Σαφέστατα δεν είναι ειδικός χειρισμός κάθε τι που αποκλεινει της επιθυμιας μας... Δυστυχώς έχω συνεργαστεί με δύο τέτοια σκυλιά στη δουλειά μου....όχι δικά μου αλλά ήμουν εξοικειωμενος για τα βασικά τους... Ο ένας με κατακρεουργησε... Το 1999 παραλίγο να χάσω το δεξί χέρι από τον ώμο. Κομμενοι όλοι οι μύες, μασχαλιαια αρτηρία και με ελικόπτερο με στειλαν στο νοσοκομείο... 11 χρόνια μου πήρε να το φτιάξω εντελώς... Για αυτό δε μπορώ να ακούω ούτε παπατζες, ούτε αν... Λύσεις ή προτάσεις με χαρά να συζήτησω. Ακόμα και από άπειρο μπορώ να δεχτώ συμβουλευτικη προσέγγιση. Όχι όμως κριτική.Δεν έχω εμπειρία με σκύλο ειδικού χειρισμού, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει μπούσουλας και δεν είναι ειδικός χειρισμός κάθε απόκλιση από τον μπούσουλα. Για χάριν συνεννοήσεως ας θεωρήσω ειδικού χειρισμού έναν εξαιρετικά κυριαρχικό σκύλο. Εκ του αποτελέσματος (το να αφοδεύσει δηλαδή ο σκύλος κατά το σβέρκωμα) θα το έβγαζα από την κατηγορία αυτή, γιατί ένα ιδιαίτερα κυριαρχικό σκυλί, στο σβέρκωμα θα αντιδρούσε μαχόμενο, έστω αμυντικά...
Επεξεργασία: Δεν μπορώ να κατακρινω το σβέρκωμα αυτό καθεαυτό, αφού δεν το θεωρώ εντελώς αθεμιτο μέσω, κάτω από ορισμένες συνθήκες και όταν βγει κι ενστικτοδώς ενώ προτύτερα έχει γίνει αποφυγή άσκοπης σωματικής διόρθωσης.
Και ο πιο κυριαρχικος στο φινάλε θα χεστεί όπως ακριβώς και ο άνθρωπος...Το συμπλήρωμα είναι ότι δεν θεωρώ το σβέρκωμα σωστό με το παραμικρό. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν το κατακρινω. Πιθανόν κι εγώ να σβερκωνα σε αντίστοιχη φάση, δεν ήμουν μπροστά ώστε να πω αν έκανες καλά ή κακά. Απλά, αν σβερκωνα κι ο σκύλος αφόδευε, θα έκανα επανεκτιμηση του συμπεράσματός μου για την κυριαρχικότητά του