Επανέρχομαι στο θέμα,
αρχίζοντας με δυο αυτοδιορθώσεις…
1. Στο βίντεο που πόσταρα στο #35 ο σκύλος είναι αγόρι, από βιασύνη το Ρούντυ το έκανα Ρούμπυ στο μυαλό μου και υπέθεσα ότι είναι κορίτσι. Ξαναβλέποντας το βίντεο, είδα ότι έχει πουλίτσο. Μη νομίζεται δλδ ότι δε ξέρω σε τι διαφέρουν τα αγόρια από τα κορίτσια…
.
2. Στο πόστ #44 η γνώμη μου ήταν ότι ο κυνολογικός όμιλος της Ολλανδίας
(Raad van Beheer) έκανε ότι έπρεπε. Μετά από επιπλέον πληροφορίες που έπεσαν στην αντίληψη μου θα ήθελα να ανακαλέσω και να πω ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε πάρει πολύ νωρίτερα μεγαλύτερη δημοσιότητα το θέμα και ο RvB να ενημερώνει διαρκώς τα μέλη του ομίλους φυλής/εκτροφείς για κάθε εξέλιξη. Όλοι (RvB, FCI, εκτροφεις, όμιλοι φυλής) πίστευαν ότι τα ακραία σημεία του νόμου που στερούνταν επαρκών επιστημονικών τεκμηρίων (μήκος ρύγχους δλδ) θα αποσυρθούν.
Για το ότι το Ολλανδικό κράτος νομοθέτησε κατ’ αυτόν τον τρόπο εξακολουθώ να το βρίσκω λάθος.
Το θετικό που βλέπω στην υπόθεση είναι ότι παρουσιάζεται μια πολύ καλή αφορμή για συσπέιρωση των κυνόφιλων που τους ενδιαφέρει (και) η διατήρηση των καθαρόαιμων φυλών/τύπων σκύλων.
[Για όποιον θέλει να σχολιάσει, παρακαλώ να έχει κατανοήσει τη διαφορά του καθαρόαιμου (purebred) με το καλοαναθρεμμένο (wellbred). Όταν χρησιμοποιώ την λέξη καθαρόαιμο θεωρώ ότι είναι και καλοαναθρεμμένο, αλλιώς η λέξη θα είναι σε εισαγωγικά.]
Η ανταγωνιστικότητα είναι ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό και δεν λείπει φυσικά ούτε στον κυνοφιλικό χώρο. Ευκαιρία να μετατρέψουμε τον ανταγωνισμό σε συναγωνισμό.
Υπάρχει ένα βιβλίο
About the book που βρίσκω πολύ ενδιαφέρον, απλό και κατανοητό.
Ο νόμος για την προστασία των ζώων ισχύει από το 2014 στην Ολλανδία και είναι (στα βασικά σημεία του) ίδιος με αυτόν που ισχύει και στην δική μας χώρα, καθώς ήταν προϊόν διαβουλεύσεων της αντίστοιχης επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ανάγκη για επιπλέον ρύθμιση των κανόνων εκτροφής προέκυψε στην Ολλανδία όταν κάποιος [εκτροφέας για εμπορικούς σκοπούς]* σκύλων βραχυκέφαλης φυλής κατηγορήθηκε για το ότι : -ζευγαρώνει ζώα που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορεί, ανάλογα με το είδος του ζώου και τη φυλή, να αποδειχτούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του-. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου, ο προσδιορισμός των βλαβερών χαρακτηριστικών γίνεται με απόφαση του υπουργού (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την Ελλάδα).
Όταν η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο, επειδή η υπουργός δεν είχε προσδιορίσει μέχρι τότε τα βλαβερά χαρακτηριστικά, ο δικαστής αποφάσισε ότι δεν μπορεί να κρίνει χωρίς να υπάρχει κάποια λίστα βλαβερών χαρακτηριστικών, κι έτσι απέρριψε την υπόθεση.
*Δεν έχω βρεί την εν λόγω υπόθεση γιατί δεν ξέρω πώς να το ψάξω στα Ολλανδικά. Οπότε δεν έχω άποψη για το αν ήταν νόμιμος μεν αλλά εμπορικός εκτροφέας (puppy farm) ή εντελώς παράνομος ή απλά ανεύθυνος ή και αθώος τελικά και άδικα κατηγορήθηκε.
Η υπουργός ζήτησε βοήθεια από την κτηνιατρική σχολή ώστε να δημιουργηθεί μια τέτοια λίστα. Καθώς η υπόθεση αφορούσε βραχυκέφαλη φυλή, επικεντρώθηκαν στις έρευνες που έχουν ήδη γίνει και έχουν δημοσιευτεί. Το τμήμα της κτηνιατρικής σχολής της Ουτρέχτης δεν έκανε δική του έρευνα, «ψώνισε» τις έτοιμες από το google search. {Σημ. σε μια από τις έρευνες υπήρχε κι ένα SΒΤ (Σταφορντσάιρ μπουλ τερριερ, μεσοκέφαλο δλδ) που είχε μέτριο πρόβλημα boas!} Επίσης λογικά ζητήθηκε τα κριτήρια αυτά να επικεντρωθούν σε κάτι που είναι εμφανές οπτικά και μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα με μια κλινική εξέταση. Να μη χρειάζεται δλδ κάποια πολύπλοκη εξέταση, μηχάνημα ή εξειδικευμένη γνώση.
Να προσθέσω σε αυτό το σημείο ότι δεν βρίσκω κακό να «ψωνίζεις» έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στο ίντερνετ, όμως, πολλές από τις έρευνες αυτές έχουν χρηματοδοτηθεί από τους ευσυνείδητους εκτροφείς/ιδιοκτήτες ακριβώς επειδή προσπαθούν να βρουν τι φταίει και με υπευθυνότητα ψάχνουν πως να διορθώσουν προβλήματα που τα βρήκαν από προηγούμενες γενιές που δεν είχαν τα επιστημονικά εργαλεία που έχουμε σήμερα. Ειρωνικό σχόλιο δικό μου: κοίτα που τις έρευνες που προώθησαν και πλήρωσαν τις στρέφουν σαν όπλο ενάντια τους!
Σε κάποιες περιπτώσεις τα ευρήματα των ερευνών είναι δυσοίωνα, σε κάποιες άλλες οι εφαρμογή κάποιων μέτρων από τους μητρικούς ομίλους έχει αποδώσει ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα.
Ο Ολλανδικός όμιλος πάγκ, έχει θεσπίσει από το 2013 (δεν τον ανάγκασε κάποιος νόμος κράτους, τα μέλη του με υπευθυνότητα αποφάσισαν να το εφαρμόσουν!) όλα τα καθαρόαιμα πάγκ που προορίζονται για εκτροφή να περνούν τεστ αντοχής (εντάξει, δεν είναι ίδιο με των γερμανικών ποιμενικών, λογικό έτσι?). Το 98% των σκύλων ολοκληρώνει με επιτυχία το τεστ. Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η στένωση ρουθουνιών είναι σε μεγάλο βαθμό υπέυθυνη για προβλήματα αναπνοής, όλοι τσεκάρουν τα ρουθούνια των σκύλων τους. Μέχρι κι εγώ όταν το πρωτοδιάβασα πρίν κάποια χρόνια κοίταξα τα ρουθούνια των γιορκίων μου!
Το λαθρεμπόριο ζώων είναι η Τρίτη σε μέγεθος παράνομη διακίνηση παγκόσμια. Ειδικά για τα πιο δημοφιλή κατοικίδια, σκύλους-γάτες, η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση έχει οδηγήσει σε πολύ άσχημες πρακτικές εκτροφής και διακίνησης. Πιστεύω καμία κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά για την υγεία και ευζωία (ανθρώπων-ζώων), παρά μόνο αν πειστεί ότι χάνονται χρήματα ή ψήφοι.
Τα καθαρόαιμα πάγκ και πεκινουά είναι σε γενικές γραμμές κορακοζώητα και ζουν 16-18 χρόνια. Τα αφενπίνσερ δεν έχουν γίνει σκύλος της μόδας μέχρι στιγμής κι έτσι σε γενικές γραμμές όσοι ασχολούνται με τη φυλή έχουν σκύλους υγιείς που ζουν 15+ χρόνια.
Πρέπει να αλλάξουν σώνει και καλά? Φασιστικά?
Επιπλέον, επειδή η γενετική και η κληρονομικότητα δεν είναι απλά μαθηματικά 1+1=2, η απλοικότητα με την οποία προτείνεται να γίνει μίξη φυλών/σκύλων από τον οποιονδήποτε μόνο και μόνο για να μην υπάρχουν πλακομούτσουνα, μπορεί να όδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. Βλέπε designer dogs που έχουν κατακλύσει τα καταφύγια σε Αμερική…
Το αγοραστικό κοινό, στην πλειοψηφία του, δεν ενδιαφέρεται για το από πού προέρχεται το ζώο του, παρά μόνο όταν το «προιόν» βγεί ελλατωματικό. Ακόμα, υπάρχουν και κάποιοι που βαυκαλίζονται με το να «σώζουν» και επιδιώκουν να αποκτήσουν το πιο «ελλατωματικό»! Τα γαλλάκια τα καημένα υποφέρουν γιατί είναι της μόδας. Οι βραχυκέφαλες φυλές, που ή τις λατρέυεις ή τις απεχθάνεσαι, είναι εύκολος στόχος.