως παντελώς ασχετος!

:) καλά έκανες και χώθηκες

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
@harryf3, θα αντιστρέψω τη ερώτηση και θα σε ρωτήσω το εξής: Γιατί ένας εκτροφεας να σου δώσει ένα show quality σκύλο (για να είναι διαπιστωμένα show quality θα πρέπει ο εκτροφεας να το έχει ξεχωρίσει από την τοκετοομαδα και να το έχει κρατήσει μέχρι 7-8 μηνών για να είναι πλέον σίγουρος ότι το σκυλί δεν έχει προβλήματα με ορχεις, δόντια, δυσπλασίες και ότι εξελίσσεται σε ένα εξαίρετο σκύλο), εάν δεν το κατεβάσεις σε εκθέσεις? Γιατί να χαραμίσει αυτόν το σκύλο δίνοντας τον σε εσένα και όχι σε κάποιον που έχει την όρεξη, τον χρόνο και το χρήμα να τον τρέξει?

Συνήθως αυτά τα σκυλιά καταλήγουν στον στενό φιλικό κύκλο του εκτροφεα ή δίνονται συνιδιοκτησία, έτσι ώστε μακροπρόθεσμα να μπορεί ο εκτροφεας να τα εντάξει στο εκτροφικο του πρόγραμμα (οι εκθέσεις εξάλλου γίνονται για να ξεχωρίσουν οι καλύτεροι γεννήτορες μιας φυλής).

Εάν παρόλα αυτά, υπάρχει καλή σχέση με τον εκτροφεα και διάθεση να ακολουθήσεις τις συμβουλές του, πιστεύεις ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις στις ανάγκες ενός show quality σκύλου (οι οποίες διαφέρουν από τις ανάγκες ενός pet) και τον διαβεβαιώσεις ότι ο σκύλος είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του σε περίπτωση που θελήσει να τον τρέξει σε εκθέσεις ή να τον χρησιμοποιήσει στην εκτροφή του, ΙΣΩΣ σου τον δώσει (εγώ εκτροφεας δεν είμαι -ούτε πρόκειται να γίνω- αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα υπέγραφα με τον ιδιοκτήτη ιδιωτικό συμφωνητικό για να είμαι κατοχυρωμένη και να μπορώ να πάρω το σκύλο πίσω σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα παραπάνω).

@Amalthea, o μέσος ιδιοκτήτης πολυ δύσκολα μπορεί να μεγαλώσει ένα εκθεσιακό κουτάβι και να έχει καλή πορεία στις εκθέσεις εάν δεν έχει συνεχή καθοδήγηση και βοήθεια από τον εκτροφεα του σκύλου.

@harryf3, το να έχει ένας σκύλος καλή πορεία στις εκθέσεις είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και δεν περιορίζεται μόνο στο «στήνω καλά το σκυλάκι». Και το ποιος κρατάει την άκρη του λουριού παίζει ρόλο και οι δημόσιες σχέσεις και ένα σωρό άλλοι παράγοντες που λίγη σχέση έχουν με το σκύλο.

:)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Αρχιζω να καταλαβαινω. Να θυμισω, δηλωσα ότι ρωταω ως εντελώς ασχετος στο θεμα, γι αυτό δεν πρεπει να περιμένεις (σοβαρή) απαντηση. Εξάλλου ηταν μαλλον ρητορικες οι ερωτησεις σου.

Ωστοσο, οσμίζομαι ότι με τετοιες προϋποθεσεις, παντα θα μου δινουν «δευτεροκλασάτο» σκυλο.

Αλλά παλι για καποιο με μπερδευει αυτό που ειπε νωριτερα ο denis:

«Αν 2 κουτάβια αξιολογούνται ώς show quality κοστίζουν 1000 ευρώ και 4 κουτάβια pet κοστίζουν 650 ευρώ, δεν βρίσκω τον λόγο γιατί να μην κοστίζουν όλα 850 ευρώ»

και δεν ειμαι σε θεση να κανω κάν ερωτηση :confused::)

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Στην ενιαία τιμή μπερδεύεσαι?
Για ποιο λόγο, δηλαδή, κάποια κουτάβια που μπορούν ξεχωρίσουν ως πιθανά show quality θα πρέπει να κοστίζουν το ίδιο με τα υπόλοιπα κουτάβια της γέννας?

Μα ακριβώς επειδή πρόκειται για κουτάβια και είναι αδύνατον να προβλεφθεί η εξέλιξη τους. :)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Φυσικα και δεν μπερδεύομαι στην λογικοτατη διαφορα τιμης.
Μπερδεύομαι με την δηλωση για την ενιαία τιμη.

Από τη μια είναι λογική η διαφορα τιμης, από την άλλη να εχουν όλα την ιδια, πχ 850.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Μα αυτό σου λέω. :)

Κατα την γνωμη μου, δεν πρέπει να υπάρχει διαφορά τιμής, διότι δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια την πορεία ενός κουταβιού 2 μηνών.

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Μα αυτό σου λέω. :)

Κατα την γνωμη μου, δεν πρέπει να υπάρχει διαφορά τιμής, διότι δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια την πορεία ενός κουταβιού 2 μηνών.

πολύ σωστά

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
o μέσος ιδιοκτήτης πολυ δύσκολα μπορεί να μεγαλώσει ένα εκθεσιακό κουτάβι και να έχει καλή πορεία στις εκθέσεις εάν δεν έχει συνεχή καθοδήγηση και βοήθεια από τον εκτροφεα του σκύλου.
Θα ήθελα αν δεν σου κάνει κόπος Rottie να αναλύσεις λίγο το παραπάνω..

Τι παραπάνω πέρα από σωστή διατροφή, σωστές συνθήκες διαβίωσης, κατάλληλο grooming(αν πρόκειται για φυλή που χρειάζεται), καλή κοινωνικοποίηση και κατάλληλη εκπαίδευση χρειάζεται ένας "εκθεσιακός" σκύλος?

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Τι παραπάνω πέρα από σωστή διατροφή, σωστές συνθήκες διαβίωσης, κατάλληλο grooming(αν πρόκειται για φυλή που χρειάζεται), καλή κοινωνικοποίηση και κατάλληλη εκπαίδευση χρειάζεται ένας "εκθεσιακός" σκύλος?
Σωστή διατροφή: καλής ποιότητας ξηρά τροφή, το κατάλληλο μαγειρευτό φαγητό με τα κατάλληλα διατροφικά συμπληρώματα ή ενα σωστο σιτηρεσιο βασισμενο στις ωμές και φρέσκες τροφές (barf)

…όταν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων ταΐζουν το pet τους με χύμα ξηρά τροφή της σέσουλας και τα υπολείμματα της κατσαρόλας τους.

Άσκηση και καθημερινή προπόνηση: Τreadmill, τρέξιμο, κολύμπι κτλ.

…όταν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων δε βγάζουν το pet τους έξω ούτε για αφόδευση.

Grooming: Περιποίηση του τριχώματος του σκύλου έτσι ώστε να είναι πάντα σε εξαιρετική κατάσταση

… όταν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κουρεύουν το pet τους γουλί για να γλιτωσουν απο τις σκυλοτριχες.

Εκπαίδευση: Από βασική μέχρι κυναθληματα για εργασιακές φυλές.

… όταν οι περισσότεροι ακούνε τα 700 που κοστίζει η βασική και παίρνουν υπογλώσσια.

Και από κει και πέρα (και εφόσον υπάρχει χρόνος, χρήμα, διάθεση), τις κατάλληλες γνωριμίες, διασυνδέσεις, δημόσιες σχέσεις.

Όπως αντιλαμβάνεσαι ένας εκθεσιακός σκύλος χρειάζεται ή έναν έμπειρο ιδιοκτήτη, λάτρη της φυλής και των εκθέσεων που είναι πρόθυμος να κάνει όσες θυσίες απαιτούνται και να συνεργαστεί με τον εκτροφεα για να αναδείξει το σκύλο ή κάποιον που ακόμα και να μην έχει τις γνώσεις που χρειάζονται εχει την διαθεση να μάθει και να συνεργαστεί.

Εν ολιγοις, τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους ...πισινούς.

Maryangela

Member
24 Οκτωβρίου 2009
19
0
Αγ. Δημήτριο
Καταρχάς να σας ευχαριστήσω όλους για τις απαντήσεις - συμμετοχή σας.

Επίσης να πω ότι δεν περίμενα να "ανάψω τόσο τα αίματα" με αυτή μου την ερώτηση.

Εμένα η εκτροφέας (westies απο Χίο) με την οποία μίλησα και θα συνεργαστώ δίνει σε μια τιμή και τα show και τα pet. Απλά ήθελα να ξέρω - όχι ότι έχει για μένα σημασία - τι διαφορά!

Όποια ψυχουλα πάντως γίνει το νέο μέλος του σπιτικού μας σίγουρα θα έχει την αμέριστη αγάπη και στοργή μας.

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
να προσθέσω επίσης ότι ακόμα και εαν έχεις την γνώση και την διάθεση και όλα, τα τοπ εκθεσιακά σκυλιά δεν βγαίνουν εύκολα.
ένας ιδιοκτήτης μπορεί να χαίρεται που έχει ένα σωστό δείγμα της φυλής που επέλεξε, τυπικό στην μορφολογία και στον χαρακτήρα και αυτό είναι υπερ αρκετό.

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
@Rottie
Πιστεύω ένας εκτροφέας δεν θα έδινε κουτάβι του όχι απλά εκθεσιακό αλλά ούτε και πετ στον μέσο ιδιοκτήτη που αναφέρεις..

Άρα αν ένας ιδιοκτήτης φροντίζει σωστά τον σκύλο του(σε όλα αυτά που αναφέρεις) και έχει την διάθεση και το χρόνο και το χρήμα να πηγαίνει το σκυλί του σε εκθέσεις, μπορεί να πάρει εκθεσιακό σκύλο?

Ή οι ανώτερης "ποιότητας" σκύλοι δίνονται σε επιλεγμένους ανθρώπους με βάση άλλα κριτήρια?

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Ολα τα προβλήματα και οι παρεξηγήσεις προκύπτουν από την αρχική ερώτηση "μπορώ να έχω ένα εκθεσιακό κουτάβι αν δεν θέλω να πάω σε μία έκθεση" ?

Ολος αυτός ο συλλογισμός για μένα είναι λάθος, γι'αυτό δεν βγαίνει άκρη, γιατί ΔΕΝ υπάρχει εκθεσιακό κουτάβι :)

Ενας εκτροφέας δεν μπορεί να κρατάει τα 2-3 κουτάβια που βλέπει ή κρίνει για καλύτερα από την ΚΑΘΕ γέννα του. Από μία γέννα για διάφορους λόγους μπορεί να κρατήσει 2-3 από άλλη (μπορεί πολύ καλή γέννα) να μην κρατήσει κανένα. ΑΝ πιστεύει στην γέννα αυτήν, και δεν την κάνει για να βγάλει κανα 6μηνο ταισμα, (πολύ συχνό φαινόμενο) ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να δοθεί ένα από τα καλύτερα ζώα σε κάποιον που θα δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η έκθεση, και δεν επιθυμεί επαφή με τον εκτροφέα.

Από εκεί και πέρα, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος άλλος δεν θα πάρει ένα σκυλί που "θα το βλέπει και θα το χαίρεται" ... Harry αν σου δώσω το τελευταίο κουτάβι μορφολογικά και σου πώ ότι είναι πρώτο (όχι εγώ σε εσένα - καταλαβαίνεις τί εννοώ) ΘΑ ΤΟ χαίρεσαι περισσότερο ?? ΠΟΣΟΙ μπορούν να καταλάβουν διαφορές ΠΕΡΑΝ του μεγέθους (μικρού ή μεγάλου??) από την δικιά μου προσωπική εμπειρία ΕΝΑΣ στους 100

baiz

Well-Known Member
3 Ιουλίου 2009
143
0
Και αν εγω σου πω οτι ειμαι παλαβος με τις εκθεσεις και θελω να κανουμε τον κουταβο να σαρωσει ολα τα βραβεια αλλα δεν με ξαναδεις ποτε μετα την αγορα??

Παιζουν τα ιδιωτικα συμφωνητικα που ανεφερε η ROTTIE πιο πανω? Γιατι οσο ευκολο ειναι να με ξεγελασει ο εκτροφεας αλλο τοσο ευκολο νομιζω ειναι και το αντιθετο. :confused:

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Και αν εγω σου πω οτι ειμαι παλαβος με τις εκθεσεις και θελω να κανουμε τον κουταβο να σαρωσει ολα τα βραβεια αλλα δεν με ξαναδεις ποτε μετα την αγορα??
Προσωπικά μου έχει τύχει και απλά ατύχησα, όπως απλά ατύχησε και ο ιδιοκτήτης που πέφτει στον Χ κακό εκτροφέα.

Κύριοι και κυρίες, δεν είμαστε εχθροί - ανταγωνιστές αλλά φίλοι και συνεργάτες με σκοπό την πρόοδο (καμιά φορά) και την ευζωία ενός σκύλου (όλες τις φορές)

Τόσο απλά :)

baiz

Well-Known Member
3 Ιουλίου 2009
143
0
Κύριοι και κυρίες, δεν είμαστε εχθροί - ανταγωνιστές αλλά φίλοι και συνεργάτες με σκοπό την πρόοδο (καμιά φορά) και την ευζωία ενός σκύλου (όλες τις φορές)

Τόσο απλά :)
Κρατάω αυτο, μου αρκεί... :)

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
θα προσπαθησω να συνεισφερω στην συζητηση λεγοντας το εξης...

εχω show quality ή εκθεσιακο σκυλο (οπως σας βολευει πειτε το,το ιδιο ειναι) bullmastiff ο οποιος ειναι απο αρκετα καλη γεννα και εξελισσεται -μπορω να πω- αρκετα καλα.

το αν θα "Βγει" τελικα ο σκυλος μου ή οχι δεν το γνωριζω ακομα....

τα οσα ειπε η Κατερινα για εμενα πρεπει να τα κανουν ολοι οι ιδιοκτητες και οχι μονο εκθεσιακων σκυλων...ετσι τουλαχιστων το βλεπω εγω...

οταν θα ταισεις την καλης ποιοτητας ξηρα τροφη θα εχει πραγματικα καλυτερη υγεια και ο σκυλος σου θα εξελιχθει καλυτερα...ενας εκθεσιακος σκυλος θα φτασει στο 80% με οποιαδηποτε τροφη εκει που του οριζουν τα γονιδια του...ομως το υπολοιπο 20% ειναι ολοι οι παραγοντες που ανεφερε η Κατερινα.

να ρωτησω και κατι?στο κατω κατω της γραφης δεν θελουμε ενα πληρη και σωστα αναπτυγμενο και μεγαλωμενο σκυλο τοσο μορφολογικα οσο και πνευματικα?Οκ τα εκθεσιακα γονιδια εχουν σχεση με χαρακτηρα και μορφολογια και ως ενα σημειο βοηθουν...απο εκει και υστερα?ποιος ειναι ο δικος μας ρολος?