Καλημέρα και συλλυπητήρια και από εμένα. Δε θα μακρυγορήσω ούτε θα προβώ σε σχετικές αναλύσεις για το αν είναι φρόνιμο να πάρετε στην παρούσα φάση σκύλο - άλλωστε το έκαναν αρκετοί και, θέλω να πιστεύω,
πραγματικά καλοπροαίρετα. Μόνο εσείς μπορείτε, εν τέλει, να αποφασίσετε τί είναι καλύτερο για εσάς και για την οικογένειά σας, οπότε θα περιοριστώ στα περί σκύλων και επιλογών:
Συμφωνώ και επαυξάνω με την ιδέα του να
ψάξετε για σκύλο από φιλοζωική, ενήλικο και μαθημενο να ζει με οικογένεια. Κάντε μια βόλτα, μιλήστε με τους υπεύθυνους, σκεφτείτε το και δείτε πώς αισθάνεστε -- πιστεύω ότι θα το βιώσετε ως 'διπλά' επουλωτική εμπειρία. Εάν πάρετε ένα νεαρό σκύλο (1-2 χρονών) μαθημένο σε σπίτι / ήπιου χαρακτήρα κτλ, θα είναι σίγουρα πιο εύκολη η μετάβαση, δεδομένου ότι τα κουτάβια θέλουν ΠΟΛΛΗ φροντίδα και υπομονή, καθώς και πολύ χρόνο και γερά νεύρα. Επίσης, έχε υπόψη σου ότι το μικρόσωμο δε σημαίνει σε καμία περίπτωση και πιο 'εύκολη' περίπτωση, είναι τεράστιος μύθος αυτό (δε σου λέω να πάρεις Μεγάλο Δανό, αλλά και 10 και 15 κιλά, μια χαρά θα είναι). Τέλος, τα παγκ είναι υπέροχη φυλή και καταπληκτική με τα παιδιά - μιλάω ως άνθρωπος που μεγάλωσε με παγκ, ήταν ο πρώτος μου σκύλος - ΑΛΛΑ: μαδάνε σαν τρελά, ροχαλίζουν σαν τρελά, έχουν διάφορα προβλήματα υγείας (μάτια, αναπνευστικά και άλλα πολλά) και, γενικότερα, είναι πολύ ανθρωποκεντρικά και δύσκολα την παλεύουν χωρίς παρέα στο σπίτι. ΜΟΝΟ από σοβαρό εκτροφέα αν πάρεις [ευτυχώς υπάρχουν] και πάντα με τη γνώση ότι από πλευράς υγείας είναι πολύ πιθανό να έχεις αρκετά τρεχάματα. Αν επιμένεις για καθαρόαιμο, συμφωνώ με την
@vek για το κανίς, αλλιώς δες για ημιαιμάκια στις φιλοζωικές και προσανατολίσου - αν επιμένεις οπωσδήποτε για μικρόσωμο - κατά την γνώμη μου, σε κοκόνι/κοκονοειδές!