Μαγειρεύοντας για το σκύλο


andreas42

Active Member
1 Δεκεμβρίου 2013
39
58
αθηνα
Ανδρέα, ξεκίνα από εδώ:
http://www.dogforum.gr/community/threads/barf-Τι-ταϊζουμε-και-τι-όχι.313/

και εδώ:
http://www.dogforum.gr/community/threads/barf-συνοπτικά-για-αρχάριους.18966/

ΥΓ. Κανένας κτηνίατρος δεν θέλει να ακούσει για ωμή. Αλλά έχει καταλήξει να είναι "ο λόγος τους εναντίον των εξετάσεών μας"
Αγαπητη φιλη ευχαριστω για την απαντηση σου.

ξεκινησαμε καλα με μια γερμανικη ξηρα τροφη που ειναι και περισσοτερο νοστιμη και αρκετα πιο νωπη αρκετα ωραια και τα κακα του .. ειδομεν . PLATINUM adult . καμμια εμπειρια απο αυτη καποιος?
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Anniegr


Anniegr

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2014
776
1.125
Αγαπητη φιλη ευχαριστω για την απαντηση σου.

ξεκινησαμε καλα με μια γερμανικη ξηρα τροφη που ειναι και περισσοτερο νοστιμη και αρκετα πιο νωπη αρκετα ωραια και τα κακα του .. ειδομεν . PLATINUM adult . καμμια εμπειρια απο αυτη καποιος?
Τι σου'χω.. http://www.dogforum.gr/community/threads/platinum-ξηρή-τροφή.27648/ Ενθουσιασμένοι ακούγονται πάντως, πόσο πάει;
 


andreas42

Active Member
1 Δεκεμβρίου 2013
39
58
αθηνα
Τι σου'χω.. http://www.dogforum.gr/community/threads/platinum-ξηρή-τροφή.27648/ Ενθουσιασμένοι ακούγονται πάντως, πόσο πάει;
το 15 κιλο 65 ευρω. παντως αμα δεν την φαει , αναφερει και για ανθρωπινη καταναλωση ...... με γαλα το πρωι για ετρα ενεργεια αμα δεν γαβγιζω μια χαρα θα ειναι χαχαχαχχα
 
  • Like
Reactions: Anniegr


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.752
4.016
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Προσπάθησε το εξής: βράσε κοτόπουλο ή κάποιο άλλο κρέας και μην πετάς το ζουμί. Ρίξτο πάνω απ' τις κροκέτες, ανακάτεψε, και να δούμε που δεν θα γλείψει το πιάτο ;)
 
  • Like
Reactions: andreas42


Sirkos

Well-Known Member
1 Αυγούστου 2012
2.329
668
Νεα σμυρνη
γεια σας αγαπητοι μπαμπαδεςκαι μαμαδες,

το τελευταιο καιρο χανω την ωρα μου διαβαζοντας πραγματικα , για τις ξηρες τροφες για τις ωμες τροφες και λοιπες μεδοδους διατροφης. γιατι ολα αυτα? το καμαρι μου τωρα 14 μηνων μου εχει βγαλει την πιστη με το φαγητο του μια τρωμε μια οχι , ανακατευτη ξηρα με κονσερβα , κονσερβα μονη αλλα την σνομπαρει , αλλαγη ξηρας απο αρντεν σε ακανα και μετα ερθμπορν και τελικα πανε τα λεφτα μας χαμενα μαζι με τα ονειρα μας οτι θα φαει επιτελους το καμαρι μας.

ατειλειωτοι προβληματισμοι και η συμβουλη της μαμας απο τα γιαννενα φερτο μου καμμια βδομαδα και θα του φτιαξω εγω την ορεξη!!!!!!!!!!!!!!!!!

ειμαι στα ορια μου απο ξηρες τελος να δωσω ωμη? barf και απο που να την προμηθευτω. παρακαλω λιγη βοηθεια ρε παιδια κουραστηκα πια

σας ευχαριστω.
Υ.Γ ο κτηνιατρος μου ουτε να ακουσει για ωμη. ΕΙΣΤΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΟΥ ΕΛΠΙΔΑ μετα θα ζητησω να με υοθετησουν φιλοζωοι και εμενα να ησυχασω
Αστον νηστικο για τρεις τεσσερις μερες να δεις αν θα αρχισει να τρωει
 


annatonni

Well-Known Member
11 Μαϊου 2015
50
22
54
Συμφωνώ. Προτιμώ χίλιες φορές να δίνω αλεσμένο τσόφλι αβγού παρά οστεοάλευρο .
To τσοφλι για σκυλο 2,5 κιλα ποσο θα δωσω παιδια? αν 500 μγ για 250 μγ φαγητου(την ημερα) είναι 1/4 του κουταλιου ,λιγοτερα από 1/4 ?στην μύτη?
και ευχαριστώ για τα άρθρα ,πολύ βοηθητικά!!!!
 




12 Οκτωβρίου 2015
1
0
56
μαλιστα...εμενα παντως προτιμαει το μαγειρευτο...μη σας πω οτι τρελενεται κιολας...
κ περισσοτερο οταν της δινω κ δοκιμαζει απο τ δικο μ....αλλα παντα μονο ν δοκιμασει...οσο για τ γιαουρτι ποσο μπορων τις δοσω....???ευχαριστω εκτο προτερον..κ καλως ηρθα στην παρεουλασας....
 


Νονόςςςςςς

Well-Known Member
21 Φεβρουαρίου 2018
74
18
Ψάχοντας να βρω μπούσουλες για να ξεκινήσω μαγειρεμένο φαγητό στους σκύλους μου έπεσα πάνω σε ένα θαυμάσιο άρθρο της Mary Straus που δημοσιεύτηκε στην Whole Dog Journal, τον Ιούνιο του 2007 και περιέχει πάρα πολλές χρήσιμες πληροφορίες για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε αν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε το μαγείρεμα για τους σκύλους μας.
Αποφάσισα να το μεταφράσω για να το μοιραστώ με όλους σας, η συγκεκριμένη ταίζει barf στους σκύλους της αλλά έχοντας αποκτήσει τεράστια αποθέματα γνωσης βοηθάει όλους τους σκυλοιδιοκτήτες ανά τον κόσμο για την σωστή διατροφή των σκύλων. Το άρθρο αυτό δεν το παραθέτω ως τυφλοσούρτι, ο καθένας οφείλει να κάνει την δική τους έρευνα και να ανατρέξει σε πολλές πηγές για να αποκτήσει γνώση και να μπορεί να μαγειρεύει σωστά για τον σκύλο του αλλά σίγουρα αποτελεί μια πολύτιμη πηγή. Πραγματικά αν και μπορεί να βρείτε κάποιες λεπτομέρειες κουραστικές αξίζει να το διαβάσετε εάν σας ενδιαφέρει ο τομέας αυτός . Καλό διάβασμα :)

Εισαγωγή

Όσοι επιλέγουν την ωμή διατροφή στους σκύλους πιστεύουν ότι έχουν κάνει την πιο υγιεινή επιλογή για αυτούς. Αλλά δεν μπορούν όλοι να ταίσουν ωμά. Κάποιοι μπορεί να ανησυχούν για τα μικρόβια ή τα παράσιτα στο ωμό κρέας ή στα ωμά κόκκαλα ή μπορεί ο σκύλος τους να μην τρώει τα ωμά.

Εάν προτιμάτε να ταίζετε τον σκύλο σας μαγειρεμένο φαγητό δεν υπάρχει θέμα, πρέπει να ταίζουμε τον σκύλο μας ότι μας κάνει να αισθανόμαστε κι εμείς άνετα.Και σε αυτή την περίπτωση ο σκύλος θα ωφεληθεί από μια ποικιλία φρέσκων φαγητών στις σωστές αναλογίες, ανεξαρτήτου προετοιμασίας.


Η σίτηση με μαγειρεμένο φαγητό στο σκύλο όταν δεν συμπεριλαμβάνουν κόκκαλα ωμά παρουσιάζει την εξής δυσκολία. Είναι πιο περιπλοκο να καταφέρεις να καλύψεις τις διατροφικές του ανάγκες. Μπορούμε να δώσουμε το ασβέστιο που θα έπαιρναν από τα ωμά κόκκαλα από άλλες πηγές αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς ποιά άλλα θρεπτικά στοιχεία που περιέχονται στα ωμά κόκκαλα θα λείψουν από τον σκύλο σε μια μαγειρεμένη διατροφή.


Επιπροσθέτως το μαγείρεμα καταστρέφει ή μειώνει κάποια θρεπτικά συστατικά όπως ταυρίνη, βιταμίνη C και Ε. Επίσης βράζοντας το κρέας σε νερό "ξεπλένει" κάποια μεταλλα αλλά αυτό μπορεί να λυθεί προσθέτωντας στο φαγητό και το νερό στο οποίο έγινε το μαγείρεμα. Ελαφρύ μαγείρεμα πάντως σε χαμηλές θερμοκρασίες δεν προκαλεί την ίδια καταστροφή θρεπτικών στοιχείων όπως κάνει το υπερβολικό μαγείρεμα.


Οι τρείς βασικοί κανόνες στην διατροφή μαγειρεμένου φαγητού συνοψίζονται στα παρακάτω.

1.) Ποικιλία: Mια διατροφή παρασκευασμένη στο σπίτι πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών, όχι απλά κρέας και σιτηρά. Το καλύτερο είναι να ταίζετε ποικιλία κρεάτων (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, κοτοπουλο, γαλοπούλα, ψάρι κλπ) όπως και άλλες τροφές όπως εντόσθια, αβγά, γιαούρτι και υγιεινά υπολείματα δικού μας φαγητού.


Οι περισσότεροι άνθρωποι που μαγειρεύουν για τους σκύλους τους δίνουν και σιτηρά και αμυλούχα λαχανικά .Εάν σκοπεύετε να κάνετε το ίδιο πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κρέας και άλλα παράγωγα ζωικά πρέπει να καλύπτουν το 50% και παραπάνω της διατροφής. Μην ξεχνάτε ότι οι σκύλοι δεν χρειάζονται υδατάνθρακες γιατί δεν τους προσφέρουν την ίδια θρεπτική αξία που προσφέρουν στους ανθρώπους.




2.) Ισορροπημένη διατροφή σε βάθος χρόνου : Όταν ταίζετε μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών φαγητών δεν χρειάζεται κάθε γεύμα να είναι ολοκληρωμένο και ισορροπημένο. Σκεφτείτε πως τρώτε εσείς και πως ταίζετε τα παιδιά σας , δίνοντας διαφορετικές τροφές σε διαφορετικά γεύματα και με διαφορετικό τρόπο. Σιγουρευτείτε ότι ο σκύλος παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται στο διάστημα 1-2 εβδομάδων και όχι σε κάθε γεύμα.


3.) Ασβέστιο: Το πιο σύνηθες και σοβαρό λάθος που κάνουν όσοι ταίζουν τους σκύλους τους με μαγειρευτό φαγητό είναι ότι δεν τους δίνουν ασβέστιο . Πρέπει να δίνουμε και ασβέστιο όταν ταίζουμε τους σκύλους μας μαγειρεμένη τροφή που δεν περιλαμβάνει ωμά κόκκαλα.


Οι ενήλικες σκύλοι χρειάζονται 800 μέχρι 1000 mg ασβεστίου ανά 450 γρμ τροφής. Επίσης απαιτείτε η παροχή ασβεστίου σε σωστή αναλογία με το φώσφορο.


Η ιδανική αναλογία ασβεστίου φωσφόρου στους σκύλους είναι 1:1 και 2:1. To κρέας περιλαμβάνει υψηλές ποσότητες φωσφόρου οπότε όσο περισσότερο κρέας δίνουμε τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη παροχής ασβεστίου για να φτάσουμε την ιδανική αναλογία. Προσθέτοντας στην διατροφή 800 με 1000mg ανά 450 γρμ τροφής σε μία διατροφή υψηλή σε κρέας προσφέρουμε την ιδανική αναλογία. Προσοχή σε περίπτωση που δίνουμε συμπληρώματα ασβεστίου φωσφόρου γιατί τότε διαφοροποιούντε τα πράγματα.


Τριμμένο τσόφλι αβγού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ασβεστίου. Ξεπλένουμε καλά τα τσόφλια και τα ξεραίνουμε στο φούρνο μετά τα αλέθουμε. Ένα μεγάλο αβγό δίνει 1 κουταλιά τριμμένου τσοφλιού το οποίο περιέχει 2000mg ασβέστιο, οπότε προσθέτοντας 1/2 κουταλιά τριμμένου τσοφλιού ανά 450 γρμ τροφής είναι ιδανικό. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τσόφλια που δεν έχουμε θρυμματίσει γιατί δεν θα γίνει καλή απορρόφηση.


Πολλοί χρησιμοποιούν οστεοάλευρα σαν πηγή ασβεστίου. Ωστόσο , οστεοάλευρο περιέχει ασβέστιο αλλά και φώσφορο. Διαφορετικές μάρκες οστεόαλευρου περιέχουν διαφορετικές ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου αλλά αυτό δεν αλλάζει την ιδανική αναλογία 2:1 . Για να ισορροπήσουμε μια διατροφή που περιέχει πολύ φώσφορο θα πρέπει να δίνουμε μια ποσότητα οστεοάλευρου που να παρέχει 1000 εώς 1200 mg ασβεστίου ανά 450 γρμ τροφής.


Eπίσης υπάρχουν συμπληρώματα ασβεστίου φωσφόρου που μπορεί να δίνουμε στην περίπτωση που μαγειρεύουμε για τον σκύλο μας ή κάποια μίγματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο (προφανώς όχι στην Ελλάδα) για τέτοιες περιπτώσεις.


Στην περίπτωση που δίνουμε ωμά κόκκαλα όλα τα παραπάνω δεν χρειάζονται γιατί είναι πλούσια πηγή ασβεστίου.
Δεν πρέπει να δίνουμε ποτέ μαγειρεμένα κόκκαλα.

παρα πολυ ενδιαφεροντα ολα οσα λετε αλλα γιατι τα μαγειρεμενα δεν ειναι καλα αλλα τα ωμα κοκκαλα ειναι καλα?Βασικα δε πιστευω οτι ειναι ασφαλης επιλογη να τρωνε κοκκαλα.εγω οσους κτηνιατρους ρωτησα μου λενε πολλα αποθαρρυντικα και σαν να μην εφτανε αυτο ,διαπιστωσα με σκληρο τροπο ποσο επιβλαβη εναι.Δεν ξαναεδωσα τιποτα και σε κανενα.
 


Patritsia

New Member
14 Μαϊου 2018
1
0
49
Καλημέρα σας,

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας - σας ευχαριστούμε!

Έχω ένα μικρόσωμο πιντσεράκι 4,6 kg, 11 μηνών που μέχρι πόσφατα το τάιζα Orijen. Αποφάσισα να τον συνεχίσω με μαγειρεμένη τροφή και θα ήθελα να σας ρωτήσω:

1. Μία κουταλιά του γιαουρτιού είναι οκ για κάθε γεύμα του σκύλου;
2. Πόσα αυγά την εβδομάδα μπορεί να τρώει;
3. Πόσο λάδι ελιάς μπορεί να τρώει καθημερινά; Δε γνωρίσω τα 100 IU τη μέρα σε πόσα γραμμάρια ή κουταλιές αντιστοιχούν.
4. Οι δύο- τρεις σαρδέλες είναι η ποσότητα που συνιστάται για κάθε μέρα;

Ευχαριστώ πολύ!


Συνοψίζοντας.


Μπορείτε να προετοιμάζετε ατομικά τα γεύματα του σκύλου σας αλλά είναι πιο εξυπηρετικό να ετοιμάζεται μεγάλες ποσότητες και να τις βάζετε στην κατάψυξη. Επειδή όπως έχουμε πει η ποικιλία είναι σημαντική μπορείτε να δίνετε το ίδιο φαγητό για 2 εβδομάδες και μετά να αλλάζετε.
Το καλύτερο είναι τα συμπληρώματα να τα προσθέτετε την ώρα του φαγητού γιατί κάποια καταστρέφονται με την κατάψυξη. Το ίδιο ισχύει και για το κεφίρ και το γιαούρτι.
Αποφύγετε τα κρεμύδια που προκαλούν αναιμία.


Ποσότητα τροφής


Κάθε σκύλος είναι ξεχωριστός οργανισμός και η ποσότητα εξαρτάται από τον εκάστοτε μεταβολισμό και τα επίπεδα δραστηριότητας. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες. 2% με 3% του σωματικού τους βάρος πρέπει να είναι η ποσότητα της τροφής (ότι μαγειρεύουμε το ζυγίζουμε μαγειρεμένο εκτός από τα εντόσθια). Σε μεγαλύτερα σε μέγεθος σκυλιά μικραίνει το ποσοστό και μεγαλώνει σε μικρότερα.
Μικροσκοπικές φυλές μπορεί να χρειάζονται μέχρι και 4-5% του σωματικού τους βάρος ενώ τεράστια σκυλιά μπορεί να φάνε 1.5% του σωματικού τους βάρους. Εάν το σκυλί είναι παχύσαρκο καλό θα ήταν να αφαιρούμε το λίπος από τα κρέατα όταν υπάρχει.
Σε σκύλο 45 κιλά θα ξεκινούσα με 900 γρμ μαγειρεμένου φαγητού την ημέρα (2% του σωματικού του βάρους). Γενικά παρακολουθούμε πάντα το βάρος του και ανάλογα αυξομειώνουμε τις ποσότητες και τα επίπεδα λιπαρών ώστε να έχουμε έναν υγιή σκύλο. Π.χ. σε ένα υπέρβαρο σκύλο τα πράσινα λαχανικά που έχουν χαμηλές θερμίδες βοηθούν να χορταίνει χωρίς να παχαίνει.
To ποσοστό λίπους στη διατροφή πρέπει να σχετιζεται με την ποσότητα του φαγητού που δινουμε. Οι περισσότεροι σκύλοι πρέπει να καταναλώνουν μέτρια ποσότητα λίπους στην διατροφή τους , αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιορίζουμε τα κρέατα που είναι υψηλά σε λίπος και όταν δίνουμε πουλερικά καλό είναι να αφαιρούμε το μεγαλύτερο μέρος της πέτσας ιδιαίτερα όταν ταίζουμε σκύλους που δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριοι.


Σε περίπτωση που αισθάνεστε ότι πρέπει ο σκύλος σας να τρώει λιγότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα μπορείτε να μειώσετε τα λιπαρά και όχι την ποσότητα του φαγητού έτσι ώστε να παίρνει τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά. Προσοχή όμως να μην μειωθεί το λίπος πολύ γιατί τότε ο σκύλος δεν θα χορταίνει και θα πεινάει συνέχεια.


Στην αντίθετη περίπτωση που νοιώθετε ότι η συνιστώμενη ποσότητα είναι λίγη για τον σκύλο σας μπορείτε να αυξήσετε τα λιπαρά στην διατροφή του. Εργασιακοί σκύλοι που είναι πολύ δραστήριοι και δεν παιρνουν εύκολα βάρος θα ωφεληθούν πολύ από υψηλή σε λιπαρά δίαιτα. Να έχετε στο μυαλό σας ότι σε γενικές γραμμές οι σκύλοι δεν υποφέρουν από υψηλή χοληστερίνη οπότε αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα.


Επίσης τα δημητριακά και τα αμυλούχα λαχανικά όπως η πατάτα επηρεάζουν το βάρος οπότε οι σκύλοι που δυσκολεύονται να διατηρήσουν το κανονικό τους βάρος και είναι αδύνατοι μπορούν να ωφεληθούν από μεγαλύτερες ποσότητες των παραπάνω τροφών και φυσικά το αντίθετο σε περίπτωση που πρέπει να χάσουν βάρος.


Η μετάβαση από ξηρά σε μαγειρευτό συνήθως δεν προκαλεί πρόβλημα στο πεπτικό του σκύλου αν όμως έχετε έναν σκύλο με προβλήματα γαστρεντερολογικά καλό θα ήταν να γίνει σταδιακά. Επίσης καλό είναι να προσθέτουμε ένα ένα τα καινούρια συστατικά στο μαγειρευτό αρχίζοντας με κάτι απλό ώστε να μπορούμε να επισημάνουμε σε τυχόν πρόβλημα τι το προκάλεσε.


Συμπληρώματα.


Η επιλογή εάν θα προσθέσουμε ή όχι συμπληρώματα είναι προσωπική για τον καθένα. Ένας υγιής σκύλος που θρέφεται με ποικιλία τροφών στις κατάλληλες ποσότητες λογικά δεν πρέπει να χρειάζεται κανένα συμπλήρωμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα ωφεληθούν από αυτά. Όσο λιγότερη ποικιλία προσθέτετε στην διατροφή τους σκύλου σας τόσο λιγότερο θα χρειάζονται συμπληρώματα. Επίσης επειδή στο μαγείρεμα καταστρέφονται πολλά θρεπτικά συστατικά πολλές φορές σε διατροφή μαγειρευτού χρειάζονται συμπληρώματα.Ακόμη σκύλοι με προβλήματα υγείας μπορεί να τα χρειαστούν.


Το πιο σημαντικό συμπλήρωμα είναι το λάδι ψαριού (όχι το μουρουνόλαδο) όπως είναι το λάδι σολωμού. Περιέχει Ω3 λιπαρά οξέα τα οποία προσφέρουν πολλά ωφέλη στον οργανισμό των σκύλων και είναι πολύ δύσκολο να το πάρουν από την διατροφή τους. Η συνιστώμενη δόση για υγιή σκυλιά είναι 1 γραμμάριο λάδι ψαριού για 9-13 κιλά σωματικού βάρους (σκύλοι με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας μπορεί να ωφεληθούν με μεγαλύτερη ποσότητα). Οι σαρδέλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για λάδι ψαριού γιατί 2-3 μικρές σαρδέλες δίνουν Ω3 λιπαρά οξέα όσο 1 γρμ λάδι ψαριού.


Εάν δώσουμε μουρουνόλαδο στις συνιστώμενες ποσότητες της EPA και DHA τότε το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να δώσουμε πολύ περισσότερη βιταμίνη D από το νορμάλ. Συνεπώς μειώστε την ποσότητα μουρουνόλαδου αν δίνετε στον σκύλο σας ώστε να μην υπερβαίνει τα 100IU καθημερινά αν είναι μικρόσωμος και 400 ΙU καθημερινα αν είναι μεγαλόσωμος. Ποτέ μην προσθέτετε μουρουνόλαδο ή άλλη πηγή βιταμίνης D σε έτοιμες τροφές (ξηρές κλπ) γιατί έχουν ήδη την απαιτούμενη ποσότητα.
Χρησιμο είναι να γνωρίζετε ότι λάδι λιναρόσπορου και καρμελίνας δεν είναι καλές επιλογές για την αντικατάσταση του λαδιού από σολωμό γιατί η μορφή που βρίσκονται τα Ω3 λιπαρά σε αυτά δεν μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό του σκύλου σε ικανοποιητικές ποσότητες.
Επίσης, τα ψάρια, τα κρέατα από ζώα που είχα θραφεί με χορτάρι και τα αβγά είναι καλές πηγές Ω3 λιπαρών.


Όποτε προσθέτετε στην διατροφη έλαια οποιούδηποτε είδους μην ξεχνάτε να προσθέτετε και βιταμίνη E αλλιώς ο οργανισμός σε βάθος χρόνου θα αρχίσει να έχει έλλειψη απο την E. Δίνετε περίπου 100 IU σε μικρόσωμα σκυλάκια (κάτω από 11.5 κιλά) 200 ΙU σε μεσαίου μεγάθους σκύλους ( 11.5-27 κιλά) και 400 IU σε μεγαλόσωμους σκύλου (27 κιλά και πάνω) από μία φορά την ημέρα εώς και 1 φορά την εβδομάδα.


Επειδή o οργανισμός των σκύλων παράγει βιταμίνη C δεν θεωρείται ουσιώδης αλλά η ικανότητά τους να την παράγουν μπορεί να μειωθεί σε περιόδους στρες ή ασθένειας αλλά ακόμη και σε υγιη σκυλιά η πρόσθετη βιταμίνη C μπορεί να ωφελήσει.
Ομοίως, οι σκύλοι μπορούν να πάρουν βιταμίνη D απο τον ήλιο όπως οι άνθρωποι αλλά στους χειμερινούς μήνες αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό. Επίσης σκύλοι που ζουν πολύ μέσα στο σπίτι ή που έχουν πολύ βαρύ τρίχωμα μπορεί να παίρνουν μειωμένη ποσότητα βιταμίνης D απο τη λιακάδα.


Καλό να μην δίνουμε μεταλλικά στοιχεία αφού οι υπερβολικές ποσότητες μπορεί να γίνουν βλαβερές για τον οργανισμό ή αν δεν συνδιαστούν σωστά μεταξυ τους Π.χ. Ο ψευδάργυρος δεσμεύεται σε συνδιασμό με το χαλκό, εάν δώσεις ψευδάργυρο αλλά οχι χαλκό για μεγάλο διάστημα αυτό θα δημιουργήσει έλλειψη χαλκού.


Τα μεταλλικά στοιχεία ειναι να καλό να τα παρέχουμε μόνο με την μορφή τροφής. Π.χ. Mίγμα βοτάνων από φύκια σπιρουλίνα τριγωνέλλα (fenugreek), ιρλανδικά βρύα και αλφάλφα (ένα λουλούδι σαν χαμομήλι) είναι πολύ καλή πηγή ιχνοστοιχείων. (σημειώστε εδώ ότι ποσότητα φυκιών που δίνουμε πρέπει να είναι πολύ μικρή γιατί τα φύκια είναι πηγή ιώδιου που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στον θυροειδή). Οπότε για ένα μεγαλόσωμο σκύλο 1/4 κουτ. Γλυκού είναι αρκετό.
Βιολογικά μήλα, ξύδι μηλιτη, μαγιά μπύρας και σκούρα μολάσσα παρέχουν επίσης ιχνοστοιχεία. Άλλα φρέσκα φαγητά που ωφελούν είναι το μέλι, το τζίντζερ (πιπερόριζα, πολύ ωφέλιμη για την καλή χώνεψη) και φρέσκο λιωμένο σκόρδο (προσοχή όχι παραπάνω από μισή μιας μικρής σκελίδας ανά 9 κιλά βάρος σκύλου γιατί περισσότερο μπορεί να δημιουργήσει αναιμία.


Τέλος μπορεί να προσθέσετε προβιοτικά , ειδικά αν ο σκύλος σας είναι στρεσαρισμένος ή άρρωστος παίρνει αντιβίωση ή έχει διάροια.
 




Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.723
7.221
Σε συνέχεια του πρώτου ποστ, μεταφράζω άρθρο της Mary Straus πάλι, του 2012, με μερικά στοιχεία παραπάνω, ως γενικό μπούσουλα για μαγειρευτή (κυρίως - και γενικότερα σπιτική) διατροφή.

Το original άρθρο.

Η Mary Straus έχει μακροχρόνιο έργο στη διατροφή του σκύλου με πλούσια αρθογραφία και έκδοση βιβλίων και είναι ιδιοκτήτρια της σελίδας dogaware.com, όπου μπορείτε να βρείτε πάμπολλες πληροφορίες για τη διατροφή και υγεία του σκύλου, και για εξειδικευμένες ιατρικές περιπτώσεις (π.χ. καρδιακές, νεφρικές, ηπατικές παθήσεις, αρθρίτιδα, ΙΒD/IBS, και πολλά άλλα).

Σημείωση: θα παραληφθούν λινκς με παραδείγματα για εμπορικά προϊόντα, τύπου συμπληρώματα, επειδή ανήκουν στην Αμερικανική αγορά και μπορεί λόγω παλαιότητας άρθρου να μην κυκλοφορούν καν πια. Κάποια λινκς σε άλλα άρθρα θα διατηρηθούν για όποιον ενδιαφέρεται, αλλά θα παραπέμπουν στα ορίτζιναλ αγγλικά άρθρα.

Υπενθύμιση: εδώ συλλέγουμε συνταγές για διατροφή σκύλου με μαγειρευτό φαγητό στο φόρουμ.

-----

Πώς να ετοιμάσετε οι ίδιοι το γεύμα του σκύλου σας

Δεν είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε μια σπιτική διατροφή για τα σκυλιά μας, απλά απαιτεί κάποιο σχεδιασμό. Το άρθρο που ακολουθεί περιέχει συμβουλές για μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή που τα σκυλιά σας θα λατρέψουν!

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ:
  1. Ταίστε το σκύλο σας ποικιλία συστατικών από διαφορετικές διατροφικές ομάδες.
  2. Σιγουρευτείτε ότι συμπληρώνετε τη σπιτική δίαιτα με ασβέστιο - εκτός κι αν ταϊζετε ωμά κρεατοκόκκαλα (raw meaty bones - RBM)
  3. Ταίστε άπαχα κρέατα και αφαιρέστε την πέτσα από τα πουλερικά που δίνετε, εκτός κι αν ο σκύλος σας ακολουθεί πολύ ενεργητικό τρόπο ζωής.
  4. Να έχετε κατά νου ότι όσο μικρότερη ποικιλία τροφών δίνετε, τόσο πιο σημαντικά είναι τα συμπληρώματα διατροφής.
  5. Μελετήστε και διαμορφώστε το διατροφικό πλάνο μαζί με τον κτηνίατρό σας.
Όπως με τη διατροφή που ακολουθείτε εσείς και η οικογένειά σας, έτσι και με τα σκυλιά σας ισχύει πως μια διατροφή που περιέχει ένα μεγάλο εύρος υγιών τροφικών συστατικών σε σωστή δοσολογία ικανοποιεί τις διατροφικές ανάγκες των περισσότερων υγιών σκύλων. Η καλύτερη δίατα για τα σκυλιά είναι μια δίατα με ποικιλία.

Τα προβλήματα ξεκινάνε όμως με το πώς ερμηνεύεται το παραπάνω. Πολύ συχνά, ο κόσμος νομίζει ότι κάνει στα σκυλιά του σωστή διατροφή ενώ βασικά συστατικά μπορεί να λείπουν ή να υπερταϊζονται. Να πώς να ετοιμάζετε μια σπιτική διατροφή και κάποιες κατευθηντήριες γραμμές που θα σας βοηθήσουν να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή που ακολουθείτε καλύπτει τις μεμονωμένες ανάγκες του σκύλου σας. Δεν θέλετε να ακολουθήσετε μια πεπατημένη συνταγή μόνο - χρειάζετε να δείτε διάφορες συνταγές και να είστε άνετοι να κάνετε συνδυάσετε και να παντρέψετε (mix & match) υλικά, για τους λόγους που παρατίθενται παρακάτω.

Πλήρης και ισορροπημένη διατροφή σκύλου

Είναι σημαντικό η σπιτική διατροφή να είναι "πλήρης και ισορροπημένη", δηλαδή να καλύπτει όλες τις διατροφκές ανάγκες του σκυλιού. Από την άλλη, δεν είναι σημαντικό κάθε ένα γεύμα να είναι πλήρες και ισορροπημένο - εκτός κι αν ταϊζετε κάθε μέρα το ίδιο γεύμα στο σκύλο σας με μικρές παραλλαγές.

Οι σπιτικές δίατες που συμπεριλαμβάνουν ποικιλία συστατικών, με διαφορετικές τροφές να συμπεριλαμβάνονται σε κάθε γεύμα, βασίζονται στο να παρέχουν ισορροπία σε βάθος χρόνου και όχι σε κάθε γεύμα. Όπως ισχύει και με την ανθρώπινη διατροφή, παρομοίως η διατροφή του σκυλιού σας θα είναι πλήρης και ισορροπημένη αρκεί να λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται σε ορίζοντα μιας-δυο βδομάδων.

Ένας διατροφολόγος ανθρώπων δεν θα περίμενε ποτέ ο πελάτης του να ακολουθήσει μια μόνο συνταγή χωρίς μεταβολές, όπως κάνουν συχνά κάποιο κτηνιατρικοί διατροφολόγοι. Αντ'αυτού, ο άνθρωπος θα λάμβανε από το διατροφολόγο κάποιες κατευθηντήριες γραμμές σε σχέση με τις διατροφικές ομάδες και τις μερίδες, που θα πρεπε να ακολουθήσει. Εφόσον το σκυλί σας ΔΕΝ έχει κάποιο πρόβλημα υγείας που απαιτεί ειδική δίατα, το να φτιάχνετε το φαϊ του σκύλου σας πρέπει να ακολουθήσει την ίδια λογική.

Έχετε κατά νου ότι τα κουτάβια είναι πιο επιρρεπή σε προβλήματα που προκαλούνται από διατροφικές ελλείψεις ή υπερβολές από ότι τα ενήλικα σκυλιά. Τα κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών ας πούμε έχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από την υπερπρόσληψη ασβεστίου πριν την εφηβεία. Δείτε αυτό το άρθρο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή κουταβιών.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
 
Last edited:


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.723
7.221
ΚΑΤΕΥΘΗΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΣΚΥΛΟΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ακολουθούν κατευθηντήριες για σπιτική μαγειρεμένη ή ωμή διατροφή υγειών σκύλων. Κανένας μεμονωμένος τύπος φαγητού, όπως π.χ. κοτόπουλο, δεν θα πρέπει να απαρτίζει πάνω από το μισό της δίαιτας του σκύλου (σ.σ. μέσα στο χρονικό ορίζοντα που αναφέρεται παραπάνω).

Εκτός από τα σημεία που αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο, τα παρακάτω ισχύουν εξίσου στην ωμή κ τη μαγειρευτή διατροφή. Περισσεύματα του δικού σας φαγητού μπορούν να ταϊστούν, αρκεί να είναι πράγματα που θα τρώγατε κι εσείς και όχι λιπαρά υπολείμματα.

Κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα: Πρέπει πάντα να αποτελούν τουλάχιστον το μισό της διατροφής. Πολλές ωμές δίαιτες είναι υπερβολικά υψηλές σε λίπος, που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Άλλος ένας κίνδυνος διατροφών υψηλώνσε λίπος: αν κάποιος ιδιοκτήτης παρα-περιορίσει την ποσότητα που ταϊζει (π.χ. για να ελέγξει το βάρος του σκύλου), το σκυλί μπορεί να υποφέρει από διατροφικές ελλείψεις ή ελλείψεις άλλων απαραίτητων θρεπτικών ουσιών.

Εκτός και αν το σκυλί σας ασκείται μόνιμα σε υψηλό επίπεδο, χρησιμοποιήστε άπαχα κρέατα (όχι > 10% λίπους), αφαιρέστε την πέτσα από τα πουλερικά και κόψτε το περιττό λίπος (το λίπος που μπορεί εμφανώς να διαχωριστεί απ'το κρέας). Είναι καλύτερο να δίνετε σκούρο κρέας πουλερικών (π.χ. μπούτια) παρά στήθος, εκτός κι αν το σκυλί σας χρειάζεται για κάποιο λόγο δίατα χαμηλών λιπών (low-fat).

Ωμά κρεατοκόκκαλα (Raw Meaty Bones - RBM) - προαιρετικά: Εάν επιλέξετε να τα ταϊσετε, τα RBM πρέπει να αποτελούν το 1/3 εώς το 1/2 της συνολικής διατροφής. Επιλέξτε να ταϊσετε το μικρότερο ποσοστό στην προαναφερόμενη κλίμακα εάν δίνετε κομμάτια με πιο πολύ κόκκαλο όπως λαιμό και πλατάρια κότας, αλλά μπορείτε να δώσετε περισσότερο αν δίνετε κυρίως κομμάτια με περισσότερο κρέας παρά κόκκαλο, όπως μηρούς κότας. ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΤΑΪΖΕΤΕ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΚΟΚΚΑΛΑ. Πλήρης ανάλυση για τα RBM εδώ.

Ξεκοκκαλισμένο κρέας: Συμπεριλάβετε και πουλερικά και κόκκινο κρέας. Η καρδιά είναι μια πολύ καλή επιλογή, γιατί είναι "στεγνή" και συχνά πιο φτηνή από άλλα μυικά κρέατα.

Ψάρια: Παρέχουν βιταμίνη D, η αποία αλλιώς πρέπει να καλύπτεται με συμπλήρωμα. Ψάρια με το κόκκαλο τους σε κονσέρβα, όπως σαρδέλες (σε νερό, όχι σε λάδι), σκουμπρί και ροζ σολωμός είναι πολύ καλές επιλογές. Αφαιρέστε το κόκκαλο από ψάρια που ετοιμάζετε εσείς, και μη δίνετε ΠΟΤΕ ωμά ψάρια προέλευσης Ειρηνικού όπως σολωμό, πέστροφα και παρεμφερή είδη (σ.σ. μεταφρ.: μάλλον λόγω βαρέων μετάλλων). Μπορείτε να δίνετε μικρές ποσότητες ψαριού καθημερινά ή μεγαλύτερς ποσότητες δυο φορές τη βδομάδα. Η συνολική ποσότητα πρέπει να είναι περίπου 30 γρ. ψάρι προς 450 γρ. επί των άλλων κρεάτων (συμπεριλαμβανωμένων των RBM).

Εντόσθια: Το συκώτι πρέπει να απαρτίζει περίπου το 5% αυτής της κατηγορίας, ή περίπου 30 γρ. συκώτι προς 450 γρ. επί όλων των άλλων ζωικών προϊόντων (κρέας, RBM, ψάρι). Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, αλλά συμπεριλάβετε επίσης και συκωτάκια πουλερικών ή άλλου είδους συκώτια, τουλάχιστον περιστασιακά. Είναι προτιμότερο να ταϊζετε μικρές ποσότητες συκωτιού καθημερινά ή μέρα-παραμέρα παρά να ταϊζετε μεγαλύτερες ποσότητες λιγότερο συχνά.

Αυγά: Υψηλή θρεπτική αξία σε κάθε δίατα. Σκυλιά που ζυγίζουν περίπου 10 κιλά μπορούν να τρων ένα ολόκληρο αυγό κάθε μέρα, αλλά δίνετε λιγότερο σε μικρότερα σκυλιά.

Γαλακτοκομικά: Το απλό γιαούρτι και το κεφίρ συνήθως είναι ανεκτό από τα περισσότερα σκυλιά (δοκιμάστε κατσικίσια προϊόντα αν διαπιστώσετε προβλήματα). Το cottage cheese και η ricotta είναι επίσης καλές επιλογές. Περιορίστε άλλου είδους τυριά, καθώς τα περισσότερα είναι υψηλά σε λίπος.

Φρούτα και λαχανικά: Ενώ δεν αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εξελικτικής διατροφής του σκύλου ή του λύκου, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού, ενώ περιέχουν και αντιοξειδωτικά και άλλα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που συνεισφέρουν στην υγεία και τη μακροβιότητα. Τα φρούτα κ τα λαχανικά με βαθύ χρώμα είναι τα πιο θρεπτικά.

Αμυλώδη λαχανικά: αμυλώδη λαχανικά όπως πατάτες, γλυκοπατάτες, κολοκύθες (συμπεριλαμβανομένης της γλυκοκολοκύθας) καθώς και τα όσπρια (π.χ. φασόλια), προσφέρουν θερμίδες υδατανθράκων που βοηθάνε να μειωθεί το κόστος της διατροφής και να διατηρηθεί το βάρος σε λιπόσαρκα και πολύ active σκυλιά. Τα υπέρβαρα σκυλιά δεν πρέπει να λαμβάνουν παρά περιορισμένες ποσότητες. Όλα τα αμυλώδη φαγητά πρέπει να μαγειρευτούν για να είναι χωνεύσιμα.

Φυλλώδη πράσινα και άλλα μη-αμυλώδη λαχανικά: Έχουν χαμηλές θερμίδες και μπορούν να ταϊστούν σε οποιαδήποτε ποσότητα επιθυμείτε. Οι μεγαλύτερες ποσότητες προκαλούν αέρια* και τα ωμά σταυροειδή λαχανικά όπως τα μπρόκολα και το κουνουπίδι μπορεί να υποστείλουν τη λειτουργία του θυρεοειδή (μαγειρέψτε τα αν δίνετε μεγάλες ποσότητες). Τα ωμά λαχανικά πρέπει να γίνουν πουρές (σε μπλέντερ, μίξερ, μούλτι κτλ.) για να χωνευτούν από τα σκυλιά, παρόλα αυτά δεν είναι επιβλαβή και ωμά και μπορούν να δωθούν ως λιχουδιές.

Φρούτα: Μπανάνες, μήλα, όλων των ειδών τα μούρα και η παπάγια είναι καλές επιλογές. Αποφύγετε σταφύλια και σταφίδες γιατί μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια στα σκυλιά.

Σιτηρά: Είναι αμφιλεγόμενα, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονές λόγω υποβόσκουσας αλλεργίας, αρθρίτιδας, ή της νόσου του ευερέθιστου εντέρου (IBD - άρθρο μεταφρασμένο εδώ). Επίσης μπορεί να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις και άλλα προβλήματα (ασαφές παραμένει εάν και τα αμυλώδη λαχανικά προκαλούν τα ίδια**). Κάποια σιτηρά περιέχουν γλουτένη που μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα σε κάποια σκυλιά (δυσανεκτικά ή με άλλες παθήσεις). Πάντως πολλά σκυλιά τα πάνε καλά με τα σιτηρά και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν το κόστος μιας σπιτικής διατροφής.

Τα σιτηρά και τα αμυλώδη λαχανικά ΔΕΝ πρέπει να αποτελλούν σε καμία περίπτωση πέραν του μισού της διατροφής***. Καλές σχετικές επιλογές είναι το πλιγούρι βρώμης, το καστανό ρύζι, η κινόα, το κριθάρι και τα ζυμαρικά****. Το άσπρο ρύζι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατευνάσει ένα αναστατωμένο στομάχι, ειδικά αν είναι παραβρασμένο με έξτρα νερό, αλλά έχει πολύ χαμηλή διατροφική αξία και δεν πρέπει να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της διατροφής. Όλα τα σιτηρά πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα.

-----

Σημείωσεις της μεταφράστριας:
* Προσοχή σε σκυλιά με ευαίσθητο γαστρεντερικό, IBD, IBS ή κολίτιδα, γιατί αυτό το σημείο έχει σχέση με τον "κανόνα" ότι τα αέρια προκαλούν φλεγμονή του εντέρου. Γενικά, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, όπως λέει κ το ίδιο το άρθρο, ότι πάντα αυτές οι γενικές οδηγίες πρέπει να προσαρμόζονται στις παθήσεις του εκάστοτε σκύλου, ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα (δυσανεξίες, "ευαίσθητο στομάχι", κτλ. - τα γαλακτοκομικά επίσης δεν είναι ανεκτά συνήθως σε αυτά τα σκυλιά). Θυμηθείτε: mix & match!
--> Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ότι ακόμα και στα υγιή σκυλιά, για το μαγειρευτό, συμπίπτουν κάποια στοιχεία της δίατας για IBD/IBS με τις παραπάνω κατευθηντήριες (π.χ. ποικιλία, όχι λίπος, όχι πέτσες)

** Κτηνίατρος μου είπε (το διάβασα και αλλού) πως το άμυλο (εδικά η απλή πατάτα που είναι φουλ) μεταβολίζονται σε σάκχαρο, που μπορεί αναλόγως να επιβαρύνει διαβητικά ζώα ή να προκαλέσει σχετικες αστάθειες. Η γλυκοπατάτα και η γλυκοκολοκύθα (παρά το 'γλυκό' τους όνομα) έχω δει ότι δεν περιέχουν τόσο άμυλο και είναι πολύ προτιμότερα/λιγότερο επικίνδυνα από αυτή την άποψη.

*** Και πολύ είναι, λογικα το αναφέρει για αυτούς που χρειάζεται να 'νοθεύσουν' τη διατροφή, να μην το υπερβουν.

**** Επίσης (ίδια πηγή με τη σημείωση **), λόγω αμύλου ισχύουν τα ίδια - και τα περισσότερα ζυμαρικά περιέχουν αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα αμύλου.


--

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.723
7.221
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ

Μερικά συμπληρώματα είναι απαραίτητα στη φυσική σπιτική διατροφή για σκύλους. Άλλα μπορεί να χρειάζονται εάν δεν είναι εφικτό να ταισετε μεγάλη ποικιλία τροφών, ή αν πρέπει να παραλείψετε μία ή παραπάνω από τις διατροφικές ομάδες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Επίσης, όσο περισσότερο μαγειρεύεται ή καταψύχεται ένα τρόφιμο, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά χάνει. Ακολουθούν μερικά συμπληρώματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Ασβεστιο

Εκτός κι αν ταίζετε RBM, όλες οι σπιτικές διατροφές ΠΡΕΠΕΙ να συμπληρώνονται με ασβέστιο. Το ποσοστό ασβεστίου που βρίσκεται στις πολυβιταμίνες και τα συμπληρώματα μεταλλικών ιχνοστοιχείων δεν αρκεί. Δώστε 800 με 1000 mg ασβέστιο για κάθε 450-500 γρ. φαγητού (εξαιρουμένων των αμυλωδών λαχανικών). Μπορείτε να χρησιμοποίησετε κάθε μορφή (σκέτου) ασβεστίου, συμπεριλαμβανωμένων των τσοφλιών αυγού, τα οποία πρέπει να τα αλέσετε σε σκόνη σε ένα καθαρό μύλο άλεσης καφέ. 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κονιορτοποιημένου τσοφλιού περιέχει περίπου 1000 mg ασβεστίου. Μια καλή λίστα τροφών πλούσιων σε ασβέστιο βρίσκεται εδώ. Προσοχή: είναι λίστα για ανθρώπους και περιέχει μερικές τροφές ακατάλληλες για σκύλους, όπως π.χ. χυμό πορτοκάλι που μπορεί να αναστατώσει το στομάχι του σκύλου.

[σ.σ. μεταφρ.: Σχετικά με το ασβέστιο: εδώ πολύ καλό φετινό σχετικό άρθρο της Mary Straus που δεν προλαβαίνω να μεταφράσω και σχετικό θέμα στο φόρουμ εδώ (προβληματισμός σχετικός επίσης εδώ).]

Έλαια

Οι περισσότερες σπιτικές δίαιτες χρειάζονται συμπλήρωμα λαδιών για το λίπος, τις θερμίδες και τη συμπλήρωση κάποιων θρεπτικών συστατικών. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το σωστό τύπο λαδιού για κάθε θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται να συμπληρώσετε.

Λάδι ψαριού (fish oil): Παρέχει EPA (Eicosapentaenoic Acid) και DHA (Docosahexaenoic Acid), που είναι Ω-3 λιπαρά οξέα, που βοηθάνε στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού και μειώνουν τις φλεγμονές. Δώστε τόσο λάδι ώστε να παρέχετε 300 mg EPA & DHA (μαζί) ανά 9-13 κιλά βάρους του σκυλιού, σε μέρες που δεν θα ταισετε και ψάρι. Σημειώστε ότι οι συσκευασίες (υγρών) λαδιών σας λένε συνήθως να δώσετε πολύ παραπάνω, αλλά αυτό μπορεί να καταλήξει σε πρόσληψη πολλών θερμίδων από το λίπος του λαδιού.

Μουρουνέλαιο (Cod Liver Oil): Περιέχει βιταμίνες Α & D καθώς και EPA & DHA. Αν δε δίνετε πολύ ψάρι, δώστε μουρουνέλαιο σε ποσότητα που να παρέχει περίπου 400 IUs βιταμίνης D τη μέρα για ένα σκυλί 45 κιλών (αναλογικά μειώστε για μικρότερο σκυλί). Μπορεί να συνδυαστεί με το λάδι ψαριού για να αυξήσει το ποσοστό EPA & DHA αν θέλετε.

Φυτικά έλαια: Αν δε δίνετε πολύ λίπος πουλερικών, που βρίσκεται στο σκούρο κρέας και στην πέτσα, το σκυλί σας μπορεί να έχει έλλειψη σε λινολεϊκό οξύ (linoleic acid), ένα λιπαρό οξύ της οικογένειας Ω-6. Μπορείτε να συμπληρώσετε με λάδι καρυδιάς, κάνναβης, καλαμποκέλαιο, φυτικό λάδι (σόγιας), ή υψηλό σε λινολεϊκό οξύ λάδι κρόκου για συμπλήρωμα, αν θέλετε. Προσθέστε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι ανά 450 γρ. κρέατος/άλλων ζωϊκών προϊόντων, ή το διπλάσιο αν χρησιμοποιείτε λάδι canola ή ηλιέλαιο. Το ελαιόλαδο και το υψηλό σε ολεϊκό οξύ λάδι κρόκου είναι χαμηλά σε Ω-6 και δε μπορούν να χρησιμοποιησθούν ως υποκατάστατα, αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρές ποσότητες ως συμπλήρωμα λίπους. Το λάδι καρύδας περιέχει κυρίως κορεσμένα λίπη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο αλλά όχι ως υποκατάστατο των άλλων λαδιών.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.723
7.221
ΑΛΛΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ

Επιπρόσθετα της βιταμίνης D που αναφέρθηκε παραπάνω, κάποιες άλλες βιταμίνες και κάποια ιχνοστοιχεία μπορεί να βρίσκονται σε έλλειψη σε κάποιες σπιτικές δίαιτες, ειδικά σε αυτές που δεν περιλαμβάνουν εντόσθια ή λαχανικά. Όσο πιο περιορισμένη δίαιτα ταϊζετε, τόσο πιο σημαντικά είναι τα σμπληρώματα. Αλλά ακόμα και οι πιο πολυποίκιλες δίαιτες μπορεί να μην περιέχουν όλα-όλα τα απαραίτητα σε κάποιες περιοχές.

Βιταμίνη Ε: Όλες οι σπιτικές δίαιτες που έχω αναλύσει κατά καιρούς έχουν έλλειωη βιταμίνης Ε, και η ανάγκη για βιταμίνη Ε αυξάνεται όσο συμπληρώνετε τη διατροφή με έλαια. Υπερβολική βιταμίνη Ε από την άλλη μπορεί να έχει επίσης κακές επιπτώσεις. Δίνεται περίπου 1 με 2 2 IUs ανά 450 γρ. βάρους του σκύλου καθημερινά.

Ιώδιο: Πάρα πολύ ή πολύ λίγο ιώδιο μπορεί να υποστείλλει τη λειτουργία του θυρεοειδή και είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο ιώδιο περιέχει η κάθε δίαιτα. Ένα σκυλί της τάξεως των 22 κιλών χρειάζεται περίπου 300 mcg (micrograms) ιωδίου καθημερινά. Το kelp έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, αλλά η ποσότητα διαφέρει σημαντικά από συμπλήρωμα σε συμπλήρωμα (αν το δίνετε σε μορφή φαρμακευτικού συμπληρώματος).

Συμπληρώματα πολυβιταμινών και ιχνοστοιχείων: Ένα συμπληρώματα πολυβιταμινών και ιχνοστοιχείων θα βοήθησει να καλυφθούν οι περισσότερες διατροφικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων του ιωδίου και των βιταμινών D και Ε, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχει υπερπρόσληψη ιχνοστοιχείων. Αν χρησιμοποιείτε μια ανθρώπινη πολυβιταμίνη του τύπου 'μία-τη-μέρα' (όπως αυτή), δώστε μία πολυβιταμίνη ανά 18-22 κιλά την ημέρα. Σημειώστε ότι τα περισσότερα συμπληρώματα για σκύλους παρέχουν ένα ικανοποιητικό ποσοστό βιταμινών αλλά είναι φτωχά σε ιχνοστοιχεία, και δεν θα βοηθήσουν στη συμπλήρωση τυχόν ελλείψεων σε αυτά. Προσέχετε όσο αφορά τα μικρά σκυλιά: έχω δει συμπληρώματα που προτείνουν την ίδια δόση για 5-κιλο σκυλί και για 22-κιλο, ακόμα και 45-κιλο σκυλί. Σε αυτές τις περιπτώσεις η δοσολογία είναι συνήθως πολύ υψηλή και πρέπει να μειωθεί ανάλογα. Τα προϊόντα για ανθρώπους είναι επίσης ακατάλληλα για μικρά σκυλιά.

Μίξεις 'πρασίνων' (Green Blends): Αυτά τα σκευάσματα περιέχουν συνήθως alfalfa και διάφορα βότανα και μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικά αν δεν περιλαμβάνετε πολλά πράσινα λαχανικά στη διατροφή του σκύλου σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης ένα pre-mix (παράδειγμα). Τα περισσότερα pre-mixes περιέχουν και ασβέστιο, οπότε αν το δώσετε θα πρέπει να μειώσετε ή να μη δώσετε καν συμπλήρωμα ασβεστίου, ανάλογα με το πόσο pre-mix θα χρησιμοποιήσετε.


FIN.
 




Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.723
7.221
τσοφλια μπορω να κραταω και απο μαγειρεμενα αυγα?
Ναι, ναι, απλά είναι λίγο πιο τζαναμπέτικα να τα καθαρίσεις απο το ασπράδι και να βγάλεις αυτή την άσπρη μεμβράνη (πρέπει να τη βγάζεις τη μεμβράνη).

Δε χρειαζεται να τα περάσεις κι απ το φουρνο που λέει το πρώτο ποστ τα τσόφλια του βρασμένου αυγου. Εγώ απλά τα βαζω απλωμενα στην άκρη να στεγνώσουν πριν τα αλέσω.
 
  • Like
Reactions: mariakala


mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.107
1.378
Παιδιά έχω μια απορία... και δεν βρίσκω κανένα θέμα! Τι κάνουμε σε περίοδο διακοπών? Μου φαίνεται δύσκολο να οργανώσω το θέμα μαγείρεμα... άντε να του πάρω μαζί λίγο φαγάκι που θα το έχω βάλει κατάψυξη... μετά? Τι προτείνετε?
 


medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.336
8.059
Παιδιά έχω μια απορία... και δεν βρίσκω κανένα θέμα! Τι κάνουμε σε περίοδο διακοπών? Μου φαίνεται δύσκολο να οργανώσω το θέμα μαγείρεμα... άντε να του πάρω μαζί λίγο φαγάκι που θα το έχω βάλει κατάψυξη... μετά? Τι προτείνετε?

Εγω γενικα δε του ξεκοβω 100% την κροκετα επιτηδες για τετοιες περιπτωσεις...Εχω μονιμως σπιτι καποια που ξερω οτι του καθεται καλα. Δινω ως μεζεδακια, σε δραστηριοτητες και παιχνιδια και επίσης κανα γευμα που και που ολο το χρονο.

4-5 μερες πριν τις διακοπες/πανσιον αρχιζω και δινω μισα γευματα κροκετα, μισα μαγειρευτο
Και στις διακοπες σκετη κροκετουλα συν καμια κονσερβα σαρδελιτσες και κανα μεζε κρεατακι/ψαρακι/φρουτακι απο τις ταβερνες για την λιγουρα.

Ξεκουραση και για μας. ;)
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.752
4.016
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Παιδιά έχω μια απορία... και δεν βρίσκω κανένα θέμα! Τι κάνουμε σε περίοδο διακοπών? Μου φαίνεται δύσκολο να οργανώσω το θέμα μαγείρεμα... άντε να του πάρω μαζί λίγο φαγάκι που θα το έχω βάλει κατάψυξη... μετά? Τι προτείνετε?
Εξαρτάται, πόσες μέρες;

Αν είναι για 2-3 μέρες μαγειρεύω τα λαχανικά στο σπίτι και τα βάζω στο ψυγειάκι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μετά στο ψυγείο εκεί που θα μείνω. Τα κρέατα στην κατάψυξη, αλλά εγώ τα δίνω ωμά. Αν είναι για περισσότερες μέρες, αγοράζω λαχανικά και μαγειρεύω (μαγειρεύω περισσότερα οπότε κρατάνε για περίπου 5-7 μέρες).


Αν έχεις ψυγείο/κατάψυξη εκεί που πας, είναι πολύ εύκολο. Αν δεν έχεις δεν γίνεται με τίποτα. Μια διανυκτέρευση το πολύ. Γι'αυτό δεν πάμε για κάμπινγκ πάνω από 2 μέρες.
 
  • Like
Reactions: mariakala