Καναδέζικο Λυκόσκυλο - White Shepherd


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Παίδες, εδώ στο Αμέρικα, το DNA test πιστοποιεί την καθαροαιμία. Αυτό είναι το επιστημονικό. Το πεντιγκρί έχει να κάνει με τις εκθέσεις. Το έχω ξαναπεί: έχω σκύλο από καταφύγιο, άρα πεντιγκρί γιοκ και εκθέσεις γιοκ (που δεν με ενδιέφεραν άλλωστε). Είναι όμως γραμμένος, αυτός ο σκύλος του καταφυγίου, και στο American Kennel Club (AKC) και στο Australian Shepherd Club of America. Το τελευταίο δεν το έκανα καν εγώ. Έτσι τον πήρα. Το πρώτο έγινε όταν έκανε Agility και δασκάλα του ήταν μια τύπισσα που ήταν κριτής του AKC. Είχε φέρει και το φωτογράφο, διότι βλέπετε δεν τους έκανε η φωτογραφία του Μουφ που έβγαλα η ίδια.

Και πάλι, ο σκύλος μου δεν έχει δικαίωμα να παίρνει μέρος σε εκθέσεις μορφολογίας. Ούτε και θέλω. Αλλά θεωρείται καθαρόαιμος. Και η κτηνίατρός του γράφει purebred Australian Shepherd στα κατάστιχά της. Και δεν το κάνουνε για να μη με στεναχωρήσουνε, αφού στα τέτοια μου εμένα τι λέει ο καθένας. Το κάνουνε διότι αυτή είναι η φυλή του και στην περίπτωση της κτηνιάτρου, μας ενδιαφέρει να τον παρακολουθούμε για τις διάφορες αηδίες που πλήττουν τους Αυστραλέζους.

End of story.
 


tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.564
καλα και εμενα η κτηνιατρος μαλτεζ τον εχει γραμμενο τον κοντο στο βιβλιαριο,αυτο δεν σημαινει οτι ειναι κιολας.
 
  • Like
Reactions: Aslan and epial


takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Χρόνια τώρα το ίδιο θέμα με τους ορισμούς...

Θα έπρεπε μαζί με τα στοιχεία που ζητούνται για να γραφτείς στο φόρουμ, να γίνεται ερώτηση σχετικά με το τι εννοούμε λέγοντας καθαροαιμία σκύλων στην Ελλάδα και αν απαντούσες σωστά να εγγραφόσουν ;)

Αν γινόταν αυτό θα είχαμε γλυτώσει μεγάλη συζήτηση

Ίσως τελικά αν είχαμε επιλέξει το Ελληνικότατο :p "pedigree dogs" να ήταν καλύτερα..περισσότεροι θα καταλάβαιναν τι σημαίνει
 
  • Like
Reactions: sea-mol and Aslan




28 Μαϊου 2015
8
10
43
Η Αμερικάνα εκτροφέας πάντως συζητάει τις διαφορές εδώ: http://www.danceswithwolvesranch.com/berger-blanc-suisse-white-german-shepherd-white-shepherd/
Αγαπητή Σάρα η συγκεκριμένη εκτροφέας κάνει αρκετές και καλά προσεγμένες αγορές κουταβιών από την Ευρώπη τα οποία στην συνέχεια μεταπουλά στην Αμερική.
 


28 Μαϊου 2015
8
10
43
Το οτι είναι ανοιχτή με όλους δε σημαίνει οτι δεν είναι φύλακας της αγέλης. Τα ποιμενικά έχουν πολύ έντονο το αίσθημα της αυτοθυσίας για την αγέλη τους. Για να ρθει κανένας να σας κάνει κακό και θα σου πω εγώ αν θα είναι φύλακας ή όχι :p.

Μπορεί η κυρία του link να εννοεί οτι δεν τους βγαίνει καχυποψία προς τους αγνώστους και γι' αυτό να μην χρησιμοποιούνται από αστυνομία, αλλά είναι τελείως ισοπεδοτικό να λες οτι ο ελβετικός ποιμενικός που είναι ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ,δεν είναι τυπικό δείγμα φύλακα - σκύλου.
Υπάρχουν και σε αυτή τη φυλή τα σκυλιά εργασίας,εκτος αυτού σε πολλές χώρες όπως π.χ. στην Πολωνία είναι τα σκυλιά της αστυνομίας.
 


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Σορρυ αν ρωταω πραγματα που εχουν υπεραναλυθει στο παρελθον.

Παντως απ οσο χαζεψα χθες για το τεστ, εχω την εντυπωση οτι ειναι κυριως μοδα και λιγοτερο εργαλειο. Μαλλον δειχνει το κολλημα που εχουμε να τα καταταξουμε καπου. Μπορει να κανω και λαθος.

Dog dna test
 
  • Like
Reactions: Aslan


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.447
12.874
Aθήνα
Εχει απασχολήσει αρκετά τους γενετιστές και γίνονται προσπάθειες από όσο γνωρίζω να βελτιωθεί η αξιοπιστία του. Μεγάλο ρόλο παίζει και η βάση δεδομένων που έχει το κάθε εργαστήριο - για να μπορεί να γίνει σύγκριση.
Εχουν υπάρξει πάρα πολλές περιπτώσεις σκύλων που βγήκαν πως ανήκουν σε μια φυλή (βάση DNA) και από πλευράς φαινοτύπου να μην έχουν καμία σχέση.
 
  • Like
Reactions: Aslan


XaraL

Active Member
22 Μαϊου 2015
38
21
Υπάρχουν και σε αυτή τη φυλή τα σκυλιά εργασίας,εκτος αυτού σε πολλές χώρες όπως π.χ. στην Πολωνία είναι τα σκυλιά της αστυνομίας.
Εμένα λογικότατο μου ακούγεται αυτό. Λίγο στραβά πήρα το ''the dog is not stereotypically considered for police work or guard dog work'' απλά επειδή είναι εύκολα προσεγγίσιμα και όχι ιδιαίτερα επιφυλακτικά στις γνωριμές τους. Αμα δεν κάνει το ποιμενικό για guard dog τί στα τσακίδια εκτρέφει? Ή φυλάνε μόνο τα πρόβατα?
Αυτό που καταλαβαίνω από τα λεγόμενά της είναι οτι στην Αμερική δε θα τα εμπιστευόντουσαν για σκυλιά αστυνομίας για κάποιο μυστήριο λόγο, παρόλο που όπως λες εκτρέφονται εργασιακές γραμμές στη φυλή.
 


Aslan

Well-Known Member
12 Μαϊου 2014
1.024
1.882
Αθήνα, Φλύα
Παιδια καλως ή κακως η γενετικη στις μερες αν και εχει προχωρησει αρκετα δεν εχει φτασει αυτο το επιπεδο για να δινει ακριβη αποτελεσματα οσων αφορουν την φυλη που ανηκει ο καθε σκυλος. Ολοι οι σκυλοι ανεξαρτητου φυλης εχουν την ιδια αναλογια γενετικου υλικου [αφου ανηκουν στο ιδιο ειδος] και ειναι πολυ δυσκολο να ξεχωριστουν οι τυχον φυλες απο τις οποιες προερχεται αυτο. Εδω για να κατασκευαστει η γονιδιακη βιβλιοθηκη του ανθρωπινου γονιδιωματος ειχε διαρκεια πανω απο 10 χρονια με συνεργασια πολλων εργαστηριων ταυτοχρονα σε ολο τον κοσμο και μιλαμε για το ειδος γενικα, ουτε καν τις ανθρωπινες φυλες. Φανταστειτε ποσο δυσκολο ειναι με τις τοσες πολλες φυλες σκυλων που υπαρχουν να γινει κατι αντιστοιχο. Οποτε σε γενικες γραμμες τα αποτελεσματα αυτων των τεστς ειναι χονδρικα και κατα προσεγγιση, σε καμια περιπτωση δεν μπορουν να πιστοποιησουν καθαροαιμια. Το μονο σιγουρο που μπορει να διαπιστωθει με την εξεταση DNA ειναι η συγγενεια μεταξυ σκυλων (γενετικες κληρονομικες και μη ασθενειες και αν ο σκυλος ειναι σκυλος και οχι αλεπου ή λυκος κλπ!:D).
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Προσωπικά δεν σκάω για καθαροαιμία ποσώς. Αν θέλω ντε και καλά σκύλο συγκεκριμένης φυλής, τότε πάω στο καταφύγιο. Αν δεν έχει το καταφύγιο, τότε θα πάω ενδεχομένως σε εκτροφέα. Το τελευταίο δεν αποτελεί επιλογή για μένα διότι πιστεύω στη συλλογική κοινωνική ευθύνη που θα πρέπει να έχει, κατά τη γνώμη μου, προτεραιότητα από ο,τιδήποτε άλλο. Επομένως ΔΕΝ θα πάρω σκύλο της συγκεκριμένης φυλής και θα πάω στο καταφύγιο να πάρω κάποιον άλλο. Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα των αδέσποτων και εγκαταλελειμένων σκυλιών, εγώ ΔΕΝ πάω ούτε σε εκτροφέα, ΟΥΤΕ φυσικά σε παπυμιλά ή ΒΥΒερά.

Το επιχείρημα ότι το τεστ DNA μπρορεί να δείξει λάθος είναι τόσο άκυρο όσο το να πει κανείς ότι μερικά τεστ εγκυμοσύνης ή HIV δείχνουν ενίοτε false positives. Ήταν μάλιστα το επιχείρημα που προέβαλε πριν από δεκαετίες η ηλιθιότατη και ασχετότατη Ρώσσικη Ορθόδοξη Εκκλησία για τα DNA tests της δυναστείας των Ρωμανόφ. Τα επίθετα ηλιθιότατη και ασχετότατη πάνε προφανώς επί της συνολικής συμπεριφοράς των εν λόγω τράγων.

Ο εκτροφέας, όσο καλός και να είναι, δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσει με τίποτα την επιστήμη. Ούτε κατά διάνοιαν. Το ημίαιμο σκυλί ορίζεται με συγκεκριμένο τρόπο επιστημονικά και είναι παράλογο να δεχτούμε οποιονδήποτε άλλον ορισμό. Το να πεις ότι μάλλον κάτι είναι έτσι και όχι αλλιώς είναι άλλη υπόθεση, αλλά το να επιβάλλεις ότι το πεντιγκρί αντικαθιστά την επιστήμη είναι τελείως παράλογο. Να κλείσουμε επομένως όσα προγράμματα μελετάνε φυλές σκύλων διότι δεν υπάρχει πεντιγκρί.

Σχετικά με το Μουφ, του έχω κάνει τρία DNA tests: MDR1, breed recognition & eyes. Και τα τρία τα έκανα για ένα μόνον λόγο: επειδή τον πήρα από καταφύγιο ήθελα να δω αν είχε ενδεχομένως προβλήματα που μαστίζουν τη φυλή του. Και δέχομαι τα αποτελέσματα των πανεπιστημιακών εργαστηρίων. Εννοείται ότι το Μουφ είναι στειρωμένο και ούτε κατά διάνοιαν δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να το ζευγάρωνα. Γενικά δεν θα ζευγάρωνα ποτέ σκυλί διότι δεν ασχολούμαι με τέτοια.

Για την ανάπτυξη των φυλών σκύλων το 19ο αιώνα να μην τα λέω διότι είναι γνωστά.

Τέλος, στην Αμερική, και φαντάζομαι και αλλού, αλλά εγώ την Αμερική ξέρω διότι εδώ ζω για 20 περίπου χρόνια, γενικά προτιμούν τα σκυλιά καταφυγίου για διάφορες εργασίες όπως rescue, termite extermination, ακόμα και για τη βοσκή προβάτων της κομητείας. Δεν τα επιλέγουν τόσο με βάση τη φυλή τους, όσο με βάση τις ικανότητές τους. Π.χ. το Μουφ δεν πα να βοσκήσει κανέναν που να του τάξεις σουβλάκι. Αν του τάξεις σουβλάκι μάλιστα, θα σου γίνει κολλιτσίδα μέχρι να του το δώσεις και μετά θα γυρίσει πίσω να σου ζητήσει κι άλλο. Πρόβατα όμως δεν θα σου βοσκήσει.
 


Aslan

Well-Known Member
12 Μαϊου 2014
1.024
1.882
Αθήνα, Φλύα
Και εγω υπερμαχος της επιστημης ειμαι αλλα και εκεινη κανει λαθη αρκετες φορες. Κανενας δεν λεει οτι το DNA μπορει να δειξει λαθος αποτελεσματα, απλα οι ανθρωποι δεν τον εχουν αναλυσει τοσο καλα ωστε να ειναι σε θεση να κανουν ακριβης εκτιμησεις. Σε μερικα χρονια πιθανον να ειμαστε σε θεση μεσω του DNA testing να βρισκουμε ακριβως την εκαστοτε φυλη ενος σκυλου, αλλα ειναι επιστημονικα αποδεδειγμενο οτι σημερα αυτο δεν ειναι εφικτο. Ο ορισμος ενος καθαροαιμου σκυλου οπως τον εχω μαθει μεσα απο το φορουμ, και διορθωστε με εαν κανω λαθος, ειναι ο σκυλος του οποιου γνωριζουμε το γενεαλογικο του δεντρο και αυτο ειναι επισημα αναγνωρισμενο μεσω της εκδοσης του Pedigree του. Π.χ. Εαν ζευγαρωσουν δυο καθαροαιμοι σκυλοι, που δηλαδη εχουν pedigree, και δεν δηλωθει η γεννα με αποτελεσμα να μην εχουν pedigree τα κουταβια τους, τοτε αυτα αυτοματα θεωρουνται ημιαιμα. Οποτε γενικα την καθαροαιμια την καθοριζει η υπαρξη ή μη του pedigree ενος σκυλου.
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.637
7.093
Άλλο να κάνεις αναγνώριση ασθενειών με DNA test (που φαντάζομαι εξετάζει πολύ συγκεκριμένα strains) γιατί, μπορεί και εμφανέστατα, να βλέπεις να υπερέχει μια φυλή στον αγνώστου παρελθόντος σκύλο σου, οπότε να υποψιάζεσαι ότι αν κληρονόμησε τα μούτρα και πιθανώς μέρος της συμπεριφοράς από αυτή την εμφανή καταγωγή πιθανόν να κληρονόμησε και ασθένειες και άλλο να περιμένεις σιγουριά απο τεστ "αναγνώρισης φυλής". Στο τελευταίο, περί βεβαιότητος των τεστ αυτών και δεδομένου του επίπεδου της βιολογίας/γενετικής ως επιστήμες σήμερα, ο/η Aslan έχει point (επιστημονικό).

Από την άλλη, ναι το πέντιγκρι δε μπορεί να υποκαθιστά την επιστήμη, συμφωνώ μαζί σου Sara. Αλλά πάλι δεδομένων των επιστημονικών συνθηκών, είναι τόσο ανοιχτά τα δεδομένα που εξετάζονται ακόμα στα DNA test ώστε το μόνο ασφαλές στοιχείο αναγνώρισης της καθαροαιμίας είναι ακόμα μόνο το πέντιγκρι.

Στις περιπτώσεις φυλών που ψιλοεκλείπουν και θέλουν να τις αναβιώσουν, είναι θεμιτό να θέλουν να ξεκινήσουν στην ουσία τα εκτροφικά πλάνα από την αρχή με σκυλιά που έχουν έστω εν μέρει τα χαρακτηριστικά της φυλής, ώστε να ξανακαταλήξουν (φαντάζομαι) σε ένα σταθερό δείγμα. Στις σταθερές φυλές δεν υπάρχει όμως αυτή η ανάγκη και μπορούν να βασίζονται στο πέντιγκρι.

Κατά τ'άλλα, σαν τα ημίαιμα (όπως κ τη Χαλκιδική), δεν έχει.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.447
12.874
Aθήνα
Δεν είναι θέμα λάθους και σωστού. Το συγκεκριμένο τεστ DNA μας δείχνει συσχετισμούς. Πόσο κοντά ή μακριά είναι το δικό μας δείγμα γενετικά σε σχέση με άλλα δείγματα.

Το θέμα είναι πως όπως ένα pedigree δεν πιστοποιεί την μορφολογία και τον χαρακτήρα, έτσι δεν μας λέει και τίποτα ένα τέτοιο τεστ. Δεν εξυπηρετεί τίποτα επί της ουσίας, γιατί η επιλογή στην εκτροφή γίνεται κυρίως βάσει φαινοτυπου και υγείας φυσικά.

Πρακτικά είναι μια επιπρόσθετη απόδειξη πως εκτροφικα, η καθαροαιμια δεν μας λέει απολύτως τίποτα αν δεν συνοδεύεται και από τα απαιτούμενα τυπικά χαρακτηριστικά.
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Παίδες, εγώ πάντως χαίρομαι ιδιαιτέρως που το Μουφ εχει κληρονομήσει μόνο ελαφρά δυσπλασία και όχι τα αλλα. Άντε και το ψιλό μεταβολικό πρόβλημα, το οποίο όμως και ελέγχεται και αποτελεί πηγή ιλαρότητας και για τους δυο που πρώτον κατεβάζει την πίεση και δεύτερον το στρες. Τώρα που το σκέφτομαι μάλιστα το ίδιο θα έλεγα και για το φόρουμ που ξεκαρδίζεται να διαβάζει τις γαστριμαργικές περιπέτειες του Μουφ.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.195
Μηνύματα
896.955
Μέλη
19.978
Νεότερο μέλος
Tina78