Καθήκοντα φύλαξης

christos1908

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
46
17
43
Καλησπέρα σε όλους.
Θα ήθελα γνώμες σχετικά με την εκπαιδευση σε καθήκοντα φύλαξης και προστασίας. Έχω ενα κάνε κόρσο 10 μηνών... Σε πρωτη φάση ξεκινάω άμεσα βασική εκπαίδευση και στη συνέχεια σκέφτομαι να προχωρήσω για φύλαξη, καθώς ήταν και ένας απο τους βασικούς λόγους που επέλεξα και τη συγκεκριμένη φυλή.
Μιλώντας λοιπόν με πολλούς εκπαιδευτές στη βασική δεν είχαμε και πολλά να που,Ε καθως τα πράγματα ειναι στάνταρ κάναμε όμως πολύ κουβέντα για τη φύλαξη. Ολοι μου είπαν οτι αν πόρτα δεν αξιολογηθεί ο σκύλος, ακόμα και αν ανοίκει σε μια φυλή που το εχει σαν εργασία, δε μπορούν να πουν κάτι. Οπότε έτσι έγινε ο σκύλος συναντήθηκε με 3 εκπαιδευτές και μετα απο διάφορα που του έκαναν μου είπαν και οι τρεις ότι εχει τα ένστικτα που χρειάζονται (σε πρώτη φάση καθως για το που μπορεί να φτάσει θα φανεί μέσα απο την εκπαιδευση).
Οι ερωτήσεις μου ειναι οι εξής.
Η διαδικασία αξιολόγησης είχε ερεθισμό του σκυλου να δουν πως αντιδρά (μη φανταστείτε επαφή, απλως ο εκπαιδευτης τον προσέγγιζε με τροπο που το σκυλί τσαντιζόταν) και δαγκώματα σε λουκάνικα και διάφορα εργαλεία που είχαν. Αυτά δείχνουν οτι ο σκυλος σου εχει ένστικτα; Σε ποιο σκυλί αν του πετάξεις ενα μπαλάκι δε θα τρέξει να το πιάσει η αν του κουνήσεις ενα πανί, ενα λουκάνικο εκπαίδευσης δε θα το αρπάξει; Ειναι πράγματα που κανω κι εγώ στο παιχνίδι μαζι του.
Εχώ δει γενικώς πως γινεται αυτή η εκπαιδευση απο βιντεάκια και αυτο που βλέπω ειναι οτι ολα έχουν να κάνουν με δαγκώματα σε διάφορα αξεσουάρ εκπαίδευσης. Πως απο αυτή τη διαδικασία που μοιάζει με παιχνίδι ο σκύλος αποκτά αυτοπεποίθηση και ξερεις οτι θα επέμβει αν ποτέ (μακριά απο μας) χρειαστεί;

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Η διαδικασία αξιολόγησης είχε ερεθισμό του σκυλου να δουν πως αντιδρά (μη φανταστείτε επαφή, απλως ο εκπαιδευτης τον προσέγγιζε με τροπο που το σκυλί τσαντιζόταν) και δαγκώματα σε λουκάνικα και διάφορα εργαλεία που είχαν. Αυτά δείχνουν οτι ο σκυλος σου εχει ένστικτα; Σε ποιο σκυλί αν του πετάξεις ενα μπαλάκι δε θα τρέξει να το πιάσει η αν του κουνήσεις ενα πανί, ενα λουκάνικο εκπαίδευσης δε θα το αρπάξει; Ειναι πράγματα που κανω κι εγώ στο παιχνίδι μαζι του.
Εχώ δει γενικώς πως γινεται αυτή η εκπαιδευση απο βιντεάκια και αυτο που βλέπω ειναι οτι ολα έχουν να κάνουν με δαγκώματα σε διάφορα αξεσουάρ εκπαίδευσης. Πως απο αυτή τη διαδικασία που μοιάζει με παιχνίδι ο σκύλος αποκτά αυτοπεποίθηση και ξερεις οτι θα επέμβει αν ποτέ (μακριά απο μας) χρειαστεί;
Καλώς ήρθες!
Πολύ καλή ανάπτυξη όσον αφορά την σειρά των πραγμάτων.
Θα περίμενα η Βασική Υπακοή να έχει ήδη γίνει από πιο πριν.

Μη λες τέτοια λογάκια:rolleyes: γιατί υπάρχουν σκυλιά που δεν έχουν ανεπτυγμένα κάποια drives που χρειάζεται η φύλαξη! Το ότι έχεις δουλέψει έστω και άθελα σου κάποια drives του σκύλου σου είναι θετικό. Αλλά μην παίρνεις και όρκο για το ποιος σκύλος δεν θα ενδώσει σε μπαλάκι ή πανί ή λουκάνικο...

Ο σκύλος είναι μικρός ακόμα, θέλει δουλειά για να βγάλει τα drives και έπειτα θα δουλέψετε πάνω σε αυτά. Σε αυτή τη φάση όλα είναι γενικά να πάρει μία γεύση. Ο σκύλος αποκτά αυτοπεποίθηση γιατί κάνει κάτι ευχάριστο, εκφράζει κάτι που είναι φτιαγμένος να κάνει και γιατί δένεται μαζί σου. Είναι η μόνη οδός για να χτίσεις έναν ισορροπημένο σκύλο φύλαξης.
Πολύ γενικά ο σκύλος θα ξέρει πότε θα επέμβει γιατί θα έχει διδαχθεί τι πρέπει να κάνει, πως να το κάνει και πότε να το κάνει.

Ο σκύλος δεν τσαντιζόταν, απλώς ο εκπαιδευτής θέλει να τσιγκλίσει και να βγάλει την μαχητικότητα και την φύλαξη του σκύλου.
Αν δεν είναι σκύλος που γαβγίζει ήθελε να ακούσει λίγο την φωνούλα του, να μιλάει.:D

Με την σειρά:

και bitework στην ίδια ηλικία(μετά το 1:39)

και δαγκώματα σε σφήνες
ανάπτυξη prey drive

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.176
3.014
ΑΤΤΙΚΗ
πολύ ωραία τα δεύτερα βιντεάκια με την διαφορά ότι αυτά αφορούν το IPO και όχι την εκπαίδευση στην φύλαξη....
ο σκύλος όπως πολύ σωστά ανάφερε ο Στέλιος δουλεύεται μέσω λινάτσας ή λουκάνικου για να αναπτύξει τα ένστικτα του και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση αλλά στην πορεία μαθαίνει να δαγκώνει στολή και όχι μανίκια και σφήνες...

christos1908

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
46
17
43
Ευχαριστω γα τις απαντήσεις...
Ήδη πιάσαμε κάποια σημεία... Όντως τα κανε κόρσο απο τη φύση τους δεν ειναι σκυλια που γαυγιζουν. Το αντίθετο το δικό μου δεν το είχα ακουσει ποτέ μέχρι τα τεστ.
Τώρα για την εκπαίδευση αυτο που θελω να πω ειναι ακριβώς αυτο που γράφτηκε από πάνω. Η εκπαιδευση για σόου εργασίας IPO δεν εξασφαλίζει οτι ο σκυλος είχε φύλακας. Αυτό που δε θελω δηλαδή ειναι ο σκυλος κατα την εκπαίδευση να στοχοποιήσει το λουκάνικο, το μανίκι κτλ και να αντιδρά σε αυτά και όχι στην κατάσταση ή τον ανεπιθύμητο επισκέπτη... Η εκπαίδευση δείχνει παρεμφερής. Αυτό πως μπορείς να ξερεις οτι ο εκπαιδευτης το δουλεύει σωστά;;;

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.565
συν οτι στα βιντεο βλεπουμε ομορφα σκυλια που δουλευουν οπως ειπε και η ταρα γιια ιπο απο οταν κοψαν το γαλα οποτε καμια σχεση (σχεδον) με σωματοφυλακη και εναν απλο ιδιοκτητη.
εδω εχουμε ενα κουταβι 10 μηνων που δεν εχει βασικη καν και θα πεσει στα χερια καπου εκπαιδευτη που για να δειξει τι κανει απλα θα το μαμησει.εχω και προσφατο παραδειγμα με εκπαιδευτη που τελικα πλεον ο ιδιοκτητης δεν μπορει να το βγαλει πλεον βολτα στον δρομο γιατι ριχνετε παντου.
ασε τις μακακιες που λενε Χρησταρα για να βγαλουν λεφτα και ασε το κουταβι σου να μεγαλωσει μαθενοντας του τα βασικα και οταν βαλει και αλλο μυαλο του μαθενεις και τα υπολοιπα

christos1908

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
46
17
43
Τάσο εννοείται αυτό... Έτσι κι αλλιώς όλοι μου είπαν οτι αυτή η εκπαίδευση ξεκινάει μετα τους 15-18 μήνες... Τώρα πάμε για βασική. Απλώς το ψάχνω για να δω τι ακριβώς πρέπει να ζητήσω και πως να αξιολογησω αν ο εκπαιδευτης κι εγώ μιλαμε την ίδια γλώσσα...

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
Η αυτοπεποιθηση ερχεται με το παιχνιδι.αρχικα δαγκωνει το παιχνιδι,μετα το παιχνιδι μεταφερεται στο χερι κ υστερα του δειχνεις τι θα κανει κ πως.μεσω του παιχνιδιου αναπτυσονται ενστικτα κ αντανακλαστικα κ σκληρα νευρα.για αυτο κ ειναι καλο να ξεκιναει τετοια εκπαιδευση μετα το 18μηνο..απο εκει κ μετα,πρεπει να δεις ακριβως τι θες.ξεκινα με αριστη υπακοη στον σκυλο σου κ μην τον πολυεξιταρεις απο τωρα.υπακοη κ φουλ κοινονικοποιηση.τα αλλα θα τα δεις να ερχονται.

christos1908

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
46
17
43
Πάντως κι εμένα αυτό που μου είπαν ολοι οι εκπαιδευτές ειναι ότι αυτή η εκπαιδευση ξεκινάει αργότερα. Τώρα απλως ελέγχουμε τα ένστικτα του σκυλου κι εφόσον ειναι ικανός να αντεπεξέλθει το ξανασυζητάμε σε 7-9 μήνες. Μέχρι τότε βασική, το παιχνίδι του και κοινωνικοποίηση η οποία έτσι κι αλλιώς δε σταματάει ποτέ...
Να ρωτήσω και κάτι ακόμα; Η εκπαίδευση για IPO τη διάφορες έχει απο αυτή για τα καθήκοντα προστασίας; Αφού περιλαμβάνουν τα ίδια πράγματα πως περνάς διαφορετική νοοτροπία στο σκυλί;

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.565
σου εκανε ερωτηση παγιδα σακη η κασι.
επισης και τα σκυλια στο βιντεο απο κουταβια παιζουν με λουκανικα κλπ αλλο ομως ενα κουταβι που κανει σπορ και αλλο ενα κουταβι που δεν κανει σπορ αλλα θα κανει σωματοφυλακη

christos1908

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
46
17
43
Άρα πως θα πρέπει να κινηθώ κατά τη γνώμη σας σε σχέση με την εκπαιδευση; Εχω ξεκαθαρίσει στους εκπαιδευτές οτι με ενδιαφέρει η φύλαξη χώρου. Πως όμως ξέρω οτι ο εκπαιδευτης το δουλεύω σωστά και δεν ακολουθεί μια λογική εκπαίδευσης που κανει το σκυλο να επιτίθεται στη λογική των βίντεο και να φυλάξει οκ αν όχι παλι οκ...

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.565
τα σκυλια στο βιντεο δεν επιτιθοντε ανεξελενκτα,καθε αλλο,αυτο αλλωστε μαθενουν να κανουν απο μικρα.
οπως σου ειπε ο λαυρεντης πρωτα θα κανεις μια βασικη υπακοη απολυτη και πολυ καλη και μετα θα προχωρησεις σε κατι αλλο βλεποντας και τον σκυλο σου.
η διαφορα οπως λες με το ιπο και την σωματοφυλακη ειναι οτι στο ιπο ειναι ενα αθλημα,ο σκυλος μπενει στον στιβο και κανει αυτα που εχει μαθει απο κουταβι να κανει,εξω στον δρομο μπορει να μην κανει ουτε τα μισα απο αυτα πολες φορες ενω στην σωματοφυλακη η φυλαξη το τερεν του σκυλου βρισκετε παντου,στο αμαξι,στο γηπεδο,στην βολτα,στο σπιτι.....παντου.
τωρα στο πως θα επιλεξεις το εκπαιδευτη εγω θα ελεγα να μην εντυπωσιαζεσε και να κοιτας τι σου δειχνει ο σκυλος.