Εννοω αυτό συν την καλυτερη αποδοση σε φυλαξη λογω αυξημενου territorial ενστικτου και προστατευτικοτητας και συχνα επιθετικοτητας που συνοδευει τα παραπανω. Φυλαξη και προστασια χωρις αυτα δεν γινεται.
Πισω στο άλλο θεμα, εμεις καναμε όπως ξερεις ερασιτεχνικη υπακοη. Τον χαρακτηρα της Ηρας επισης λιγο πολύ τον γνωριζεις.
Αν δωσω αρκετη ελευθερια κινησεων στην βολτα, συντομα όπως ειπα και πριν θα προσπαθησει σταδιακα και γρηγορα να παρει ακομα περισσοτερη. Συντομα δεν θα μιλαμε για βολτα αλλά για μπαχαλο.
Επισης, όταν σταματαμε στα παρκα για διαλειμμα, μυρισμα κλπ και την ποδεσμευσω από το «διπλα» με ΟΚ (release command), συχνα χρειαζεται να κραταω το λουρι με δυο χερια και να βαζω αντισταση και με τα ποδια για να μην κανω σκι. Βαζει το κεφαλι κατω όπως τα βοδια και τραβαει με ολη της την δυναμη για να φτασει κάποια μυρωδια. Σχεδον σερνεται κατω, όπως στην ελξη βαρών που βλεπαμε σε άλλο θεμα.
Με ΜΗ ή διορθωση θα σταματησει για λιγο και μετα παλι τα ιδια. Φυσικα την αφηνω να κανει ο,τι θελει εκεινη την ωρα εφοσον με ένα «διπλα» μαζευεται αμεσως για να συνεχισουμε την πορεια μας.
Πιθανον εγω εκανα κατι λαθος και πλεον γι αυτην υπαρχει μονο το αυστηρο «διπλα» και το χάος και καμια ενδιαμεση κατασταση.
Εχω σκεφτει κι εγω κατι αναλογο με αυτό που ειπες πριν, ότι δηλαδή λογω του αυστηρου «δίπλα» μετα τα δινει όλα όταν την αποδεσμευω. Αλλά και μετα από χαλαρη βολτα (που την κανει μπαχαλο) παλι τα ιδια κανει μετα την αποδεσμευση.
Αυτό που ειπε η Berna με εκφραζει απολυτα. Αν την αφησω να προπορευεται στην βολτα, την βλεπω που παιρνει το υφος και στυλ του οδηγου και προσπαθει να με καπελωσει. Μετα από τοσο καιρο εμαθα να διακρινω αυτό το στυλ αμεσα.
Οι ισορροπιες με τα σοβαρα κυριαρχικα σκυλια είναι πολύ δυσκολες και επειδη η κυριαρχικοτητα συχνα συνοδευεται από επιθετικοτητα για να επιβληθει (στην δικια μας περιπτωση σε σκυλους), η κατασταση περιπλεκεται ακομα περισσοτερο.
Με την χαλαροτητα θα προσπαθησει πολύ πιο ευκολα να επιτεθει σε σκυλο, ενώ με την αυστηρη βολτα είναι φανερα πιο συμμαζεμενη σε όλα.