Λοιπόν η αλήθεια είναι ότι μόλις σήμερα πρόσεξα το συγκεκριμένο θέμα και έχω να δηλώσω τα εξής:
Εάν είχα προλάβει το θέμα από την αρχή θα πρότεινα στο μέλος Φώτις να μην πάρει Yorkshire Τerrier... απλά και μόνο γιατί η εμφάνιση απατά σε αυτά τα σκυλιά και η χρόνος που απαιτούν από τους ιδιοκτήτες τους για εκπαίδευση, περιποίηση κ.ο.κ. είναι κάτι παραπάνω από πολύς.
Χαίρομαι πάρα πολύ που μπήκε στη διαδικασία να σκεφτεί ότι δεν πρέπει να πάει σε pet shop αλλά σε εκτροφέα, λυπάμαι όμως που η επιλογή της φυλής έγινε μόνο με κριτήρα εμφάνισης και βάρους...
Το συγκεκριμένο σκυλί ΔΕΝ κάνει για παιδιά... θέλει ιδιαίτερο χειρισμό και πολύ εκπαίδευση, δεδομένου ότι είναι σκυλί από εκτροφέα δε ένα λόγος παραπάνω γιατί σημαίνει ότι η καθαροαιμία του εγγυάται και το τυπικο χαρακτήρα τωνYorkie που σημαίνει ελάχιστη ανεκτικότητα στην οποιαδήποτε κακομεταχείρηση (ακόμα κι αν αυτή είναι η στα δικά μας μάτια τρυφερή αλλά ακατάλληλη και απότομη αγκαλιά ενός παιδιού) και δεν θα διστάσει να διορθώσει.
Επίσης έχετε σας παρακαλώ υπόψη σας ότι πολλά απότα πράγματα τα οποία διαβάζετε σε βιβλία ή internet εχουν διπλή ανάγνωση:
1) ως πρετέριμα των Yorkies αναφέρεται το γεγονός ότι δε μαδάνε. Αυτό σημαίνει ώρες ενασχόλησης με το καταπληκτικό μανδύα του Yorkie ο οποίος είναι ένα μαρτύριο για σκύλο και ιδιοκτήτη αν δεν χτενιστεί σχεδόν καθημερινά και περιποιηθεί με κατάλληλα προιόντα (διόλου φθηνά) ώστε να μην σπάει και κυριότερον να μην κομπιάσει (και κομπιάζει εύκολα και πολύ). Επίσης θα συγκεντρώνει στη βόλτα του ότι κλαδάκι, φυλλαράκι και σκουπιδάκι βρε... άρα περισσότερο χτένισμα με περισσότερες από μία βούρτσες για να καθαρίσει.
Συν έξοδα γκρούμινγκ κάθε δίμηνο ή έξοδα για κούρεμα (γιατί εκεί καταλήγουν οι περισσότεροι μόλις βαρεθούν τα χτενίσματα) κάθε τρίμηνο
2) Το Yorkie δεν χρειάζεται βόλτα και εκτονώνεται μόνο του (άκουσο, άκουσον!!): Ναι είναι ένα σκυλί που θα βρει τρόπο να εκτονωθεί και αυτό σημαίνει να τρέχει σαν το παλαβό πάνω κάτω στο σπίτι, να το βρείτε πάνω στα σαλόνια, τις καρέκλες και να έρχεται με μεγάλη απαίτηση να ασχοληθείτε μαζί του (και μπορεί να το κάνει μέχρι τελικής πτώσης). Κάποιος χαρακτήρισε τα Yorkies σκυλιά σαλονιού...κάθε άλλο. Είναι τυπικά τερριε πρώην κυνηγόσκυλα και με μεγάλα αποθέματα ενέργειας!
3) Τα Yorkies είναι έξυπνα και εύκολα εκπαιδεύσιμα: είναι και το επιβεβαιώνω... όσο πιο έξυπνο και εκπαιδεύσιμο τόσο πιο εύκολα πλήττει και δυσανασχετεί εάν δεν έχει να απασχολήσει με κάτι το μυαλό του...
4) Τα yorkies είναι καλοί φύλακες: ναι και τίνουν να γαυγίζουν...πολύ!! Και άμα το μάθουν θα το κάνουν για όλα για να φάνε, για να παίξουν για να τσαμπουκαλευτούν για να απαιτήσουν... και το ποστ της Dr Zhivango όταν πήρα εγώ το δικό μου....
Θα συμφωνίσω με την Sara. Έχω εκπαιδεύσει αμέτρητα Γιόρκι-Τύρρανους (και σε καμία από τις περιπτώσεις που είδα δεν έφταιγε ο σκύλος).
Μεγάλο πρόβλημα επίσης αντιμετωπίζει ο κόσμος στον καλλωπισμό τους. "Δεν κάθεται να το χτενίσω" μου λένε, με αποτέλεσμα να γεμίζει κόμπους ο σκύλος και μετά να τον ξυρίζουν γουλί. Τα μουστάκια τους θέλουν συχνό (το λιγότερο 2 φορές την εβδομάδα) πλύσιμο και σχολαστικό χτένισμα, καθώς γεμίζουν μικρόβια (σαλμονέλλα για παράδειγμα) επικίνδυνα για όλη την οικογένεια.
Οι έξυπνοι ιδιοκτήτες κουταβιών Γιόρκι, τα μαθαίνουν από πολύ μικρά (σταδιακά και με τρυφερότητα αλλά και επιμονή) να καλλωπίζονται. Τα νυχάκια τους θέλουν συχνά κόψημο (θα σου μάθει ο κτηνίατρος πως θα το κάνεις μόνη σου κάθε 15-20 ημέρες) και οι τρίχες από τον ακούστικό πόρο πρέπει να αφαιρούνται (πάλι στον κτηνίατρο για μάθημα). Τα αυτάκια τους ξυρίζονται γιατί αλλιώς θα πέσουν από το βάρος των μαλλιών (είναι πάρα πολύ λεπτά και πέφτουν εύκολα).
Μάθε το σκυλάκι να υπομένει να το γυρνάς λίγο (μισό λεπτάκι) ανάσκελα κάθε μέρα για να ψιλαφίζεις τα ποδαράκια και την κοιλίτσα του, ώστε να συνηθίσει στο άγγιγμά σου (παντού όχι μόνο στην πλατούλα!) και να μην έχεις προβλήματα αργότερα. Μου είναι απλά αδύνατον να θυμηθώ όλα τα Γιόρκσαιρ που ξέρω, που δαγκώνουν το αφεντικό τους μόλις πιεστούν λιγουλάκι.
Δεν είναι ότι χρειάζονται έντονο μάλλωμα (μαθαίνουν πολύ εύκολα) ή ιδιαίτερη αυστηρότητα. Σταθερότητα και πείσμα (με πολύ επιβράβευση σε κάθε ευκαιρία) χρειάζονται. Είναι μια εξεραιτικά πεισματάρικη φυλή. Αν κάνεις πίσω όταν δυσαναχετεί θα το εκπαιδεύσεις να κάνει σαν βλαμένο (και να σε δαγκώνει κι όλας) κάθε φορά που θέλει να κάνει το δικό του. Αν του αποδείξεις όμως (με υπομονή και αγάπη πάντα) πως είσαι ΤΡΕΛΗ πεισματάρα... πως δεν θυμώνεις εύκολα, αλλά δεν κάνεις ΠΟΤΕ πίσω όταν θέλεις κάτι, θα το αποδεχτεί 100% και θα καταλάβει πως δεν έχει κανένα νόημα να σου πηγαίνει κόντρα. Θα είναι ένα σωστό αγγελούδι.
Τελευταία συμβουλή: Να υπενθυμήζεις στον εαυτό σου (συχνά κάθε μέρα) πως είναι ΣΚΥΛΟΣ. Δεν ξέρω γιατί, αλλά οι 98% των ιδιοκτητών Γίορσαιρ το ξεχνούν αυτό. Δεν βγάζουν τα κουτάβια αρκετές βόλτες κάθε μέρα (με λουρί, με τον σκύλο στο ΕΔΑΦΟΣ, όχι αγκαλίτσα!) και σχεδόν ποτέ δεν τα αφήνουν να συναναστρέφονται με άλλους σκύλους.
Αυτό σε συνδιασμό με την γενική "υπερπροστατευτικότητα" (μη κρυώσει, μη πονέσει, μη στεναχωρεθεί, μη πεινάσει κλπ) είναι καταστροφικό για τον χαρακτήρα του (κάθε) σκύλου. Όσο περισσότερο του φέρεσαι σαν να είναι σκύλος, τόσο καλύτερος σκύλος θα είναι!
Πριν αποφασίσετε λοιπόν να πάρετε το Yorkie για την κόρη σας... σκεφθείτε αν όταν η κόρη σας σταματήσει να ασχολείτε (και είναι φυσιολογικό αυτό) θα έχετε τα κουράγια να ασχοληθείτε κατά τέτοιο τρόπο με τον μικρό...
Αν πάλι καταλήξετε σε αυτό σας παρακαλώ να απευθυνθείτε και πάλυ στο forum ή σε κάποιο από εμάς που έχουμε Yorkie προσωπικά ώστε να σας βοηθήσουμε για μία αρμονική συμβίωση και κυρίως για το θέμα των παιδιών...