Μπόρντερ κόλι! (Border Collie)

Georgios_Lupo

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
272
1
Thessaloniki
greece.pvybe.com
βασικα στο φορουμ
στο γουγλι δε το χω με τα αγγλικα και πολυ..
βασικα ενταξει ξερω οτι ειναι τουρμπο κλπ.
εργασια-φυλαξη κανουν?(ασχετα του μεγεθους).
δαγκωνουν??(φανταζομαι καταλαβαινεις τι εννοω)
εκτροφειο στη ελλαδα υπαρχει?
ειναι κυριαρχικα?
αυτα ας πουμε
Φύλαξη δεν κάνουν ως εργασία, αν και θα σε ειδοποιήσουν αλλά ως εκεί.
Δεν δαγκώνουν. Το δάγκωμα έχει βγει από το μπόρντερ κόλι μέσω εκτροφής, οπότε θα πρέπει να μάθει. Τα μπόρντερ κόλι δουλεύουν με το μάτι.
Έχει εξαιρετικό prey drive αλλά δεν πάει για το "σκότωμα". Ακόμα και αν δαγκώσει συνήθως έχει "μαλακό δάγκωμα".
Είναι κυριαρχικά.
Λειτουργούν πολύ καλά σε αγέλη, κυρίως όμως της ίδιας φυλής καθώς έχουν δικιά του ξεχωριστή γλώσσα του σώματος η οποία μπορεί να παρεξηγηθεί ως επιθετικότητα από άλλο σκύλο.
Εκτροφείο στην Ελλάδα δεν υπάρχει.
Είναι πολύ δύσκολα με παιδιά προ σχολικής ηλικίας, γιατί το ένστικτο του μαντρώματος είναι πολύ δυνατό και κυνηγούν ότι κινείται. Θα πρέπει να μάθεις στο παιδί να σταματάει όταν το κυνηγάει μπόρντερ κόλι. Έτσι αυτόματα σταματάει και ο σκύλος καθώς όπως είπαμε το δάγκωμα έχει βγει εκτός ρεπερτορίου. Αυτό όμως που μπορεί να κάνει είναι να δαγκώσει αστράγαλο ως τελευταία προσπάθεια να σταματήσει το παιδί/πρόβατο.
Εδώ μπορείς να δεις πως δουλεύει ένα μπόρντερ κόλι. Η Becca είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια
[video=youtube;FUnjLPeU_2A]http://www.youtube.com/watch?v=FUnjLPeU_2A[/video]

marytherion

Well-Known Member
16 Απριλίου 2010
294
258
KORYDALLOS
Eγω τυχαινει να γνωριζω γι'αυτην την καταπληκτικη ρατσα μεσα απο τις διηγησεις ενος βετερανου φιλου απο το Τεξας που ζει σε τροχοσπιτο.Προκειται για ενα ευφυεστατο ποιμενικο σκυλι, για του λογου το αληθες ειχα δει τοτε μπολικα σχετικα βιντεο απο το youtube,να συλλεγει με γεωμετρικη ακριβεια κι αντιληψη τα κοπαδια,επισης ειναι πολυ ευαισθητο κι αγαπησιαρικο και το συγκεκριμενο του φιλου μου η Μολλυ,δεκα χρονων (που θα γινει τον Απριλη) ,δεν εχει δαγκωσει ΠΟΤΕ.Το κορυφαιο που μ'αρεσε ηταν πως αντιδρουσε στα τσαμπουκαλεματα των μικροσωμων σκυλων σαν της δικης μου της σκατουλιτσας καλη ωρα)...με ενα χαλαρο ,ολο αυτοπεποιθηση,διορθωτικο πατημα στο λαιμο τους

Συμφωνω με τον Georgios Lupo,διαθετει ΟΛΑ τα χαρακτηριστικα του λυκου,εκτος απο την ταση να σκοτωνει,κι αυτο ειναι το πιο χαρακτηριστικο τους προσον!
Δεδομενες ειναι οι αμετρητες βολτες στο υπαιθρο καθημερινα γιατι προκειται για πολυ αθλητικη φυλη!
Στην κυριολεξια εσωσε την ζωη του φιλου μου αυτο το υπεροχο πλασμα!

H φωτο ειναι απο επισκεψη στη ζουλα στο διαμερισμα της μαμας,:p γιατι εκει κατω υπαρχει επιτρεπομενο οριο βασει του μεγεθους...τι μπουρουχα,για λιγα εκατοστα δεν επιτρεπουν στην κουκλαρα να μπαινει στο σπιτι ουτε σαν ολιγοωρη επισκεψη!:(:(

Attachments

Last edited:

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Το ένστικτο του μαντρώματος είναι όντως πολύ δυνατό. Έχουμε ένα πετ στην γειτονιά και βγάλαμε μερικές φορές μαζί βόλτα τα κουτάβια 6-7 εβδομάδων. Δεν τα άφηνε να εξερευνήσουν καθόλου και δεν ενδιαφέρθηκε να παίξει με την Τoya, ενώ τρελαίνεται για παιχνίδι.

Από εκτροφεία στο Βέλγιο και στην Ολλανδία δεν έχουμε έλλειψη.
Στο Βέλγιο 5,4% (906) των pedigrees που εκδόθηκαν το 2011 ήταν για BC, είναι στη δεύτερη θέση μετά τους Γ.Π. με 1164 pedigrees

marytherion

Well-Known Member
16 Απριλίου 2010
294
258
KORYDALLOS
Ακριβως το μηνυμα του φιλου μου οταν του εστειλα τον διαλογο παιδια:

.tell that guy that Border Collies are not for everyone...They need LOTS of play, exercise and things to do..They dont like to be bored or left alone a lot...Too much for most people to handle...they're very clever n will try to be the boss if people dont understand how to be the alpha pack leader...

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.012
ΑΤΤΙΚΗ
[video]http://www.lifewithdogs.tv/2012/03/border-collie-will-round-up-your-mates-on-st-patricks-day/[/video]

:D:D:D:D:D:D:D:D

Last edited by a moderator:

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Ένα εκτροφείο πιο κοντινό

Allevamento di Cambiano - Rough Collie (Pastore Scozzese a Pelo Lungo) - Border Collie

εγώ πήρα από εκεί το δικό μου που είναι Rough αλλά έχει και border.

Υπάρχει στην Ελλάδα ένα border που ξέρω από αυτό το εκτροφείο ανήκει στον εκπαιδευτή μας και όταν το βλέπεις να κάνει agility, frisbee κτλ είναι εντυπωσιακό