Μπόρντερ κόλι! (Border Collie)

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
βασικα στο φορουμ
στο γουγλι δε το χω με τα αγγλικα και πολυ..
βασικα ενταξει ξερω οτι ειναι τουρμπο κλπ.
1. εργασια-φυλαξη κανουν?(ασχετα του μεγεθους).
2. δαγκωνουν??(φανταζομαι καταλαβαινεις τι εννοω)
3. εκτροφειο στη ελλαδα υπαρχει?
4. ειναι κυριαρχικα?
1. Εξαρτάται τι εννοείς εργασία. Ένα εργασιακό bc που ανήκει στο ISDS και ονομάζεται και Working Sheepdog ως φυλή, πιθανότατα θα κάνει εξαιρετική εργασία.

Φύλαξη εννοείς χώρου ή σωματοφυλακή;
Ναι, κάνουν φύλαξη χώρου, μπορεί να ειδοποιήσουν αλλά είναι τσοπανόσκυλα κατεύθυνσης και όχι προστασίας. Σωματοφυλακή όχι. Δε παίρνεις bc αν αυτό σε ενδιαφέρει. Κρίμα το σκυλί δηλαδή.

2. Φυσικά και δαγκώνουν. (τα περισσότερα σκυλιά νομίζω :D ) κι έχουν και δυνατό, βαθύ δάγκωμα με λίγη βοήθεια. Εκ φύσεως κάνουν ένα απλό snap με τα μπροστινά, για κατεύθυνση.

3. Δε γνωρίζω κανένα εκτροφείο στην Ελλάδα.

4. Εξαρτάται τον σκύλο, δεν πάει απαραίτητα με τη φυλή. Προ ημερών είδα έναν ελληνικό ποιμενικό, απίστευτα υποτακτικό...

Πρώτα διαλέγεις τι θέλεις να κάνεις και μετά τι σκύλος σου ταιριάζει.
Αν θες bc και ΙΡΟ 3 μπορείτε να πάρετε αλλά πρέπει να δεις αν κάνεις εσύ για να έχεις τέτοια φυλή. Μη χαραμιστεί και υποφέρει. Υπάρχουν άλλα σκυλιά καταλληλότερα για ΙΡΟ.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Δεν μιλώ εκ μέρους του Υπεράνθρωπο αλλά δεν νομίζω ότι ένα απλό snap είναι αυτό που εννοούσε με το αν δαγκώνουν.
Όσο για το εργασία-εκπαίδευση, για να το αναφέρει κάποιος με Μαλινουά μάλλον ήθελε να πει παιχνίδι με όρους IPO :D

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
οπως πολυ σωστα ειπε ο μπιγκ το δαγκωμα εννοω αν ειναι κροκοδειλισιο.
με ενα τετοιο σκυλο δεν θα εκανα ιπο αλλα φρισμπι και ατζιλιτυ για το ιπο δοξα το θεο υπαρχουν τα μαλια*agapoylas*!!!
κατι αλλο η εκτροφη τους βασιζεται στη εργασια η και στη μορφολογια?
εσυ νοελα που το χεις ψαξει το θεμα κανα εκτροφειο θα μας πεις???
βεβεα κουβεντα να γινεται(προς το παρον)...
μαλλον και το δευτερο μαλι θα ερθει πρωτα..

ειμαι μαλινουας τι να κανουμε...:D

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
οπως πολυ σωστα ειπε ο μπιγκ το δαγκωμα εννοω αν ειναι κροκοδειλισιο.
με ενα τετοιο σκυλο δεν θα εκανα ιπο αλλα φρισμπι και ατζιλιτυ για το ιπο δοξα το θεο υπαρχουν τα μαλια*agapoylas*!!!
κατι αλλο η εκτροφη τους βασιζεται στη εργασια η και στη μορφολογια?
εσυ νοελα που το χεις ψαξει το θεμα κανα εκτροφειο θα μας πεις???
βεβεα κουβεντα να γινεται(προς το παρον)...
μαλλον και το δευτερο μαλι θα ερθει πρωτα..

ειμαι μαλινουας τι να κανουμε...:D
Για το δάγκωμα είπα τι κάνει εκ γενετής και πως μαθαίνει να δαγκώνει "σωστά". Δε μας πήρε πολύ.
Τουλάχιστον δεν είσαι λάθος στο τι σκύλο θέλεις και γιατί.

Η εκτροφή τους ευτυχώς σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στην εργασία και δεν έχει καταστραφεί ακόμα η φυλή. Πολλοί τα 'φοβούνται' τα εργασιακά. Απλά αν δεν ασχολείσαι με εργασία, δε παίρνεις εργασιακό.

Στις Η.Π.Α. που είναι πολύ διαδεδομένη η φυλή, το AKC (American Kennel Club) δεν επιτρέπει σε bc’s να αγωνίζονται μόνο σε αθλήματα και θα πρέπει να είναι πλήρως αναγνωρισμένα ως show dogs για να τους επιτραπεί. Οι ιδιοκτήτες καλούνται να μην εγγράφουν τα σκυλιά τους στο AKC αλλά στο ABCA (American Border Collie Association). Υπάρχουν εκτροφείς που θέτουν ρήτρα έτσι και δικό τους σκυλί εγγραφεί εκεί. To American Border Collie Association αποφάσισε να διαγράφει σκυλιά που έχουν πάρει μέρος σε εκθέσεις μορφολογίας. Θεωρεί ότι η εκτροφή βάσει μορφολογίας είναι καταστροφική για την υγεία και την εργασιακή ικανότητα των bcs.

Στην Μ.Βρεταννία το ISDS (International Sheep Dog Society) υποστηρίζει την εκτροφή για ικανότητα στη βοσκή. Τα bc’s αναφέρονται ως «Working Sheepdogs» και δεν υπάρχει μορφολογικό πρότυπο φυλής.Το Kennel Club υποστηρίζει την εκτροφή βάσει εμφάνισης. Η Μπλου είναι καταχωρημένη στο ISDS αλλά αναγκάστηκα να τη γράψω και στο KC γιατί το πρώτο pedigree δεν ήταν αποδεκτό από τον ΚΟΕ, ώστε να βγάλουμε βιβλιάριο εργασίας. (Παρεπιπτόντως από τον Φλεβάρη προσπαθώ κι ακόμα δεν έχω δει βιβλιάριο εργασίας. Πρέπει να έχεις μέσο παντού για να κάνεις μια δουλειά σε αυτήν τη χώρα).
Αντιθέτως, για να πας από το KC στο ISDS πρέπει ο σκύλος σου να αποδείξει μέσω εξετάσεων εργασίας ότι είναι ικανό Working Sheepdog, δεν είναι απλή γραφειοκρατική διαδικασία.

Το εκτροφείο που επέλεξα εγώ είναι εκτροφείο για working sheepdogs κι εκτρέφουν (κι εκπαιδεύουν) σκυλιά για βοσκούς και βέβαια για sheepdog trials και λέγεται ASTRA SHEEPDOG CENTRE και βρίσκεται στη Σκωτία. Ένα άλλο εκτροφείο που έχει επίσης εργασιακά και μου έκανε πολύ καλή εντύπωση είναι το LUNA TALE στο Βέλγιο.

Τέλος ή δεν τα 'χεις 400 ή έχεις άπειρο χρόνο για να θέλεις ένα bc έχοντας 1-2 μάλι και να κάνουν και διαφορετικά μάλιστα αθλήματα. Εμένα μου δίνανε μάλι (για 3ο σκύλο) και δεν το έπαιρνα κι ας είναι απλό πετ ο δεύτερος σκύλος μου.

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Noela κυρίες και κύριοι......έχει για πετ τον ΕΠ.....είναι το "light" σκυλί της.....:p

Χωρίς πλάκα τώρα...
Είναι εξαιρετικός αυτός ο διαχωρισμός στις αναγνωρίσεις και μπράβο στο ABCA και το ISDS που είχαν το θάρρος να αντισταθούν στις μορφολογικές αναγνωρίσεις....
Μήπως θα έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο και για τους ΕΠ?......Μπορεί να στηθούν εξετάσεις εργασίας για τέτοιο είδος φύλαξης?
Ο Highlander λέει ότι έχει βραβευμένο μορφολογικά σκύλο που δεν φυλάει ούτε στο κρυφτό....

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
Μπράβο Noela! Πολύ αναλυτικό ποστ! Η αλήθεια είναι ότι όταν είδα τις φωτό σου, αν δν το ελεγες δν θα καταλάβαινα ότι είναι BC η μικρή σου! (Αν κ μια κούκλα να πω! Κ το χρώμα ακόμα κ όταν το λες, έχει ΚΑΤΙ: μερλε. Γεμίζει το στόμα σου! ) Ούτε ήξερα για το βάρος που μπορεί να πέσει στην μορφολογία κ να χαθεί το εργασιακό ταμπεραμέντο. Αραγε αυτό γίνεται κ με άλλες ράτσες? Λέτε τελικά να καταλήξουμε όλοι να έχουμε διαφορετικού μεγέθους σκυλιά του καναπέ???

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
νοελα θενξ γιου για τις πληροφοριες πολυ χρησιμες.
πρωτον ουξου η μορφολογιααααα:D.
οσο για το χρονο,φυσικα οπως ολοι δεν εχω.
απλα εχω διαθεση να δουλεψω καποια πραματα και δεν ειναι κατι που θα γινει αμεσα φυσικα.
με το μαλι μου δε μπορω να δουλεψω και αλλα πραγματα τουλαχιστον οχι ακομα.
και υπαρχει και μια παροιμια(τα εργαλεια κανουν το μαστορα).οποτε καταλαβαινεις..

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
Ετσι Σούπι, να βλέπεις μακριά! Χαράς το κουράγιο σου που ψάχνεις τέτοιες ράτσες πάντως... Μετά την Τσίλι, το επόμενο σκυλί μου θα κουνιέται μόνο αν είναι ξαπλωμένο πίσω από πόρτα κ δν μπορώ να περάσω... :Ρ

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
εμενα το επομενο μικροσωμο θα ναι τσιλοσκυλο παντως.
αμα μαθεις με το σκυλι να ναι τουρμπο δυσκολα μετα πας σε πιο χαμηλη ενεργεια.
ενερρτζι ρουλς ρε

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Noela κυρίες και κύριοι......έχει για πετ τον ΕΠ.....είναι το "light" σκυλί της.....:p
Κι όμως ο Ελληνικός Ποιμενικός, πέραν του χώρου, έχει πολύ λιγότερες απαιτήσεις από ένα bc. Σίγουρα χρειάζεται τον χρόνο του, όπως όλοι οι σκύλοι. Έχουμε κάνει προπονήσεις για ΒΗ, tricks, dog dancing, σωματοφυλακή, agility, αλλά όλα light γιατί κατά βάθος είναι pet (από εργασιακές γραμμές κι αυτός :D ).

Περί του χρώματος της μικρής μου, εφόσον θα πλήρωνα για σκύλο θεώρησα ότι δικαιούμαι να διαλέξω χρωματισμό και φύλο.

Πριν μου την πέσουν οι εκτροφείς άλλων φυλών, να πω ότι ένας φίλος έφερε ένα εργασιακό bc από Ολλανδία και αργότερα πήρε κι ένα εκθεσιακό. Ε καμία σχέση, κατά τα λεγόμενά του. Τώρα είναι με το εργασιακό στην εκτροφέα μας και κάνει sheepdog training ενώ το άλλο έμεινε εδώ. :rolleyes:

Ο Highlander λέει ότι έχει βραβευμένο μορφολογικά σκύλο που δεν φυλάει ούτε στο κρυφτό....
:lol:

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
απ την μιά λοιπόν οι άνθρωποι που θέλουν εργασιακές φυλές χωρίς το εργασιακό ταμπεραμέντο ώστε να μπορούν να γίνουν εύκολα κατοικίδια
απ την άλλη οι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν κάποια εργασία με τον σκύλο
και έτσι έχουμε εργασιακές εκτροφές και μορφολογικές
και οκ-μέχρι εδώ πάει κι έρχεται
τις εκθεσιακές γωνιώσεις γιατί τις επιβραβεύουν οι κριτές? δηλαδή πρέπει όλα τα σκυλιά μπροστά να είναι ολόισια??????

πάντως
απ το ελάχιστο που ζω με έναν εργασιακής εκτροφής σκύλο ........πραγματικά πρέπει να είσαι τρελός για να έχεις Μαλινουά ΚΑΙ Μπόρντερ κόλλι ........ή έστω εισοδηματίας με καθόλου "μη ελεύθερο" χρόνο...........
είμαι ήδη στα 5 δεκάλεπτα περίπατου την ημέρα
και άλλα 5 δεκάλεπτα σπρίντ για ολοκλήρωση του σετ μας
και όλη την υπόλοιπη μέρα με προκαλεί για παιχνίδια
άσε που τα κοκόνια έχουν χεστεί στο κυνηγητό και την "πάλη" ολημερίς ....και ολονυχτίς
......και το κουτάβι είναι ακόμα κουτάβι..........
και η Μπλού απο όσο θυμάμαι ακόμα και μετά απο απίστευτες δραστηριότητες "γυαλίζει" το μάτι της απο όρεξη για δράση......

εδώ συζητιέται αν πρέπει να έχεις μία ικανή δόση τρέλλας για να έχεις απλά ΕΝΑ μαλινουά.........τι λέμε τώρα ΚΑΙ για μπόρντερ κόλλι!!!!!!!!!!!!!!!!

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
ρε παιδια ριλαξ ολα γινονται!
ας ενημερωθουμε λιγο για τη φυλη μιας και δεν εχει συζητηθει στο φορουμ ιδιαιτερα και μετα βλεπουμε...

εντιν ρε κοκονε και συ τρεχεις?

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
αν τρέχω λέει-θα γίνω τσακ νόρρις τώρα στα γεράματα!!!!!
ούτε στον στρατό τόσο τρέξιμο λέμε........δηλαδη προς το παρών κρατάω τους χρόνους χαμηλά-αλλά αναλογιζόμενος ότι στρατό πήγα για ελάχιστο χρονικό διάστημα συγκριτικά με την διάρκεια ζωής ενός σκύλου και αναλογιζόμενος ότι όταν χρονίσει τα δεκάλεπτα θα είναι αστεία πράγματα.........θα κάνω κάτι γάμπες μπόμπα!!!!!!
και η Ορμή καλύτερες γάμπες κι απο τον πατέρα της !!!!!!!!!!!!

Για το μπόρντερ κόλλι τι να πείς πέρα απο μία λέξη? εργασιομανία!!!!!!!!!

κάπου γράφει η Σάρα ότι τρέχουν σαν τσίταχ
αν δεν κάνω λάθος όμως τα τσίταχ όταν τρέχουν πατάνε τα πίσω πόδια πιο μπροστά απο εκεί που πάτησαν τα μπροστινά στον ίδιο διασκελισμό(μάλλον αποτυχημένη περιγραφή έκανα αλλά τέλοσπάντων...)
και δεν νομίζω ότι με τέτοιο σώμα που έχουν τα B.C. θα πετύχουν τέτοιο τρέξιμο
μάλλον τα γκρέιχάουντ έχουν παρόμοιο τρέξιμο

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
κάπου γράφει η Σάρα ότι τρέχουν σαν τσίταχ
αν δεν κάνω λάθος όμως τα τσίταχ όταν τρέχουν πατάνε τα πίσω πόδια πιο μπροστά απο εκεί που πάτησαν τα μπροστινά στον ίδιο διασκελισμό(μάλλον αποτυχημένη περιγραφή έκανα αλλά τέλοσπάντων...)
και δεν νομίζω ότι με τέτοιο σώμα που έχουν τα B.C. θα πετύχουν τέτοιο τρέξιμο
μάλλον τα γκρέιχάουντ έχουν παρόμοιο τρέξιμο
Μάλλον κ μεις δν στο είπαμε καλά... Δν εννοούσαμε τρέχει σαν τσιτάχ (εγώ είπα αίλουρος) Εχεις δει γάτα γενικότερα να παραμονεύει το θήραμα κ μετά να το πλησιάζει γρήγορα αλλά σκυμμένη? Αυτό κάνει το Μπόρντερ που δν κάνουν άλλα σκυλιά...

εμενα το επομενο μικροσωμο θα ναι τσιλοσκυλο παντως.
αμα μαθεις με το σκυλι να ναι τουρμπο δυσκολα μετα πας σε πιο χαμηλη ενεργεια.
ενερρτζι ρουλς ρε
Χαχαχαχα! Τσιλόσκυλα ρουλ εννοείται! Κ γω λατρεύω την ενεργητικότητά της κ είμαι σίγουρη ότι θα τν λατρέψεις κ συ όταν πάρεις, αλλά πολύ θα ήθελα κ ένα σκυλί-μαξιλάρι ρε παιδάκι μου! Να βαριέται λίγο τη ζωή του, να με καταλαβαίνει κ μένα όταν με πιάνουν οι βαρεμάρες μου που είμαστε όλοι στην πρίζα εδω!