Ειπα πως
μαλλον δεν αμφισβητειται και μαλλον πρεπει και εσυ να συμφωνησεις μαζι μου πως κριτικη μιας φυλης απο ''αποσταση'' δεν γινεται
Κι εγώ λοιπόν θα πω ακριβώς το ίδιο πράγμα με εσένα:
"Η επιστημονική παράθεση
που μάλλον αμφισβητείται..."
Το ίδιο πράγμα λέω... το πως το διαβάζει κάποιος είναι άλλο θέμα!
Επειδη σιγουρα ουτε κουραγιο εχω , ουτε και λογο ο καθενας μπορει να ελεγξει τα σκυλια που εχουν υποβαλλει εξετασεις στην OFFA.
http://www.offa.org/search.html
Συμπληρωσε μονο τη φυλη στα κριτηρια αναζητησης . Θα βγαλει 260 dogo με ονομα και
registration (απο UKC και FCA κ.α) .Κανα δυο ''dogo'' που τσεκαρα απο την πρωτη σελιδα , μου φανηκαν για dogo
. Αν εχεις κουραγιο , τσεκαρε τα ολα
Είχα εγώ το κουράγιο και κυρίως την περιέργεια... κοίταξα την λίστα που παρέθεσες. Ο αριθμός 260 αντιπροσωπεύει το σύνολο των εξετασθέντων σκύλων σε όλες τις πιθανές παθήσεις (δυσπλασία, καρδιά, ακοή κλπ.). Οι σκύλοι που εξετάστηκαν σε για δυσπλασία στο ισχίο είναι 114 εκ των οποίων οι τρεις είναι μικρότεροι των 18 μηνών, άρα έχουν ενδεικτική εικόνα η οποία όμως έχει στατιστική ισχύ. Επίσης υπάρχουν 36 σκύλοι που εξετάστηκαν για δυσπλασία του αγκώνα, αλλά κάποιοι από αυτούς έξετάστηκαν και για δυσπλασία στο ισχίο. Άρα σε καμία περίπτωση δεν φτάνουμε τους 160 σκύλους που αναφέρει η στατιστική.
Εγω ενα λινκ εβαλα (που δεν ειναι ο κυρ Μιμης ο κτηνιατρος) . Το αν τα σκυλια ειναι αυθεντικα ή μαιμου , αν οι εξετασεις εγιναν σωστα ή οχι , αν τα στατιστικα ανταποκρινονται στην πραγματικοτητα ή οχι ,ΔΕΝ μπορω να το ελεγξω.Αν εσυ ομως μπορεις (ελεγχοντας τους σκυλους που παρουσιαζονται) , θα ηθελα να μαθω τα ευρηματα σου
Κτηνιατρική εκτίμηση δεν μπορώ να κάνω οπότε, θα περιοριστώ σε αυτά που βλέπω:
114 συνολικά σκύλοι με εξέταση στην δυσπλασία του ισχίου με αναλυτικά (σε αντιστοιχία αξιολόγησης βάσει FCI):
HD-A (Ελεύθερο): 66 σκύλοι
HD-B (Οριακό): 3 σκύλοι
HD-C (Ελαφρά): 45 σκύλοι
HD-D (Μέτρια): 0 σκύλοι
HD-E (Βαριά): 0 σκύλοι
Άρα έχουμε επί συνόλου 114 σκύλων τους 45 να δείχνουν ελαφράς μορφής δυσπλασία του ισχίου (39,47%), κανέναν με μέτρια ή βαριά δυσπλασία του ισχίου.
Αντίστοιχα στην εμφάνιση της δυσπλασίας του αγκώνα έχουμε 36 σκύλους εκ των οπόιων:
oi 23 παρουσιάζουν εικόνα ED-A και οι 13 ED-B. Μην ψάχνεις για μεγαλύτερες βαθμίδες διότι δεν θα βρεις.
Στο δια ταύτα όμως... θα σου πω πως από τα 114 σκυλιά που αποτελούν το στατιστικό δείγμα για την δυσπλασία του ισχίου, μόλις οι 41 είτε είναι εγγεγραμμένοι στην FCI, είτε προέρχονται από εκτροφείο FCI (Αργεντινή, Βραζιλία, Δανία και Πουέρτο Ρίκο). Από αυτούς μόλις οι 9 εμφανίζουν ελαφράς μορφής δυσπλασία στο ισχίο. Δηλαδή το 21,9%.
Ομως ο όγκος του δείγματος είναι ούτως ή άλλως αρκετά μικρός για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Τα πραγματικά ποσοστά δυσπλασίας στο ισχίο της φυλής υπολογίζονται παγκοσμίως περίπου στο 13-16% με μόλις το περίπου 2% να εμφανίζει μέτριας ή βαριάς μορφής δυσπλασία.
Το Ντόγκο ανήκει στις μεγαλώσωμες φυλές που εμφανίζουν σχετικά μικρό ποσοστό δυσπλασίας, αντίθετα το μεγάλο πρόβλημα είναι οι μερικές ή οι ολικές κωφώσεις!