H εργασιακή ικανότητα και η διατήρησή της σαφώς και είναι πρωταρχική...
Ειδικά οι παλαιότεροι που έχετε διαβάσει μερικά ποστ μου νομίζω ότι ξέρετε την τρέλα μου....
Όμως τελικά ξέρουμε πως εκτελεί την εργασία του;
Έχουμε τα εφόδια ώστε εμείς από μόνοι μας να κρίνουμε και να επιλέξουμε τους γεννήτορες;
Ας πούμε αναφέρθηκε νωρίτερα ότι ο σκύλος χώνεται μέσα στα κουφάρια για να κρύψει την μυρωδιά του...
Αυτή ακριβώς η συμπεριφορά είναι άκρως ανεπιθύμητη και στο βουνό ο σκύλος που το κάνει δύσκολα το γλυτώνει το τουφέκισμα...κι αυτό για έναν πολύ απλό λόγο!
Αν ο σκύλος κυλιστεί στο κουφάρι θα καταφέρει να απλώσει την μυρωδιά του κουφαριού και να εντείνει το κάλεσμα στους θηρευτές!
Αντίθετα οι Ορεινοί της πατρίδας μας έχουν ακριβώς την αντίθετη δράση!
Θα καταναλώσουν-εξαφανίσουν- όλα τα κουφάρια, πλακούντες, ακόμα και περιτώματτα των ζώων που συνοδεύουν και ταυτόχρονα θα κάνουν οι ίδιοι τις "ανάγκες" τους ακριβώς στα ίδια αυτά μέρη για να καλύψουν τις προϋπάρχουσες μυρωδιές...
Θέλουν η δικιά τους μυρωδιά, αυτή που υποδηλώνει ότι εδώ υπάρχει κάποιος που θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του αν απειληθεί το κοπάδι, να είναι αυτή που θα κυριαρχεί στον χώρο!
Η απο την άλλη αναφερόμαστε σε ανθρώπους οι οποίοι εκτός ΟΦΕΠ κάνουν σωστή δουλειά...
Ομολογώ οτι γνωρίζω κι εγώ μερικούς, κυρίως κτηνοτρόφους, από παλιά τζάκια...αλλά σε αντιδιαστολή με το 99% που θεωρούν ότι κάνουν καλή δουλειά αλλά μόνο πισω πάνε τις οποιες προσπάθειες, δυστυχώς είναι λίγοι...πολύ λίγοι...
Οι περισσότεροι βοηθάνε κι αυτοί στον υπερτυπισμό...απλά μπαίνει στο μείγμα και το προσωπικό γούστο!
"Εμένα μου αρέσει έτσι, εμένα μου αρέσει γιουβέτσι, εμένα μου αρέσει με βούλες, εμενα με μάσκα..."
Ταυτόχρονα βέβαια κι ο ΟΦΕΠ έχει κανει λάθη στην πορεία του, κάποια κατά την ταπεινή μου άποψη αρκετά σοβαρά..
Όμως, πριν ο ΟΦΕΠ, αλλά κι άνθρωποι που πλέον έχουν αποχωρήσει από τον ΟΦΕΠ, ξεκινήσουν τις προσπάθειές τους, μήπως ξέρετε τι σκυλιά υπήρχαν;
Ακομα και τα πρώτα χρόνια, επειδή είχα την τύχη ή ατυχία,εκείνη την περιοδο να ξεκινήσω κι εγώ τις βολτες μου στα βουνά, γιατί όποιος ξεκινάει τώρα τις βολτες του, αλλα πράγματα βλέπει, για να πετύχεις σκυλί της προκοπής και μορφολογικά, αλλά κι εργασιακά, έπρεπε να φτάσεις στην πιο άγονη βουνοκορφή της Πίνδου, εκεί που οι δρόμοι ήταν άγνωστες λέξεις...
Sea-mol, παλαιότερα οι εκθέσεις του ΟΦΕΠ είχαν κανονικά βραβεύσεις και κατατάξεις...δεν είναι όμως κακό!
Η διαφορά με τα καλλιστεία είναι ότι η κρίση δεν γίνεται με βάση το προσωπικό γούστο του κριτή, αλλά το πρότυπο, το οποίο ορίζεται από την μορφολογία η οποία είναι αναγκαία ώστε να εκτελέσει ο σκύλος σωστά τα καθηκοντά του!
Συμφωνώ ότι στις εκθέσεις του ομίλου τα σκυλιά που βλέπει κανείς τα περισσότερα είναι πολύ έξω από τα νερά τους, αλλά αυτό δυστυχώς είναι λόγω ιδιοκτήτη...
Όταν ο σκύλος βγαινει πρώτη φορά απο τον χώρο του σε λουρι για να πάει στην έκθεση...τι να περιμένει κανείς...γιατί φυσικά οι σκύλοι πρέπει να είναι αγριμια...αλλά άραγε πόσοι από αυτούς που βλέπουν έτσι τα σκυλιά τους έχουν δει πως συμπεριφέρεται ο σκύλος στο βουνό, όταν είναι παρόν ο βοσκός;
Όσο για την αστικοποίηση της φυλής...
Ο χαρακτήρας της φυλης, αλλά και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται κι εκτελεί την εργασία του, την φύλαξη, τον καθιστά ιδιαίτερα βολικό σε τέτοια ζωή, αρκεί ο ιδιοκτήτης να αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και ανάγκες τους και να τις σέβεται...
Προσοχή!Δεν λέω ότι είναι εύκολη φυλή ή ιδανική για όποιον επιθυμεί να την έχει σπίτι του...ακριβώς το αντίθετο!
Κλείνοντας τονίζω και πάλι ότι το 95% των ιδιοκτητών ή όσων επιθυμούν έναν ορεινό ποιμενικό στην χώρα μας δυστυχώς είναι παντελώς ακατάλληλοι για μια τέτοια φυλή...δυστυχώς....
Μακάρι στην Λάρισα που βρίσκεσαι, αν κατάλαβα καλά από τα συμφραζόμενα, να είναι πλέον διαφορετικά τα πράγματα, όπως λες, γιατί παλαιότερα ήταν κι εκεί οπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα...