Καλημερα. Και η δικη μου απορια αυτη ειναι. Παιρνω το σκυλακι μου δεμενο διπλα μου και παμε στην παραλια και ερχεται καποιος με ενα μπλοκ και μου ''κόβει'' μια κληση απο 50-150 ευρω; Δηλαδη μετα θα απαγορευσουνε και τα πουλια-εντομα που πετανε, και τα μυρμηγκια που περπατανε απο τις παραλιες(ΤΟΥΣ)?
Δεν μπορεί να σου κόψει κανείς κλήση, δεν έχει δικαιοδοσία το Λιμενικό στην παραλία! Η Λιμενική Αστυνομία έχει δικαιοδοσία σε όλο τον θαλάσσιο χώρο, τους λιμένες και τις χερσαίες ζώνες αυτών, σε όλα τα πλωτά ναυπηγήματα. Εξαιρούνται οι παραλίες όπου εκτελούνται έργα Λιμένων! Άρα δικαιοδοσία έχει μόνο η Αστυνομία! Και για να επέμβει η Αστυνομία θα πρέπει να γίνει παράβαση του Άρθρου 924 του Αστικού Κώδικα (αφορά την περίπτωση που ο σκύλος μας προξενήσει βλάβη σε συνάνθρωπό μας).
Πρέπει να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας βάση του Νόμου 4039/2012 και συγκεκριμένα το άρθρο 5, δλδ να φροντίζουμε για την αποκομιδή των περιττωμάτων, να έχουμε πάντα μαζί μας το Βιβλιάριο υγείας του σκύλου μας και το σκυλί να φέρει την κονκάρδα που αναγράφει τα του τσιπ. Και όπως αναλύσαμε και στο άλλο τόπικ το θέμα λουρί και σκύλος, δεν χρειάζεται καν να είναι δεμένος ο σκύλος μας, αρκει δλδ να συνοδεύεται!
Όλα τα παραπάνω αφορούν τον σκύλο στην παραλία και ας λέει η Εγκύκλιος του Λιμενικού ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία. Δεν είναι υπεράνω του Νόμου η εγκύκλιος και κάθε τέτοια πινακίδα είναι εντελώς αυθαίρετη!
Όλα αλλάζουν βέβαια αν πρόκειται να μπει ο σκύλος στη θάλασσα και να κάνει μπάνιο. Εδώ πλέον έχει δικαιοδοσία η Λιμενική Αστυνομία εφόσον πρόκειται για το θαλάσσιο χώρο! Και η εγκύκλιος λέει ότι έστω και αν υπάρχει και ένας λουόμενος (σε ερημική ή μη τοποθεσία) δεν μπορούμε να βάλουμε το σκύλο μέσα στη θάλασσα. Μόνο σε περίπτωση που πάμε σε μια παραλία που δεν υπάρχει κανένας, ο σκύλος μπορεί να κάνει μπάνιο. Αν όμως έρθει έστω και ένας, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να τον βγάλουμε από τη θάλασσα!