Δεν πεφτει απαγορευτικο αλλα ναι , δεν ειναι ολες οι φυλες για ολους ...δεν ειναι κακο αυτο.Υπαρχουν 300 και πλεον φυλες για να διαλεξει καποιος
Οσο αφορα το φιλο μας , θα ελεγα να ξεχασει τα σαλια και τις τριχες και να δει τι του αρεσει ...αν του αρεσει το boxer
και μπορει να ικανοποιησει τις αναγκες του σε εκτονωση , τοτε αυτο να παρει.Τριχα , σαλια και μικρες ή μεγαλες καταστροφες μεσα στο σπιτι , θα τις παθει που θα τις παθει εχοντας σκυλο και αν δεν ειναι ετοιμος για αυτα , καλυτερα να το ξανασκεφτει πριν παρει οποιοδηποτε σκυλο.
Φίλε tricky, "αρπάζω" την ευκαιρία από το (πάντα εύστοχο) κείμενό σου, για να διατυπώσω μερικές σκέψεις για τους νέους λάτρεις των σκύλων.
...Μη σου πω ότι υπάρχουν και μέχρι 460 φυλές
(από ένα αμερικανικό όμορφο "άτλαντα" που ήρθε στα χέρια μου πρόσφατα)... Υπάρχουν φυλές για όλα τα γούστα, ακόμα και ...αντιαλλεργικές!
Ναι κι εγώ πιστεύω ότι όλες οι κυριαρχικές φυλές, ή οι "δυνατές" (σε όγκο και δύναμη) φυλές είναι ρητά απαγορευτικές για αρχάριους χειριστές - ιδιοκτήτες. Για να αποκτήσει κάποιος οποιαδήποτε παρόμοια φυλή, πρέπει πρώτα να είναι καλά ενημερωμένος και να ξέρει για ποιούς λόγους την αποκτά και ποιοι είναι οι περιορισμοί και τα πλεονεκτήματα που θα έχει.
Επίσης, πρέπει ο υποψήφιος ιδιοκτήτης να έχει ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ αποκρυσταλλωμένες απόψεις για τη συμπεριφορά της φυλής, αλλά και για τη δική του φιλοσοφία χειρισμού, απέναντι στο "σκύλο" εν γένει. Ακόμα και μόνο στο dogforum έχω διαβάσει άπειρα posts επί των θεμάτων προσέγγισης και χειρισμού. Και πάλι, δεν φτάνουν όλοι οι γράφοντες στο σημείο να συμφωνήσουν σε αρκετές λεπτομέρειες. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι που καθορίζουν πολλές φορές "το κέρδος από τη ζημιά", ή "την ευτυχία από την καταστροφή", ή "τη ζωή από το θάνατο (τουλάχιστον του σκυλιού)".
Και για να αποκτήσει κάποιος αποκρυσταλλωμένες απόψεις, απαιτείται πολλή μελέτη, ισχυρή ενσυναίσθηση και, κυρίως, προσωπικές εμπειρίες. Δυστυχώς οι εμπειρίες δεν κληροδοτούνται και δεν μεταφέρονται με τις κουβέντες και το διάβασμα. Αν δεν είμαι εγώ μπροστά στην προσπάθεια ελέγχου ενός δυναμικού και κυριαρχικού σκύλου (για παράδειγμα, του σκύλου του φίλου μας dkoriss), ή αν δεν έχω προσπαθήσει εγώ ο ίδιος να το κάνω, ότι και να έχω διαβάσει δεν βοηθάει...
Είναι σαν το ανάλογο του καινούργιου οδηγού, που έχει στα χέρια του ένα αυτοκίνητο με πολλά άλογα! Ενα αυτοκίνητο που το οδηγεί σε διάφορες περιστάσεις: α) Προς τη δουλειά με σχετική ηρεμία, β) εν μέσω κυκλοφοριακής συμφόρησης Κυριακή με 40 βαθμούς για μπάνιο, γ) φεύγοντας από club και έχοντας πιεί ...κάποια ποτάκια, με το κορίτσι δίπλα, δ) όπως προηγουμένως, όπου ο διπλανός οδηγός θέλει να τον κοντράρει και ίσως τσακωθούν... Απειρες τέτοιες καταστάσεις (που, μεταξύ μας, τις σκέπτομαι επειδή κι εγώ έχω ένα γιο 20 χρονών - ευτυχώς με αμάξι χωρίς πολλά άλογα
).
Αν, σε κάθε μία από τις περιπτώσεις - περισπάσεις αυτές (και σε άλλες, πολλές) φέρουμε το ανάλογο του δυνατού - κυριαρχικού σκύλου, αφήνω το Γιώργο, το νέο μας φίλο, να σκεφτεί για λίγη ώρα.
Μέσα από την ψυχή μου, πάντως, λέω ότι οι τρίχες που γεμίζουν το σπίτι είναι χαρά. Ο μεγάλος ή μικρός όγκος του σκυλιού μέσα στο διαμέρισμά μου είναι χαρά. Οι σταγόνες αίματος από τον οίστρο της σκύλας μου, πάνω στα χαλιά ή στα πλακάκια είναι χαρά. Η ακριβή τροφή που τρώει είναι χαρά. Οι εξετάσεις στον κτηνίατρο (ιδίως όταν βγαίνουν καλές
) είναι χαρά. Οι πολύωρες και συνεχείς προσπάθειες κοινωνικοποίησής της, είτε είμαι κουρασμένος είτε όχι, είναι χαρά. Οι εκπαιδευτικές συνεδρίες (προσαρμόζοντας πάντα το πρόγραμμά μου) είναι χαρά. Τέλος, πολλοί από το forum δεν μπορούν να ξεχάσουν ακόμα πως τους κοίταξαν τα σκυλιά του καταφυγίου, όταν περπάτησαν στο διάδρομο... Και πως τους κοίταξε το σκυλάκι που επέλεξαν, για να φύγουν μαζί του...
Θέλω να πω κι εγώ με τη φτωχή μου εμπειρία ότι χαρά είναι όλη αυτή η συμβίωση με το σκύλο μας, που απαιτεί συνεχή συγκέντρωση, σκέψη, πολύ χρόνο και αρκετό χρήμα. Τόσο χρήμα, που αν το αναλογιστεί κανείς θα (ξανα)πεί ότι αν αγοράσει σκυλί, θα αγοράσει "the best that money can buy".
Και, κατά συνέπεια, ένας νέος ιδιοκτήτης πρέπει να τα συνυπολογίσει. Πρέπει να δώσει το ...δικαίωμα στον εαυτό του, στην αρχή να κάνει λάθη που δεν θα τα πληρώσει ακριβά και να τα διορθώσει. Πρέπει να δώσει το δικαίωμα στον εαυτό του να μην λάβει αποφάσεις που δεν θα μπορέσει εύκολα να ανακαλέσει.
Και να προχωρήσει σταδιακά στο υπέροχο αυτό ταξίδι με το "σκύλο", που θα του δώσει την ευτυχία που όλοι ξέρουμε ή υποψιαζόμαστε.
Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για την πολυλογία