Κατά την γνώμη μου, τα πράγματα είναι πολύ απλά:
Να κάνουμε αίτηση στο ΥΕΝ (ή στα κατά τόπους λιμεναρχεία), και να ζητήσουμε να μας γνωρίσουν πως αναγνωρίζεται ένας παραθαλάσσιος χώρος, σαν χώρος λουομένων. Ποιός είναι αρμόδιος για τον χαρακτηρισμό αυτό, και ποιες θαλάσσιες περιοχές εντός Αττικής (ή και εκτός) έχουν χαρακτηριστεί έτσι.
Πιστεύω πως η απάντηση θα εκπλήξει τους πάντες.
Διότι, ένας χώρος για να χαρακτηριστεί χώρος λουομένων, πιθανότατα να υπάρχουν προϋποθέσεις, εγκαταστάσεις τουαλέτας, αποδυτηρίων, κλπ. Δεν νομίζω να επιτρέπεται το ουρείν ή το χέζειν στο ύπαιθρο και ακόμα περισσότερο στην ακτή. Από τα σκάφη που γνωρίζω, η νομοθεσία υποχρεώνει σε ύπαρξη δεξαμενής αποβλήτων, και επιτρέπεται το άδειασμα της στην θάλασσα σε απόσταση άνω των 5 μιλίων από την ακτή. Άσχετα ότι δεν αστυνομεύει κανένας τι κάνει ο καθένας, σαν νομοθεσία υπάρχει.
Το ερώτημα λοιπόν είναι πολύ συγκεκριμένο: Από την στιγμή που στην νομοθεσία ορίζονται κάποιοι χώροι σαν χώροι λουομένων, κάπως πρέπει να προκύπτει αυτός ο χαρακτηρισμός.
Ποιός ευθύνεται για την μη ύπαρξη δημόσιας τουαλέτας στους χώρους των λουομένων?
Πιθανόν το τελευταίο ερώτημα, να φέρει στο φως πως... όποιος χώρος δεν έχει τουαλέτα (έστω τύπου isobox) δεν μπορεί να θεωρηθεί χώρος που συχνάζουν και επισκέπτονται λουόμενοι, διότι σε τέτοια περίπτωση θα έπρεπε ο δήμος να έχει μεριμνήσει σχετικά. Και ελλείψει τέτοιων εγκαταστάσεων τουαλέτας, να παύει να χαρακτηρίζει έναν χώρο, σαν χώρο λουομένων.
Το γεγονός ότι κάποιοι κολυμπάνε εκεί, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.