Η αλήθεια μου είναι ότι κι εγώ μετά από 14 χρόνια συνύπαρξης με σκύλο με είχε καλομάθει σε πειθαρχημένο και ήρεμο και είχα ξεχάσει ότι εγώ την έκανα έτσι. Τώρα που πήρα πάλι κουταβάκι τα ξαναθυμήθηκα
Πριν προσπαθήσω να πω την άποψή μου στις ερωτήσεις σου, κάτι βασικό: Οι βόλτες του πόσο διαρκούν και περιλαμβάνουν παιχνίδι/τρέξιμο;
1)Τη δικιά μου τώρα που είναι 6 μηνών άλλες φορές την έχω λυτή άλλες δεμένη στο πόδι μου. Στην αρχή την είχα (με συμβουλή εκπαιδευτή) με λουρί παντού μαζί μου, είτε στο σαλόνι, είτε στην κουζίνα, είτε στο μπαλκόνι. Όποτε πήγαινε να ξεφύγει τις έλεγα μη, της τράβαγα το λουρί και σταματούσα κάθε δραστηριότητα ενώ δεν την κοίταζα καθόλου και της γύριζα την πλάτη (γλώσσα σωματος δυσαρεστημένου αφεντικού). Μετά από λίγο το έμαθε το νόημα και τώρα είναι αρκετά ήσυχη για την ηλικία της, ενώ έρχεται και κάθεται όπου είμαστε.
2) Θα επιμείνεις στο κάτσε μέχρι να κάθεται όσο θες εσύ και στο τέλος φυσικά επιβράβευση και λιχουδιά και χάδι
3) Δεν θα ανέβει στο ψυγείο γιατί θα του θέσεις όρια. Να καταλάβει ότι είναι ΔΙΚΟ σπυ. Στην αρψή η μικρή ανέβαινε στον καναπέ. Τα μη δεν έπιαναν. Στο τέλος αυτό που έκανα ήταν πολύ απλό. Διεκδίκησα το συγκεκριμένο αντικείμενο. Πώς; Την παραμέρισα με το πόδι μου χωρίς να πω τίποτα. Απλά την έσπρωξα από το δρόμο μου. Μια δυο τρεις φορές από τότε που καταλάβε ότι εγώ είμαι ανώτερή της δεν τόλμησε να ακουμπήσει ούτε πατούσα.
4) Εσύ θα αποφασίζεις που θα είναι κάθε φορά, είτε του αρέσει είτε όχι. Εσύ είσαι ο αρχηγός της αγέλης εσυ΄θετεις τα όρια. Όσο θα επιμένει αυτός άλλο τόσο θα επιμένεις και εσύ. Στο τέλος θα καταλάβει ότι δεν τον παίρνει. Δεν έχεις κυριαρχική ράτσα άρα θα το πιάσει εύκολα.
5) Όταν τον βλέπεις να φλιπάρει δοκίμαζε να τον αποσυντονίζεις με το αγαπημένο του παιχνίδι για να ηρεμήσει. Αν δεν πιάσει, δυνατό μη και τον περιορίζεις κάπου πχ δεμένο στο τραπέζι δίπλα σου. Όταν ηρεμήσει τον ξελύνεις κλπ. Θα καταλάβει ότι τρελός και ανήσυχος=περιορισμός ελευθερίας ενώ ήρεμος και υπάκουος=ελεύθερος. Θυμίσου, οι σκύλοι είλναι συνειρμικά όντα.
6) δεν θά παθει κατι όχι. Δοκιμάσε αυτό που σου ειπα με το να του αλλάζεις απότομα κατεύθυνση. Θα αναγκαστεί να σε ακολουθήσει. Επίσης, κράτα μια λιχουδιά στο δεξί σου χέρι και μετά από λιγα μετρα που θα μενει διπλα σου μπραβο και του της δινεις. Επισης, στη διαρκεια της βολτας, ανα διαστηματα τον σταματας και του δινεις καποια εντολη πχ κατσε. Να καταλαβει οτι εσυ ρυθμίζεις τα ΠΑΝΤΑ.
7)Ναι το καταλαβαίνει. Κάνει συνειρμό. Και εμείς είχαμε θέμα, και ο εκπαισδευτής νας είπε όταν είναι ανήσυχη να την αγνοούμε (η παραμικρή προσοχή είνια σαν επιβράβευση) ιαι όταν είναι ησυχη να την επιβραβεύουμε.