Χρύσα, τώρα είδα τα γαστρεντερικά σας προβλήματα. Τα χουμε πολλοί στο φόρουμ.
Πολλοί ορκίζονται στη μπαρφ - εγώ δεν την έχω δοκιμάσει πολύ απλά γιατί δεν εμπιστεύομαι τα κρέατα που κυκλοφορούν. Έχει πολλά θέματα στο φόρουμ, κάνε μια αναζήτηση.
Εμείς ακολουθούμε διατροφή μαγειρευτού. Σε κοτόπουλο έχουνε πολλά σκυλιά δυσανεξία βλέπω παρακολουθώντας χρόνια τώρα θέματα διατροφής. Κι εμένα έχει. Δεν το προτιμάμε. Αντ' αυτού κυρίως δίνω γαλοπούλα και όσο πιο άπαχο γίνεται μοσχάρι (νταξ, δεν παίρνω και φιλέτο 800 ευρω το κιλό. Με πολλές δοκιμές το πιο άπαχο που βρίσκω και του κάθεται είναι μπούτι). Κοτόπουλο σπάνια, μόνο αν δεν έχω κάτι άλλο (με λίγο πού κ πού δεν τρέχει τπτ, το πολύ πολύ να κάνει μαλακά κακά). Αρνί-κατσίκι μας πήγε αίμα. Χοιρινό δεν το τολμάω λόγω λίπους (βλέπε παρακάτω). Επίσης συστήνω τα παρακάτω
σε διατροφή με μαγειρευτό και ΜΟΝΟ για σκυλιά με ευαίσθητο γαστρεντερικό:
- Πατάτα (με πολύ μέτρο, γιατί μεταβολίζεται σε ζάχαρο) - γλυκοπατάτα - κολοκύθα (τη γλυκιά, όχι κολοκύθι). Στα τελευταία δύο ορκιζόμαστε πολλοί. Μικρές ποσότητες όμως, καλά διαλυμμένο όταν μπει στο φαϊ (βράζεις και πατάς με το χέρι μαζί με το κρέας κ ότι άλλο υλικό, σα να πλάθεις κιμά).
- Όχι άλλα λαχανικά αν δεν είσαι σίγουρη (παρόλο που τα πράσινα λαχανικά χρειάζονται διατροφικά). Δεν έχω βρει ακόμα ένα που με τόση δα ποσότητα και ακόμα και αλεσμένο φουλ να μην του πάει αίμα. Το βλέπω και σε μαρτυρίες άλλων.
- Όχι ρύζια, εκτός από μπασμάτι ΙΣΩΣ και σε πολύ μικρή ποσότητα (φουλ λαπά, σχεδόν σα ρυζόγαλο, επίσης καλά 'πλασμένο' μέσα στο φαϊ).
- Κυρίως, κυριότατα,
όχι λίπος - συμπεριλαμβανωμένων των πετσών από γαλοπούλα/κοτόπουλο - φορ δε λαβ οφ γκαντ (είναι η πρώτη και καλύτερη γενική διατροφική σύσταση για τα σκυλιά το να είναι πλούσια σε λίπη τα κρεάτα που θα δώσεις, στο μαγειρευτό τουλάχιστον μην το ακούς σε σκυλί με ευαίσθητο γαστρεντερικό, το έκανα εγώ το πείραμα για σένα, στέι εγουέι λάικ χελ). Βγάλτο και από το φαϊ που θα του δώσεις = ξεπέτσιασε τις γαλοπούλες και τα κοτόπουλα, κόψε τα μεγάλα λιπαρά κομμάτια από τα άλλα.
- Συμπλήρωμα ασβεστίου (τσόφλι αυγού ή φαρμακευτικό συμπλήρωμα ή ωμά κόκκαλα - για τα τελευταία συμβουλεύσου οδηγούς μπαρφ). Απαραίτητο για να ισορροπήσει το φώσφορο του κρέατος (νεφρά). Και για να μην κάνει μαλακά κακά, γιατί με μόνο πρωτεϊνη πάντα μαλακά θα κάνει.
- Όχι σνακ ή τύπου ψεύτικα κόκκαλα ή dentastix και άλλα τέτοια από πετ σοπ. Τίποτα. Στέι εγουέι λάικ χελ επίσης.
- Θεωρητικά δεν ενδείκνυται διατροφικά αλλά πλέον το μοναδικό σνακ που του δίνω είναι σκέτη φρυγανιά ή ξεροκόμματα ψωμιού. Λίγο, καμιά μπουκίτσα, γιατί έχουν αλάτι και ζάχαρη (τα του εμπορίου) που δεν κάνει σε ποσότητες, αλλά παρατηρώ ότι του κάνουν πολύ καλό. Πρόσεχε όμως αν ανακαλύψεις ότι έχει διατροφική αλλεργία σε ίχνη ξηρών καρπών ή άλλων αλλεργιογόνων που μπορεί να βρεθούν σε αυτά! Όλα τα ψωμιά και οι φρυγανιές παρασκευάζονται σε γραμμές παραγωγής ή φούρνους που μπορεί να βρεθούν αυγά, γάλα, σόγια και ξηροί καρποί - επίσης λάβε υπόψη μην τυχόν έχει δυσανεξία στη γλουτένη.
- Με πολύ μέτρο, πού κ πού
golden paste. Αν έχει αρχίσει να χει λίγα περίεργα κακά καλύτερα μη δίνεις, βαράει λίγο στο στομάχι (επιβαρύνει σε γαστρίτιδες).
- Δυο σταγόνες ωμό βιολογικό ακατέργαστο μηλόξιδο στο νερό του.
Γενικά ο κανόνας μου είναι πλέον να του δίνω την πιο ελαφριά μορφή (δλδ πιο άπαχη, χωρίς συντηρητικά, χρωστικές κτλ) τροφή από αυτές που δείχνει ο ίδιος ότι γουστάρει να φάει. Από ότι ακούω κ βλέπω, τα περισσότερα σκυλιά με ευαίσθητο γαστρεντερικό αρνούνται από μόνα τους να φάνε τις τροφές που τα πειράζουν όταν είναι σε φάση έξαρσης (π.χ. ο δικός μου δεν τα πλησιάζει τα κοτόπουλα όταν δεν είναι καλά). Επίσης κάνουν μόνα τους αφαγία όταν δεν είναι καλά. Δεν χρειάζεται να τα ζορίζεις με παραπάνω δίαιτα.