Διάβασα το μεγαλύτερο μέρος από αυτά που παρέθεσες, είδα ότι υπάρχουν κάποιοι που αντιπαθούν οποιαδήποτε αναφορά σε πνίχτη ή σε ηλεκτρ. κολάρο και κάποιοι οι οποίοι λένε ότι μπορεί σε κάποιες φάσεις να χρειαστούν και αυτά τα μέσα.
Να σου πω την αλήθεια επειδή δεν έχω εμπειρία δεν μπορώ να σου πω που συμφωνώ και που διαφωνώ.
Αν μπορώ να τοποθετηθώ γενικά, τότε πιστεύω ότι μπορεί να ισχύουν όλα ανάλογα το σκύλο. Άλλο σκυλί δηλαδή αν πονέσει μπορεί μετά να σε αποφεύγει και να σε φοβάται ενώ άλλο μπορεί να υπακούει σαν στρατιωτάκι. Ανάλογα τι θέλει να κάνει ο καθένας, τι απαιτήσεις έχει από το σκύλο του και τι συμβιβασμούς μπορεί να κάνει.
Προσωπικά με τον δικό μου τον πιτσικογκο που έχω δοκιμάσει με λιχουδιές τον έχω κάνει να ακούει μόνο το
έλα :-" το κάτσε το έχει μάθει με όλο το μπωλ του φαγητού
ενώ το
κάτω όταν θέλω να κάτσει ακίνητος για να μαζέψω κάτι ή για να τον καθαρίσω το έχει μάθει με αγριάδα στη φωνή και με
μη ή
ε.
Για παράδειγμα μου σκορπάει η τροφή στο πάτωμα και αυτός ορμάει σαν τον λιμασμένο, του λέω
κάτω, αυτός με γράφει, μετά του μπήγω τη φωνή
Εεε και αυτός κάθεται. Ενώ όταν δεν του αποσπά κάτι την προσοχή ακούει το κάτω 100%
Σε όλα βέβαια υπάρχουν αποκλίσεις και δεν εκτελεί πάντα, ας πούμε στο κάτω έχω 90% επιτυχία ενώ στο έλα είμαστε ακόμα στο 60% (το περίεργο είναι ότι όταν χαμηλώσω προς τα κάτω λυγίζοντας τα γόνατα έρχεται πάντα
)
ΥΓ. Φυσικά είναι μόνο 3,5 μήνων οπότε δεν τρελαίνομαι κιόλας...