οπως πολυ σωστα ειπε ο μπιγκ το δαγκωμα εννοω αν ειναι κροκοδειλισιο.
με ενα τετοιο σκυλο δεν θα εκανα ιπο αλλα φρισμπι και ατζιλιτυ για το ιπο δοξα το θεο υπαρχουν τα μαλια*agapoylas*!!!
κατι αλλο η εκτροφη τους βασιζεται στη εργασια η και στη μορφολογια?
εσυ νοελα που το χεις ψαξει το θεμα κανα εκτροφειο θα μας πεις???
βεβεα κουβεντα να γινεται(προς το παρον)...
μαλλον και το δευτερο μαλι θα ερθει πρωτα..
ειμαι μαλινουας τι να κανουμε...
Για το δάγκωμα είπα τι κάνει εκ γενετής και πως μαθαίνει να δαγκώνει "σωστά". Δε μας πήρε πολύ.
Τουλάχιστον δεν είσαι λάθος στο τι σκύλο θέλεις και γιατί.
Η εκτροφή τους ευτυχώς σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στην εργασία και δεν έχει καταστραφεί ακόμα η φυλή. Πολλοί τα 'φοβούνται' τα εργασιακά. Απλά αν δεν ασχολείσαι με εργασία, δε παίρνεις εργασιακό.
Στις Η.Π.Α. που είναι πολύ διαδεδομένη η φυλή, το AKC (American Kennel Club) δεν επιτρέπει σε bc’s να αγωνίζονται μόνο σε αθλήματα και θα πρέπει να είναι πλήρως αναγνωρισμένα ως show dogs για να τους επιτραπεί. Οι ιδιοκτήτες καλούνται να μην εγγράφουν τα σκυλιά τους στο AKC αλλά στο ABCA (American Border Collie Association). Υπάρχουν εκτροφείς που θέτουν ρήτρα έτσι και δικό τους σκυλί εγγραφεί εκεί. To American Border Collie Association αποφάσισε να διαγράφει σκυλιά που έχουν πάρει μέρος σε εκθέσεις μορφολογίας. Θεωρεί ότι η εκτροφή βάσει μορφολογίας είναι καταστροφική για την υγεία και την εργασιακή ικανότητα των bcs.
Στην Μ.Βρεταννία το ISDS (International Sheep Dog Society) υποστηρίζει την εκτροφή για ικανότητα στη βοσκή. Τα bc’s αναφέρονται ως «Working Sheepdogs» και δεν υπάρχει μορφολογικό πρότυπο φυλής.Το Kennel Club υποστηρίζει την εκτροφή βάσει εμφάνισης. Η Μπλου είναι καταχωρημένη στο ISDS αλλά αναγκάστηκα να τη γράψω και στο KC γιατί το πρώτο pedigree δεν ήταν αποδεκτό από τον ΚΟΕ, ώστε να βγάλουμε βιβλιάριο
εργασίας. (Παρεπιπτόντως από τον Φλεβάρη προσπαθώ κι ακόμα δεν έχω δει βιβλιάριο εργασίας. Πρέπει να έχεις μέσο παντού για να κάνεις μια δουλειά σε αυτήν τη χώρα).
Αντιθέτως, για να πας από το KC στο ISDS πρέπει ο σκύλος σου να αποδείξει μέσω εξετάσεων εργασίας ότι είναι ικανό Working Sheepdog, δεν είναι απλή γραφειοκρατική διαδικασία.
Το εκτροφείο που επέλεξα εγώ είναι εκτροφείο για working sheepdogs κι εκτρέφουν (κι εκπαιδεύουν) σκυλιά για βοσκούς και βέβαια για sheepdog trials και λέγεται ASTRA SHEEPDOG CENTRE και βρίσκεται στη Σκωτία. Ένα άλλο εκτροφείο που έχει επίσης εργασιακά και μου έκανε πολύ καλή εντύπωση είναι το LUNA TALE στο Βέλγιο.
Τέλος ή δεν τα 'χεις 400 ή έχεις άπειρο χρόνο για να θέλεις ένα bc έχοντας 1-2 μάλι και να κάνουν και διαφορετικά μάλιστα αθλήματα. Εμένα μου δίνανε μάλι (για 3ο σκύλο) και δεν το έπαιρνα κι ας είναι απλό πετ ο δεύτερος σκύλος μου.