Βασικά το θέμα είναι πως με τόσα βαμμένα, δεν ξέρεις τι σου γίνεται.
Το αποτέλεσμα πολλές φορές είναι εκπληκτικό, αγγίζει το τέλειο.
Αν δεν έχεις εκ των έσω πληροφόρηση, είναι αδύνατο να καταλάβεις. Εχει ξεφύγει η τεχνική.
Και επειδή οι περισσότεροι έχουν θέμα με το χρώμα
και το ξέρουν, όσο και να θέλουν, όσες καλές προθέσεις και να έχουν, είναι δύσκολο να το διορθώσουν. Γιατί απλούστατα δεν ξέρουν αν ο χ,ψ σκύλος κάποιου άλλου που φαίνεται πως μπορεί να τους βοηθήσει στο χρώμα, είναι φυσικός ή βαμμένος. Είναι θέμα ειλικρίνειας. Είναι φαύλος κύκλος.
Πολλές φορές αναγκάζεσαι να βάψεις λόγω συναγωνισμού.
Θυμάμαι μια συζήτηση που είχα με μια Αμερικανίδα που μου είχε πει με αφοπλιστική ειλικρίνεια:
"
Δεν ρισκάρω να χάσω από έναν μη τυπικό και unsound σκύλο, επειδή ο κριτής τον επέλεξε λόγω χρώματος.
Για φαντάσου ο άλλος να είναι ΚΑΙ βαμμένος;;;
Εσύ ξέρεις αν είναι βαμμένος ή όχι;
Εγώ όχι.."
Μια Καναδή σκυλίτσα που παρακολουθούσα και λάτρευα, φαινόταν να έχει πολύ ωραίο χρώμα. Οταν πήρε τους τίτλους της και αποσύρθηκε, ξυρίστηκε και ζευγάρωσε. Η φωτογραφία που έδειχνε την σκύλα με τα κουτάβια της, αποκάλυψε την πραγματικότητα.
Μια σκύλα ξυρισμένη ΑΣΠΡΗ με 3-4 κουτσούβελα να την θηλάζουν. Φανταστείτε πως αν ξυρίσεις ένα γιόρκι, το χρώμα του είναι σκούρο.
3-4 πόντους μετά την ρίζα, αρχίζει να φαίνεται το χρώμα. Η συγκεκριμένη δεν είχε ΚΑΝ χρωστική. Το δέρμα της στο μπλε ήταν ασπρο-ροζ και οι τρίχες στη ρίζα ήταν άσπρες.
Και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Είναι μεγάλος ρουφιάνος το FB.
Στο μόνο μέρος που φημολογείται πως υπάρχει ακόμα επάρκεια φυσικού χρώματος, είναι η Αγγλία.
Αλλά...
Είναι τόσο πίσω γενικά που χρειάζεται να κάνεις τρελές υποχωρήσεις για να σκεφτείς να βάλεις αγγλάκι στην γραμμή σου. Σώμα, ταμπεραμέντο, κεφάλια....
Και πάλι... Που ξέρεις;;; Σου λένε την αλήθεια;
Πριν κάποια χρόνια, ο Ιταλικός Όμιλος φυλής εισήγαγε για πρώτη φορά την
εργαστηριακή εξέταση τριχών, σε όλους ανεξαιρέτως τους νικητές των εκθέσεων του ομίλου. Εκεί βλέπουν όχι μόνο αν ήταν βαμμένη η τρίχα στην συγκεκριμένη έκθεση, αλλά αν έχει βαφτεί η τρίχα στο παρελθόν, πιο πριν, σε άλλες εκθέσεις.
Για την ιστορία, για να γίνει κάποιος ITCH πρέπει να πάρει CAC από έκθεση του ομίλου.
Και εκεί έχουν βρει την λύση... μετέχουν νεαρά ζώα - πριν χρειαστεί να βαφτούν - και αφού πάρουν τον τίτλο - αν τον πάρουν - , συνεχίζουν την καριέρα τους.
Το θέμα έχει πολλές προεκτάσεις και επιπτώσεις.
Το σημαντικό είναι η επίπτωση στην γενετική δεξαμενή σε βάθος χρόνου, για αυτό και θεωρώ αναγκαίο το συντομότερο να βρούμε όχι μόνο ποιά γονίδια βρίσκονται πίσω από το χρώμα, αλλά πως δουλεύουν και πως κληρονομούνται.
Για να καταλάβετε την σπαζοκεφαλιά, 2 σκύλοι με εξαιρετικό χρώμα και υφή, δεν δίνουν απαραίτητα κουτάβια με σωστό χρώμα. Κάποια μπορούν να βγουν ανοικτόχρωμα, κάποια πιο σκούρα. Με δεδομένο και τις μικρές τοκετοομάδες, είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα.
Αυτό και σε συνδυασμό με άλλες παρατηρήσεις και ιστορικές αναφορές, δείχνει πως αυτό που ψάχνουμε είναι μάλλον προϊόν ετεροζυγωτίας.
Ολα αυτά χρειάζεται να ερευνηθούν σε βάθος, τουλάχιστον να ξέρουμε που πάμε και τι μέλλον υπάρχει.