Mιας και αναφέρθηκε και το όνομα της σκύλας μας ας πω και γω την εμπειρία μου.Κατασταλαγμένη άποψη θα έχω μετά από κάποια χρόνια για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου και για το αν πήραμε την σωστή απόφαση ή για το αν κάναμε καλή χρήση του εργαλείου.Ακόμα είναι νωρίς.
Ωστόσο μπορώ να πω τα εξής:
-Ναι δεν την πονάει πολύ.Επιλογή της είναι να μην την πονάει και καθόλου.
-Αν δεν υπήρχε το κολλάρο αυτό εγώ προσωπικά δεν θα άφηνα ποτέ την Μάγια ελεύθερη στο πάρκο να τρέχει και να παίζει,θα ήταν συνέχεια στο λουρί,πράγμα που δεν νομίζω να την έκανε ευτυχισμένη.Το κολλάρο μού δίνει ελευθερία και σιγουριά και κατ'επέκταση δίνει ελευθερία στο σκυλί μου.Θα μου πείτε γι'αυτό υπάρχει η βασική εκπαίδευση,την κάνεις,το σκυλί σου σε ακούει 100%,οπότε τον αφήνεις ελεύθερο και είσαι σίγουρος....
Ναι,όπως βλέπω πολλά σκυλιά στο πάρκο εκπαιδευμένα που ακούν μετά από 10 "έλα".
Εγώ θέλω άμεση ανταπόκριση όταν βουτάει από κάτω το ψόφιο περιστέρι ή το κόκκαλο που είναι πεταμένο στο δρόμο.
Θέλω άμεση ανταπόκριση όταν της την βιδώσει να βγει από το πάρκο και να πεταχτεί στο δρόμο.Γιατί με ένα μπουλ τερριέ δεν είσαι ποτέ 100%σίγουρος τι θα του καρφωθεί στο μυαλό να κάνει.
-Δεν της το φοράμε συνέχεια,μόνο στο πάρκο και γενικότερα όταν είναι σε περιβάλλον μη ελέγξιμο.Στο σπίτι είναι άψογη εξάλλου,δεν χρειάζεται διόρθωση.Έξω μας τα χαλάει,όταν ξεμυαλίζεται με τα άλλα σκυλιά ή τους ανθρώπους,είναι ιδιαίτερα κοινωνική και λατρεύει τους ανθρώπους.
Είναι πολλά αυτά που θα μπορούσα να γράψω αλλά τα μεγάλα ποστ είναι κουραστικά και δεν τα διαβάζει κανείς.
το σημαντικό για μένα είναι την "εισαγωγή" του σκυλιού στην μέθοδο πρέπει να την κάνει ένας ειδικός και μετά όταν θα μάθει το σκυλί πώς λειτουργεί το σύστημα το συνεχίζουμε εμείς.(αφού δούμε πώς το κάνει ο ειδικός).Εμάς η Μάγια έμαθε τις εντολές με κλίκερ και η διόρθωση ήρθε μετά με το κολλάρο γιατί θέλαμε να την αφήνουμε χωρίς λουρί.
Εαν το σκυλί μας είχε άλλο χαρακτήρα ίσως να μην ήταν απαραίτητο το κολλάρο ή ίσως αν εγώ είχα διαφορετικό χαρακτήρα.....
Δεν το θεωρώ must στην εκπαίδευση,είναι ένα εργαλείο στο οποίο καταφεύγεις όταν τα άλλα δεν λειτουργούν,δεν είναι πρώτη επιλογή.
Αν και δεν βρίσκω κανένα λόγο να μην είναι και πρώτη επιλογή.