Ποια πρέπει να είναι η στάση μας όταν μας πλησιάζει σκύλος που δεν ξέρουμε???

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Μια μεγαλη πλειοψηφια ιδιοκτητων του φορουμ φοβαται έναν σκυλο που κινειται απειλητικά προς το μερος τους. Συμφωνα με τον Αντωνη, πρόκειται να αναξιους ιδιοκτητες σκυλου?
Μια μεγαλη μεριδα ανθρωπων φοβαται γενικα καθε σκυλο που ερχεται προς το μερος τους, χωρις να μπορει να κρινει αν αυτο εμπεριεχει απειλη. Επισης, δεν εχει την ικανοτητα να προστατεψει το σκυλο του μπαινοντας μπροστα ή να προστατεψει τον αλλο σκυλο απο το δικο του :)

Μια άλλη μεριδα, μειονότητα, δεν θελει και κρινει ότι δεν πρεπει να επικοινωνει ο σκυλος με τους «ομοιους» του γιατι η αγελη του ειμαστε εμεις και η οικογενεια μας, αν εχουμε.
Πως θα ενιωθες εαν "καποιος" εκρινε οτι δεν πρεπει να επικοινωνεις με ανθρωπους ? Οτι πρεπει να επικοινωνεις μονο με "ενα τριποδο πρασινο ον που δε μιλατε την ιδια γλωσσα, δεν εχετε τις ιδιες συνηθειες κ.ο.κ "?

Στην τελικη μπορει ο ιδιος ο σκυλος μας να μην θελει ή να επιλεγει αυτοβουλως να μην επικοινωνήσει φιλικα με αλλους σκυλους. Πρεπει με το ζορι να επικοινωνησει? Παλι εμεις φταιμε?
Εαν ο σκυλος μας "επιλεγει αυτοβουλως" να μην επικοινωνει με αλλους σκυλους και ΒΕΒΑΙΑ φταιμε εμεις γιατι εμεις τον εχουμε μαθει ετσι. Τον εχουμε απομονωσει απο αλλα σκυλια και δε τον εχουμε κοινωνικοποιησει αλλα μοναδικη επιθυμια μας ειναι να μας βλεπει σαν "θεους".

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Παλια μεγαλη συζητηση Αμαλια. Ακομα και μεγαλοι εκπαιδευτες εχουν διαφορετικη αποψη στο θεμα. Πολλοι σκυλοι, αναλογα με την φυλη και τον χαρακτηρα τους, λειτουργουν καλυτερα με το ένα ή το άλλο μοτίβο και βλεπουν τους αλλους σκυλους με τελειως διαφορετικο ματι.

Οσο βία μπορει να θεωρηθει η όποια απομονωση, άλλο τοσο βία είναι και η υποχρεωτικη «εξημέρωση» και «κοινωνικοποιηση» και μαλιστα χωρις σοβαρο λογο.

Ανθρωποποιεις τον σκυλο. Ο σκυλος πιθανως σκεφτεται και λειτουργει καπως (τελειως) διαφορετικα.

vasiliki68

Well-Known Member
2 Μαρτίου 2010
526
2
Αμαλιάδα
Ας υποθέσουμε πως είμαι η μαυροφορεμένη που της άφησαν το "μηχανάκι", η πρόταση δλδ είναι να το αφήσω στην αυλή μου (που δεν έχω) να "σκουριάσει"?
Να το δώσω σε κάποιον που ξέρει να οδηγεί?
Ή τελικά να μάθω όσο το δυνατόν καλύτερα να οδηγώ?

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Eγώ πάλι κατάλαβα ακριβώς το αντίθετο! :)
Θα συμφωνησω! Ισα ισα! Αναγκαζοντας το σκυλο να ερχεται σε επαφη μονο με ανθρωπους και δημιουργώντας εναν "αναπηρο" σκυλο στην επικοινωνια με το ειδος του, εξανθρωπιζουμε ενα ον το οποιο οπως και να το κανεις ΔΕΝ εχει καμια σχεση με τον ανθρωπο.
Η εξημερωση και η κοινωνικοτητα με το ειδος του δεν μπορει σε καμια περιπτωση να αποτελεσει εμποδιο σε οποιαδηποτε "εργασια" χρησιμοποιει ο ανθρωπος το σκυλο... εκτος απο τις κυνομαχιες...

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κοριτσια, μαλλον εχουμε διαφορετικο ορισμο για την ανθρωποποιηση.
Για μενα είναι το να πιστευουμε ότι ο σκυλος σκεφτεται ή συμπεριφερεται σαν ανθρωπος και να προσπαθουμε να τα εξηγησουμε όλα με βαση την ανθρωπινη λογικη και συμπεριφορα.

Ο ανθρωπος είναι κοινωνικο ον. Ο σκυλος αγελαίο. Καλύτερα όμως να ψαξουμε να βρουμε τις παλιες συζητησεις και διαφωνιες παρά να τις αναπαραγουμε παλι.

Ο σκυλος που γνωριζει καλα και ξεκαθαρα ποια είναι η αγελη του, δεν είναι μπερδεμενος και εμφανιζει πιο δυσκολα θεματα ιεραρχιας.

Αναπηροι σκυλοι ιεραρχικα, ψυχικα και σωματικα παραγονται πιο ευκολα από τις ασχετες γνωριμιες με ανθρώπους ή σκύλους.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Εγώ θεωρώ ότι είναι αρκετά πιο σύνθετο το ζήτημα....
Προσωπικά πιστεύω ότι όλα έχουν τα όριά τους....
Δεν πιστεύω ότι πρέπει να περιμένουμε από έναν μεγαλόσωμο κυριαρχικό αρσενικό να θέλει να παίξει και να τρέξει με έναν άλλο αντίστοιχο αρσενικό, αν το κάνει, για μένα θα είναι μάλλον η εξαίρεση του κανόνα!
Όμως αυτός ο σκύλος δεν σημαίνει ότι δεν είναι κοινωνικοποιημένος ή ότι δεν μπορεί να αλληλεπιδράσει και να επικοινωνήσει με τα άλλα σκυλιά....
Θα φέρω ένα παράδειγμα από τα κοπάδια(εντάξει το ξέρω....έχω πάψει να είμαι πρωτότυπος....)τα σκυλιά του κοπαδιού θα τσακωθούν, θα εγκαθιδρυθεί η ιεραρχία και για κάποιο διάστημα θα υπάρχει ηρεμία και ισορροπία, τουλάχιστον μέχρι να διεκδικήσει κάποιος άλλος την αρχηγία....
Αν όμως συναντηθούν δύο κοπάδια τότε γίνεται το έλα να δεις....
Τα σκυλιά αυτά που σκοτώνονται είναι σκυλιά που είναι απόλυτα κοινωνικοποιημένα με το είδος τους....

Όμως, αν έχουμε έναν σκύλο που είναι ανεξέλεγκτα επιθετικός απέναντι σε κάθε άλλο σκύλο τότε 99% έχουμε κάνει κάποιο λάθος εμείς!
Ας πούμε θυμάμαι ένα θέμα που αφορούσε σε έναν Πυρηναίων που είχε βρεθεί αδέσποτος ο οποίος είχε σκοτώσει 3-4 μικρόσωμα σκυλιά σε μια γειτονιά......
Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι φυσιολογική......

Αναπηροι σκυλοι ιεραρχικα, ψυχικα και σωματικα παραγονται πιο ευκολα από τις ασχετες γνωριμιες με ανθρώπους ή σκύλους.
Από την άλλη όμως Άρη, με την αντίθετη συμπεριφορά, αν ο κυναγωγός δεν έχει την απαιτούμενη γνώση κι εμπειρία, είναι πολύ πιθανότερο να προκύψει ένας πραγματικά επικίνδυνος, τόσο για την αγέλη του όσο και για τον περίγυρο, σκύλος!

Γιαννης 1

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2010
128
0
Εάν δείτε σκύλο να κουνάει την ουρά του ψηλά και να είναι άκαμπτη μας δείχνει ένταση ή επιθετικότητα.Ο σκύλος είναι ακίνητος, βλέμμα επίμονο.τρίχες σηκωμένες, είναι έτοιμος να περάσει στο επόμενο στάδιο της επιθετικότητας.Ουρά σηκωμένη ψηλά,ακίνητη,κ άκαμπτη.Το κεφάλι ψηλά, αυτιά ακουμπησμένα στο κεφάλι, βλέμμα πολύ έντονο,επίμονο,κ εστιασμένο στον αντίπαλο,δείχνει δόντια κ γρυλλίζει μας δείχνει σκύλο επιθετικόΑυτά είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέχουμε.Αυτό που κάνουμε σε αυτή την περίπτωση είναι να γυρίσουμε πλάτη και να απομακρυνθούμε με το σκύλο μας αργά,όχι γρήγορα.
Καλό είναι να μάθετε να "διαβάζετε" τα σκυλιά.Εννοώ την στάση του σώματος.Τα σκυλιά με τη στάση του σώματος επικοινωνούν με τα άλλα ζώα αλλά και με εμάς.Πχ.Όταν δίνεται στο σκύλο σας το πιάτο του με το φαγητό του,αυτός κουνάει την ουρά του όχι από ευχαρίστηση,όπως πολλοί νομίζουν,αλλά για να μας πεί ευχαριστώ.Αυτό έχει αποδειχθεί,γιατί ο ίδιος σκύλος αν βρεί το πιάτο μόνος του δεν κουνάει ουρά.Μάθετε τη γλώσσα του σώματος γιατί έτσι θα αποκτήσετε μία αρμονική συμβίωση με το φιλαράκι σας.αλλά και με τα άλλα σκυλιά.
Στην ψυχολογία του σκύλου η επίθεση σε άλλο σκύλο για πλάκα δεν υπάρχει,και ο λόγος είναι απλός.Ξέρει ότι σε μια επίθεση,ο τραυματισμός του και μόνο μπορεί να φέρει το θάνατο γιατί ως γνωστό στην φύση δεν υπάρχει νοσοκομείο,ούτε γιατροί.Αυτή η πληροφορία είναι περασμένη στο dna του.
Κανένα ον στην φύση δεν σκοτώνει για πλάκα.Εξαιρείται ο "άνθρωπος".

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Μονο που καποιοι σκυλοι όταν δουν γυρισμεμη πλατη (οπισθοχωρηση) παιρνουν θαρρος και αποφασιζουν επιθεση και εκεινη την ωρα λογω γυρισμενης πλατης δεν βλεπεις τι γινεται. Φυσικα ο σκυλος σου θα το καταλαβει πρωτος και θα αντιδρασει.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Μονο που καποιοι σκυλοι όταν δουν γυρισμεμη πλατη (οπισθοχωρηση) παιρνουν θαρρος και αποφασιζουν επιθεση και εκεινη την ωρα λογω γυρισμενης πλατης δεν βλεπεις τι γινεται. Φυσικα ο σκυλος σου θα το καταλαβει πρωτος και θα αντιδρασει.
Αυτό, Αρη, γίνεται κατά 99% από fear aggression (όπως τουλάχιστον έχω διαβάσει - και στη θεωρία όλα φαίνονται εύκολα κατανοητά) και η επίθεση είναι μεν γρήγορη, αλλά η δαγκωνιά (αν υπάρξει) θα είναι στιγμιαία και όχι ιδιαίτερα δυνατή και κατόπιν ο "επιτιθέμενος" σκύλος θα αποσυρθεί.

Υ.Γ. Αυτές τις μέρες, μάλιστα, διαβάζω ένα βιβλίο κάποιου Αγγλου behaviorist, γύρω από σχετικά θέματα

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Πιστευω Γιαννη ότι οι περισσοτεροι επικινδυνοι σκυλοι που κυκλοφορουν είναι fear biters. Προσωπικα εχω δει πολλους και το γυρισμα της πλατης τους εδωσε καποιο θαρρος. Η κατά μετωπον αντιμετωπιση τους διώχνει γρηγορα και με ασφαλεια.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Πιστευω Γιαννη ότι οι περισσοτεροι επικινδυνοι σκυλοι που κυκλοφορουν είναι fear biters. Προσωπικα εχω δει πολλους και το γυρισμα της πλατης τους εδωσε καποιο θαρρος. Η κατά μετωπον αντιμετωπιση τους διώχνει γρηγορα και με ασφαλεια.
Ετσι είναι. Το έχω παρατηρήσει.

Εκεί που περιμένω μία απάντηση (μάλλον είσαι και καθ' ύλην αρμόδιος), όπως έγραψα και σε προηγούμενο μήνυμα στο θέμα είναι το τι γίνεται με αγέλες αδέσποτων σε αγροτικές - δασικές περιοχές, ή σε παρυφές του αστικού ιστού?
Ποτέ δεν έχω έρθει αντιμέτωπος με τέτοια σκυλιά.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Εμεις, οσες φορες εχουμε μπει στην περιοχη «τους», ειτε είναι πλατεια ειτε πανεπιστημιο, ειτε δασάκι, ορμανε (διστακτικα και φοβικά) μεχρι να φυγουμε από τα ορια που εχουν θεσει αυτά.
Την επομενη φορα, που ξερουν οτι δεν αλλαζουμε πορεια να φυγουμε, είναι πιο μαζεμενα. Μετα από λιγες επισκεψεις, σηκωνονται και φευγουν.
Αν γυριζαμε πλατη, θα ειχαμε έναν φαύλο κυκλο ή απλά δεν θα επρεπε να ξαναπερασουμε από εκει.

Η Ξάνθη και οι γυρω αγροτικες / δασικες περιοχες βρίθει από αγελες. Δεν γινεται συνεχεια να αλλαζουμε δρομο. Εξαλλου, όπως εχω πει πολλες φορες, εμεις δεν ενοχλουμε ποτέ κανεναν. Αν καποιοι, σκυλοι ή ανθρωποι, πιστεουν ότι μπαινουμε στα χωρικα τους υδατα, τοτε θα εχουν προβλημα.
Δικος τους χωρος είναι μονο το μαντρί τους, το κτημα τους, η αυλη τους, το σπιτι τους.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Ετσι είναι. Το έχω παρατηρήσει.

Εκεί που περιμένω μία απάντηση (μάλλον είσαι και καθ' ύλην αρμόδιος), όπως έγραψα και σε προηγούμενο μήνυμα στο θέμα είναι το τι γίνεται με αγέλες αδέσποτων σε αγροτικές - δασικές περιοχές, ή σε παρυφές του αστικού ιστού?
Ποτέ δεν έχω έρθει αντιμέτωπος με τέτοια σκυλιά.
Εμεις εχουμε ερθει αντιμετωποι στο χωριο με αγελη απο τσοπανοσκυλα κοντα σε μια στανη.... τρομαχτικο... το αποτελεσμα ηταν να μου καταστρεψουν τον προφυλακτηρα απο το αυτοκινητο... εαν δεν ειχαμε μπει στο αμαξι... δεν ξερω αν θα ζουσαμε τωρα...

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Εμεις εχουμε ερθει αντιμετωποι στο χωριο με αγελη απο τσοπανοσκυλα κοντα σε μια στανη.... τρομαχτικο... το αποτελεσμα ηταν να μου καταστρεψουν τον προφυλακτηρα απο το αυτοκινητο... εαν δεν ειχαμε μπει στο αμαξι... δεν ξερω αν θα ζουσαμε τωρα...
Με ΤΕΤΟΙΑ σκυλιά έχω έρθει αντιμέτωπος κι εγώ, πάντα μέσα από το αυτοκίνητο. Εξαιρώ τα τσοπανόσκυλα, που επιτελούν ...λειτούργημα (στα βουνά και στα βοσκοτόπια) και αναφερόμουν περισσότερο σε αγέλες αδέσποτων - άγριων σκυλιών κλπ.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Εγω πάλι μάλλον ζω σε άλλη χώρα (ή δεν κάνω βόλτες με το αυτοκίνητο αρκετά). Δεν έχω νοιώσει ποτέ απειλή απο σκύλο....

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Πηγη, ενας βασικος λογος είναι πιστευω ότι ο Γκογκολ δεν προκαλει, και αυτό προϋποθετει ηπιο χαρακτηρα, εξυπναδα και καλη αξιολογηση της καταστασης.
Το δικο μου το βοδι θελει συνεχεια να δοκιμαζει τις δυναμεις του.

Τις προαλλες ειμασταν σε ένα εγκατελειμενο γηπεδο ποδοσφαιρου σε ένα χωριο της Ξανθης. Περιφραγμενο αλλά με ένα καλο ανοιγμα.
Ξαφνικα η Ηρα τσιτωθηκε και εμεινε ετσι. Πηγα αμεσως και της εβαλα το λουρι (!!) και περιμενα.
Ακουσα σε λιγο κουδουνια από προβατα. Μετα αρχισαν να μπαινουν από το ανοιγμα για να βοσκησουν στο γηπεδο.
Μπροστα πηγαινε ένας ποιμενικος τριπλος από την Ηρα. Να δεις για πότε βουτάς τον σκυλο και κρυβεσαι στο αυτοκινητο!
Ο ποιμενικος ουτε που ασχοληθηκε με την τσιτωμενη «μικρουλα». Θα σκεφτηκε μαλλον ότι είναι αμελητέα ποσότης.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Εντάξει, μην νομίζεις ότι στα βουνά οδηγείς και στην πέφτουν σαν τρελά τα σκυλιά....

Το πιο συχνό είναι κάποια να κυνηγήσουν λίγο το αμάξι μέχρι να το "διώξουν" από το χώρο!Συνήθως μάλιστα δεν είναι τα "καλά" σκυλιά του κοπαδιού.....
Τα πιο ζόρια είναι αν σταματήσεις, γιατί τότε μπορεί να σε κυκλώσουν και να σε ζορίσουν πολύ μέχρι να καταφέρεις να φύγεις χωρίς να πατήσεις κανένα, αλλά σπάνια θα προσπαθήσουν κάτι περισσότερο....

Κάτι σημάδια στον μπροστά προφυλακτήρα από τα δόντια μιας ζοχαδιασμένης κυρίας έχω.....αλλά την παραζόρισα κι εγώ για να βγάλω κάτι φωτογραφίες.....

Εϊχα επίσης κι ένα βαθούλωμα στο φτερό από μια κατσίκα, αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση!!!:p

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.241
Μέλη
20.016
Νεότερο μέλος
Nikos_Ν