Θέλω κι εγώ να κάνω μία διευκρίνηση...
Ώστε, άνθρωποι που με εκτιμούν (έστω και μόνο μέσα από το γραπτό μου λόγο) να μην αποκτήσουν την εντύπωση πως είμαι ένας αδίστακτος βασανιστής σκύλων... ή, αλλιώς, ένας ιδιοκτήτης - "φονιάς" (σαν τον Χανιώτη που έσπαγε, καθημερινά, το κεφάλι των σκυλιών του με το σιδερολοστό)...
Οι πιο "μυημένοι" από εσάς έχουν καταλάβει με ποιούς εκπαιδευτές έχω συνεργαστεί...
Ο πρώτος, μου τόνιζε συνεχώς ότι είμαι "κακός" μαθητής... ότι τις διορθώσεις μου τις έκανα "μισές", χωρίς ψυχή... και μου έλεγε: "έτσι βοηθάνε τα άλογα, δεν διορθώνουν τους σκύλους"...
Ο δεύτερος, μου τόνιζε συνεχώς ότι, κάποιες φορές, μένω "άπραγος", όταν πρέπει να διορθώσω, λες και περιμένω να επικοινωνήσει ψυχικά ο σκύλος με την δική μου επιθυμία...
Τούτων λεχθέντων, έχω κατανοήσει, εδώ και χρόνια, ότι ενδέχεται να μην εξελιχθώ ποτέ σε άριστο χειριστή σκύλου... ίσως, απλά, γιατί δεν μπορώ, δεν έχω το ταλέντο, ξεκίνησα μεγάλος κλπ... ή, απλά, γιατί πιστεύω σε συνδυασμό των δύο "φιλοσοφιών" εκπαίδευσης και αυτό αργεί πολύ να δώσει πλήρη αποτελέσματα...
Ετσι (από τις αρχές της εκπαίδευσης της Μόκας, ήδη), προσπάθησα να "μοντάρω" τον δικό μου τρόπο εκπαίδευσης - χειρισμού των εκάστοτε σκύλων μου, προσαρμόζοντας στην (εξελισσόμενη) εμπειρία μου τη φύση - ταμπεραμέντω του κάθε ενός σκύλου...
Οπότε, αν έτσι βοηθάει κανείς το άλογο (θήραμα - έστω και μεγάλο) να κατευθυνθεί και να υπακούσει, έτσι βοήθησα τη Μόκα κι εγώ... γιατί και η Μόκα (την εποχή εκείνη) ένιωθε περισσότερο "θήραμα", παρά "αρπακτικό"... και, ίσως, γι' αυτό την αποκαλώ ξεροκέφαλη πλέον, μιάς και υπακούει με μιά "αρχοντική" καθυστέρηση, αλλά ξέρει καλά τι πρέπει να κάνει και το κάνει, τελικά...
Ξέρει ότι αν δεν υπακούσει θα διορθωθεί... της δίνω, όμως, αυτά τα κρίσιμα δευτερόλεπτα (εξάλλου, δεν τρέχω να προλάβω το αεροπλάνο μαζί της) για να αποφασίσει ότι πρέπει να υπακούσει (τελικά!) στην εντολή μου... πως της τα δίνω? Την προειδοποιώ ότι πρόκειται να κάνει λάθος... την καθοδηγώ, όντως, με μικρή τάση του λουριού... και 99% υπακούει... και "μπράααβο!" και χάδια...
Πάνω απ' όλα, πιστεύω ότι έχω αποκτήσει την εμπιστοσύνη της... ξέρει πως δεν θα την διορθώσω ποτέ άδικα... και "εκτιμάει" την "βοήθεια" που της δίνω για να καταλάβει...
Αρα, στη Μόκα, αρχίζω πάντα θετικά... κατόπιν περνάω στο "κλέψιμο" (στην καθοδήγηση μέσω της extra βοήθειας) και, τέλος, πηγαίνω στη διόρθωση...
Και με τον μικρό μου, τα ίδια... αρχίζω πάντα θετικά και "μπράαβο!" και χάδια και λιχουδιά (σπανιότερη πλέον)... και μου έχει (πλέον) και εκείνος εμπιστοσύνη... με κοιτάζει κάθε τόσο για να πάρει γραμμή, να διαπιστώσει αν είναι "καλός"...
Ομως, με τον μικρό μου, το ενδιάμεσο στάδιο (της βοήθειας που δίνει και ο αναβάτης στο άλογο με τα χαλινάρια), δηλαδή, για να ξεπεράσει το στάδιο του δισταγμού, δεν υπάρχει... απλά, δεν έχει τέτοιο στάδιο στο "κιβώτιο ταχυτήτων"...
Και, όταν περάσει από το στάδιο του "καλός", στο στάδιο του "ευσυγκίνητος"...
Το να γυρίσεις απλά και χαλαρά την πλάτη (με τον οδηγό στο χέρι σου) και να φύγεις προς την αντίθετη κατεύθυνση... απλά, δεν υπάρχει... γιατί, δύο τινά μπορεί να συμβούν:
α) Οπως θα είσαι "πλάτη", να σε πετάξει κάτω και να σε παρασύρει...
β) Εφόσον είσαι πολύ βαρύς και δυνατός, να λειτουργήσει σαν δεμένος από κάποιο σταθερό σημείο... σαν μαντρόσκυλο...
Και θα έχει κάνει αυτό που δεν ήθελα και στις δύο περιπτώσεις...
Με τον μικρό μου, αν υπάρξει τέτοια στιγμή "συγκίνησης", πρέπει να είσαι στο πλάϊ του και στο ύψος του κεφαλιού του (να μη σε βάλει ποτέ πίσω του)... και να διορθώσεις - επιβληθείς - υπενθυμίσεις ότι εσύ είσαι εδώ και τέλος... και να παραμείνεις εκεί, για τα δευτερόλεπτα που λέγαμε, μέχρι να σε κοιτάξει και να σου δηλώσει ότι: "συγγνώμη, έχεις δίκιο, το θυμάμαι καλά, συγγνώμη"... και, μετά, να προχωρήσεις στη "γεφύρωση" της σχέσης σας, με τον έπαινο και τα απλόχερα χάδια...
Σταδιακά, βέβαια, έχουμε ξεπεράσει τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, στη σχέση μας... και δεν χρειάζεται να γίνεται αυτό κάθε φορά... στην πλειονότητα των ερεθισμάτων (που "κλειδώνει"), προλαβαίνω πλέον να τον βάζω σε κατάσταση υπακοής - υποταγής...
Δηλαδή, αρκεί πλέον να του "υπενθυμίσω" να μην κλειδώσει...
Αυτό είναι ένα επίπεδο που μπορεί να μπει σταδιακά και ο Τζίμης, πιστεύω... δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη και δεν μπορεί να μπει (αρχικά) με την επίδειξη απλά της αδιαφορίας μας.