Παραλίγο να του ορμήσουν 20 τσομπανόσκυλα

Judy Garland

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2012
89
0
Θα επρπεπε δλδ ο καθενας να γνωριζει τι να κανει σε μια αναλογη περιπτωση?
όταν βγαίνει στα βοσκοτόπια για ποδήλατο θα πρέπει να γνωρίζει, για το δικό του καλό πρώτα από όλα,
όπως εάν βγει να κατασκηνώσει και να κοιμηθεί στο βουνό χειμώνα θα πρέπει να γνωρίζει το πως,
ή θα φταίει το κρύο που θα πεθάνει;

[video=youtube;67ObjymUif8]http://www.youtube.com/watch?v=67ObjymUif8[/video]
ξαναδείτε το βίντεο και προσέξτε ότι η μόνη πρόβλεψη που έχουν στην Ελβετία σε παρόμοιες διαδρομές είναι οι πινακίδες, άρα βάζουμε πινακίδες και είμαστε οκ με όλους, όσοι φοβούνται δεν πάνε και τέλος τα προβλήματα

υγ ωραίο βίντεο σε-μολ

Annouko

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2011
1.197
9
Θεσσαλονικη
ξαναδείτε το βίντεο και προσέξτε ότι η μόνη πρόβλεψη που έχουν στην Ελβετία σε παρόμοιες διαδρομές είναι οι πινακίδες
Εμ.. πες το μας ντε οτι ο συγκεκριμενος ποδηλατης βρισκοταν στην Ελβετια..

Κ ο για μπατσες βοσκος ομως βρε παιδι μου..
Τι συμπεριφορα ελληνικοτατη!

DOOM_NX

Well-Known Member
8 Οκτωβρίου 2011
906
6
Καρδίτσα
Εμ.. πες το μας ντε οτι ο συγκεκριμενος ποδηλατης βρισκοταν στην Ελβετια..

Κ ο για μπατσες βοσκος ομως βρε παιδι μου..
Τι συμπεριφορα ελληνικοτατη!
Δεν μιλάει για το αρχικό βίντεο...

marilena83

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2010
549
0
Κυψέλη
Να δω τέτοια ταμπέλα στην Ελλάδα και τι στον κόσμο...

"ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΓΕΛΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ/ΤΣΟΠΑΝΟΣΚΥΛΩΝ ΜΠΡΟΣΤΑ"
Θα ταν ωραίο όμως να υπήρχαν ταμπέλες που να ορίζουν περιοχές ως (νόμιμα) βοσκοτόπια και να ενημερώνουν οτι εντός αυτών υπάρχουν ποιμενικοί σκύλοι που εργάζονται. Σε άλλη χώρα αυτό όμως.

Καλώς ή κακώς τα κοπάδια δεν κινούνται εντός περιφραγμένου χώρου μόνο, λόγω του οτι πρέπει να μετακινούνται για να τραφούν. Επομένως είναι αναγκαία η παρουσία του ποιμενικού σκύλου εκτός περίφραξης.

Ουδεμία σχέση έχει ο σωστός κτηνοτρόφος με τα σκυλιά που αποτελούν απαραίτητο εργαλείο της δουλειάς του (και γι αυτό τα σέβεται και ανάλογα) με τον εκάστοτε κτηνοτρόφο που βάζει μαντρόσκυλα να προστατέψουν το κοπάδι χωρίς να υπολογίζει τίποτα και κανέναν. Δυστυχώς εγώ έχω γνωρίσει ανθρώπους που ανήκουν μόνο στη δεύτερη κατηγορία...

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.862
5.113
patra
grdane.blogspot.com
Και πραγματικά, δίνει πολύ σωστές συμβουλές.

Και ναι, το σωστό είναι, να λύσεις τον σκύλο σου, να χειριστεί μόνος του την κατάσταση, χωρίς να επηρρεάζεται από τις συνήθως λανθασμένες, λόγω πανικού και φόβου, δικές σου εντολές.
δρν δινειι καθολου σωστες συμβουλες
παρα μονο αν τυχεις στα συγκεκριμμενα ντεμο ντογκς...
φανταστειτε τα σκυλια του βιντεο του ποδηλατη να συναντιοταν με τον τζον κ και τον κασπερ..
τελειως διαφορετικη καταληξη απο το συγκεκριμμενο βιντεο....

επειδη ειπωθηκαν ακομα αρκετα ...
ο ποδηλατης ειναι γνωστης χειρισμου τσοπανοσκυλων μια και ειναι ο ιδιος εκτροφεας ελληνικων ποιμενικων ( ναι γνωριζω την ταυτοτητα του...)
.... και ο ιδιος ειχε παραδεχτει σε αλλη δημοσια συνομιλια οτι αν δεν εμφανιζονταν τα καλοπαιδα...
δεν θα ηταν σε θεση να ανεβασει το βιντεο....

τα σκυλια στο δευτερο βιντεο
φαινονται οτι ειναι σκυλια ντεμο διαφορετικης ιδιοσυγκρασιας απο τα σκυλια στο βιντεο του ποδηλατη..
μερικες συμβουλες ισχυουν αλλα δυστυχως μονο για αντιστοιχες περιπτωσεις του συγκεκριμμενου βιντεο κι οχι γενικα κι αοριστα...
η αλικη ειπε μια αληθεια..
κανεις τον σταυρο σου και παρακαλας να μην σου τυχει....

πολυ σωστη η πινακιδα... σε ορεινες διαδρομες...
αν μη τι αλλο προιδεαζουν αυτους που δεν εχουν σκυλακια να υποταχθουν... να κανουν μεταβολη και να αφησουν τους περιπατους....
δυστυχως ναι σε αλη χωρα.....

αν εισαι χωρις ποδηλατο, και 2-3 ανθρωποι παρεα.... ισως η ηρεμια και μονο να σε σωσει...
στο πρωτο βιντεο και χωρις ποδηλατο τα σκυλια θα ειχαν την ιδια αντιδραση....
οταν μιλας για αγελη αρκει ενα σκυλι να δωσει false allarm.... και η υπολοιπη να αντιδρασει ασχημα....

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
GRDANE, αν ο τύπος είναι όντως εκτροφέας ΕΠ τότε για εμένα υπάρχουν δύο σενάρια....
Είτε ζήτησε από τους τσοπάνηδες σκύλο και δεν του έδωσαν κι αποφάσισε να τους κάνει μλκια είτε τα μόνα τσοπανόσκυλα που έχει δει είναι αυτά στην αυλή του...
Γιατί τέτοιο μαρς σε σκυλιά που δουλεύουν και ειδικά ενώ βρίσκονται διπλα στην στάνη, αν γνωρίζεις λίγο την συμπεριφορά τους δεν κάνεις....

Κι επιμένω ότι δεν είναι σίγουρο ότι όπως και να περνούσε η κατάληξη θα ήταν ίδια...
Αν ίσχυε αυτό, εγώ τώρα δεν θα έγραφα ούτε δω, ούτε πουθενά αν σκεφτώ από πόσα κοπάδια και στάνες έχω περάσει...

Όσο για το δεύτερο βίντεο εγώ θεωρώ ότι στα περισσότερα είναι σωστό με μια μεγάλη ένσταση....όπου και να τα συναντήσουμε δεν κοβουμε ποτέ το κοπάδι στην μέση...αλλά κινούμαστε περιμετρικά του!
Κατα τα άλλα, ακόμη κι αν είναι ο Κάσπερ ο σκύλος που συνοδεύουμε, πρώτα βάζουμε στο λουρί, ενώ είμαστε ήδη μακρυά για να τα αποφύγουμε, αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε, όσο σκληρό κι αν ακούγεται λύνουμε όχι μόνο για μπορέσει να αμυνθεί-επιτεθεί αλλά για να προστατευθούμε εμείς απομακρυνόμενοι από το πεδίο της σύρραξης...

Τέλος κι εγώ θα συμφωνήσω ότι θα ήταν ευχής έργον να υπήρχαν τέτοιες πινακίδες...δεν θα γινόταν καθόλου αυτή η συζήτηση...όποιος κινούταν εκεί θα είχε προειδοποιηθεί για τις πιθανές επιπλοκές της επιλογής του...

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Συγγνωμη ρε παιδια,αλλα εγω δε βρισκω καμια σχεση στα βιντεο περι σωστης συμπεριφορας κ στο βιντεο του ποδηλατη.Στα βιντεο τα σκυλια φαινονται ισορροπημενα κ σε αμυνα-προειδοποιηση,στον ποδηλατη φαινονται σε επιθεση.

Προσωπικα,εχω βρεθει σε αγελη.Σε κυκλωνουν σιγα σιγα κ βασικα θελουν το σκυλο σου.Αν δε φωναζα θα ειχαν φαει κ εμενα κ το σκυλο μου.Ο δικος μου ειναι κυριαρχικος κ αν τον ελυνα,θα επεφτε πανω τους κ το πιθανοτερο να τον ετρωγαν.Τον κρατω παντα κολλημενο πανω μου κ προσπαθω να μη πλησιασει η αγελη πολυ κοντα.Θα τον λυσω μονο αν απειληθουμε στα λιγα εκατοστα.Εκει λυνω κ αρχιζω κ εγω τα κλωτσομπουνιδια.Ο θεος κ ολοκληρο καραβι αγιων,βοηθοι!

Εχω βρεθει κ με ποδηλατο με αγελη,περασα ηρεμα διπλα τους κ ενα με δαγκωσε.

Κ στις 2 περιπτωσεις,τα σκυλια δεν ξεπερνουσαν τα 5-6. Οχι 25!

Τα βιντεο μου φαινονται λιγο ουτοπικα.Δεν ισχυουν παντα οι συμβουλες.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Σε ένα διδακτικό-ενημερωτικό βίντεο τι σκύλο θες να βάλουν;
Τον λυκοkiller από το βουνό με τις ουλές από τις μάχες;
Εκπαιδευμένα, ισορροπημένα και κοντρολαρισμένα σκυλιά θα σου βάλουν...
Αναπαράσταση είναι...

Όταν έχουμε να κάνουμε με ζώα δεν υπάρχουν στεγανά...
Υπάρχουν πιθανότητες, με τις οποίες παίζουμε...
Οι οδηγίες που ανά περιόδους δίνει κάποιος, αν δεν μπουρδολογεί, είναι για να μειώσεις τις πιθανότητες ατυχήματος...όχι να τις εκμηδενίσεις, δυστυχώς...

Πάντως προσωπικά στο θέμα του σκύλου που συνοδεύουμε εγώ μόνο μια συμβουλή τολμώ να δώσω, νομίζω ότι το έχω ξαναγράψει και παλαιότερα, την οποία την ακολουθώ προσωπικά πάντα....
Αν ακούσω κουδούνια, βελάσματα, γαυγίσματα ή μυρίσω πολύ έντονα "κατσικίλα" κάνω μεταβολή και φεύγω...

aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
Foibos +1000 σε οτι εχεις γραψει!

Αν ακούσω κουδούνια, βελάσματα, γαυγίσματα ή μυρίσω πολύ έντονα "κατσικίλα" κάνω μεταβολή και φεύγω...
Εδώ απλά θα μου επιτρέψεις να προσθέσω... και "προβατίλα"

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Και πάλι, χρόνια μας πολλά!
Ενα θέμα που παρακολουθώ "σιωπηλός", αλλά πολύ προσεκτικά, όλο αυτό το χρονικό διάστημα...

Το τι με "ιντριγκάρει" να γράψω, φαντάζομαι ότι το καταλαβαίνετε όλοι...

1. δεν δινει καθολου σωστες συμβουλες, παρα μονο αν τυχεις στα συγκεκριμενα ντεμο ντογκς...

2. ...φανταστειτε τα σκυλια του βιντεο του ποδηλατη να συναντιοταν με τον τζον κ και τον κασπερ..
τελειως διαφορετικη καταληξη απο το συγκεκριμμενο βιντεο....

3. ...ο ποδηλατης ειναι γνωστης χειρισμου τσοπανοσκυλων μια και ειναι ο ιδιος εκτροφεας ελληνικων ποιμενικων...

4. ...τα σκυλια στο δευτερο βιντεο φαινονται οτι ειναι σκυλια ντεμο διαφορετικης ιδιοσυγκρασιας απο τα σκυλια στο βιντεο του ποδηλατη...

5. ...η αλικη ειπε μια αληθεια... κανεις τον σταυρο σου και παρακαλας να μην σου τυχει...
1. Πέτρο, παρότι πίσω από το όνομά σου, κρύβεται μιά "βαριά φανέλα" (εκτός απ' το ότι κρύβεται κι ένας δάσκαλός μου!), θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω λιγάκι...

Πιστεύω ότι, εν γένει, δίνει σωστές συμβουλές... απλά, ένα Ελβετικό πληροφοριακό βίντεο που ανεβαίνει, είμαι σίγουρος ότι θα έπρεπε να είναι, ταυτόχρονα και "politically correct" και δεν θα έδειχνε "ρεαλιστικές" συνθήκες φύλαξης κοπαδιού από τα τσοπανόσκυλα... και, εδώ που τα λέμε, άντε να βρεις το φουκαρά που θα δεχτεί να βιντεοσκοπεί τις ρεαλιστικές συνθήκες φύλαξης και αποτροπής!!!
Θέλω να πω ότι είναι διαφορετικό το να σου δείχνουν αγώνες σκοποβολής (με οτιδήποτε όπλο) στο National Geografic, από το να σου δείχνουν αμοντάριστα πλάνα της σφαγής αμάχων στη Συρία...

2. Ναι, όταν είδα τις συμβουλές στον πεζοπόρο που είχε μαζί του το σκυλάκι του (που, φαντάζομαι, είχε ήδη το good citizenship και μπαίνει ακόμα και σε εστιατόρια στην Ελβετία), το φαντάστηκα... και δεν μπορούσα να κοιμηθώ το βράδυ!
Θα αναφερθώ στις σκέψεις αυτές, παρακάτω, απαντώντας στον foibos...

3. Με προβληματίζει ιδιαίτερα αυτό και θα αναφερθώ, επίσης, παρακάτω...

4. Ακριβώς... για τις ανάγκες γυρίσματος του βίντεο, είχαν μαζί τους 2-3 σκυλιά από τον "πάγκο" και όχι από την "ενδεκάδα"... είναι σαφές αυτό, σε όλους όσους έχουν δει το τσοπανόσκυλο (στα βουνά της Κατάρας - και όχι μόνο) να πέφτει πάνω στο αμάξι τους (το αμάξι εν κινήσει) με φόρα, για να το συντρίψει...
Ισως να ήταν τα σκυλιά που έχουν για εκτροφή κουταβιών - τσοπανόσκυλων για "home pets"...

5. Αυτό ακριβώς... και η Αλίκη παρέλειψε (το πολύ σημαντικό) ότι τον ξανακάνεις το σταυρό σου, αφού διέλθεις και δεν σου έχει συμβεί καμμία παρόμοια συνάντηση!!!

1. ...αν ο τύπος είναι όντως εκτροφέας ΕΠ...
...είτε τα μόνα τσοπανόσκυλα που έχει δει είναι αυτά στην αυλή του...
...Γιατί τέτοιο μαρς σε σκυλιά που δουλεύουν και ειδικά ενώ βρίσκονται διπλα στην στάνη, αν γνωρίζεις λίγο την συμπεριφορά τους δεν κάνεις....

2. ...Κι επιμένω ότι δεν είναι σίγουρο ότι όπως και να περνούσε η κατάληξη θα ήταν ίδια...
Αν ίσχυε αυτό, εγώ τώρα δεν θα έγραφα ούτε δω, ούτε πουθενά αν σκεφτώ από πόσα κοπάδια και στάνες έχω περάσει...

3. ...Όσο για το δεύτερο βίντεο εγώ θεωρώ ότι στα περισσότερα είναι σωστό με μια μεγάλη ένσταση....όπου και να τα συναντήσουμε δεν κοβουμε ποτέ το κοπάδι στην μέση...αλλά κινούμαστε περιμετρικά του!

4. ...Κατα τα άλλα, ακόμη κι αν είναι ο Κάσπερ ο σκύλος που συνοδεύουμε, πρώτα βάζουμε στο λουρί, ενώ είμαστε ήδη μακρυά για να τα αποφύγουμε,

5. ...αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε, όσο σκληρό κι αν ακούγεται λύνουμε όχι μόνο για μπορέσει να αμυνθεί-επιτεθεί, αλλά για να προστατευθούμε εμείς απομακρυνόμενοι από το πεδίο της σύρραξης...
1. Επαναλαμβάνω ότι αυτό που ανέφερε ο Πέτρος, με προβλημάτισε κι εμένα, πολύ...
Φαντάζομαι (επαναλαμβάνω: φαντάζομαι) ότι ένας εκτροφέας τσοπανόσκυλων (ή ένας έμπειρος ιδιοκτήτης τσοπανόσκυλων ή/και τσοπάνης) δεν θα είχε διανοηθεί να περάσει με τον τρόπο αυτό κοντά στη στάνη... δηλαδή, χωρίς αυτοκίνητο, χωρίς τσίγκινο σωβρακάκι κλπ...

Μη με παρεξηγείτε, δώστε απλά έμφαση στην έννοια "φαντάζομαι"... μιάς και (ακόμα και με τη δική μου εμπειρία στα τσοπανόσκυλα) προσωπικά, αν ήξερα ότι στην κατεύθυνση όπου κάνω ποδήλατο υπάρχει στάνη, δεν θα είχα διανοηθεί να περάσω... το βουνό (με τη γενική του έννοια) ανήκει σε όλους και θα έβρισκα μία εναλλακτική διαδρομή που θα μου ανήκε "λίγο" περισσότερο...

2. Συμφωνώ με τον foibos... είναι κοινή λογική (περί αυτοσυντήρησης - που διαθέτει ακόμα και ο άνθρωπος)...

3. Πάντα περιμετρικά του... και πάντα, μακριά του, κατά το δυνατόν... μακριά κι αγαπημένοι!!!

4. Φτάσαμε, επιτέλους, στο ψητό... εκεί που είδαμε το σκυλί στο βίντεο... αν ήταν ο Casper, λοιπόν...

Καταρχήν, σε εκδρομή μαζί με τον Casper, θα απέφευγα να κάνω εξοχική - ρομαντική διαδρομή, μέσα σε βουνό "αχαρτογράφητο", δηλαδή σε μέρος που δεν θα ήξερα τι ακριβώς αποτελεί την "πανίδα" της συγκεκριμένης περιοχής...
Να υποσημειώσω ότι σε αντίστοιχες εκδρομές με τη Μόκα, σε περιοχές της Καρδίτσας, αλλά και της Πελοποννήσου, την είχα σε ιδιαίτερη εποπτεία... μακριά από στάνες (άσε που ούτε να κατουρήσει δεν έπαιρνε το θάρρος, ακούγοντας τα γαυγίσματα)!

Και, στην περίπτωση ενός και μοναδικού κοπαδιού, που συναντήσαμε "live", γιατί απλά η διαδρομή βοσκής του ήταν δίπλα από τον ξενώνα μας, υπήρχαν δύο παράγοντες που συντέλεσαν στην αποφυγή ατυχημάτων:
α) Την πρώτη μέρα που ήμασταν εκεί, ο ίδιος ο βοσκός (μας το είπε, μάλιστα - θυμάσαι ptf?) το ήξερε και είχε αποφύγει να πάρει μαζί του 2-3 τσοπανόσκυλα της "βασικής ενδεκάδας"...
β) Τη δεύτερη μέρα (που ήταν μαζί τα συγκεκριμένα τσοπανόσκυλα - και για όση ώρα περνούσε το κοπάδι), η Μόκα βγήκε έξω μόνο με λουρί και χωρίς να κάνουμε κινήσεις διατάραξης της κατάστασης (παιχνίδια, τρεξίματα, μπαλάκια, δυνατές φωνές και άλλες "αστικές" και "κυναθλητικές" δραστηριότητες)...

Ο Casper, τώρα...
foibos, θα μπορούσαμε (θα προλαβαίναμε) να βάλουμε το λουρί, μόνο αν μιλάμε για απόσταση 200m και πάνω και μόνο εφόσον υπήρχε καταφύγιο πολύ κοντά μας...
Αλλιώς...

5. ..."ο θάνατός σου η ζωή μου"...

Ακόμα κι εγώ... στο ροζ συννεφάκι μου... θα έλυνα τον Casper, για να κάνει αυτό για το οποίο γεννήθηκε: Να πεθάνει εκείνος, για μου δώσει χρόνο να γλυτώσω εγώ (φευγάτε ποδαράκια μου!)... κι αν δεν ήταν "αλεπουδάκι", να έπαιρνε και κανέναν "εχθρό" μαζί του...
Και, μάλιστα, ειδικά με τον Casper, τα τσοπανόσκυλα θα είχαν ένα λόγο παραπάνω να επιταχύνουν την επίθεσή τους! Άστα να πάνε... μια τέτοια φάση αποτελεί μονόδρομο στην απόφαση...

Last edited:

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1. ...Προσωπικα, εχω βρεθει σε αγελη...

2. ...Τον κρατω παντα κολλημενο πανω μου κ προσπαθω να μη πλησιασει η αγελη πολυ κοντα...

3. Εκει λυνω κ αρχιζω κ εγω τα κλωτσομπουνιδια.Ο θεος κ ολοκληρο καραβι αγιων,βοηθοι!
1. ...τσοπανόσκυλων?

2. ...τσοπανόσκυλων σε εργασία?

3. Για μιά ακόμα φορά: Εννοείς συνάντηση με τσοπανόσκυλα που φυλάνε το κοπάδι?

...Αν ακούσω κουδούνια, βελάσματα, γαυγίσματα ή μυρίσω πολύ έντονα "κατσικίλα" κάνω μεταβολή και φεύγω...
Αλληλούια !!!

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.765
7.925
Μια φορά άκουσα γαυγίσματα από μακρυά και είδα πρόβατα...τίποτα άλλο..ήμουν με τον μπουνταλά..ακόμα τρέχω..
Tώρα θυμήθηκα και την σκέψη που έκανα τότε..στην Τήνο ήμασταν..σκέφτηκα αχ τι ωραία θα δω τσοπανόσκυλα σε εργασία...και καπάκι..τι;;;;;; θα δω μπροστά μου τσοπανόσκυλα σε εργασία;;;;;; Σταμάτησα να σκέφτομαι και άρχισα να τρέχω..

Last edited:

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.862
5.113
patra
grdane.blogspot.com
λοιπον...
οποτε συμφωνειτε ...
τ βιντεο δεν δινει σωστες οδηγιες...
το βιντεο δειχνει μια παρεα πεζοπορων.... οπου καθως περπαταει αντιλαμβανεται τους "φυλακες"....
και συνεχιζει αταραχα την πορεια του...
τα σκυλια τους πλησιαζουν .... οχι με αγριες διαθεσεις.... κι τελικα τους αφηνουν να συνεχισουν...

ολοι οσοι μιλησατε ειπατε οτι μολις μυρισετε... αντιληφθειτε κλπ κοπαδι με πιθανους φυλακες φευγετε... χωρις να συνεχισετε... κοινως ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥΣ...

δεν βλεπω στο συγκεκριμμενο που.... εσεις... συμφωνειτε με τις συμβουλες του βιντεο...

στην αντιμετωπιση του σκυλου.. επισης...
οτι σκυλο και να ειχατε τελικα τον μαζευετε και υποχωρειτε....
η τον αφηνετε να μαλωσει κι αποχωρειτε σωζοντας τον εαυτο σας τουλαχιστον....
δεν... περιμενετε να ερθουν να μυριστουν τα σκυλια... και να συνεχισετε αμεριμνα την βολτα σας αναμεσα τους....

παλι δεν σας βλεπω να συμφωνειτε με το βιντεο....

δυστρυχως δεν ξερω τιποτα αλλο απο το βντεο περα τα οσα βλεπω γιατι δεν μου βγαζει ηχο.. ( κατ'επαναληψη)

δεν ηθελα να επεκταθω στο βιντεο του ποδηλατη...
αλλα νομιζω οτι βλεπουμε διαφορετικα πραγματα...

ο ποδηλατης αντιλαμβανεται τα σκυλια...
πολυ αργα...
οταν ηδη ειναι κυκλωμενος...
δεν ξερω αν προσεξατε... αλλα πολυ πριν τα σκυλια μπροστα του εχει δεχτει επιθεση απο την πλαγια και πισω του...
ηδη ειναι κυκλωμενος οταν αρχιζουν να γαυγιζουν απειλιτικα προς το μερος του...
αυτα ξεσηκωνουν και τα σκυλια μπροστα του...

μην ξεχνατε την εικονα που βλεπουν τα σκυλια
( ενα ποδηλατη με κρανος καικαμερα στο κεφαλι)

στην αρχη συνεχιζει ποδηλατο...
οσο βλεπει να αυξανεται ο αριθμος....
αρχιζει να τα χανει...ποιος δεν τα χανει?σε 20-25 τσοπανοσκυλα ισως και παραπανω..
μολις αντιλαμβανεται τον κινδυνο απο πισω κατεβαινει απο το ποδηλατο και το χρησιμοποιει ως ασπιδα..
ποιος απο εσας οταν δεχεται επιθεση απο σκυλο και δεν μπορει πλεον να οπισθοχωρησει...
δεν εχει φουσκωσει απλωθει να πιανει οσο το δυνατον περισσοτερο χωρο... μην και τρομαξει τον αντιπαλο?
απεναντι στα σκυλια δεν εχει τιποτα αλλο απο ενα ποδηλατο το οποιο και σωστα χρησιμοποιει ως ασπιδα......

αν ειχε ελπιδες? το ειπαμε και νωριτερα το ειχε παραδεχτει και ο ιδιος..
αν δεν εμφανιζονταν τα καλοπαιδα δεν ειχε καμμια ελπιδα...
προσεξτε...
το βιντεο δεν ξεκιναει με τα σκυλια απλα να τον γαυγιζουν εμπρος του...
εχει δεχτει ηδη επιθεση απο τα ψηλα...και πισω....

φοιβο.. ειπες κατι... για τον ποδηλατη αδικο..
τον γνωριζεις κι εσυ..
ο συγκεκριμμενος εκτος απο ποδηλασια κανει αρκετα εξτριμ σπορ οποτε ηταν φυσιολογικο ακομα και η καμερα
την χρησιμοποιει κι εχει πλανα απο πτησεις και με παραπεντε κι αετο...
ειναι μια συνηθεια του....
τα σκυλια του ειναι πολυ ανωτερα του βοσκου... ωστε να του την στησει...
αν θελεις την ταυτοτητα του σε πμ...

η δικη μου προταση ειναι αποφευγετε οσο το δυνατον νωριτερα να μπειτε σε περιοχη ποιμενικου... κι αποχωρειτε με ελαφρα πηδηματακια...
στις εξορμησεις σας κανετε τον σταυρο σας να μην σας τυχει...
αν δεχτειτε επιθεση οπως ο ποδηλατης περικυκλωμενοι... και ειστε στον χωρο τους.. δεν εχετε ελπιδες.....

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
1. ...τσοπανόσκυλων?

2. ...τσοπανόσκυλων σε εργασία?

3. Για μιά ακόμα φορά: Εννοείς συνάντηση με τσοπανόσκυλα που φυλάνε το κοπάδι?

Αλληλούια !!!
Οχι σε τσοπανοσκυλα.Σε απλα αδεσποτα.Αν τα απλα αδεσποτα ορμανε ετσι....φανταζομαι τι θα κανουν τα τσοπανοσκυλα.Πολυ πολιτισμενα μου φανηκαν λοιπον τα τσοπανοσκυλα στα βιντεο για τη συμπεριφορα.Οι συμβουλες δε νομιζω οτι πιανουν στα αδεσποτα,θα πιασουν στα "αγριμια";

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.862
5.113
patra
grdane.blogspot.com
Και πάλι, χρόνια μας πολλά!
Ενα θέμα που παρακολουθώ "σιωπηλός", αλλά πολύ προσεκτικά, όλο αυτό το χρονικό διάστημα...

Το τι με "ιντριγκάρει" να γράψω, φαντάζομαι ότι το καταλαβαίνετε όλοι...

1. Πέτρο, παρότι πίσω από το όνομά σου, κρύβεται μιά "βαριά φανέλα" (εκτός απ' το ότι κρύβεται κι ένας δάσκαλός μου!), θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω λιγάκι...

Πιστεύω ότι, εν γένει, δίνει σωστές συμβουλές... απλά, ένα Ελβετικό πληροφοριακό βίντεο που ανεβαίνει, είμαι σίγουρος ότι θα έπρεπε να είναι, ταυτόχρονα και "politically correct" και δεν θα έδειχνε "ρεαλιστικές" συνθήκες φύλαξης κοπαδιού από τα τσοπανόσκυλα... και, εδώ που τα λέμε, άντε να βρεις το φουκαρά που θα δεχτεί να βιντεοσκοπεί τις ρεαλιστικές συνθήκες φύλαξης και αποτροπής!!!

γιαννη... δεν εννοουσα να βαλουν πραγματικα σκυλια με σωστο χαρακτηρα...
αλλα σε τετοια σκυλια δεν πιανει... αυτο που προτεινουν....
απλα αποχωρεις... δεν συνεχιζεις......
το πολιτικαλ κορεκτ βιντεο τα γνωριζω κι εχουν την εφαρμογη τους και στην δικη μας φυλη...
αλλα αν δεν εισαι ασχετος... οι συμβουλες που δινεις ειναι για πραγματικες συνθηκες κι οχι πλασματικες... κανενα ποιμενικο δεν θα αντιδρασει οπως στο βιντεο.... μονο παρουσια βοσκου μπορεις να περασεις απο τοσο κοντα.... κι εφοσον τα εχει μαζεψει πρωτα!
οπως ακριβως εγινε και στο βιντεο μολις ηρθαν τα καλοπαιδα....

1. Επαναλαμβάνω ότι αυτό που ανέφερε ο Πέτρος, με προβλημάτισε κι εμένα, πολύ...
Φαντάζομαι (επαναλαμβάνω: φαντάζομαι) ότι ένας εκτροφέας τσοπανόσκυλων (ή ένας έμπειρος ιδιοκτήτης τσοπανόσκυλων ή/και τσοπάνης) δεν θα είχε διανοηθεί να περάσει με τον τρόπο αυτό κοντά στη στάνη... δηλαδή, χωρίς αυτοκίνητο, χωρίς τσίγκινο σωβρακάκι κλπ...

Μη με παρεξηγείτε, δώστε απλά έμφαση στην έννοια "φαντάζομαι"... μιάς και (ακόμα και με τη δική μου εμπειρία στα τσοπανόσκυλα) προσωπικά, αν ήξερα ότι στην κατεύθυνση όπου κάνω ποδήλατο υπάρχει στάνη, δεν θα είχα διανοηθεί να περάσω... το βουνό (με τη γενική του έννοια) ανήκει σε όλους και θα έβρισκα μία εναλλακτική διαδρομή που θα μου ανήκε "λίγο" περισσότερο...

ναι εφοσον υποθετουμε οτι γνωριζε την διαδρομη και ηξερε ... τα οσα υπαρχουν...
ισως ομως να μην γνωριζε...

.
;)

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...το βιντεο δειχνει μια παρεα πεζοπορων.... οπου καθως περπαταει αντιλαμβανεται τους "φυλακες"....
και συνεχιζει αταραχα την πορεια του...
τα σκυλια τους πλησιαζουν .... οχι με αγριες διαθεσεις.... κι τελικα τους αφηνουν να συνεχισουν...

...δεν... περιμενετε να ερθουν να μυριστουν τα σκυλια... και να συνεχισετε αμεριμνα την βολτα σας αναμεσα τους....

...η δικη μου προταση ειναι αποφευγετε οσο το δυνατον νωριτερα να μπειτε σε περιοχη ποιμενικου... κι αποχωρειτε με ελαφρα πηδηματακια...
στις εξορμησεις σας κανετε τον σταυρο σας να μην σας τυχει...
αν δεχτειτε επιθεση οπως ο ποδηλατης περικυκλωμενοι... και ειστε στον χωρο τους.. δεν εχετε ελπιδες.....
Πέτρο, σε γενικές γραμμές δεν μπορώ να φέρω κάποια σοβαρή αντίρρηση...

Το μόνο σημείο, στο οποίο "υπερασπίστηκα" το Ελβετικό βίντεο, είναι στο ότι προσπαθεί να κάνει εισαγωγή στη "γνωριμία" με την ατμόσφαιρα μιάς παρόμοιας κατάστασης - συνάντησης... με τροπο τέτοιο, ώστε να μην ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών (πρόσεξε: στην Ελβετία!), για τα δικαιώματα του εκδρομέα - ποδηλάτη - πεζοπόρου...
Και άφησαν το ανθρώπινο μυαλό να σκεφτεί μεταξύ των λέξεων και (όμορφων) εικόνων...
Δηλαδή, εφάρμοσαν αυτό που έλεγε ο μακαρίτης ο πατέρας μου: "τη φοράδα, πρώτα τη χαϊδεύουμε και μετά την καβαλάμε"... με πιάνεις, φαντάζομαι...

Τέλος, η πρόταση - συμβουλή σου, είναι όντως η επιτομή του τι πρέπει να κάνει κάποιος σε αντίστοιχες περιοχές, νομίζω ότι τα λέει όλα!

Υ.Γ. Γέλασα πολύ με την οπτικοποίηση της φράσης σου με το να περιμένουμε να μυριστούν τα σκυλιά και, μετά, να συνεχίσουμε αμέριμνοι!!!

Οχι σε τσοπανοσκυλα. Σε απλα αδεσποτα...
Τώρα, αλλάζει πλήρως το σκηνικό... σε παρόμοιες περιπτώσεις, περνάμε κι εμείς με ασφάλεια, στις περισσότερες περιπτώσεις... ακόμα και με τον Casper!!!