Τα 10+ χρόνια που ασχολούμε με τα Σιβηρικά δεν εχω ακούσει ούτε 1 αναφορά για θάνατο από συστροφή. Πιστεύω ότι σε μία τόσο δραστήρια Φυλή, ΑΝ υπήρχε αυτή η τάση, θα είχε σκοτώσει πολλά σκυλιά, οπότε θα ακουγόταν.
Ω εκ τούτου, σε νέους ιδιοκτήτες αναφέρω ΠΑΝΤΑ την ύπαρξη του συνδρόμου αυτού, αλλά τους εξηγώ επίσης τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί αυτό να συμβεί, τι πρέπει να αποφεύγουν και το γεγονός ότι ΠΟΤΕ δεν έχει παρατηρηθεί σε Σιβηρικά. Επειδή όμως ΟΣΟΙ καταλήγουν να πάρουν σκυλιά από το εκτροφείο μας έχουν ήδη περάσει από αρκετά κόσκινα και είναι στο σύνολό τους σκεπτόμενα άτομα, το να γνωρίζουν και το απίθανο είναι θετικό για τη δημιουργία της συνολικής εικόνας της Βιολογίας του οργανισμού.
Επίσης, το "με τίποτα" μου ακούγεται σαν δοκιμασία αντοχής.... Δηλαδή τι να κάνουμε? Να ταίσουμε ένα Σιβηρικό 3πλάσια από του κανονικού ξηρά τροφή και να το βγάλουμε 3 η ώρα το μεσημέρι σε ένα γήπεδο να τρέχει για να δούμε ΑΝ θα καταφέρει να επιζήσει....???? Πραγματικά ΠΟΤΕ δεν τη κατάλαβα αυτή τη νοοτροπία του "γκαζιού" στα ζώα, αυτή την ψυχολογία της κόντρας μεταξύ των Φυλών... "Εγώ έχω υδροχλωρικό οξύ" "Εγώ έχω νιτρικό οξύ" "Εγώ έχω υπεχλωριώδες!!!!" "Το δικό μου καιεί πιό πολύ!!" "Όχι το δικό μου!!!"
Η Φυλή λοιπόν ΔΕΝ παρουσιάζει ΚΑΜΙΑ προδιάθεση για συστροφή στομάχου (φανταστείται τι εκατόμβες θα είχαμε σε Iditarod & Yukon Quest όπου τα σκυλιά τρώνε και τρέχουν για ώρες.....). Αν τώρα η ερώτηση είναι ΑΝ υπάρχει κάποιος ο οποίος ΜΠΟΡΕΙ να σκοτώσει ένα Σιβηρικό προκαλώτας συστροφή στομάχου, ΣΙΓΟΥΡΑ υπάρχει (ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ιδιοκτήτης σε δικό μας σκυλί) αλλά θα παιδευτεί πάρα πολύ για να το επιτύχει..
Η Φυλή "πατάει" δυνατά στο αρχέτυπο του γκρί λύκου, οπότε δεν υποφέρει από τέτοιες "σύγχρονες" ασθένειες & σύνδρομα..