Θέματα τιμής/ποιότητας για κρέατα barf


morfeas

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2008
142
3
το κεφαλι γουρουνιου που μου εβαλε μεσα και οταν ανοιξα μετα τη σακουλα επαθα, πως να του το δωσω?

για να μη βγουμε off , αν θελετε στειλτε πμ.
axaxaxaxaxaxaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

πωπω πέθανα στο γέλιο μιλάμε! νάσαι καλά φιλε!
 


elenbabin

Member
8 Οκτωβρίου 2012
23
0
βασιλικά κτήματα ...

γεια χαρά έκανα την εγγραφή .. οπότε θα τα λέμε
:)
Ένα θέμα που προκύπτει συχνά είνα η ποιότητα κρεάτων στην barf, δεδομένου ότι μιλάμε για "φθηνά" κρέατα. Γιατί μερικά κρέατα είναι φθηνά?

Πλατάρια κοτόπουλου:
Αφού κοπούν τα μπούτια, το στήθος και οι φτερούγες και αφαιρεθούν και τα εντόσθια, αυτό που περισσεύει είναι το πλατάρι, δηλαδή η ραχοκοκκαλιά με τα πλευρά και τον λαιμό. Είναι ένα κομμάτι που δεν πωλείται σε super market ή χασάπικα και το βρίσκει κανείς συνήθως μόνο στη Βαρβάκειο, ως περίσσευμα, αφού για ανθρώπινη κατανάλωση μπορεί να χρησιμεύσει μόνο για βράσιμο, δηλαδή σούπα.

Πατσάς πράσινος:
Ο πατσάς εν γένει δεν έχει μεγάλη κατανάλωση και εδικά ο πράσινος. Ο πράσινος (ακαθάριστος) πατσάς δεν καταναλώνεται από τον άθρωπο παρά μόνο από ορισμένες εθνικότητες (δεν καταλάβει πως τον μαγειρεύουν). Και πάλι τον βρίσκουμε μόνο στη Βαρβάκειο

Μάγουλα μοσχάρι:
Είναι το κρέας της μοσχαροκεφαλής, συμπεριλαμβανομένης και της γλώσσας. Στην Βόρειο Ελλάδα αποτελεί έδεσμα, νομίζω ψητό ή βραστό? Στην Αθήνα δεν το αγοράζουμε - ενδεχομένως μόνο για σούπα. Πρόκειται εξάλλου για εξαιρετικά σκληρό κρέας, που εκ των πραγμάτων δεν μαγειρεύεται εύκολα. Ειδικότερα η γλώσσα πάντως αποτελεί "γκουρμέ" έδεσμα σε μερικά καλά εστιατόρια ενώ συνηθίζεται σε βόρειες χώρες π.χ. Γερμανία (π.χ. λεπτές φέτες βραστής γλώσσας).

Στομάχια κοτόπουλου:
Δεν νομίζω ότι μαγειρεύονται σκέτα στην ελληνική κουζίνα. Τα μαγευρεύουμε μόνο μέσα στα εντόσθια. Είναι πολύ σκληρά εξάλλου.

Κιμάς μοσχαρίσιος:
Βρίσκει κανείς στη Βαρβάκειο σε χαμηλή τιμή (2-2,5 Ευρώ) μοσχαρίσιο κιμά με πολύ λίπος.

Καρδιά μοσχάρι:
Δεν έχω ακούσει ποτέ κάποια συνταγή για ανθρώπινη κατανάλωση.

Όλα τα παραπάνω είναι κομμάτια κρέατος που έχουν πολύ χαμηλή κατανάλωση για ανθρώπινη βρώση. Εδώ ισχύει και ο νόμος της ζήτησης. Αν π.χ. βλέπαμε στο Master Chef ξαφνικά πιάτο με πλατάρια και τα πλατάρια γίνουν μόδα γιατί θα έμπαιναν στο μενού των καλύτερων εσταιτορίων και ξαφνικά θα είχαν ζήτηση, τότε σίγουρα η τιμή τους θα εκτοξευόταν.

Προσωπικά δεν με προβληματίζει η χαμηλή τιμή σε ένα κρέας, όσο οι έλεγχοι ποιότητας και η διατροφή/διαχείριση των ζώων γενικότερα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε και τις αυστηρότερες διαδικασίες, ή μάλλον έχουμε ταλέντο στο να βρίσκουμε παραθυράκια, να παρακάμπτουμε διαδικασίες και να λαδώνουμε επόπτες ελέγχου. Οι διαδικασίες αυτές ισχύουν τόσο για τη Βαρβάκειο όσο και για τα συνοικιακά χασάπικα, αλλά και τις μεγάλες μάρκες. Ίσως να προσέχουν λίγο περισσότερο λόγω ρίσκου φήμης οι "επώνυμες μάρκες" κρέατος/πουλερικών αλλά και πάλι δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά. Μεγαλύτερη μάρκα σημαίνει και μεγαλύτεροι όγκοι παραγωγής, πιο αυτοματοποιημένες και κερδοφόρες διαδικασίες παραγωγής (με έμφαση στο "κερδοφόρες") κλπ. Και ακριβότεροι (ικανότεροι) δικηγόροι και μεγαλύτερα σκάνδαλα κλπ.

Ο προβληματισμός μου έγκειται κυρίως σε 2 άξονες. Στο τι τρώει το ζώο που καταναλώνει ο σκύλος μου και στο τι σκ... αντιβιοτικά και χημικά το έχουν φορτώσει. Να αγοράσω από τη Βαρβάκειο? Να αγοράσω από επαρχία? Εκεί μπορεί να τρέφονται λιγότερο "βιομηχανικά" αλλά οι έλεγχοι? Φαύλος κύκλος...

Στο θέμα "κοτόπουλο" πάντως (που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό κρέατος που καταναλώνουμε) νομίζω πως βρήκα μια σχετικά "μέση" λύση. Aνακάλυψα τα κοτόπουλα Wiesehnof στο Lidl (γερμανικής προέλευσης, η Wiesenhof είναι σαν να λέμε "Μιμίκος"), στα οποία αναγράφεται πως δεν χρησιμοποιούνται ζωικά άλευρα και αντιβιοτικά προϊόντα που επιταχύνουν την ανάπτυξη, όπως και γενετικά μεταλλαγμένη σόγια. Βασικά στην όψη μου φάνηκαν καλύτερα. αν τα συγκρίνω με αυτα της Βαρβακείου, είναι μικρότερα σε μέγεθος και έχουν πολύ λιγότερο λίπος. Γενικά μου φαίνονται πιο νορμάλ από τα "ψωμωμένα" τέρατα που συναντάμε αλλού. Η τιμή ανά κιλό είναι ίδια με αυτή της Βαρβακείου στο κοτόπουλο - οπότε για μένα δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.

Πλατάρια εξακολουθώ και παίρνω από τη Βαρβάκειο - λιγότερα βέβαια - αλλά αφαιρώ τη μισή πέτσα, ειδικά αυτή που είναι γύρω από το λαιμό, αν δω ότι έχουν πολύ χοντρό λίπος.
 
Last edited:


mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Να κάνω μια ερώτηση κι εγώ με τη σειρά μου.

Ο πατέρας μου εκτρέφει (για οικιακή κατανάλωση) κότες, κουνέλια και πάπιες. Από αυτά τι μπορεί να καταναλώσει ένα σκυλί στα δικά μας κυβικά; Το λέω για τα κόκκαλα περισσότερο. Κι εκτός αυτού, επειδή το κοτόπουλο δεν το κόβει σε φιλέτα, οπότε και μαγειρεύεται ολόκληρο, μπορώ να της το δώσω έτσι;
 




mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Αν πω στον πατέρα μου ότι θα δώσω ολόκληρη κότα στο σκύλο, μάλλον θα με αποκληρώσει.

Επίσης, να τονίσω ότι οι κότες, τα κουνέλια και οι πάπιες δε φέρουν Pedigree!
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Να κάνω μια ερώτηση κι εγώ με τη σειρά μου.

Ο πατέρας μου εκτρέφει (για οικιακή κατανάλωση) κότες, κουνέλια και πάπιες. Από αυτά τι μπορεί να καταναλώσει ένα σκυλί στα δικά μας κυβικά; Το λέω για τα κόκκαλα περισσότερο. Κι εκτός αυτού, επειδή το κοτόπουλο δεν το κόβει σε φιλέτα, οπότε και μαγειρεύεται ολόκληρο, μπορώ να της το δώσω έτσι;
Oτιδήποτε από αυτά, αν το μαγειρέψεις θα πρέπει να το ξεκοκαλίσεις. Το κουνέλι είναι εξαιρετικό κρέας για σκύλους αλλά τα κόκαλά του είναι πολύ επικίνδυνα. Τουλάχιστον όταν το έτρωγα εγώ θυμάμαι ότι ήθελε καθάρισμα λες και ήταν ψάρι.
Για πάπια δεν ξέρω πως είναι τα κόκαλλα - δεν τους έχω δώσει ποτέ.
 








mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Τσιμπούσι θα κάνει η Shakira τα Χριστούγεννα που θα ανεβούμε πάνω..την κόβω τη φάση.
 




vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Δεν αρέσουν σε όλα τα σκυλιά τα ωμά με την πρώτη. Το θιβετιανό τερριε που φιλοξενώ ούτε που το άγγιξε το λαιμό.
Όντως, στην αρχή ναι. Κι εγώ όταν είχα πρωτοπάρει την Κάρλα το κοιτούσε το κρέας, το μύριζε, το ξαναμύριζε, το λιβάνιζε... Νομίζω ότι την πρώτη φορά δεν είχε φάει. Μόλις όμως έφαγε ...δεν υπήρχε επιστροφή! :D
 


cathy93

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
1.924
57
Μαρούσι
Λέω να ξεκινήσω και εγώ barf..
Είναι κανείς που τα παίρνει έτοιμα από τον "Ωμή διατροφή σκύλων" που είναι μέλος στο fb??
Θυμάμαι κάποιον που το είχε αναφέρει αλλά δεν το βρίσκω..
 


christostr

Well-Known Member
7 Απριλίου 2011
409
1
Tελευταία κάτι... ενδιάμεσο κάνω και γω. Της δίνω ρύζι με φτερούγες ή συκωτάκια πουλιών ή πλατάρια ή συκώτι μοσχαρίσιο (που και που). Μόνο που επειδή μου αρνήθηκε το ωμό, απλά το βούτηξα σε βραστό νερό για 30". Υπάρχει κίνδυνος σε αυτό; Με τα συκωτάκια πουλιών κάνει όχι τόσο σφιχτά κακά. Με τις φτερούγες όλα καλά, αλλά δεν μπορώ να δίνω συνέχεια φτερούγες.
Με το ρύζι που δίνω κάθε μέρα υπάρχει πρόβλημα;

...και έχω μπερδευτεί και με τις ποσότητες. Δεν ξέρω αν βάζω πολύ ή λίγο @#%$
:mad:
 


vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Nα κάνω μια ερώτηση; τα πλατάρια που λέτε, αν τα ζητήσεις πχ και του πεις φτιάξε μου 10 συσκευασίας με μισό κιλό πλατάρια στην κάθε μια, αυτό το μισό κιλό μπορώ να το δίνω όλο στον σκύλο μου κάθε μέρα ή περιέχει μεγάλη ποσότητα εντοσθιων; (δεδομένου οτι μπορεί να καταναλώσει 700γρ τροφές ζωικής παραγωγής ημερισίως και 300γρ φυτικής και αναφέρεται σε άλλο άρθρο οτι τα εντόσθια δεν πρέπει να αποτελούν πάνω απο το 10% της συνολικής ποσότητας της τροφής- εγώ θέλω να βάζω και μικροτερο ποσοστό-, στη δικιά μου περίπτωση δηλαδή οχι πάνω απο 70-80γρ)
**μιλάω για μαγειρευτό αλλά απο ό,τι έχω καταλάβει οι τροφές που μπορεις να δώσεις είναι οι ίδιες, γι'αυτό το βάζω εδώ.
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Nα κάνω μια ερώτηση; τα πλατάρια που λέτε, αν τα ζητήσεις πχ και του πεις φτιάξε μου 10 συσκευασίας με μισό κιλό πλατάρια στην κάθε μια, αυτό το μισό κιλό μπορώ να το δίνω όλο στον σκύλο μου κάθε μέρα ή περιέχει μεγάλη ποσότητα εντοσθιων;
Άλλο πράγμα τα πλατάρια και άλλο τα εντόσθια. Πλατάρι είναι η ραχοκοκαλιά του κοτόπουλου μαζί με το λαιμο και τα πλευρά. Είναι ό,τι περισσεύει από το κοτόπουλο, αφού αφαιρεθούν τα μπούτια, οι φτερούγες και το στήθος. Το πλατάρι δεν περιέχει εντόσθια.

Εντόσθια είναι τα κλασικά εντόσθια κοτόπουλου που πουλιούνται ξεχωριστά και συνήθως είναι ανάμεικτα καρδιές, συκώτια και στομάχια. Ή το συκώτι ή πνευμόνι αν πρόκειται για μοσχάρι.
 


vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
α συγγνώμη, παρανόησα μάλλον κάποιο απο τα προηγούμενα ποστ. Ευχαριστώ (Y)
 


kris alabai

Well-Known Member
25 Ιουνίου 2013
130
0
ανακαλυψα εναν τυπο ο οποιος κανει κιμα barf ετοιμο,τον πουλαει φρεσκο,και βαζει μεσα πλαταρι,φτερουγες,συκωτακια,καρδουλες,στομαχια(ολα απο κοτοπουλο),κατσικισιο γιαουρτι,αυγο,μαρουλι,καροτο,κολοκυθι στο μεριδιαζει και απο τιμη 1,10Ε το κιλο....
αποψεις???
 


vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Καλό ακούγεται. Αν τα συστατικά είναι και καλά τότε είναι καλή λύση. Αν το έκανες μόνος σου ίσως να σου ερχόταν λίγο πιο κάτω αλλά έτσι γλυτώνεις και από τον κόπο. Δώσε καμιά πληροφορία παραπάνω γιατί μάλλον θα ενδιαφέρει αρκετούς. (περιοχή, τηλέφωνο κτλ.)
 


kris alabai

Well-Known Member
25 Ιουνίου 2013
130
0
ο ανθρωπος ειναι στο καματερο,μαζευει τις παραγγελιες απο την προηγουμενη και κανει και διανομη κατ'οικον χωρις εξτρα χρεωση.θα βαλω και τηλ το απογευμα.θεωρω οτι βαζει καλα υλικα,και βολευει πολυ γιατι δεν ασχολεισε εσυ καθολου...
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μηνύματα
897.715
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog