Οικονομική κρίση και BYB

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Με αφορμή τις σημερινές διαμάχες σχετικά με την επίλογή σκύλου από εκτροφέα ή byb και με τον johnk να δηλώνει αυτό, σκέπτομαι ότι λόγω της οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε, μπορεί να έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια στροφή στον τρόπο απόκτησης σκύλου προς τους byb.

Ο λόγος που θα μπορούσε να συμβαινει αυτό, περα του προφανούς (φθηνώτερα ή δωρεάν), θα μπορούσε να είναι και η αίσθηση/παρηγοριά ότι είναι λιγότερο ανήθικο από το να αγοράζεις από pet shop γιατί θεωρούν ότι δεν έχουμε την μαζική αναπαραγωγή (κακοποίηση) στον χώρο που μεγαλώνουν, την απάνθρωπη μεταφορά και την στυγνή εμπορευματοποιηση.

Αυτά πιθανώς να σε κάνουν να νοιώθεις καλύτερα μή έχοντας, λόγω κρίσης, την οικονομικη δυνατότητα να αγοράσεις από εκτροφέα (ή από pet shop) αν είναι σωστός ο συλλογισμός μου

Θα έιναι άραγε η τάση των επόμενων δύσκολων χρόνων που σχεδόν σίγουρα μας περιμένουν;

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Υπάρχουν αδέσποτο, δεν σε υποχρεώνει κανείς να πάρεις καθαρόαιμο.
Αν όντως θες καθαρόαιμο όμως θα το πάρεις, με οικονομική κρίση ή χωρίς.

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Υπάρχουν αδέσποτο, δεν σε υποχρεώνει κανείς να πάρεις καθαρόαιμο.
Αν όντως θες καθαρόαιμο όμως θα το πάρεις, με οικονομική κρίση ή χωρίς.
Ναι, αλλά όπως και εσύ έθεσες νωρίτερα σε άλλο θέμα (πολύ σωστά όπως σου απάντησα) το θέμα του επιπέδου της κυνοφιλίας και την θέση που κατέχει ο σκύλος στο μυαλό του μέσου Έλληνα, μάλλον αυτό δεν είναι ο κανόνας. Το καθαρόαιμο θα ελκύει πάντα λόγω εικόνας και αν θέλεις και λόγω εργασίας που μπορεί να εκτελέσει

Στα δύσκολα είναι πολύ εύκολες οι "εκπτώσεις" των επιλογών μας

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.860
5.110
patra
grdane.blogspot.com
μακαρι το θεμα να ηταν ετσι ρομαντικο οπως το περιγραφεις
δυστυχως ο byb δεν ειναι συδνεδεμενος με το στυγνο εμποριο ψυχων...?
δυστυχως ο byb ειναι φτηνο καθαροαιμο?
αυτοι ειναι ρομαντικοι συσχετισμοι για οποιον θελει να δικαιολογησει την επιλογη του...
για μενα ο byb einai συνδεδεμενος με την αυξηση των αδεσποτων....
γιοα μενα ο byb ειναι συνδεδεμενος με την εξαπατηση του απλου ανθρωπου που θελει ενα σκυλακο και δεν ξερει τι...
για μενα ο byb ειναι συνδεδεμενος με ολα τα κακα της μοιρας καθε φυλης....
για μενα ο byb den ειναι επιλογη ουτε τις μερες των καιρων...

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα

Μάλλον δεν διατύπωσα σωστά αυτό που ήθελα να πω. Ίσα- ισα θεωρώ ότι η επιλογή αυτή (αν συμβαίνει) γίνεται πλέον (όλο και περισσότερο) με καθαρά οικονομικά κριτήρια, και αυτό είναι μία ρεαλιστική κρίση. Οι δικαιολογίες που λένε για την επιλογή που κάνουν μπορεί να δείχνουν ρομαντικές

"δυστυχως ο byb δεν ειναι συδνεδεμενος με το στυγνο εμποριο ψυχων...?"

σίγουρα ναι, όμως δημιουργείς ένα ψευδές άλλοθι σε σχέση με τα pet shop (ότι αυτοί είναι πιο κακοί)για να καλύψεις την επιλογή σου

"δυστυχως ο byb ειναι φτηνο καθαροαιμο?
αυτοι ειναι ρομαντικοι συσχετισμοι για οποιον θελει να δικαιολογησει την επιλογη του..."

συμφωνώ, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα (;) που ακριβώς ήθελα να θίξω.

giannnis

Well-Known Member
30 Μαρτίου 2011
242
0
Στα δυσκολα -μα περισσοτερο στην μεταβαση απο τα ευκολα ή τα συνηθισμενα στα δυσκολα- ορισμενες φορες αναδυονται και αξιες.

Αν γινουν εκπτωσεις στις επιλογες (οπως λες)...θα γινουν και γιατι δεν εγιναν οι εκπτωσεις που επρεπε.Εδω θα κριθουν σε καποιο βαθμο (και) οι εκτροφεις.Υπαρχει τελικα η ανθρωπιστικη πλευρα τους και αν ναι...σιγουρα;;;Γιατι εκπτωσεις γινονται...αλλα με τι κινητρα γινονται;

Το σιγουρο ειναι οτι θα μειωθει το ενδιαφερον ή καλυτερα θα "πνιχτει" απο τον ενδιαφερομενο.Γεγονος που θα οδηγησει σε "παυση εκτροφικης αναπαραγωγης" (και δυστυχως οχι μονο στα σκυλια αλλα και σε εμας τους Ελληνες).Αντιθετα οι ιδιωτες τοσο απο την σχετικη ανεση που θα εχουν (λογω εκτροφικης ανταγωνιστικα απουσιας) οσο και απο αναγκη -ακουστηκε προσφατα τετοιο περιστατικο- θα σκορπανε κουταβια.

Θελω να σταθω για λιγο στην "παυση εκτροφικης αναπαραγωγης", οχι γιατι η "παυση πληρωμων" εχει γινει της μοδας τελευταια, αλλα γιατι καπου βρισκω ουσια.Η ουσια αφορα τον αυξημενο χρονο που θα εχει πλεον ο εκτροφεας μας -αφου δεν θα υπαρχει τοσο ενδιαφερον- και συγκεκριμενα το πώς θα τον αξιοποιησει.Θα αφιερωσουν λοιπον τον κερδισμενο τους χρονο στην Εκτροφη;Θα κοιταξουν να επωφεληθουν ουσιστικα απο την ολη "ασχημια" βελτιωνοντας τα δειγματα τους; Τα οφελοι αυτα θα ειναι καταρχας για τους ιδιους (μακροπροθεσμα), επειτα για τους μελλοντικους ενδιαφερομενους και τελικα για την Εκτροφη.Ή θα αναλωθουν στο "αρμεγμα" των ευκαταστατων;Γιατι το θεμα δεν ειναι να επιβιωσει ο οικονομικα ισχυροτερος μα ο ισχυρος σε αξιες και ποιοτητα.

Γιατι μην ξεχναμε πως Εργο και Χρεος τους ειναι η διατηρηση της φυλης που επελεξαν...και αυτο δεν εχει σταματημο...ουτε στον ανηφορο, ουτε στον κατηφορο.

Ελπιζω παντως πολλοι να επιλεξουν αδεσποτα...και να παμε καλα σε αυτο το θεμα.

Last edited:

marilena83

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2010
549
0
Κυψέλη
Δεν νομίζω να υπάρξει αυτή η τάση που αναφέρεις, για το λόγο οτι μέσα στην οικονομική κρίση όλο και λιγότεροι από αυτούς που θα απευθύνονταν σε πετ σοπ ή byb, θα αγοράζουν σκύλο (έχει και τα καλά της η φτώχια)!

Παρόλαυτά σε μία χώρα που η συντριπτική πλειοψηφία δεν ξέρει στην ουσία τι είναι καθαρόαιμος σκύλος, δεν ξέρω αν μπορούμε να μιλάμε για εκπτώσεις στα στάνταρ. Δεν είναι να πεις οτι είχαμε και ποτέ.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Αυτο το θεμα θα μπορουσε να ενσωματωθει στο δικο μου "Κριση ΙΙ".

Λογω κρισης κανουμε εκπτωσεις στην ποιοτητα στα παντα ή απλά αποφασιζουμε να μην παρουμε τελικα κατι που θελαμε.

Ατομα χωρις εμπειρια, γνωση και κυνολογικη παιδεια δεν βλεπω τον λογο να μην κανουν για τον μελλοντικο του σκυλος ο,τι θα κανουν και για τα μελλοντικα τους τους παπουτσια.

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Αυτο το θεμα θα μπορουσε να ενσωματωθει στο δικο μου "Κριση ΙΙ".

Λογω κρισης κανουμε εκπτωσεις στην ποιοτητα στα παντα ή απλά αποφασιζουμε να μην παρουμε τελικα κατι που θελαμε.

Ατομα χωρις εμπειρια, γνωση και κυνολογικη παιδεια δεν βλεπω τον λογο να μην κανουν για τον μελλοντικο του σκυλος ο,τι θα κανουν και για τα μελλοντικα τους τους παπουτσια.
Το πρώτο μου θέμα που άνοιξα (μετά από αυτό της γνωριμίας) και θέλεις να μου το ενσωματώσεις στο δικό σου:):)

Αν πάρουμε σαν δεδομένο την μεγάλη στροφή των καταναλωτών προς τα no label προιόντα (μάλιστα και στην διατροφή πλεον), και λαμβάνοντας υπόψη αυτό που λες για παιδεία κλπ θα έλεγα ότι τείνουμε προς στις εκπτώσεις

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Πιστευω οτι με την οικονομικη δυσπραγια θα μειωθει η αγορα και γενικα η αποκτηση κατοικιδιων που σε καθε περιπτωση απαιτουν χρηματα και φροντιδα(κυριως) μετα την αποκτηση...

Οταν καποιος δεν ξερει αν θα μπορει να συντηρησει τον εαυτο του ή την οικογενεια του στο αμεσο μελλον, δεν θα εχει κεφι για επιπλεον ''υποχρεωσεις''. Βεβαια θα υπαρχουν και διαφορετικες προσεγγισεις...

agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
Θεωρητικά, σκύλο θα αποκτούν οι πιο...συνειδητοποιημένοι...
Αυτοί που έχουν ψαχτεί, διαβάσει, ενημερωθεί...
Και όχι αυτοί που θέλουν το ...."γλυκούλι, ζουμπουρλούδικο, χνουδωτό"....δωράκι, για τα παιδιά τα Χριστούγεννα...

Θεωρητικά ....πάντα...!!!

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Νομίζω ότι τώρα με την κρίση αυξάνονται οι οικογένειες που προτιμούν γάτα, επειδή στοιχίζει λιγότερο. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Έλληνες παίρνουν ζώα για παρέα.
Ο σκύλος παρα-είναι δαπανηρός, σιγά μην τρέξουν και στον εκτροφέα να τον αγοράσουν.
Στο δρόμο ναι, από γέννα γνωστού ναι, στο φτηνο-πετ σοπ των 400 ευρώ με τις ευκολίες πληρωμής... ίσως...

Αλλά, για αρχή, οι περισσότεροι θα προτιμήσουν γάτες, χελώνες, καναρίνια, ψάρια σε γυάλες...

Κι αν κάποιος θέλει φύλακα θα βγει να ρωτήσει πού θα βρει "καλό σκύλο" και θα πάρει απαντήσεις. Παράδειγμα, ο γείτονάς μου, που έχασε το ροτ του, από καρκίνο, ΑΦΟΥ πρώτα το έρμο το ζώο δεν μπορούσε να κουνηθεί απ' τη δυσπλασία, και μετά απέκτησε ένα ημίαιμο ροτ-γερμανικό από γέννα κάποιου. Δωρεάν εννοείται.

Αυξάνονται, λόγω ανέχειας, και αυτοί που εγκαταλείπουν τα ζώα τους, αλλά πιστεύω (ελπίζω) ο αριθμός τους να αντισταθμίζεται από αυτόν των ακατάλληλων ιδιοκτητών που δεν αποκτούν σκύλο, επειδή δεν μπορούν.

Christosp

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
822
6
ΑΙΓΑΛΕΩ . ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
Να πω και εγώ κάτι σε αυτό.. πιστέυω ότι όσοι ασχολούμαστε με τα διάφορα φοραε είμαστε και πολλοί και μας διαβάζουν και πολλοί και ότι όλα γυρίζουν γύρω από τα διάφορα φοραε .... Δυστυχώς αυτό που τουλάχιστον έχω δει εγώ από 3 φοραε με ψάρια ( ενεργό μέλος και ΜΟΔ εκεί ) τα σωστά και τα ωραία που λέμε στα φοραε είναι για εμάς τους λίγους οι ποιο πολλοί κάνουν ότι θέλουν και ότι γουσταρουν με τα οποια λάθη και γεννοκτονίες .

Το ιδιο συμβαίνει και με τα σκυλιά δυστυχώς μιλάμε γιατι δεν πρέπει να πέρνεις σκύλο από BYB και πια είναι τα αρνητικά και βάλαμε και τον παραγοντα κρίση αλλά εγώ με με 40 περίπου ατομα που εχω επαφές στο παρκο ούτε ένας δεν έχει σκύλο από εκτροφείο , ακουσα την προηγούμενη εβδομαδα για 2 γεννες ροτ για 2 γεννες πιτ αλλους 2 που ψαχνουν για θυληκό για τα Γερμανικά ποιμενικά τους και αυτά όλα στον μικρό μου μικρόκοσμο ....Ο κτηνίατρος που πάω έχει ίσως την περισσότερη δουλειά που μπορεί να έχεις κτηνίατρος ( στα δυτικά ) ε εκεί να δεις που περιμένεις απ'εξω και αν ρωτήσεις το 90 % έχει παρει τα σκυλιά του ή από ΒΥΒ ή από πετ
Δυστυχώς αυτοί όλοι όταν τους ξεκινας κουβέντα για τα αρνητικά σε περνάνε για Μακάκα , σε βλέπουν κάπως και ότι δεν ξέρεις τι λές ...
Α να μην ξεχασω αυτοί που έχουν γεννες μου λέγανε να μηπως θελει κανενας γνωστός μου κουταβι με 200-300 ευρώ και όταν τους έλεγα και που τον ξερεις για να τους δωσεις σκύλο και τι σκυλος είναι από θέμα χαρακτήρα εκεί να δεις πόσ0 Μακακα με θεωρούσαν

Με λίγα λόγια δεν είναι θέμα κρίσης αλλά θέμα παιδείας που δυστυχώς σε όλα τα χόμπι είμαστε πολύ πίσω

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Έλληνες παίρνουν ζώα για παρέα./QUOTE]

Από στοιχεία που έχω στην διάθεση μου (λόγω επαγγέλματος) περίπου το 18% των Ελληνικών νοικοκυριών έχει κάποιο κατοικίδιο (σκύλο, γάτα, ωδικό, ψάρι, χάμστερ, κλπ). Το εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία υπήρχε μία φθίνουσα πορεία στην κατοχή κατοικιδίου την τελευταία δεκαετία, η οποία έχει σταματήσει από το 2009 και καταγράφεται πλέον αυξητική τάση και μάλιστα εντυπωσιακή.

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Συνεχίζοντας το προηγούμενο post θα ήθελα να συμπληρώσω ότι μάλλον διαφαίνεται (λόγω της κρίσης και του αναγκαστικού κλεισίματος στο σπίτι) μία τάση για την απόκτηση κατοικιδίου. Το ερώτημα παραμένει, Από που θα έιναι η πηγή απόκτησης του και άραγε θα παρέχει άλλοθι ο byb σε σχέση με τα pet shops?

ΜάρκοςΓΔ

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2011
389
2
Σαντορίνη - Κερατσίνι
Συμφωνώ και εγώ με τον Τάκη , ότι δηλαδή εν μέσω οικονομικής κρίσης πολλοί θα επιλέξουν τους bybs.
Δεν πιστεύω όμως πως θα το κάνουν αυτό οι ευσυνείδητοι ενδιαφερόμενοι , παρά θα το κάνουν αυτοί που θα θέλουν να πουλήσουν μούρη έχοντας ένα σκύλο ράτσας (ή για κάποιο άλλο μα παρόμοιο λόγο) και ας μην ξέρουν τίποτα για εκείνο (από που προέρχεται κ.ά.)
Η τιμή αγοράς είναι σίγουρα μεγάλο θέμα για πολλούς ενδιαφερόμενους, δεν πρέπει να υπολογίζουν όμως σε τυχόν ασθένιες ενός κουταβιού που γεννήθηκε χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες; (δεν λέω ότι κουτάβι από byb θα είναι και αποκλειστικά άρρωστο,αλίμονο)

Last edited:

Christosp

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
822
6
ΑΙΓΑΛΕΩ . ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
Να πω κατι μια και δουλευω σε φαρμακοβιομηχανία και στην προηγουμενη ειχαμε και κτηνιατρικά φαρμακα οι μελέτες που τρeχαμε εδειχναν ότι οι φτωχες περιοχες πρόσεχαν περισσότερο τα σκυλιά τους από ότι οι πλουσιες περιοχες τις Ελλαδας και ηταν διαθετιμένοι να δώσουν λεφτά για τον συντροφό τους ακόμα και με θυσίες σ περιπτωση προβλήματος ..... Τα σκυλιά στις πλουσιες περιοχές τις Αθήνας δεν είχαν τόσο τον ρόλο του συντρόφου