Εεεεμ... εσείς που διαρηγνύετε τα ιμάτιά σας σας ότι είναι θέμα εκπαίδευσης ή και "ικανότητας/ανικανότητας" ιδιοκτήτη (δεν το είπατε άμεσα αλλά το υπονοείτε έμεσα) να μην καταστρέφει ο σκύλος πράγματα όταν λείπει ο ιδοκτήτης από το σπίτι, μπορείτε να μου πείτε κι εμένα πως γίνεται?
Γιατί έχω ένα δείγμα που είναι τύπος και υπογραμμός και ένα άλλο που είναι ο Αττίλας. Ας μου πει επίσης κάποιος πως γίνεται να είναι τόσο διαφορετικά με ίδιες συνθήκες και στο ίδιο σπίτι...
Όχι, σόρρυ, εγώ ούτε άμεσα ούτε έμμεσα υπονοώ κάτι περί ανικανότητας του ιδιοκτήτη. Άλλο ότι θεωρώ ότι υπάρχει τρόπος και είναι στο χέρι του ιδιοκτήτη να τον ανακαλύψει/εφαρμόσει και άλλο να τον θεωρώ ανίκανο ή ικανό. Η αδυναμία εφαρμογής μπορεί να πηγάζει από στενότητα χρόνου ή τέλος πάντων από εξωγενή παράγοντα αδυναμίας ενασχόλησης όσο θα ήθελε ο ιδιοκτήτης, από έλλειψη πείρας στο συγκεκριμένο τομέα, από έλλειψη ενημέρωσης, μπορεί ναι και από απλή ανικανότητα, μπορεί και από πολλούς άλλους παράγοντες. Κοινώς να πηγάζει από ότι αφορά όλα τα θέματα που καταπιανόμαστε εδώ στο φόρουμ.
Συμφωνώ με τον afg πάντως πώς κάθε ζώο είναι διαφορετικό και διαφορετική αντιμετώπιση μπορεί να χρειαστεί σε όλα του. Διαφωνώ όμως ότι το κουτάβι σου φίλε afg σου χει δείξει ακόμα τι είναι ικανό να κάνει, είναι νωρίς ακόμα
icaron:. Ή τελος πάντων μπορεί να υπάρχει ένας γενικός μπούσουλας, ειδικά για τα μικρά, αλλά τα κέρατα υπάρχουν σίγουρα σε διάφορες διαβαθμίσεις και συμπεριφορές και δεν είναι λίγα, αλλά αν έχεις αποθέματα υπομονής τη συντριπτική πλειοψηφία μπορείς να καταφέρεις να την αντιμετωπίσεις. Αρκείς να ξέρεις ότι γίνεται. Ότι δεν είναι lost cause. Γιατί πολλοί σε αυτό το σημείο φτάνουν από την απελπισία τους και το παρατάνε στη μοίρα του.
Εδώ επέζησε το σπίτι της μαρέκο από το μικρό δαιμόνιο (φτου φτου), δεν θα επιζήσουν και άλλα τόσα? Και σίγουρα κανένα ζώο πριν τη για καλά ενηλικίωση δεν θα εμπιστευόμουν παντελώς.
Η γνώμη μου προκύπτει από ίδια πείρα. Eξάλλου τη δικιά μου άποψη είπα, δε ζήτησα από κανέναν να την ασπαστεί ντε και καλά. Το ότι μπορεί να υπάρξει εξαίρεση είναι φυσιολογικό, αλλά τη θεωρώ πολύ πολύ εξαίρεση. Δεν ξέρω αν τα 4 σκυλιά με τα οποία έζησα πείθουν ως εμπειρία, πιθανώς όχι, αλλά τόσα έμαθα, τόσα μπορώ να λέω και νομίζω έχω το δικαίωμα να πω αυτό που έχω ζήσει εγώ. Σε αυτά τα 4 σκυλιά, 26 χρόνια τώρα, έχουμε ζήσει μεγάλη καταστροφή στο σπίτι (στον 1ο που δεν είχαμε ιδέα και τον είχαμε αέρα πατέρα), ευτυχώς χωρίς να πάθει τίποτα ο σκύλος - εμείς πάθαμε, μικρό καρδιακό, είχαμε έναν τύπο και υπογραμμό (αυτόν που πήραμε ήδη έφηβο και εκτός σπιτιού αλητάμπουρα αλλά εντός αγγελούδι με το που πάτησε το πόδι του), έναν ντεμί που κόντεψε να πάθει χοντρή ζημιά από απροσεξία δικιά μας και την ευγενική χορηγία στο έγκλημα μιας γάτας (κλασσικό κουτάβι με πολλή ενέργεια αλλά ψυχούλα τεράστια, τόσο καλούλης που μπορείς να πεις και ότι απλά "τον ρίχνεις στο φιλότιμο") και το τωρινό μου κερατάκι, ο οποίος για μένα ήταν το πιο δύσκολο, αντιδραστικό, ζημιάρικο, αντιδραστικό, αντιδραστικό (δεν ξέρω, αντιδραστικό το είπα?
) σκυλί που έχω πετύχει στη ζωή μου
(σαφώς υπάρχουν και πολύ πιο δύσκολα). Άρα όλοι σχετικά διαφορετικοί ως προς αυτή τη συμπεριφορά. Οι δαιμονο-ζημιές μέσα στο σπίτι ήταν μια φάση που ξεπεράστηκε σε όλα. Το σημείο εμπιστοσύνης (στους 3 πρώτους, τον Άρη τον έχω ικανό για πολλά ακόμα) διαφάνηκε κάποια στιγμή καθαρά, αλλά μετά την ενηλικίωση. Από την άλλη πιθανόν κάποιες ζημιές να είναι ακόμα πιθανόν να γίνουν, αλλά μερικές εξαρτώνται και από μας που ξέρουμε πια τα σκυλιά μας καλά. Όχι να ρθει το σπίτι ανάστα, αλλά άμα ξέρεις ότι το σκυλί σου π.χ. έχει κόλλημα στο να ξεσκίζει μαξιλαρια ε δεν του αφήνεις τη δυνατότητα να εξασκήσει τις δεξιότητές του στο σπορ.
Θυμάμαι όμως την απόγνωσή μου πέρσι τέτοια εποχή που έψαχνα στο νετ τρόπους να αντιμετωπίσω το σίφουνα και τα σαγόνια του και τον βλέπω και τώρα - που εξακολουθώ βέβαια να τον φοβάμαι πάααρα πολύ γιατί τον θεωρώ ακόμα πολύ μικρό, τρελό και απρόβλεπτο, μη το γκαντεμιάσω γιατί ζω με το άγχος κάθε φορά που κλειδώνω την πόρτα πίσω μου - και η διαφορά μέσα σε ένα χρόνο είναι υπερτεράστια. Στο δικό μου σπίτι με τους δικούς μας κανόνες βέβαια, γιατί στους γονείς μου που "πάει διακοπές" είναι απλά ένα κακομαθημένο κωλόπαιδο που τώρα άρχισε να μην τους ζαλίζει από ότι μου λένε - αυτούς, τα σκυλιά πάντως ακόμα υποφέρουν από τα παιχνίδια του. Αυτό όμως για αυτόν είναι απίστευτη πρόοδος. Δεν έχω καταλάβει τι έκανα σωστά ακόμα, που βρήκα το σωστό κουμπί και το πάτησα/πατάω. Πραγματικά. Μόνο το ότι ήταν διαφορετικός από ότι ήξερα ως τώρα θυμάμαι να σκέφτομαι συνεχώς και να προσπαθώ κάθε μέρα να καταλάβω τις ιδιαιτερότητές του. Μεγάλα λόγια δε λέω, περιμένω οπωσδήποτε ζημιά από αυτόν, εξ ου και το άγχος. Αλλά του έχω εμπιστοσύνη ότι θα ρθει η μέρα που θα κλείνω την πόρτα και δε θα χάνω μισό χρόνο από τη ζωή μου. Εξάλλου ήδη μου δείχνει έμπρακτα καιρό τώρα ότι μάλλον αδίκως φοβάμαι τόοοσο. Αλλά ο φόβος φυλάει τα έρμα
.