ΚΑΤΕΥΘΗΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΣΚΥΛΟΣΥΝΤΑΓΕΣ
Ακολουθούν κατευθηντήριες για
σπιτική μαγειρεμένη ή ωμή διατροφή
υγειών σκύλων. Κανένας μεμονωμένος τύπος φαγητού, όπως π.χ. κοτόπουλο, δεν θα πρέπει να απαρτίζει πάνω από το μισό της δίαιτας του σκύλου (σ.σ. μέσα στο χρονικό ορίζοντα που αναφέρεται παραπάνω).
Εκτός από τα σημεία που αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο, τα παρακάτω ισχύουν εξίσου στην ωμή κ τη μαγειρευτή διατροφή. Περισσεύματα του δικού σας φαγητού μπορούν να ταϊστούν, αρκεί να είναι πράγματα που θα τρώγατε κι εσείς και όχι λιπαρά υπολείμματα.
Κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα: Πρέπει πάντα να αποτελούν
τουλάχιστον το μισό της διατροφής. Πολλές ωμές δίαιτες είναι υπερβολικά υψηλές σε λίπος, που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Άλλος ένας κίνδυνος διατροφών υψηλώνσε λίπος: αν κάποιος ιδιοκτήτης παρα-περιορίσει την ποσότητα που ταϊζει (π.χ. για να ελέγξει το βάρος του σκύλου), το σκυλί μπορεί να υποφέρει από διατροφικές ελλείψεις ή ελλείψεις άλλων απαραίτητων θρεπτικών ουσιών.
Εκτός και αν το σκυλί σας ασκείται μόνιμα σε υψηλό επίπεδο, χρησιμοποιήστε
άπαχα κρέατα (όχι > 10% λίπους), αφαιρέστε την πέτσα από τα πουλερικά και κόψτε το περιττό λίπος (το λίπος που μπορεί εμφανώς να διαχωριστεί απ'το κρέας). Είναι καλύτερο να δίνετε σκούρο κρέας πουλερικών (π.χ. μπούτια) παρά στήθος, εκτός κι αν το σκυλί σας χρειάζεται για κάποιο λόγο
δίατα χαμηλών λιπών (low-fat).
Ωμά κρεατοκόκκαλα (Raw Meaty Bones - RBM) - προαιρετικά: Εάν επιλέξετε να τα ταϊσετε, τα RBM πρέπει να αποτελούν το 1/3 εώς το 1/2 της συνολικής διατροφής. Επιλέξτε να ταϊσετε το μικρότερο ποσοστό στην προαναφερόμενη κλίμακα εάν δίνετε κομμάτια με πιο πολύ κόκκαλο όπως λαιμό και πλατάρια κότας, αλλά μπορείτε να δώσετε περισσότερο αν δίνετε κυρίως κομμάτια με περισσότερο κρέας παρά κόκκαλο, όπως μηρούς κότας. ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΤΑΪΖΕΤΕ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΚΟΚΚΑΛΑ. Πλήρης ανάλυση για τα RBM
εδώ.
Ξεκοκκαλισμένο κρέας: Συμπεριλάβετε και πουλερικά και κόκκινο κρέας. Η καρδιά είναι μια πολύ καλή επιλογή, γιατί είναι "στεγνή" και συχνά πιο φτηνή από άλλα μυικά κρέατα.
Ψάρια: Παρέχουν
βιταμίνη D, η αποία αλλιώς πρέπει να καλύπτεται με συμπλήρωμα. Ψάρια
με το κόκκαλο τους σε κονσέρβα, όπως σαρδέλες (σε νερό, όχι σε λάδι), σκουμπρί και ροζ σολωμός είναι πολύ καλές επιλογές.
Αφαιρέστε το κόκκαλο από ψάρια που ετοιμάζετε εσείς, και μη δίνετε ΠΟΤΕ ωμά ψάρια προέλευσης Ειρηνικού όπως σολωμό, πέστροφα και παρεμφερή είδη (σ.σ. μεταφρ.: μάλλον λόγω βαρέων μετάλλων). Μπορείτε να δίνετε μικρές ποσότητες ψαριού καθημερινά ή μεγαλύτερς ποσότητες δυο φορές τη βδομάδα. Η συνολική ποσότητα πρέπει να είναι περίπου 30 γρ. ψάρι προς 450 γρ. επί των άλλων κρεάτων (συμπεριλαμβανωμένων των RBM).
Εντόσθια: Το συκώτι πρέπει να απαρτίζει περίπου το 5% αυτής της κατηγορίας, ή περίπου 30 γρ. συκώτι προς 450 γρ. επί όλων των άλλων ζωικών προϊόντων (κρέας, RBM, ψάρι). Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, αλλά συμπεριλάβετε επίσης και συκωτάκια πουλερικών ή άλλου είδους συκώτια, τουλάχιστον περιστασιακά. Είναι προτιμότερο να ταϊζετε μικρές ποσότητες συκωτιού καθημερινά ή μέρα-παραμέρα παρά να ταϊζετε μεγαλύτερες ποσότητες λιγότερο συχνά.
Αυγά: Υψηλή θρεπτική αξία σε κάθε δίατα. Σκυλιά που ζυγίζουν περίπου 10 κιλά μπορούν να τρων ένα ολόκληρο αυγό κάθε μέρα, αλλά δίνετε λιγότερο σε μικρότερα σκυλιά.
Γαλακτοκομικά: Το απλό γιαούρτι και το κεφίρ συνήθως είναι ανεκτό από τα περισσότερα σκυλιά (δοκιμάστε κατσικίσια προϊόντα αν διαπιστώσετε προβλήματα). Το cottage cheese και η ricotta είναι επίσης καλές επιλογές. Περιορίστε άλλου είδους τυριά, καθώς τα περισσότερα είναι υψηλά σε λίπος.
Φρούτα και λαχανικά: Ενώ δεν αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εξελικτικής διατροφής του σκύλου ή του λύκου, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού, ενώ περιέχουν και αντιοξειδωτικά και άλλα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που συνεισφέρουν στην υγεία και τη μακροβιότητα. Τα φρούτα κ τα λαχανικά με βαθύ χρώμα είναι τα πιο θρεπτικά.
Αμυλώδη λαχανικά: αμυλώδη λαχανικά όπως πατάτες, γλυκοπατάτες, κολοκύθες (συμπεριλαμβανομένης της γλυκοκολοκύθας) καθώς και τα
όσπρια (π.χ. φασόλια), προσφέρουν θερμίδες υδατανθράκων που βοηθάνε να μειωθεί το κόστος της διατροφής και να διατηρηθεί το βάρος σε λιπόσαρκα και πολύ active σκυλιά. Τα υπέρβαρα σκυλιά δεν πρέπει να λαμβάνουν παρά περιορισμένες ποσότητες. Όλα τα αμυλώδη φαγητά πρέπει να μαγειρευτούν για να είναι χωνεύσιμα.
Φυλλώδη πράσινα και άλλα μη-αμυλώδη λαχανικά: Έχουν χαμηλές θερμίδες και μπορούν να ταϊστούν σε οποιαδήποτε ποσότητα επιθυμείτε. Οι μεγαλύτερες ποσότητες προκαλούν αέρια* και τα ωμά σταυροειδή λαχανικά όπως τα μπρόκολα και το κουνουπίδι μπορεί να υποστείλουν τη λειτουργία του θυρεοειδή (μαγειρέψτε τα αν δίνετε μεγάλες ποσότητες). Τα ωμά λαχανικά πρέπει να γίνουν πουρές (σε μπλέντερ, μίξερ, μούλτι κτλ.) για να χωνευτούν από τα σκυλιά, παρόλα αυτά δεν είναι επιβλαβή και ωμά και μπορούν να δωθούν ως λιχουδιές.
Φρούτα: Μπανάνες, μήλα, όλων των ειδών τα μούρα και η παπάγια είναι καλές επιλογές.
Αποφύγετε σταφύλια και σταφίδες γιατί μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια στα σκυλιά.
Σιτηρά: Είναι αμφιλεγόμενα, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονές λόγω υποβόσκουσας αλλεργίας, αρθρίτιδας, ή της νόσου του ευερέθιστου εντέρου (IBD - άρθρο μεταφρασμένο
εδώ). Επίσης μπορεί να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις και άλλα προβλήματα (ασαφές παραμένει εάν και τα αμυλώδη λαχανικά προκαλούν τα ίδια**). Κάποια σιτηρά περιέχουν γλουτένη που μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα σε κάποια σκυλιά (δυσανεκτικά ή με άλλες παθήσεις). Πάντως πολλά σκυλιά τα πάνε καλά με τα σιτηρά και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν το κόστος μιας σπιτικής διατροφής.
Τα σιτηρά και τα αμυλώδη λαχανικά ΔΕΝ πρέπει να αποτελλούν σε καμία περίπτωση πέραν του μισού της διατροφής***. Καλές σχετικές επιλογές είναι το πλιγούρι βρώμης, το καστανό ρύζι, η κινόα, το κριθάρι και τα ζυμαρικά****. Το άσπρο ρύζι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατευνάσει ένα αναστατωμένο στομάχι, ειδικά αν είναι παραβρασμένο με έξτρα νερό, αλλά έχει πολύ χαμηλή διατροφική αξία και δεν πρέπει να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της διατροφής. Όλα τα σιτηρά πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα.
-----
Σημείωσεις της μεταφράστριας:
* Προσοχή σε σκυλιά με ευαίσθητο γαστρεντερικό, IBD, IBS ή κολίτιδα, γιατί αυτό το σημείο έχει σχέση με τον
"κανόνα" ότι τα
αέρια προκαλούν
φλεγμονή του εντέρου. Γενικά, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, όπως λέει κ το ίδιο το άρθρο, ότι πάντα αυτές οι γενικές οδηγίες πρέπει να προσαρμόζονται στις παθήσεις του εκάστοτε σκύλου, ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα (δυσανεξίες, "ευαίσθητο στομάχι", κτλ. - τα γαλακτοκομικά επίσης δεν είναι ανεκτά συνήθως σε αυτά τα σκυλιά). Θυμηθείτε: mix & match!
-->
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ότι ακόμα και στα υγιή σκυλιά, για το μαγειρευτό, συμπίπτουν κάποια στοιχεία της δίατας για IBD/IBS με τις παραπάνω κατευθηντήριες (π.χ. ποικιλία, όχι λίπος, όχι πέτσες)
** Κτηνίατρος μου είπε (το διάβασα και αλλού) πως το άμυλο (εδικά η απλή πατάτα που είναι φουλ) μεταβολίζονται σε σάκχαρο, που μπορεί αναλόγως να επιβαρύνει διαβητικά ζώα ή να προκαλέσει σχετικες αστάθειες. Η γλυκοπατάτα και η γλυκοκολοκύθα (παρά το 'γλυκό' τους όνομα) έχω δει ότι δεν περιέχουν τόσο άμυλο και είναι πολύ προτιμότερα/λιγότερο επικίνδυνα από αυτή την άποψη.
*** Και πολύ είναι, λογικα το αναφέρει για αυτούς που χρειάζεται να 'νοθεύσουν' τη διατροφή, να μην το υπερβουν.
**** Επίσης (ίδια πηγή με τη σημείωση **), λόγω αμύλου ισχύουν τα ίδια - και τα περισσότερα ζυμαρικά περιέχουν αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα αμύλου.
--
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...