Κοκόνια και επιλεκτική εκτροφή

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Λέει το κείμενο (της Κ.Μαλαματίνα?) το οποίο με τίποτα δε θα συνυπέγραφα, αν και σέβομαι απεριόριστα την ίδια...
Μην φανταστείτε ότι οι ιδιοκτήτες της, θα την εκμεταλλευτούν και θα την ζευγαρώζουν, για να θησαυρίζουν πουλώντας τα κουτάβια!

Πάνε για πλάκα στην έκθεση και η κυρία..Λούσι περπατά καμαρωτά, δείχνοντας σε όλους την ομορφιά της και κυρίως: τον απίστευτο χαρακτήρα της, που προκύπτει από τι άλλο; Από την ευγνωμοσύνη της προς τους ανθρώπους της που την έσωσαν από το δρόμο.
Η περίπτωση της Λουκρητίας είναι ενδεικτική αυτού που συμβαίνει με τα κοκόνια και με αφήνει έκπληκτη χρόνια τώρα...

Σκυλάκια από το δρόμο, για τα οποία έχουμε πλήρη άγνοια γενεαλογικού δέντρου (γονέων, προγόνων, πιθανών κληρονομικών παθήσεων) κ.ο.κ. για τα οποία δεν ξέρουμε καν αν και οι δύο γονείς ήταν καθαρόαιμοι, μπαίνουν στην εκτροφή με κριτήρια απολύτως μορφολογικά (και χαρακτήρα?) για να σωθεί μια φυλή, απλώς επειδή είναι ελληνική.
Όπως τότε που αναγνωρίζονταν τα πετσοπένια γιατί δεν υπήρχαν στην Ελλάδα καθαρόαιμα.
Στη χώρα με τα χιλιάδες αδέσποτα όλα αυτά, εδώ ανέκυψε η ανάγκη... :(

Σούπερ τα κοκόνια αλλά δεν υπάρχουν αρκετά πια ώστε να γίνεται σοβαρή εκτροφή τους χωρίς να χρησιμοποιούνται γενήτορες από το δρόμο?

απολύτως φιλικά

Last edited by a moderator:

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
αναφέρομαι στο " απλώς επειδή είναι ελληνική. "
:(

και αρνούμαι να μπώ σε διάλογο επι της συγκεκριμένης πρότασης

το ότι έχει επιβιώσει ο συγκεκριμένος τύπος σκύλου σχεδόν μόνος του μέσα απο 3000 χρόνια φυσικής ως επι το πλείστων επιλογής και ότι είναι πλήρως εγκλιματισμένος με τις τοπικές συνθήκες και ελεύθερος απο τυχώς προβλήματα λάθος εκτροφικών τακτικών το προσπερνάμε ως δευτερεύων .....

θα δεχόμουν τις αμφιβολίες σου επι νέας φυλής αν μιλάγαμε για αμφιβόλου χρησιμότητας μίξη υπάρχουσων φυλών όπως κατα καιρούς έχει γίνει
στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για φυσική φυλή με ότι αυτό σημαίνει (βλ.πιο πάνω)

επι των γεννητορών εκ του δρόμου σου αναφέρω ότι η Λουκρητία είναι αναγνωρισμένο δείγμα με πλήθος διακρίσεων σε εκθέσεις ο δε αρσενικός είναι ΒΕΑ 3 και βασικός επιβήτορας την εκτροφής του κυρίου Στέλιου του οποίου επίσης αρνούμαι να καταθέσω τα διαπιστευτήριά του,όσοι ασχολούνται (διεθνώς μιλάμε) ξέρουν πολύ καλά ποιός είναι .

επι του "δεν υπάρχουν αρκετά πια ώστε να γίνεται σοβαρή εκτροφή τους χωρίς να χρησιμοποιούνται γενήτορες από το δρόμο? " θα σου πώ ότι η εκτροφή αυτή δεν γίνεται με σκοπό την σύντομη σταθεροποίηση της φυλής αλλά της στιβαρής και ευρύτατης γεννεολογικής της βάσης
το οποίο σαφώς και περιλαμβάνει αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερου γεννεολογικού υλικού

την διαδικασία των ΒΕΑ την γνωρίζεις και αναφέρεται σε πολλά θέματα στο φόρουμ αλλά και σε εξωτερικές πηγές.είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία για σταθεροποίηση φυλής ,δοκιμασμένη χρόνια και σαφώς και έχει δομηθεί έτσι ώστε να δίνει την δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερο γεννεολογικό υλικό να εισαχθεί και να αξιοποιηθεί

κληρονομικές παθήσεις σε τόσο ανοιχτά ζευγαρώματα πραγματικά ακούγεται σαν ανέκδοτο πάντως.......

και κλείνοντας
επειδή ξέρω πως ξέρεις τι λές και δεν είσαι ένας "νέος στον χώρο" που απορεί δικαίως
απορώ ακόμα "τι λές τώρα?"

το δε φιλικά με κάνει να απορώ περισσότερο. γιατί ? έχεις λόγο να γράψεις "μη φιλικά" ?

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Να παρέμβω απλώς κ να επισυνάψω ενα παλαιότερο θέμα του φόρουμ που αφορούσε στη διατήρηση/διάσωση των ελληνικών φυλών κ αν αξίζει εν τελει... ΕΔΩ

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Πάντως και εγώ εαν είχα αναγνώριση και έγκριση απο τον Κο Μακαρίτη θα την ζευγάρωνα, γίνεται μια προσπάθεια να διασωθεί η φυλή και εφόσον δώσει καλά δείγματα θα είναι κέρδος για την φυλή.

αυτό το επιχείρημα με τα αδέσποτα νομίζω οτι είναι άσχετο

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
θα δεχόμουν τις αμφιβολίες σου επι νέας φυλής αν μιλάγαμε για αμφιβόλου χρησιμότητας μίξη υπάρχουσων φυλών όπως κατα καιρούς έχει γίνει
στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για φυσική φυλή με ότι αυτό σημαίνει (βλ.πιο πάνω)
Για μένα αυτό δε σημαίνει τίποτα, και με συγχωρείς κιόλας. Είτε μιλάμε για μίξη των πλέον τυχαίων φυλών είτε για την πλέον φυσική. Άλλωστε το κοκόνι γίνεται προσπάθεια να γίνει γνωστό στον κόσμο. Και το λαμπραντόρ αν άρχιζε να μην έχει ζήτηση και να βρίσκεται παντού αδέσποτο καλύτερα να εξαφανιζόταν. Ουδείς αναντικατάστατος. Άλλωστε τις αντιρρήσεις μου σχετικά με την διάσωση της φυλής τις έχω εκφράσει ήδη σε παλιότερο θέμα http://www.dogforum.gr/v3/showthread.php?5477-Γιατί-να-κάνουμε-αναβιώσεις-και-νέες-αρχές εδώ σχολίασα τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζεται η διάσωση και εκτροφή του κοκονιού.
επι των γεννητορών εκ του δρόμου σου αναφέρω ότι η Λουκρητία είναι αναγνωρισμένο δείγμα με πλήθος διακρίσεων σε εκθέσεις ο δε αρσενικός είναι ΒΕΑ 3
δεν αναφέρθηκα στον αρσενικό.

και βασικός επιβήτορας την εκτροφής του κυρίου Στέλιου του οποίου επίσης αρνούμαι να καταθέσω τα διαπιστευτήριά του,όσοι ασχολούνται (διεθνώς μιλάμε) ξέρουν πολύ καλά ποιός είναι .
Γνωρίζω βέβαια ποιος είναι. Και λοιπόν?

η εκτροφή αυτή δεν γίνεται με σκοπό την σύντομη σταθεροποίηση της φυλής αλλά της στιβαρής και ευρύτατης γεννεολογικής της βάσης
το οποίο σαφώς και περιλαμβάνει αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερου γεννεολογικού υλικού
Ναι ωραία. Σε απλά ελληνικά να βρούμε όσο περισσότερα σκυλιά να ζευγαρώσουν, δεν λες κάτι άλλο απ' αυτό που βλέπω να γίνεται. Ούτε τα κριτήρια είναι διαφορετικά απ' αυτά που ανέφερα ούτε οι γνώσεις μας επί των γενητόρων περισσότερες.

την διαδικασία των ΒΕΑ την γνωρίζεις και αναφέρεται σε πολλά θέματα στο φόρουμ αλλά και σε εξωτερικές πηγές.είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία για σταθεροποίηση φυλής ,δοκιμασμένη χρόνια και σαφώς και έχει δομηθεί έτσι ώστε να δίνει την δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερο γεννεολογικό υλικό να εισαχθεί και να αξιοποιηθεί
Καμία αντίρρηση. Πρακτικά τι γίνεται και ρε παιδιά πού γίνεται? Και πώς? Με τη μορφή αγώνα και ιερής προσπάθειας! Δεν πήγα το κανίς μου να μου το αναγνωρίσουν επειδή δεν υπάρχουν αρκετά καθαρόαιμα κανίς στην Ελλάδα και... χρειάζονται! Αντί να λέμε ότι εφαρμόζουμε τη διεθνώς αναγνωρισμένη διαδικασία ΒΕΑ καλύτερα να λέμε ότι μαζεύουμε αδέσποτα από παντού και τα βάζουμε στην εκτροφή σε μια χώρα που συγκαταλέγεται στις πρώτες στον κόσμο σε πληθυσμό αδέσποτων ζώων και ΔΕΝ μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία ή, αν μπορεί, δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει. Προσωπικά δεν βρίσκω κανέναν, τουλάχιστον όχι στην μακρά ιστορία του κοκονιού και να μου επιτρέψεις να μη βρίσκω (συγγνώμη ε?)
κληρονομικές παθήσεις σε τόσο ανοιχτά ζευγαρώματα πραγματικά ακούγεται σαν ανέκδοτο πάντως.......
εγώ ξέρω ότι τα κουτάβια κληρονομούν ασθένειες απ' τους προγόνους τους ακόμα κι αν τα ζευγαρώματα δεν είναι κλειστά.

και κλείνοντας
επειδή ξέρω πως ξέρεις τι λές και δεν είσαι ένας "νέος στον χώρο" που απορεί δικαίως
απορώ ακόμα "τι λές τώρα?"
μα ανέκαθεν απορούσα με την ιστορία διάσωση κοκονιού. Δικαίωμά μου είναι νομίζω. Ξεροκεφαλιά πες το.
το δε φιλικά με κάνει να απορώ περισσότερο. γιατί ? έχεις λόγο να γράψεις "μη φιλικά" ?
όχι κανένα. Δεν χρειαζόταν να απορήσεις, συνηθίζω να προσθέτω το "φιλικά" για να μην εννοηθεί ότι πάω να πυροδοτήσω εντάσεις σε θέματα που ίσως τις σηκώνουν.

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Την αξία και σημαντικότητα διατήρησης γηγενών φυλών (ως προς τα ζώα) και ποικιλιών (ως προς τα φυτά) δεν είμαι ο πρώτος ή ο σημαντικότερος για να την επισημάνει. Υπήρξαν και υπάρχουν πολύ αξιολογότεροι απο μένα και φυσικά καλύτεροι γνώστες απο εμένα. Περιορίζομαι σε αυτά που γνωρίζω καλά. Αν όμως άνθρωποι αφιέρωσαν ανιδιοτελώς χρόνο, κόπο, και χρήμα να γυρίσουν την Ελλάδα, να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες επί αυτών και να επισημάνουν πολύτιμα για το πρόγραμμα τους μέλη, τότε πραγματικά χειροκροτώ την προσπάθεια. Αν επίσης μπορώ να προσφέρω, θα νιώσω ιδιαίτερα ικανοποιημένος.

Αμφισβητίες φυσικά θα υπάρχουν, δεν τίθεται αμφιβολία. Ο καθένας σύμφωνα με τα δικά του κίνητρα. Είτε επειδή αντιπαθεί τον υπογράφοντα, είτε επειδή δε συμφωνεί με τη διαδικασία, είτε επειδή δεν έτυχε ανάλογης τύχης και αναγνώρισης ;):)

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Κι αναρωτιέμαι τώρα, αν δεν είχαμε το Κοκόνι και είχαμε στη θέση του ως γηγενή φυλή το Κανγκάλ ή τον Καυκάσιο που αναφερόμενοι σ' αυτά θα έπρεπε να επισημαίνουμε Τούρκικος Ορεινός Ποιμενικός ή Κανγκάλ και Καυκάσιος Ορεινός Ποιμενικός ή Καυκάσου θα γινόταν τέτοιο συζήτηση; Εύρωστα ζώα, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πρωτόγονες αν θέλετε φυλές υπό μια ευρεία έννοια. Το Κοκονάκι τί έχει; Είναι μικρούλι, φαινοτυπικά εύθραυστο, υποτονικό, γαυγιστερό ώρες ώρες, μα δεν ''καλλιεργείται'' χρόνια και ζαμάνια, δεν έχει ακόμη τις επίσημες υποστηρίξεις, δεν έχει μπει στο πάνθεον των μικρόσωμων φυλών στα σαλόνια που αποφασίζουν πιο μικρό θα είναι το must της δεκαετίας.

Ρε γαμώτο αυτό το ζωάκι μου θυμίζει κάτι από Ελλάδα, στην εμφάνιση, στο μοιάζει καχεκτικό αλλά δεν είναι, στο στιλ. Ρε γαμώτο μου θυμίζει τους Έλληνες, δειλοί, αναποφάσιστοι, εαυτούληδες, συναισθηματικοί, δοτικοί, μικροί μέσα σε μια μεγαλοσύνη και μεγαλεία που παρήλθαν μα παρόλ' αυτά με μια τρομακτική ικανότητα σε κρίσεις να συσπειρώνονται και ν' ανδρώνονται. Χαρακτηριστικά που βλέπουμε έμμεσα ή λιγότερο άμεσα και σε όλες τις ελληνικές φυλές αν τις δούμε μακροσκοπικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Πώς επιτίθεται ο Ε/Π ... πώς στήνανε ενέδρες οι δικοί μας πριν από κάμποσα χρόνια και δάγκωναν εκεί που κανείς δεν το περίμενε; Δεν πρέπει να το θαυμάζω αυτό; Είναι τα ζώα της χώρας μας, έχουν την κράση τη δική μας ώστε να μπορούν να ζουν εδώ. Έχουν τη σκληράδα για να το κάνουν. Δεν έχουν όμως αυτή τη γυαλάδα που εξασφάλισαν τα χρόνια προβολής στα ταμπλόιντς σε τόσες άλλες φυλές.

Σου λέει ένας φίλος σκέφτομαι ρε μακάκα να πάρω ένα μικρό σκυλί να κάνει παρέα στην κόρη μου και συνειρμικά σου έρχεται στο νου το γουέστι, το πουντλ, το πομεράνιαν και συνοδεύονται από εικόνες, εικόνες που έζησες κι εσύ γιατί είχες κάποιο μικρό, ή εικόνες που σου έχουν εντυπωθεί απ' τα φυλλάδια, τις ταινίες, τις φωτογραφίες. Θα σου έρθουν όλες οι φυλές στο νου, μα όχι το Κοκόνι. Δεν το έχεις συνηθίσει, δεν το ξέρεις, άλλωστε η μετεξέλιξη του ακόμη σε πειραματικό στάδιο βρίσκεται.

Κι είναι και παράξενο εδώ που τα λέμε να μην προσπαθείς να φτιάξεις μια νέα φυλή, αλλά να αναβιώσεις και να διατηρήσεις μια υπάρχουσα και να ανακαλύπτεις έκπληκτος πως υπάρχουν πράγματι δείγματα στην Ελλάδα. Ως συνδετικό κρίκο σ' αυτό ειπώθηκε πως αν το Λαμπραντόρ πάψει να έχει ζήτηση να πάψει και να υφίσταται. Ποιός μπορεί να σκέφτεται και να γράφει κάτι τέτοιο αψήφιστα κι αγνοώντας πόσες ψυχούλες μέσα στο σώμα ενός Λαμπραντόρ χάρισαν στιγμές όμορφες σε ανθρώπους μικρούς, μεγάλους, μοναχικούς; Δε θέλω να πετάξω αιχμές μα σκεφτείτε όλοι στο παράδειγμα όχι το Λαμπραντόρ που σας είναι ξένο, αλλά το Ροτβάιλερ που αγαπάτε, το Λυκόσκυλο που ορκίζεστε στο όνομα του, το Βέρνης που σας εκφράζει, το Κανίς, το Ντόπερμαν, το Μπουλντόγκ.

Μα όλα αυτά τα σκυλιά δε θα πάψουν να έχουν ζήτηση γι' αυτό ίσως γράφτηκε και τόσο ανάλαφρα μια τέτοια φράση, το έχουν κερδίσει αυτό. Δεν είναι καιρός να κάνουμε αυτό που μπορούμε να το κερδίσουν κι οι δικές μας φυλές; Δεν είναι ανάγκη να πάρουμε όλοι από ένα Κοκόνι για να το κάνουμε, ή ένα Ιχνηλάτη, αλλά τουλάχιστον ας δούμε αυτά τα ζώα, ας τα ζήσουμε, ας πούμε ένα καλό λόγο. Ας αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή, ή το αγκάθι που τόσο μάς ενοχλεί να δούμε τι πραγματικά είναι. Και τελικά ας αντιμετωπίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό μπας και είναι κάτι άλλο αυτό που μας έχει ενοχλήσει στην ενασχόληση με τις ελληνικές φυλές και όχι αυτό που νομίζουμε.

Όμορφα ζωάκια τα Κανίς και λατρεμένα από πάρα πολύ κόσμο για πάρα πολλά χρόνια κι η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα τα πραγματικά δείγματα είναι ελάχιστα και κανένας δεν κάνει μια προσπάθεια να την προβάλει αυτή την ανάγκη αναγνώρισης άξιων δειγμάτων ΚΑΙ στην Ελλάδα, έχει αξία αυτό, δεν είναι τα δικά μας αίματα, δεν τα βγάλαμε απ' τη μύτη μας, μα υπάρχουν δείγματα απόγονοι πολλών γενεών που έχουν επιζήσει στην Ελλάδα με το κλίμα μας, με τα εδάφη μας, με τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας κι αυτό έχει αξία. Και πρέπει να γίνει κάτι και γι' αυτά, το αξίζουν, όπως παραπάνω το αξίζαν και τα Λαμπραντόρ. Ας δώσουμε όμως παράλληλα μια ευκαιρία και στα Κοκονάκια. Γλυκήτατα ζώα τα Κανίς, γλυκήτατα όμως και τα Κοκονάκια. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός, δεν υπάρχει απειλή, θα έπρεπε όμως να υπάρξει αλληλουποστήριξη ανάμεσα σε ανθρώπους που μπορούν να κάνουν κάτι για την αναγνώριση και την σταθεροποίηση της μιας φυλής και την αναγνώριση των δειγμάτων και των δικαιωμάτων της άλλης.

Να 'στε όλοι καλά και να θυμάστε πως όσοι είμαστε εδώ τα αγαπάμε τα ζωάκια μας. Στην τελική όλα τα άλλα είναι χαρτιά. Αυτό που μένει είναι η ζωή μας μαζί τους κι αυτό έχει τη μεγαλύτερη αξία. Θα 'θελα να το τελειώσω εδώ μα κρίνω σκόπιμο να εξηγήσω για ανθρώπους που θα διαβάσουν όσα γράφω πως δε θεωρώ ασήμαντα τα χαρτιά αν και αυτό που νοιάζει εμένα είναι οι αποδείξεις που αφορούν την υγεία και τη χαρακτηροδομή, εντούτοις και γι' αυτό ακριβώς τα χαρτιά έχουν την αξία τους. Μα τελικά κάθε βράδυ που μπαίνουμε σπίτι μας, κλειδώνουμε την πόρτα και μάς περιμένουν κοιτώντας μας στα μάτια αυτό είναι που μένει.

Last edited:

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
Έχω βγει η πολύ κακιά της υπόθεσης ε? :)
Αμφισβητίες φυσικά θα υπάρχουν, δεν τίθεται αμφιβολία. Ο καθένας σύμφωνα με τα δικά του κίνητρα. Είτε επειδή αντιπαθεί τον υπογράφοντα, είτε επειδή δε συμφωνεί με τη διαδικασία, είτε επειδή δεν έτυχε ανάλογης τύχης και αναγνώρισης
Δεν ξέρω για τους άλλους αμφισβητίες, γιατί δεν ασχολούμαι με το θέμα, ούτε είμαι "πολέμιος" του κοκονιού, αντιθέτως το βρίσκω σούπερ. Μου αρέσει πάρα πολύ εμφανισιακά (δεν το ξέρω ως χαρακτήρα, παρά μόνο όσα έχω διαβάσει). Συμπαθώ επίσης πάρα μα πάρα πολύ τον κοκόνι-Βαγγέλη που συμμετέχει σ' αυτή την προσπάθεια με όλο του το είναι.

Δεν συμφωνώ με την διαδικασία, όπως είπες. Γιατί το απλοϊκό μου μυαλό, η λογική μου λέει πως είναι λάθος. Αυτά.

Γρϊφε, όποια φυλή κι αν προσπαθούσαν να σώσουν με αυτό τον τρόπο, το μόνο που θα έβλεπα θα ήταν μια παράλογη φιλοδοξία.

Όσο για τα υπόλοιπα συγκινητικά που λες επιβεβαιώνουν λίγο αυτά που ήδη νομίζω. Βρίσκουμε στον αγώνα μια ιερότητα που πηγάζει από αίτια κάθε άλλο παρά κυνολογικά.
Συγγνώμη δεν έχω τέτοιες ευαισθησίες. ΚΑΜΙΑ φυλή για μένα δεν είναι άξια διάσωσης. Ούτε και τα κανίς που αγαπώ. Σκύλοι υπάρχουν, δόξα τω Θεώ.
Το μόνο που βλέπω σ' αυτή την ιστορία είναι ζωάκια που σώζονται από το δρόμο, όπως τόσα αδέσποτα, και αντί να στειρώνονται και να δίνονται σε νέα σπίτια, ζευγαρώνουν. Όπως είπα πριν... απλοϊκό μυαλό! Συγγνώμη!

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Chloe, πως ακριβώς θεωρείς οτι ξεκίνησαν οι υπολοιπες (παλιές) φυλές που είναι τώρα σταθεροποιημένες? Εχω την εντύπωση οτι κάπως έτσι. Γιατί διαφωνείς με τη διαδικασία οσον αφορά στο κοκόνι?

Εγώ κατανοώ πλήρως γιατι οι άνθρωποι προσπαθούν σ'αυτή τη φάση να έχουν όσο το δυνατόν ευρύτερο "αρχικό υλικό" και δε με χαλάει καθόλου το να μην περιορίζονται (σ'αυτή τη φάση επαναλαμβάνω) σε δυο τρία ζευγάρια...

Επίσης, πέρα απο την "ελληνικότητα" της φυλής, εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα που γίνεται μια προσπάθεια να σταθεροποιηθεί μια φυλή που διατηρει χαρακτηριστικά που της επιτρέπουν να επιβιώνει στο δρόμο, υπο δύσκολες συνθήκες, και δεν έχει "εκφυλιστεί" ακόμα με υπερτυπισμούς ή προβληματικές συμπεριφορές.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
Βρε καλό μου....
θυμάσαι τον Λορέντζο ? εγώ λίγο ...αλλά θυμάμαι ένα "Τι λές τώρα" που έλεγε (αυτά για διευκρίνηση του ύφους μου)
:)

παραδέξου όμως-είναι παρεξηγήσιμα αυτά που λές.
αλίμονο
όλοι έχουμε δικαίωμα να είμαστε ότι θέλουμε! ξεροκέφαλοι ας πούμε (χρησιμοποιώ λέξη σου )
αλλά
να μην προσβάλλουμε κανέναν .
και νομίζω πως είσαι στα όρια αυτού.
Το μέλος GeorgeK είναι εκτροφέας με πολλές εμφανίσεις και διακρίσεις σε εκθέσεις και αγώνες εργασίας(η δε γραφή του,γνωστή σε όλους μας, μαρτυρά αν όχι υψηλό ήθος τότε σίγουρα αρκετές γνώσεις_____ναι είναι και φίλος μου :D )
Ο κεντρικός νούς της διάσωσης (ας τον πούμε και Επόπτη Εκτροφής) είναι ένας απο τους λίγους στην Ελλάδα με διεθνή αναγνώριση στα της κυνολογίας ,με όλη του την ζωή αφιερωμένη στα σκυλιά και πάντα με αυταπάρνηση και αυτοθυσία , όσοι τον γνωρίζουν αντιλαμβάνονται την έννοια αυτών που λέω πολύ καλά)
Η διαδικασία που ακολουθεί είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και ήδη δοκιμασμένη σε όλες τις υπάρχουσες φυλές.
Δεν βλέπω δηλαδή πουθενά χώρο για αμφισβήτηση - δεν υπάρχει καμία εμπορευματοποίηση -δεν υπάρχει μελανό σημείο ,προς τι λοιπόν όλο αυτό?
Η Λουκρητία ξαναλέω έχει παρουσιαστεί σε πλήθος εκθέσεων (ενώ δεν είναι καν αναγκαίο για την διαδικασία ΒΕΑ να υπάρχουν διακρίσεις σε εκθέσεις)
Για τον αρσενικό λές "δεν αναφέρθηκα στον αρσενικό"
μα και ο Πάκο απόγονος τρίτης γεννιάς απο σκυλάκια χωρίς γεννεολόγιο και ιατρικά αρχεία είναι.........
Τι άλλο να ήταν άλλωστε?

Το γεγονός ότι λείπει η βοήθεια απο επιστημονικά ιδρύματα και φορείς κι εμένα με θλίβει αλλά δεν το θεωρώ λόγο να μην γίνει η προσπάθεια....
η οποία ήδη αποδίδει καρπούς

Τώρα επι του κεντρικού άξονα του θέματός σου,όπως το αποσαφηνίζεις στο τελευταίο σου πόστ

Το πρόβλημα των αδέσποτων είναι πολύ σοβαρό-πολύ τραγικό και πολύ υπενθυμιστηκό του πόσο απαράδεκτα βλέπουμε τον σκύλο
όμως αυτή η ημιμαθής φιλοζωία είναι ακόμα τραγικότερη........(εδώ να επισημάνω ότι δεν σε θεωρώ μέρος της αφού γνωρίζω τις προσπάθειές σου επι του θέματος και τις σέβομαι)
Το θέμα των αδέσποτων δεν έχει να κάνει με το θέμα διάσωσης μιά φυλής
όπως και το θέμα της εκτροφής καθαρόαιμων σκύλων δεν έχει να κάνει με το θέμα των αδέσποτων

τα πρώην αδέσποτα σκυλάκια διασώζονται και βρίσκουν σπίτια
σε χαλάει που δεν στειρώνονται????:confused:
τι αλλάζει δηλαδή?
περισσότερα αδέσποτα δεν πρόκειται να υπάρξουν εξ αιτίας τους . -
άρα?

θα προσπαθήσω να σε προσηλυτίσω (αν και αντισυνταγματικό) και σε 20-22 χρόνια που θα θές άλλο σκυλάκι σε βλέπω με κοκόνι (έχω άπλετο χρόνο :D )

Σκέψου ότι τα κοκόνια είναι μιά σταλιά άρα και με πολύ περιορισμένη σωματική δύναμη
σκέψου ότι είναι ανίκανα να σώσουν κοπάδια απο εχθρούς
και ανίκανα να γεμίζουν το τσουκάλι της οικογένειας με φτερωτά ή τριχωτά θηράματα
και σκέψου ότι στην χώρα μας το σκυλί είναι γενικά αναλώσιμο :(
αν αναλογιστείς μάλιστα ότι περάσαμε και εποχές που ο κόσμος πείναγε και υπέφερε και ότι επι τουρκοκρατίας ο σκύλος ήταν διωκόμενο είδος είναι να απορείς πραγματικά πως σώθηκαν......

Δεν είναι αξιοθαύμαστο και αξιοπερίεργο το ότι επιβίωσαν μέχρι την πλήρη αστικοποίηση της χώρας μας?(με τα αυτοκίνητα και τις φόλες έπαθαν μεγάλη ζημιά)
Πως κατάφερε να διατηρεί τον τύπο του εδώ και τουλάχιστον 2500 χρόνια?

Γιατί δεν το θεωρείς σχεδόν ισάξιο των γλυπτών που ανασκάπτουμε και καθαρίζουμε και στήνουμε στα μουσεία?

η τέχνη είναι το άγγιγμα του ανθρώπου στην φύση - μιά προσπάθεια λατρευτικής προσέγγισης και αντιγραφής των φυσικών διεργασιών-όλες οι τέχνες εκπορεύονται απο τον θαυμασμό μας προς την φύση.
το γλυπτό το σμίλεψε ένας άνθρωπος μαζί με την φύση που έπλασε το μάρμαρο και του έδωσε τα νερά του και το σχήμα του
το κοκόνι το σμίλεψε η κουλτούρα του λαού μας και οι συνθήκες του περιβάλλοντος
_ και θα ήθελα πολύ να μοιραστώ μαζί σας της παρατηρήσεις μου επι αυτών των επιδράσεων αλλά ............... δεν έχω κοιτάξει πόσα έχω γράψει .........μάλλον το παράκανα πάλι ...............:D
Για τον χαρακτήρα τους και την ομορφιά τους......δεν σου λέω τίποτα.........είναι και υποκειμενικά μεγέθη :)

Ξαναλέω
κι εγώ την σήμερον ημέρα που οι φυλές είναι πολλές και τα σκυλιά βρίσκονται σε υπερπληθυσμό
θα ήμουν σκεπτικιστής για νέες φυλές
Και η FCI είναι ήδη
Όχι όμως για τις γηγενείς φυλές-για τις φυσικές φυλές
και οι λόγοι είναι για την διατήρηση της ζωντανής λαογραφίας του κάθε λαού
για την διατήρηση του πολύτιμου γονιδιακού υλικού (σκέψου ότι μπορεί τα κοκόνια να είναι ανθεκτικά στο καλαζάρ ας πούμε)
για την προβολή της κουλτούρας μας ώς λαού ΚΑΙ μέσω του καμαρωτού περπατήματος των κοκονιών μας στα Crufts και όχι μόνο

τέλοσπάντων
όπως μου αρέσει να λέω
Ας δώ σε πενήντα χρόνια τα κοκονάκια να ζούν 20 χρόνια όπως τα κανίς και θα μου φτάνει
αλλά αν πάρεις και κοκονάκι μιά μέρα θα με ικανοποιήσει αρκετά κι αυτό

:)

ΥΓ
είμαι κολλημένο άτομο.......

Last edited:

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Γρϊφε, όποια φυλή κι αν προσπαθούσαν να σώσουν με αυτό τον τρόπο, το μόνο που θα έβλεπα θα ήταν μια παράλογη φιλοδοξία
Πόσοι παράλογοι κατά κάποιους συλλογισμοί της ανθρώπινης διανόησης οδήγησαν σε αδιαμφισβήτητες επιτυχίες...
Όσο για τα υπόλοιπα συγκινητικά που λες επιβεβαιώνουν λίγο αυτά που ήδη νομίζω
Εγώ όμως δεν είμαι ο κύριος Μακαρίτης, δεν είμαι ο Kokoni, δεν είμαι ο George K. Είμαι κάποιος άλλος τελείως άσχετος με τα Κοκόνια. Άρα δεν επιβεβαιώνουν τίποτα απ' το σκεπτικό σου.
πως ακριβώς θεωρείς οτι ξεκίνησαν οι υπολοιπες (παλιές) φυλές που είναι τώρα σταθεροποιημένες?
Κάποιες προϋπήρξαν και κάποιες δημιουργήθηκαν.
Κι αντί να αναγνωρίζουμε την αξία αυτή σε μια ντόπια φυλή που προϋπήρξε και δεν δημιουργήθηκε γράφουμε για παράλογες φιλοδοξίες :)

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Λογικά τα έχω ξαναγράψει όλα αυτά....

Κάποιοι γουστάρουν κάποιες φυλές που δεν είναι από τις αναγνωρισμένες, για 1002 διάφορους λόγους,μπορεί να τους αρέσει ο χαρακτήρας, μπορεί η εμφάνιση,μπορεί ο συνδυασμός, μπορεί να βλέπουν κάτι που δεν βλέπουν σε άλλες φυλές, μπορεί να θέλουν να γραφτεί το όνομά τους στην ιστορία, μπορεί, μπορεί....άβυσσος η ψυχή το ανθρώπου....

Αν μιλάμε για μια νέα φυλή, επιλέγεις δείγματα άλλων φυλών, τα διασταυρώνεις με στόχο να βγάλει κάπου αυτός ο δρόμος....

Αν μιλάμε για μια φυλή που μισοζεί, όπως γίνεται με τόσες και τόσες φυλές που προυπάρχουν και γίνεται προσπάθεια σταθεροποίησης κι αναγνώρισης, ο δρόμος αλλάζει λιγο...
Επιλέγεις αποκλειστικά και μόνο φαινοτυπικά όσο περισσότερα ζώα μπορείς που θεωρείς ότι ταιριάζουν στην φυλή, ώστε αρχικά να δημιουργήσεις την μεγαλύτερη γενετική δεξαμενή, τα ζευγαρώνεις, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα πάρεις από αυτά τα ζευγαρώματα, άλλα συνεχίζεις να τα χρησιμοποιείς, άλλα τα αποκλείεις, άλλα τα ζευγαρώνεις υπό προυποθέσεις, ώστε τελικά να υπάρχει σταθερότητα στην εμφάνιση κι επανεμφάνιση των χαρακτηριστικών!
Μετά μπορείς να φτιάξεις και βάσεις DNA, κι άλλα ωραία και σύγχρονα...

Τώρα, αν μιλούσαμε για τσοπανόσκυλα, θα ψάχναμε τα σκυλιά σε στάνες, μαντριά, βουνά και ραχούλες....
Αφού όμως στην προκειμένη μιλάμε για κατοικίδιους-σκύλους συντροφιάς θα τους αναζητήσουμε σε αστικές και ημιαστικές περιοχές!
Αν είναι αδέσποτα, ημιδεσποζόμενα ή δεσποζόμενα είναι ασήμαντες λεπτομέρειες!

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.744
7.892
Eμένα μου αρέσει που η Chloe, κοντρα σε οποιοδήποτε ρεύμα θα πει πάντα την αποψή της χωρίς το φόβο ότι θα γίνει κακιά, και θα υπερασπισει και το δικαιώμα των άλλων να εκφράζουν ελεύθερα την άποψη τους. Για αυτό και την εκτιμώ χωρίς να την έχω γνωρίσει ακόμη προσωπικά.

Πέρα από αυτά όμως που είναι οφφ τοπικ (ειδικότης μου) θα ήθελα να εκφράσω την διαφωνία μου κι εγώ με το σκεπτικό της. Δεν είμαι αυτό που λέμε υπέρμαχος των κοκονιών, δεν έχω δει κοκόνι ή για να είμαι πιο ακριβής όταν το είδα δεν ήξερα καν τι είναι, δεν είναι η φυλή που αισθητικά ή από άποψη ιδιοσυγκρασίας με έλκει τρελά αλλά γουστάρω απίστευτα την προσπάθεια που γίνεται για την φυλή αυτή, μου αρέσει πολύ που θα διασωθεί τελικά κατί ξεχωριστό και από την ελλάδα στον κόσμο των σκύλων και θα αφήσουμε κι εμείς διεθνή κληρονομία ένα σκυλάκι ιδιαιτέρως χαρισματικό και ξεχωριστό όπως έκαναν με επιτυχία πολλές άλλες χώρες και μας χάρισαν σκύλους που έγιναν οι αγαπημένοι μας σύντροφοι και είμαστε περήφανοι για αυτούς.
Σύντομα και το κοκόνι θα προστεθεί σε αυτή τη λίστα θα γίνει παγκοσμίως δημοφιλές και θα μπει στα σπίτια των φιλόζωων όπως μπήκαν τα λαμπ, τα κανίς, οι γ.π. με τόση επιτυχια και τότε πραγματικά θα είμαστε περήφανοι. Νομίζω ότι επιβάλεται να γίνει και είναι θεμιτό σε αυτή τη προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν όλοι οι εκπρόσωποι της φυλής που πληρουν τις προυποθέσεις χωρίς να έχει καμία σημασία αν μιλάμε για πρώην αδέσποτα.

Last edited:

Hopsi

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2010
1.182
1
εξωτική Αθήνα
θα πω και γω την αποψη μου, ετσι γιατι εχω μια. Η αληθεια ειναι πως ειμαι καπου στη μεση...Με χαλαει (παραδοξως, δεν ξερω γιατι αλλα με χαλαει) το οτι λενε ελληνικη φυλη και αντε να τη σωσουμε. Επειδη ειναι ελληνικη τι σημαινει πια; οτι αξιζει ; μπα. βαρεθηκα να στηριζουμε την αξια μας στο χθες. Απο την αλλη, λεω, οκ, δηλαδη αν διαβαζες για τη διασωση του kokoniou που η ιστορια του κραταει απο τις βερσαλλιες; ααααααααααα...τοτε αλλαζει το θεμα. Μεσα μου. Κοιτα λεω ΠΟΣΟ πυροβολημενο υποσεινηδητο εχω. Ελεος.

Και συνεχιζω. θελουμε να διασωσουμε το κοκονι. Οκεη. Χανουμε τιποτα; βλαπτουμε κανεναν;; ΟΧΙ. Κερδιζουμε τιποτα; κανουμε καλο σε κανεναν;;; ΝΑΙ. σε οσους πχ εχουν ενα κοκονακι η θα εχουν ενα τετοιο συντροφακι. Αρα; Αρα καλα κανουνε και παλευουνε για να μη σβησει το δολιο.

και τα τοσα αδεσποτα; ημιαιμα;;; Ε αλλο αυτο. Θα διαμαρτυρηθω για το κοκονι που υπαρχει οταν ολες οι αλλες φυλες σταματησουν να υπαρχουν απο εκτροφεις ακριβως επειδη υπαρχουν τοσα αδεσποτα. Δηλαδη, σε τι ρημαδοπηγαδο κατουρησαν τα κοκονια;
Αυτα απο την πολλη συγκροτημενη επιχειρηματολογια μου. Δοξαστε με.:D

Joanna1983

Active Member
19 Ιουλίου 2011
29
0
Ρόδος
Θα ήθελα να πώ και γώ την γνώμη μου αν και η ασχετοσύνη μου έχει ξεπεράσει τα όρια της κεφαλής μου...αυτό ελπίζω να μην παρεξηγηθεί,θα μιλήσω απλά βάση λογικής και μόνο!!!Ομολογώ,ότι δεν γνώριζα κάν τι είναι το Κοκόνι και μάλιστα όταν πρωτάκουσα το όνομα μου φάνηκε ''γελείο''.Όταν το είδα όμως έμεινα άφωνη από χαρακτήρα και μόνο,ας αφήσουμε την εμφάνιση.Ήρεμη,κοινωνική,γλυκιά.
Σε μια εποχή που η ξενομανία μας έχει συνεπάρει,που η μόδα προστάζει,που η παγκοσμιοποίηση μας έχει ξεκληρίσει,δεν καταλαβαίνω γιατί να αμφισβητήσουμε μια προσπάθεια και μάλιστα Ελληνικότατη;;

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Παιδιά, τα πράγματα είναι απλά. Πέραν του ότι είναι ελληνικό, το κοκόνι κάποιοι (ΟΚ, πολλοί!) το γουστάρουν. Δε θα δώσουν λογαριασμο σε κανέναν γιατί θέλουν να το σώσουν από την εξαφάνιση. Εχει fans κι απο τη στιγμή που η διασωση γίνεται με σεβασμό στο Σκύλο γενικότερα, δε βλέπω κανένα λόγο να μη γίνει.

Hopsi

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2010
1.182
1
εξωτική Αθήνα
Ακριβως! και προσωπικα, το βρισκω πολυ φατσα και στην τελικη για να ασχολειται ο Κοκονις και ο κυριος Γιωργος, μου φτανει και μου περισσευει (και οχι , δεν ειναι κανενας φιλος μου,χαχαχα!). Το ερωτημα το θεμελιωδες ειναι: την κοντουλα να τη διασωσουμε η επειδη υπαρχει το κλασικο αχλαδι, τσουκου;

Υγ: θα εξηγησω εγω την ονομασια κοκονι.
-μανιτσα μου, γουσταρς κοκο;
-νι! (ζουζουνικη χαριτωμενια του κλασικου ναι)
καθοτι σεξυ η φυλη αυτη. ταταααααααααααααα! ξαναδοξαστε με.

Last edited:

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
Επειδή ο υπολογιστής μου αποφάσισε να αυτοκαταστραφεί ακριβώς την ώρα που έγραφα εδώ νωρίτερα και τώρα γράφω από της πεθεράς μου θα γράψω 2 γραμμούλες.
όλοι έχουμε δικαίωμα να είμαστε ότι θέλουμε! ξεροκέφαλοι ας πούμε (χρησιμοποιώ λέξη σου )
αλλά
να μην προσβάλλουμε κανέναν .
και νομίζω πως είσαι στα όρια αυτού.
Ήλπιζα πως ήταν σαφές ότι δεν είχα τέτοιες προθέσεις.

Kyveli ευχαριστώ και αυτά

μου αρέσει πολύ που θα διασωθεί τελικά κατί ξεχωριστό και από την ελλάδα στον κόσμο των σκύλων και θα αφήσουμε κι εμείς διεθνή κληρονομία ένα σκυλάκι ιδιαιτέρως χαρισματικό και ξεχωριστό όπως έκαναν με επιτυχία πολλές άλλες χώρες και μας χάρισαν σκύλους που έγιναν οι αγαπημένοι μας σύντροφοι και είμαστε περήφανοι για αυτούς.
Σύντομα και το κοκόνι θα προστεθεί σε αυτή τη λίστα θα γίνει παγκοσμίως δημοφιλές και θα μπει στα σπίτια των φιλόζωων όπως μπήκαν τα λαμπ, τα κανίς, οι γ.π. με τόση επιτυχια και τότε πραγματικά θα είμαστε περήφανοι. Νομίζω ότι επιβάλεται να γίνει και είναι θεμιτό σε αυτή τη προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν όλοι οι εκπρόσωποι της φυλής που πληρουν τις προυποθέσεις χωρίς να έχει καμία σημασία αν μιλάμε για πρώην αδέσποτα.
μου ακούγονται σαν επιστημονική φαντασία...
Όταν γίνουν πραγματικότητα θα αναθεωρήσω, το υπόσχομαι.