Μόλις ανοίγει η πόρτα, καπνός η Εmilly....

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
alexia ποτε δεν ειναι αργα για τιποτα,μην το ξαναπεις!ειδικα για σκυλια.
Δεν εννοώ ότι είναι αργά για να μάθει.
Η μικρή είναι ήδη 8 μηνών αν θυμάμαι καλά, οπότε δεν έμαθε σαν κουτάβι να κάθεται πριν ανοίξει η πόρτα

liajoe

Well-Known Member
Γεια σου Λία. :)
Η δική μου γνώμη απλά:
Η χρήση της φωνής εκτός από μέσο επικοινωνίας με το σκύλο, είναι ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο διότι ανάλογα το τόνο και το ύφος του χειριστή μετατρέπεται σε ενθάρρυνση και επιβράβευση μέχρι διόρθωση.
Γειά σου Κατερίνα :)
Ναι, συμφωνώ.

Εκείνη την ώρα ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιώντας αποτρεπτικά τη φωνή του σε συνδυασμό με το κλείσιμο της πόρτας (δυσάρεστο γεγονός για το σκύλο), επιτυγχάνει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα μια ώρα αρχύτερα.
Αρχικά, δεν γνώριζα ότι βιαζόμαστε να δείξουμε/απαιτήσουμε απο τον σκύλο μας τι θέλουμε ...
μέσο δυσάρεστα γεγονότα στα οποία συνδέει τον ιδιοκτήτη μαζί. Μεγάλο λάθος απο μέρος μου.

Νόμιζα οτι προσπαθούμε να μάθουμε στον σκύλο μας κάτι.

Εδώ δεν μιλάμε για εκμάθηση εντολής, μιλάμε για την αντιμετώπιση μιας προβληματικής συμπεριφοράς.
Απο την σκοπιά του σκύλου δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Βλέπει πόρτα ανοιχτή, θέλει να βγεί. Που είναι το πρόβλημα για τον σκύλο?

Το πρόβλημα είναι δικό μας με την παραπάνω συμπεριφορά. Και αυτο το καταλαβαίνουμε όλοι.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο σκύλος δεν έχει να μάθει κάτι άλλο εκτός από το ότι αυτό που θέλει (να τρέξει στο δρόμο). ΔΕΝ του επιτρέπεται.
Ναι, σωστά. Δέν θέλεις να του μάθεις λοιπόν να περιμένει οταν ανοίγει μια πόρτα
για να βγεί ο ιδιοκτήτης πρώτα? Ναι, για αυτο γίνεται και η συζήτηση :p

Με τον τρόπο που περιγράφεις, απλά του δείχνεις τις αρνητικές συνέπειες εάν βγεί πρώτος. Τέλος.

Επίσης, δεν γνωρίζω πολλές πόρτες που θα του επιτεθούν στα καλά καθούμενα,
(σίγουρα κάποιες αυτόματες) άρα συνδέει δυσσάρεστα γεγονότα με εσένα.
Με συνέπεια να σε φοβάται - σεβεται.

Προτιμώ ο σεβασμός του σκύλου μου να προέρχεται επειδή γνωρίζει οτι έιμαι
άξιος ηγέτης που έχω χρόνο να αφιερώσω να του μάθω κάτι.

Last edited:

Napalina Lacrimal

Well-Known Member
20 Μαϊου 2010
241
0
Serres
www.myspace.com
Η μικρη εχει μαθει καποια πραγματα και ακομη και το "κατσε" απλως δεν υπακουει ορισμενες φορες σε ορισμενες καταστασης οπως αυτη του ανοιγματως της πορτας....
Το "μεινε" μπαινει μαζι με το σιγανο ανοιγμα της πορτας. Αν και καποιες φορες αν δεν ειναι σιγουρη για αυτην μπαινει και πριν καν ακουμπησεω το χερουλι/.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Σκυλος ανεκπαιδευτος μπροστα σε ανοιχτη πορτα καθεται σε αναμμενα καρβουνα.
Ακομα και να κατσει, μολις ανοιξει η πορτα γινεται μαχη μεσα του που τον ωθει να πεταχτει εξω.

Εμενα με βοηθησε το εξης. Από την ολη προετοιμασια (λουρι, παπουτσια, μπουφαν κλπ) η σκυλα καταλαβαινε αμεσως ότι θα βγουμε εξω.

Την εβαζα λοιπον να καθησει λιγα μετρα μακρια από την πορτα ώστε να συνηθιζει στην ιδεα. Μετα ανοιγα και την πορτα.
Το κατσε το εσπαζε πιο δυσκολα από ό,τι θα το εσπαζε αν ανοιγα την πορτα μπροστα στα μουτρα της.
Σιγα σιγα πλησιαζαμε στην πορτα κ.ο.κ.
Αν εσπαζε το κατσε (κατσε + μεινε) και ερχοταν προς την πορτα, την γυριζα στην θεση της.

Η ανοιχτη πορτα είναι ενας μεγαλος περισπασμος στην ασκηση του κατσε ή μεινε.
Οπότε βοηθαει να δουλευουμε όπως σε ολους τους περισπασμους. Με αποσταση και χρονο.
Στην περιπτωση αυτη σταδιακα μειωνουμε την αποσταση από την πορτα και αυξανουμε τον χρονο παραμονης μπροστα στην ανοιχτη πορτα.

Ομοιως, αλλο είναι να βρισκεται η γατα στο ένα μετρο και άλλο στα πεντε. Ετσι είναι και η πορτα ή τουλαχιστον ετσι την ειδα εγω.

Αν πεις να δουλεψεις την πορτα μεμονωμενα, δηλαδη «δεν πεταγομαστε εξω μολις ανοιξει η πορτα», τοτε μονο η διορθωση μπορει να φερει αποτελεσμα ή η ψυχολογικη βια με το ανοιγοκλεινουμε την πορτα στα μουτρα του και να παιζουμε με τα νευρα του σκυλου, μεχρι ο σκυλος να μαθει μηχανικα ότι μολις παει να βγει η πορτα κλεινει.
Το τελευταιο το θεωρω χειροτερο από μια καλη διορθωση από την οποία ο σκυλος τουλαχιστον θα μαθει τι δεν επιτρεπεται.

Last edited:

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Γεια σου Λία και χρόνια πολλά! :)

Αν και θεωρώ ότι το υπερκαλύψαμε/ εξαντλήσαμε το θέμα, επειδή αναφέρθηκες σε τμήματα δημοσιεύσεων μου, αναγκάζομαι να επανέλθω για επιπλέον διευκρινήσεις.

να μάθουμε ένα σκύλο μια συμπεριφορά με διόρθωση εξαρχής?
ή
να μάθουμε ένα σκύλο, δείχνοντας τι του ζητάμε πρώτα?
Απάντησα. #23, παράγραφος 3.

Αρχικά, δεν γνώριζα ότι βιαζόμαστε να δείξουμε/απαιτήσουμε απο τον σκύλο μας τι θέλουμε ...
μέσο δυσάρεστα γεγονότα στα οποία συνδέει τον ιδιοκτήτη μαζί. Μεγάλο λάθος απο μέρος μου.

Νόμιζα οτι προσπαθούμε να μάθουμε στον σκύλο μας κάτι.
Απάντησα. #23, παράγραφος 3 και #8 και συγκεκριμένα:

- Κάποια στιγμή ή θα την χάσεις ή θα την κλάψεις.
Εξηγούμε λοιπόν:
Βεβαίως και βιαζόμαστε. Επειδή δεν έχουμε όλοι την δυνατότητα να μένουμε στα πράσινα λιβάδια της Ελβετίας αλλά οι περισσότεροι στα αστικά κέντρα της Ελλάδας με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή ο σκύλος μας να πεταχτεί έξω από την πόρτα και να γίνει ένα με την άσφαλτο πέφτοντας στις ρόδες λεωφορείου, απορριμματοφόρου, κάγκουρα ή στην καλύτερη περίπτωση να χαθεί, το να μάθει μια ώρα αρχύτερα να μην πετάγετε έξω από τις ανοικτές πόρτες των σπιτιών και των αυτοκίνητων είναι μείζονος σημασίας για την ασφάλεια του και εκεί εστιάζεται το επείγον του ζητήματος της επίσπευσης της σχετικής του εκπαίδευσης και όχι στο ότι βαριέμαι να εκπαιδεύσω το ζώο διότι προτιμώ να πάω για καφέ. :)

Απο την σκοπιά του σκύλου δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Βλέπει πόρτα ανοιχτή, θέλει να βγεί. Που είναι το πρόβλημα για τον σκύλο?

Το πρόβλημα είναι δικό μας με την παραπάνω συμπεριφορά. Και αυτο το καταλαβαίνουμε όλοι.
Απάντησα. #30 παράγραφος 1

Δέν θέλεις να του μάθεις λοιπόν να περιμένει οταν ανοίγει μια πόρτα
για να βγεί ο ιδιοκτήτης πρώτα? Ναι, για αυτο γίνεται και η συζήτηση :p
Μια χαρά θα περιμένει, διότι θα του έχω κάνει σαφές ότι ΔΕΝ θέλω να πεταχτεί έξω από την πόρτα.
Το γιατί δεν χρειάζεται να το ξέρει (πως θα μπορούσε άλλωστε? Συζήτηση θα ανοίξω με το σκύλο?), το ξέρω εγώ και αρκεί. :)

Με τον τρόπο που περιγράφεις, απλά του δείχνεις τις αρνητικές συνέπειες εάν βγεί πρώτος. Τέλος.
Δεν είπα εγώ το αντίθετο. Για διόρθωση μίλησα και μια διόρθωση είναι εκ φύσης της αρνητική εμπειρία. Τελεία και παύλα.

Επίσης, δεν γνωρίζω πολλές πόρτες που θα του επιτεθούν στα καλά καθούμενα,
(σίγουρα κάποιες αυτόματες) άρα συνδέει δυσσάρεστα γεγονότα με εσένα.
Με συνέπεια να σε φοβάται - σεβεται. .
Να σέβεται αυτό που θέλω από την στιγμή που του το έχω κάνει σαφές το καταλαβαίνω, αλλά να με φοβάται επειδή θα του πω ένα ...«όχι»? Δεν είπα ότι θα πλακώσω στις κλωτσιές το ζωντανό. Έλεος…

Προτιμώ ο σεβασμός του σκύλου μου να προέρχεται επειδή γνωρίζει οτι έιμαι
άξιος ηγέτης που έχω χρόνο να αφιερώσω να του μάθω κάτι.
Και καλά κάνεις. Εγώ δεν έχω την πολυτέλεια να λιβανίζω 1 μήνα το σκύλο για να μάθει να μην πετάγεται έξω από τις ανοικτές πόρτες για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω.

Αυτά. :)

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
παιδια να ξαναπω οτι δινεται ιδιεταιρη βαση στην εξοδο ενω ειναι εξισου σημαντικη κ η εισοδος μεσα στο σπιτι μετα την βολτα.κ απο αυτο θα καταλαβει πολλα το ζωο.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Βεβαίως και βιαζόμαστε.
Συμφωνω με το επειγον. Εγω το θεμα το δουλεψα με την μεθοδο που περιγραψα παραπανω συν διορθωση. Βεβαια η διορθωση ηταν πρωιμη προτου η σκυλα μαθει τι ακριβως θελω.

Καποιες ανεπιθυμητες συμπεριφορες μπορεις πραγματι να τις δουλεψεις με αργο ρυθμο.
Αν ο σκυλος είναι για παραδειγμα dog aggressive, απλά αποφευγεις τους σκυλους και πολύ σταδιακα τους πλησιαζεις.

Με την πορτα όμως είναι δυσκολο, αφου αναγκαστικα πρεπει να την περασεις και μαλιστα αρκετες φορες κάθε μερα. Θα πηδας από το παραθυρο για να βγαινεις βολτα ή θα δενεις τα μάτια του σκυλου :p ?

Και οσο καθυστερεις και ο σκυλος εξακολουθει να πεταγεται, τοσο παει πισω η εκπαιδευση πορτας.

Πριν καναδυο χρονια, ειχε πεταχτει η πινσερινα μας από την ανοιχτη εξωπορτα, και συμπτωματικα ταυτοχρονα ειχε ανοιξει την πορτα της η γειτονισσα.
Η Ζηνα ορμηξε στο σπιτι της και κυνηγουσε το κουνελι τους μεσα στο ιδιο τους το σπιτι :D. Glory days λεμε :p:paja1:.
Φαντασου να το εκανε αυτό η λυκαινα :shock:

Η λυκαινα εμαθε να μην πεταγεται από ανοιχτες πορτες σπιτιου και αυτοκινήτου σε ελαχιστες μερες. Το μινι πινσερ χρειαστηκε με την υπερβολικη θετικοτητα καναδυο χρονια και ακομα δεν το εμπιστευομαι.
Βεβαια είναι γνωστο ότι δεν είμαι και κανενας μεγαλος μαστορας της θετικης εκπαιδευσης :D:p

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Η Ζηνα ορμηξε στο σπιτι της και κυνηγουσε το κουνελι τους μεσα στο ιδιο τους το σπιτι . Glory days λεμε .
Φαντασου να το εκανε αυτό η λυκαινα
Στο προηγούμενο σπίτι που έμενα είχα την χαρά να μπορώ να αφήνω τα σκυλιά ελεύθερα σε ένα πολύ καλά φραγμένο (ξένο) οικόπεδο ενός περίπου στρέμματος, του οποίου την κλειδαριά της καγκελόπορτας είχα μόνο εγώ και δεν υπήρχε πρόσβαση σε αυτό παρά μόνο από το δικό μου σπίτι, και την καγκελόπορτα αυτήν.

Μία μάυρη μέρα το - μονίμως αδέσποτο- κοκόνι του απέναντι που ερχόταν και γαύγιζε κάγκελο με κάγκελο με ό,τι σκυλί έβλεπε στο οικόπεδο αυτό, είχε την φαεινή ιδέα να περάσει κάτω από την καγκελόπορτα και να μπεί στον χώρο, όπου εκείνη την ώρα προάυλιζα 2 ενήλικες θηλυκιές έναν μικρό και έναν μεγάλο σε ηλικία αρσενικό, 4 σύνολο σκυλιά δηλαδή ...

Φυσικά τα rottweiler δεν πίστευαν τα μάτια τους και ξεκινώντας μία κούρσα από τα 30 περίπου μέτρα πανικοβάλλουν το κοκόνι, αυτό περνάει άνετα κάτω από την καγκελόπορτα όπως μπήκε, και οδεύει πρός το σπίτι του (καλοκαίρι - πόρτες ανοιχτές) ... τα 4 σκυλιά πέφτουν τελευταία στιγμή συγχρόνως πάνω στην πόρτα, η πόρτα σπάει φυσικά, και οδεύουν και αυτά πίσω του.

Ανεβαίνουν μία σκάλα μπροστά το κοκόνι σε κούρσα ζωής ή θανάτου και πίσω τα 4 δικά μου, και καταλήγουν στο σαλόνι του γείτονα, ο οποίος μόλις είχε φάει την μακαρονάδα του και έβλεπε Τατιάνα μετά της πεθεράς και 2 τέκνων ... μπαίνει ο διάολος κάτω από τον καναπέ, και μένουν τα σκυλιά μου μέσα στο ξένο σαλόνι με την οικογένεια θέλοντας και μή να παριστάνει και αυτή την επίπλωση (άγαλμα και αμίλητοι) μέχρι να πάω να τα μαζέψω.

Κωμικοτραγικό με ευτυχή -ευτυχώς- κατάληξη :-D

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Αυτά απαιτούν κινηματογράφηση !!! Φάντάζομαι την εικόνα του σαλονιού .....όλοι ακίνητοι ..χαχα!!Η αλήθεια είναι οτι και εγώ ακίνητη θα ήμουν και δεν θα κατάπινα ούτε την μπουκιά μου...Ευτυχώς όλα καλά. Η φωνή της Τατιάνας δεν τους ηρέμησε όλους ? χαχα

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
κ ο μπαμπας θα κανει την μακαροναδογλαστρα!!!κρεμασμενα μακαρονια απο την μυτη,ενα κλαδι με πιρουνι στο τελος κ τα ματια ερμητικα κλειστα!!!!!!!!!!χαχαχαχα!!!!!εριξα πολυ γελιο μιλαμε!!!!!!

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Μα αφου κανανε τον κοπο και μπηκαν μεσα,δε φαγανε τη μακαροναδα;;;:D

Φανταζομαι την εικονα!:D:D:D

Το μικρο ξαναηρθε στο χωραφι;

liajoe

Well-Known Member
Καποιες ανεπιθυμητες συμπεριφορες μπορεις πραγματι να τις δουλεψεις με αργο ρυθμο.
Αν ο σκυλος είναι για παραδειγμα dog aggressive, απλά αποφευγεις τους σκυλους και πολύ σταδιακα τους πλησιαζεις.

Με την πορτα όμως είναι δυσκολο, αφου αναγκαστικα πρεπει να την περασεις και μαλιστα αρκετες φορες κάθε μερα. Θα πηδας από το παραθυρο για να βγαινεις βολτα ή θα δενεις τα μάτια του σκυλου :p ?
Καλησπέρα :)

Υπάρχει κενό στην επικοινωνία μας...

Κάθε φορά (απο την πρώτη φορά που θα βγάλουμε το κουτάβι/σκύλο μας),
που θα μπούμε/βγούμε απο την πόρτα του σπιτιού μας, έχουμε την ευκαιρία να,
  • να δείξουμε/μάθουμε την συμπεριφορά
  • να πλάσουμε την συμπεριφορά
  • να επιβεβαιώσουμε την συμπεριφορά
Μέσα σε 3 - 4 μέρες έχουμε αυτο που ζητάμε και μπορούμε να αυξήσουμε τους βαθμούς δυσκολίας.
Οι διορθώσεις, επαναλάμβάνω έρχονται αφού ο σκύλος γνωρίζει τι του ζητάμε.

Όλα τα παραπάνω τα θεωρώ δικαιολογίες του ανθρώπου. Συγνώμη :)

liajoe

Well-Known Member
Γεια σου Λία και χρόνια πολλά! :)

Εξηγούμε λοιπόν:
Βεβαίως και βιαζόμαστε. Επειδή δεν έχουμε όλοι την δυνατότητα να μένουμε στα πράσινα λιβάδια της Ελβετίας αλλά οι περισσότεροι στα αστικά κέντρα της Ελλάδας με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή ο σκύλος μας να πεταχτεί έξω από την πόρτα και να γίνει ένα με την άσφαλτο πέφτοντας στις ρόδες λεωφορείου, απορριμματοφόρου, κάγκουρα ή στην καλύτερη περίπτωση να χαθεί, το να μάθει μια ώρα αρχύτερα να μην πετάγετε έξω από τις ανοικτές πόρτες των σπιτιών και των αυτοκίνητων είναι μείζονος σημασίας για την ασφάλεια του και εκεί εστιάζεται το επείγον του ζητήματος της επίσπευσης της σχετικής του εκπαίδευσης και όχι στο ότι βαριέμαι να εκπαιδεύσω το ζώο διότι προτιμώ να πάω για καφέ. :)
Ευχαριστώ Κατερίνα και σε εσένα Χρόνια Πολλά! :)

Κάθε φορά (απο την πρώτη φορά που θα βγάλουμε το κουτάβι/σκύλο μας),
που θα μπούμε/βγούμε απο την πόρτα του σπιτιού μας, έχουμε την ευκαιρία να,
  • να δείξουμε/μάθουμε την συμπεριφορά
  • να πλάσουμε την συμπεριφορά
  • να επιβεβαιώσουμε την συμπεριφορά
Μέσα σε 3 - 4 μέρες έχουμε αυτο που ζητάμε και μπορούμε να αυξήσουμε τους βαθμούς δυσκολίας.
Οι διορθώσεις, επαναλάμβάνω έρχονται αφού ο σκύλος γνωρίζει τι του ζητάμε.

Όλα τα παραπάνω τα θεωρώ δικαιολογίες του ανθρώπου. Συγνώμη :)

Μια χαρά θα περιμένει, διότι θα του έχω κάνει σαφές ότι ΔΕΝ θέλω να πεταχτεί έξω από την πόρτα.
Το γιατί δεν χρειάζεται να το ξέρει (πως θα μπορούσε άλλωστε? Συζήτηση θα ανοίξω με το σκύλο?), το ξέρω εγώ και αρκεί. :)
Στο πράσινο λιβάδι της Ελβετίας όπου έβγαλα τα σκυλιά βόλτα :p :D
γνώρισα μια κυρία που γύρισε και μου είπε κάποια στιγμή,
"Δέν χρειάζετε να καταλαβαίνει τι του λέω, απλά να εκτελεί,
(τις εντολές εννοούσε και μιλούσε για τον σκύλο της - βέβαια ίσως εννοούσε για τον άντρα της :p).

Εγώ αυτον τον σκύλο τον λυπάμαι. Τώρα, για όσους δεν ενδιαφέρονται για το εάν ο σκύλος τους,
καταλαβαίνει τι του ζητάνε και απλά απαιτούνε ... ο κάθε άνθρωπος κάνει αυτο που νομίζει οτι
ειναι σωστό για αυτόν. Αυτά :)

Last edited:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97