Καταρχάς ο Mambo είναι 3 φορές και όχι 4. (το πράσινο)
Επίσης 2 φορές εμφανίζεται ο Kliff (το κόκκινο)
Σε ένα pedigree 4 γενεών, βρίσκονται 30 θέσεις.
Σε ένα
ανοικτό pedigree τις 30 αυτές θέσεις θα τις καταλάμβαναν 30 διαφορετικοί σκύλοι.
Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε 27 διαφορετικούς σκύλους, γιατί 2 θέσεις έχει καταλάβει ο Mambo και 1 θέση ο Kliff.
Εντελώς θεωρητικά, κάθε πρόγονος συνεισφέρει στην τοκετοομάδα ανάλογα το πόσο μακρυά ή κοντά βρίσκεται. Στην παρακάτω φωτογραφία, σημείωσα τα ποσοστά επιρροής κάθε προγόνου, ανάλογα την θέση που βρίσκεται. Όσο πιο μακρυά βρίσκεται κάποιος, τόσο μικρότερη είναι και η επιρροή του. Επίσης παίζει ρόλο και η συχνότητα εμφάνισης κάποιου προγόνου - όπως καλή ώρα εδώ.
Για να αυξήσουμε την επιρροή κάποιου προγόνου και αντίστοιχα να μειώσουμε την επιρροή κάποιου ή κάποιων άλλων, δεν έχουμε παρά να τον φέρουμε όσο πιο κοντά γίνεται, αυξάνοντας ταυτόχρονα και την συχνότητα εμφάνισής του.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο Mambo ναι μεν είναι μακρυά, αλλά εμφανίζεται 3 φορές.
Η
θεωρητική συνολική συνεισφορά του στην τοκετοομάδα του Ζαντό είναι 3 φορές το 6.25% = 18.75%, εκ των οποίων το 12,5% μέσω των γονιδίων του μπαμπά και το 6,25% μέσω των γονιδίων της μαμάς.
Ακριβώς το ίδιο ποσοστό συνεισφέρει και ο Kliff (12.5% + 6.25% = 18.75%) παρότι εμφανίζεται μόνο 2 φορές, η μία όμως εκ των οποίων είναι πιο μπροστά.
Η επιρροή των 2 αυτών σκύλων δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο - δεδομένης και της απόστασης αλλά και των συνολικών ποσοστών επιρροής τους. Είναι μακρυά κοινώς....
Αν ο σκοπός ήταν η επιρροή του Mambo έπρεπε να τον έφερναν πιο μπροστά και να ήταν ταυτόχρονα και παππούς του Ζαντό πχ.
Ετσι θα προσθέταμε άλλο ένα 25% και θα έφτανε το 43,75%.
Τότε θα μιλάγαμε και για "καρακλειστό" pedigree.
Παρόλα αυτά, φανταστείτε πως το AVK ή αλλιώς Ancestor Loss Coefficient (ALC) στην 4η γενιά και με βάση αυτό που βλέπω, είναι 90%. Πράγμα που σημαίνει πως στην 5η, 6η και ακόμα χειρότερα στην 8η γενιά, θα είναι ακόμα μικρότερο.
Εχει χάσει δηλαδή ήδη στην 4η γενιά ένα 10% της γενετικής ποικιλομορφίας.