Κουταβίσια προβλήματα ή ανικανότητα ιδιοκτήτη;

mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Θα σας μεταφέρω το πρόβλημα όπως το ζει μια καλή μου φίλη. Της υποσχέθηκα να ρωτήσω στο φόρουμ γιατί πάντα εσείς με σώζετε :D

Το λοιπόν, το κουτάβι 4 μηνών (beagle εμφανισιακά) είναι σε μια φάση τριφασική.
Διάβασα εδώ ότι σε ηλικία 4-8 μηνών ανοίγουν φτερά, αδιαφορούν αν τους φωνάζεις και είναι η κρισιμότερη ηλικία για να κάνεις πολλές επαναλήψεις τις βασικές εντολές.

Τα προβλήματα είναι δύο. Το ένα είναι αυτό ακριβώς. Δεν ακούει, κάνει σαν τρελό, τρεχει σα χαζό μέσα στο σπίτι. Εγώ το ρίχνω στο γεγονός ότι δεν εκτονώνεται αρκετά και μένει πολλές ώρες μόνο του, οπότε όταν βλέπει κόσμο τρελλαίνεται και δε σκέφτεται τίποτα άλλο από το να βγάλει όλη την ενέργειά του εκεί.
Ερώτηση: Ισχύει αυτό; Φταίει κάτι άλλο; Πόσο πρέπει να εκτονώνεται ένα κουτάβι σ' αυτήν την ηλικία και πόσες ώρες πρέπει να μένει μόνο του; Χρειάζεται crate και μπορεί να μένει σ' αυτό τόσες ώρες από τώρα;

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι κάνει κακάκια πολλές φορές τη μέρα. Δε βρήκα κάτι αντίστοιχο. Είναι λογικό αυτό; 4-5 φορές τη μέρα από κανονικές ποσότητες. Για το κατούρημα ακόμα είναι μικρο για να ελέγξει την κύστη του, αλλά ισχύει και για τα κακάκια το ίδιο;

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Για το πρώτο να της πεις ότι ζηλεύω. Δεν είναι ελλάτωμα ο σκύλος να έχει ενέργεια. Τρεις τρόπους μπορώ να σκεφτώ. Το ένα είναι να τον κουράζει, πράγμα δύσκολο αν ο άνθρωπος δεν έχει το χρόνο και την όρεξη. Το δευτερο να το ανακατευθείνει σε κάτι το οποίο μπορεί να έχει κανόνες/όρια. Τρίτος, να τον "κατεβάσει" και να καθιερώσει μια συμπεριφορά. Για παράδειγμα μέσα στο σπίτι δεν τρέχουμε.

Το δεύτερο εξαρτάται απο το τι ταίζει, πόσο συχνά, σε τι ποσότητα.

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Έχει τύχει να το διαβάσω κατά καιρούς, αλλά θυμάμαι ότι μου είχε πει κάποτε και γιατρός ότι τα υπερκινητικά σκυλιά (κυρίως κουτάβια) μπορεί να αφοδεύουν πιο συχνά από τα άλλα.

Σε crate μπορεί να μείνει σε αυτή την ηλικία. Πόσες ώρες μένει μόνο του; Εξαρτάται φυσικά και από τις ώρες, δεν μπορεί να μένει μέσα για πολύ μεγάλα διαστήματα συνεχόμενα. Εξαιρείται ο ύπνος.

Πέρα από τις βόλτες και το παιχνίδι ώστε να έχει την εκτόνωση που χρειάζεται, θα το βοηθήσει και η εκπαίδευση. Το να μπορεί να κάτσει ήσυχο σε ένα μέρος είναι κι αυτό μια άσκηση που μαθαίνεται. Γενικά η εκπαίδευση θα το βοηθήσει να επικοινωνεί καλύτερα με την κοπέλα και να έχει την προσοχή του σε αυτήν και όχι στο να βρίσκει τρόπους να αυτοαπασχολείται.

mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
1. αν ο άνθρωπος δεν έχει το χρόνο και την όρεξη.

2. Το δευτερο να το ανακατευθείνει σε κάτι το οποίο μπορεί να έχει κανόνες/όρια. Τρίτος, να τον "κατεβάσει" και να καθιερώσει μια συμπεριφορά. Για παράδειγμα μέσα στο σπίτι δεν τρέχουμε.

3.Το δεύτερο εξαρτάται απο το τι ταίζει, πόσο συχνά, σε τι ποσότητα.
1. Θέλω να πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου, αλλά και η όρεξή μας εξαρτάται κι από τον πόσο ελεύθερο χρόνο έχουμε, σωστά;
2. Αυτό πως γίνεται; Όταν της λέει ΜΗ κι αυτή κάνει σπριντ καναπέ,πάτωμα,δωμάτιο,μπαλκόνι και τούμπαλιν; Τιμωρία; Γιατί το να την πάρει αγκαλιά για να σταματήσει θα το δει σαν χάδι και σίγουρα δε θα βοηθήσει σε τέτοια περίπτωση
3. Τρώει ξηρά τροφή. Έχει σημασία ποια; Για να ρωτήσω.

Σε crate μπορεί να μείνει σε αυτή την ηλικία. Πόσες ώρες μένει μόνο του; Εξαρτάται φυσικά και από τις ώρες, δεν μπορεί να μένει μέσα για πολύ μεγάλα διαστήματα συνεχόμενα. Εξαιρείται ο ύπνος.
Η κοπέλα δουλεύει συνεχόμενο ή σπαστό οκτάωρο (οπότε και επιστρέφει σπίτι ενδιάμεσα), άρα μιλάμε για πολλές ώρες σ' αυτήν την ηλικία. Κι εγώ αυτό που διάβασα είναι ότι σ' αυτήν την ηλικία είναι για 4 ώρες το πολύ..

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Και ο Μπου 4 μηνών έκανε κακά του και πιπί με ρυθμούς σάμπα....δεν τον προλάβαινα. Επίσης, έμενε σε μεγάλη μεταλλική κλούβα 8 ώρες τις καθημερινές που δούλευα χωρίς να έχουμε πρόβλημα, εκτός του ότι έπλενα κλούβα κάθε μέρα...

Ο σκύλος θέλει εκτόνωση και σωματική και πνευματική...πολλές φορές νομίζουμε ότι η εκπάιδευση είναι για τα σκυλιά υποχρεωτικό μάθημα και "βασανιστήριο", ενώ στη πραγματικότητα αν το κάνουμε σωστά είναι μια πολύ ευχάριστη απασχόληση για αυτά. Θυμάμαι όταν ήταν ακόμα 4 μηνών ο μικρός και δεν έπρεπε να βγει από το σπίτι (λόγω της αρρώστειάς του) κάναμε εκπάιδευση μέσα στο σαλόνι με το κλίκερ και μετά ο Μπου έπεφτε ξερός από κούραση.

greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
52
Πατρα
Ενεργεια .....ειναι και φυλη ιδιαιτερως ενεργητικη ,ειναι και η ηλικια του σκυλου που σε κανει να τραβας τα μαλλια σου.Κοπρανα ,λογικα ταιζει 3-4 φορες την μερα κροκετα,που σημαινει λογικα κοπρανα κανει.

mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Ναι, τρεις φορές τρώει, αλλά νομίζω ότι τις έχει ελαττώσει σε μία το πρωί και μία το βράδυ.

Κατερίνα εννοείς ότι λέρωνε την κλούβα του; Η φίλη μου θα πάρει crate μέσα στη βδομάδα και ανησυχεί για το αν τη λερώνει..

Πέρα από την εκτόνωση, που κάθε βράδυ σίγουρα καμιά ώρα την τρέχουμε με το μπαλάκι, όσον αφορά την υπακοή τι γίνεται; Υπομονή κι επιμονή; Είναι λογικό δηλαδή που τους γράφει όταν τη φωνάζουν ή πρέπει να γίνει κάτι γι' αυτό;
Κι επίσης αυτό που δεν υπακούει πχ στο "κάτσε" αν δεν καταλάβει πρώτα ότι έχεις λιχουδιά στο χέρι σου; Άσε που συγχέει τις εντολές και όταν της λές κάτσε τα κάνει όλα, δηλ. κάθεται>ξαπλώνει>γυρνάει...

hook

Well-Known Member
12 Δεκεμβρίου 2011
759
0
corfu
και εμενα 12 μηνων κανει κακα του 1φορα το πρωι. 2η το απογευμα και στην βραδυνη βολτα που κανει μια στην αρχη μια στο τελος! πρεπει να ανησυχησω?

balaso

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
234
24
Πές στην φίλη σου να μιλήσει με εκπαιδευτή (που δεν χρησιμοποιεί βία) για να της δώσει συμβουλές για σωστή αντιμετώπιση των προβληματων, τώρα που είναι νωρίς.

balaso

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
234
24
Το λέω γιατί εσύ μας μεταφέρεις κάτι που σου είπε, ενώ ο εκπαιδευτής θα δεί ακριβως τι λάθος χειρισμούς κάνει η φίλη σου και θα της πεί και για συμπεριφορές που πρέπει να προσέχει γενικά.

mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Βασικά δε μου το είπε απλά. Το ζω κι εγώ γιατί είμαστε σχεδόν κάθε μέρα μαζί.

Και ναι, θα απευθυνθεί σε εκπαιδευτή σύντομα :)

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Ναι, τη λέρωνε μέχρι 5 μηνών. Δεν είναι όλα τα σκυλιά ίδια σε συμπεριφορές μέσα στο crate. Μιλάω βέβαια για αρκετά μεγάλη κλούβα. Αλλά έμενε μέσα 8 ώρες, οπότε ήταν αναμενόμενο. Έστρωνα συν'εχεια εφημερίδες και ροκανίδι και έπλενα κάθε βράδυ. Κουταβίσια ζωή!!! :)

mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Κάτι τέτοια βλέπω κι ακούω και χαίρομαι που θα πάρω ενήλικο σκύλο..λέω να το καθιερώσω κιόλας :p

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Πέρα από την εκτόνωση, που κάθε βράδυ σίγουρα καμιά ώρα την τρέχουμε με το μπαλάκι, όσον αφορά την υπακοή τι γίνεται; Υπομονή κι επιμονή; Είναι λογικό δηλαδή που τους γράφει όταν τη φωνάζουν ή πρέπει να γίνει κάτι γι' αυτό; 
Κι επίσης αυτό που δεν υπακούει πχ στο "κάτσε" αν δεν καταλάβει πρώτα ότι έχεις λιχουδιά στο χέρι σου; Άσε που συγχέει τις εντολές και όταν της λές κάτσε τα κάνει όλα, δηλ. κάθεται>ξαπλώνει>γυρνάει...
Άποψη μου. Εκπαίδευση υπακοής δεν είναι να μάθει ο σκύλος κάποια κόλπα, όπως το "κάτσε" και το "ξάπλα". Όλη η διαδικασία εκπαίδευσης γίνεται για να κερδίσεις το ενδιαφέρον του σκύλου. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε στο σκύλο είναι ότι είσαι το πιο γαμάτο πράγμα στον κόσμο. Το δεύτερο το όνομα του, δηλαδή την εντολή προσοχής. Μετά όλα τα υπόλοιπα έρχονται το ένα μετά το άλλο.

Το ότι δεν υπακούει όταν δεν κρατάτε λιχουδιά φταίει το ότι είναι αρχή ακόμα και δεν έχει καταλάβει το κονσεπτ. Ποιό είναι το κόνσεπτ? Ότι οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιοδήποτε περιβάλλον, σε οποιαδήποτε συνθήκη είσαι τόσο απρόβλεπτος και έχεις τόσο ενδιαφέρον που απο το πουθενά μπορεί να του προσφέρεις κάτι. 

Όσο για το ότι μπερδεύει της εντολές είναι καλό σημάδι. Δείχνει ότι έχει όρεξη να αλληλοεπιδράση μαζί σας. Είναι πρόθυμος να παίξει το παιχνίδι σας. Είναι αρχή ακόμα μη τον βομβαδίζεται με εντολές. Εφόσον ξέρει το "κάτσε" και ξαπλώσει απλά προχωρήστε λίγο πιο πέρα για να σπάσει την εντολή. Ξαναπροσπαθήστε, αν το πετύχει του δίνεται επιβράβευση γρήγορα επιτόπου. Επαναλήψεις και επαναλήψεις.

mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Αυτό που ξέρω είναι ότι πρώτα μαθαίνει το ΜΗ γιατί ειδικά στην αρχή μόνο ΜΗ θα ακούει και πρέπει να καταλάβει τι σημαίνει αυτό. Το ΜΗ ή το ΟΧΙ της είναι αδιάφορο και πραγματικά ούτε εγώ ξέρω πως εκπαιδεύεται σ' αυτήν την εντολή.

Επίσης, αν πχ βουτήξει κάτι το βλέπει σαν παιχνίδι και δεν έρχεται όταν τη φωνάζεις, απλά όταν πας κοντά αυτή τρέχει μακριά σου. Τρελόσκυλο κοινώς.

Χθες για ένα τεταρτάκι της έκανα προπόνηση το κάτσε για να μην μπερδεύεται με τα άλλα που κατά τη γνώμη μου δε χρειάζεται να τα ξέρει ακομα. Δεν το έκανα με λιχουδιά όμως. Είχα το μπαλάκι της στο χέρι μου, της έλεγα κάτσε και μόλις καθόταν της το πετούσα ώστε να παίξουμε. Δεν ξέρω αν ήταν σωστός αυτός ο συνδυασμός, αλλά τουλάχιστον κατάλαβε ότι στο κάτσε πρέπει να κάθεται κι όχι να ξαπλώνει.
Μετά τη βόλτα της ερχόταν με το μπαλάκι της στο στόμα και με έσπρωχνε για να παίξουμε. Πόσο ήθελα να τη ζουλήξω εκείνη τη στιγμή, αλλά είχα ρητές εντολές να μην της δώσω σημασία.

Τέλοσπάντων, θέλω να πιστεύω ότι με λίγα μαθήματα σε εκπαιδευτή θα στρώσει γιατί είναι πανέξυπνο σκυλί και πραγματικά πρόθυμο να μάθει. Φαίνεται άλλωστε, αλλά ίσως δεν έχει την ανάλογη προσοχή που χρειάζεται η ηλικία του..

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Αυτό που ξέρω είναι ότι πρώτα μαθαίνει το ΜΗ γιατί ειδικά στην αρχή μόνο ΜΗ θα ακούει και πρέπει να καταλάβει τι σημαίνει αυτό. Το ΜΗ ή το ΟΧΙ της είναι αδιάφορο και πραγματικά ούτε εγώ ξέρω πως εκπαιδεύεται σ' αυτήν την εντολή.
Υπάρχουν εκπαιδευτές που το "μη" το μαθαίνουν πολύ πολύ μετά. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι ο σκύλος πρέπει να φτιάξει πρώτα προσωπικότητα για να μπορείς να του φέρνεις αντίρρηση. Είμαι αυτής της άποψεις. Το να κοπανάς το κουτάβι με "μη", "μη", "μη", "οχι", "μη" το καταστρέφεις. Δεν λέω να μάθει το "μη" αλλά οχι και να είναι το πρώτο πράγμα που μαθαινει :D

Η διαφορά απο το να μάθει το όνομα της και απο το "μη" είναι το εξής. Το "μη" σημαίνει άρνηση. Πάει να πιάσει φαγητό απο το πάτωμα του φωνάζεις "μη" ο σκύλος σταματά γιατί ξέρει ότι θα ακολουθήσει διόρθωση σου (φωνιτική ή σωματική). Το όνομα σημαίνει προσοχή. Πάει να πιάσει φαγητό απο το πάτωμα του φωνάζεις το όνομα του ο σκύλος σε κοιτά.

"Μη" σημαίνει άρνηση.
Το όνομα σημαίνει ανακατεύθυνση.
Και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σταματίσεις το σκύλο απο το να κάνει κάτι που δεν θες. Απλά το "μη" του το μαθαίνεις εύκολα και γρήγορα, ενώ το ονομα θέλει δουλειά.

Απόψεις μου είναι αυτές έτσι?

mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Δεν ακούει στο όνομά της. Ίσως επειδή χρησιμοποιείται αρνητικά κι αυτό..

mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Επανέρχομαι. Μεσολαβητής είμαι, αλλά κι εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά πλέον.

Το κουτάβι πλέον 6.5 μηνών. Δεν λερώνει μέσα στο σπίτι ΤΟΥ. Λερώνει το μπαλκόνι όμως γιατί του επιτρέπουν να το λερώνει. Σημείωση ότι πλακάκια σπιτιού και μπαλκονιού είναι τα ίδια (και στα δύο σπίτια). Σήμερα, 10 λεπτά μετά τη βόλτα αφού έκανε ψιλό και χοντρό, έρχεται σπίτι μας όπου αφήνει κανονική λίμνη.

Τι κάνουμε σ' αυτήν την περίπτωση; Δεν είναι να πεις ότι είχε ωρα να τα κάνει. Ήπιε βέβαια αρκετό νερό, αλλά και πάλι δικαιολογείται; ΝΕΦΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ;;

OlgaM

Active Member
25 Σεπτεμβρίου 2012
44
0
32
Ηράκλειο Κρήτης
Επανέρχομαι. Μεσολαβητής είμαι, αλλά κι εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά πλέον.

Το κουτάβι πλέον 6.5 μηνών. Δεν λερώνει μέσα στο σπίτι ΤΟΥ. Λερώνει το μπαλκόνι όμως γιατί του επιτρέπουν να το λερώνει. Σημείωση ότι πλακάκια σπιτιού και μπαλκονιού είναι τα ίδια (και στα δύο σπίτια). Σήμερα, 10 λεπτά μετά τη βόλτα αφού έκανε ψιλό και χοντρό, έρχεται σπίτι μας όπου αφήνει κανονική λίμνη.

Τι κάνουμε σ' αυτήν την περίπτωση; Δεν είναι να πεις ότι είχε ωρα να τα κάνει. Ήπιε βέβαια αρκετό νερό, αλλά και πάλι δικαιολογείται; ΝΕΦΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ;;
:mrgreen: Χα χα μ'άρεσε αυτό! Λοιπόν ας σοβαρευτούμε :cool: ...
Είναι πλέον 6,5 μηνών οπότε πρέπει η φίλη σου να είναι λίγο πιο αυστηρή απ'ότι ήταν πιο παλιά που το κουτάβι ήταν 4 μηνών. Στην προκειμένη περίπτωση που το σκυλάκι τα έκανε μετά από τη βόλτα μέσα στο σπίτι θα μπορούσε να το μαλώσει έντονα λέγοντας το όνομά του/της και "Τι έκανες εκεί;" Να πάρει το κουτάβι στο σημείο και να του δείξει τη "λαδιά" του (όχι βίαια, αλλά με αυστηρό τρόπο). Κι αν επαναληφθεί το ίδιο πάλι λάθος, η φίλη σου σταθερά να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία.

Κάτι που βοηθάει όταν είναι στην βόλτα να λέει στον σκύλο: Πάλι το όνομα του και μετά τη λέξη "πιπί". Μόλις ο σκυλάκος κάνει την ανάγκη του το επιβραβεύει με λιχουδιά ή πολλά χάδια και μπράβο. Έτσι το κουτάβι θα ξέρει ότι όταν βγαίνει έξω - μόνο τότε - θα κάνει την ανάγκη του.

Υπομονή και επιμονή. Καλή επιτυχία!! :)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.250
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul