Η Ολλανδία νομοθετεί για 12 βραχυκεφαλικές φυλές




Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.893
Aθήνα
Εδώ βλέπω ένα πρότυπο για τα γαλλάκια από το 1903
completebookofdo00leig_0417.jpg

Αυτό που λέει το σημερινό για αναλογία 1/6 μουσούδας/κρανίου είναι too much νομίζω.
Γνωρίζετε πως προέκυψε;
 


ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.255
3.093
Διαβάζοντας πάντως αυτό και αυτό, δεν βλέπω κάτι παράλογο - αντιθέτως συμφωνώ σε πάρα πολλά.
Μάλιστα μου κάνει εντύπωση πως έστω και προσωρινά επιτρέπεται η αναπαραγωγή σκύλων με CFR κάτω του 0.3 με την προϋπόθεση να ζευγαρώσουν με σκύλους που έχουν πάνω από 0.3.
Δεν αδειάζει δλδ τους εκτροφείς αυτών των φυλών, αντιθέτως τους δίνει μια ευκαιρία.
Και όλα αυτά έχουν τουλάχιστον από το 2018 που συζητιούνται εκτενώς . Εγώ πιστεύω οτι το ολλανδικό κράτος κινήθηκε πολύ σωστά σε αυτό το τομέα. Η αντίδραση εθνικών-διεθνικών ομίλων όπως και των εμπλεκόμενων εκτροφέων ήταν αδικαιολόγητη.
 
  • Like
Reactions: sea-mol


Vania

Well-Known Member
13 Φεβρουαρίου 2017
188
694
Η δική μου γνώμη είναι ότι ο κυνολογικός όμιλος της Ολλανδίας έχει δράσει πολύ σωστά. Όχι το κράτος.
edit: Επίσης, διακρίνω μια επιμονή στα γαλλάκια, αλλα κανεις δε λέει κάτι για τα αφφενπινσερ πχ.
 
Last edited:


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.893
Aθήνα
Προσωπικά είμαι απέξω από τον χορό, δεν έχω γνώση για αυτές τις φυλές και εχω πολλές απορίες όσον αφορά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και την προέλευση τους. Έχει σημασία εάν έχουν ιστορικό υπόβαθρο ή εάν προέκυψαν στην πορεία για άλλους λόγους (που θα ήθελα να μάθω).
Κρίνοντας από τα τεριε (που έχω ασχοληθεί κάπως παραπάνω) και την ιστορία τους, υπάρχουν χαρακτηριστικά τα οποία ήταν πολύ σημαντικά για την εργασία τους (του τότε έστω) και εξακολουθούν να είναι ζητούμενο σήμερα, ανεξάρτητα εάν κάποιους ξενιζουν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μιλάμε για χαρακτηριστικά τα οποία επηρεάζουν την ευζωία των σκύλων (ή τουλάχιστον δεν μου έρχεται κάποιο τέτοιο στο μυαλό).
 
  • Like
Reactions: vek


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Η δική μου γνώμη είναι ότι ο κυνολογικός όμιλος της Ολλανδίας έχει δράσει πολύ σωστά. Όχι το κράτος.
edit: Επίσης, διακρίνω μια επιμονή στα γαλλάκια, αλλα κανεις δε λέει κάτι για τα αφφενπινσερ πχ.
Είναι πολύ πιο λίγα!
Έτσι και τα Βελγικά γριφφον!
 


Vania

Well-Known Member
13 Φεβρουαρίου 2017
188
694
Επανέρχομαι στο θέμα,

αρχίζοντας με δυο αυτοδιορθώσεις…

1. Στο βίντεο που πόσταρα στο #35 ο σκύλος είναι αγόρι, από βιασύνη το Ρούντυ το έκανα Ρούμπυ στο μυαλό μου και υπέθεσα ότι είναι κορίτσι. Ξαναβλέποντας το βίντεο, είδα ότι έχει πουλίτσο. Μη νομίζεται δλδ ότι δε ξέρω σε τι διαφέρουν τα αγόρια από τα κορίτσια… :ROFLMAO: .

2. Στο πόστ #44 η γνώμη μου ήταν ότι ο κυνολογικός όμιλος της Ολλανδίας (Raad van Beheer) έκανε ότι έπρεπε. Μετά από επιπλέον πληροφορίες που έπεσαν στην αντίληψη μου θα ήθελα να ανακαλέσω και να πω ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε πάρει πολύ νωρίτερα μεγαλύτερη δημοσιότητα το θέμα και ο RvB να ενημερώνει διαρκώς τα μέλη του ομίλους φυλής/εκτροφείς για κάθε εξέλιξη. Όλοι (RvB, FCI, εκτροφεις, όμιλοι φυλής) πίστευαν ότι τα ακραία σημεία του νόμου που στερούνταν επαρκών επιστημονικών τεκμηρίων (μήκος ρύγχους δλδ) θα αποσυρθούν.

Για το ότι το Ολλανδικό κράτος νομοθέτησε κατ’ αυτόν τον τρόπο εξακολουθώ να το βρίσκω λάθος.

Το θετικό που βλέπω στην υπόθεση είναι ότι παρουσιάζεται μια πολύ καλή αφορμή για συσπέιρωση των κυνόφιλων που τους ενδιαφέρει (και) η διατήρηση των καθαρόαιμων φυλών/τύπων σκύλων.

[Για όποιον θέλει να σχολιάσει, παρακαλώ να έχει κατανοήσει τη διαφορά του καθαρόαιμου (purebred) με το καλοαναθρεμμένο (wellbred). Όταν χρησιμοποιώ την λέξη καθαρόαιμο θεωρώ ότι είναι και καλοαναθρεμμένο, αλλιώς η λέξη θα είναι σε εισαγωγικά.]

Η ανταγωνιστικότητα είναι ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό και δεν λείπει φυσικά ούτε στον κυνοφιλικό χώρο. Ευκαιρία να μετατρέψουμε τον ανταγωνισμό σε συναγωνισμό.

Υπάρχει ένα βιβλίο About the book που βρίσκω πολύ ενδιαφέρον, απλό και κατανοητό.

Ο νόμος για την προστασία των ζώων ισχύει από το 2014 στην Ολλανδία και είναι (στα βασικά σημεία του) ίδιος με αυτόν που ισχύει και στην δική μας χώρα, καθώς ήταν προϊόν διαβουλεύσεων της αντίστοιχης επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανάγκη για επιπλέον ρύθμιση των κανόνων εκτροφής προέκυψε στην Ολλανδία όταν κάποιος [εκτροφέας για εμπορικούς σκοπούς]* σκύλων βραχυκέφαλης φυλής κατηγορήθηκε για το ότι : -ζευγαρώνει ζώα που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορεί, ανάλογα με το είδος του ζώου και τη φυλή, να αποδειχτούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του-. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου, ο προσδιορισμός των βλαβερών χαρακτηριστικών γίνεται με απόφαση του υπουργού (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την Ελλάδα).

Όταν η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο, επειδή η υπουργός δεν είχε προσδιορίσει μέχρι τότε τα βλαβερά χαρακτηριστικά, ο δικαστής αποφάσισε ότι δεν μπορεί να κρίνει χωρίς να υπάρχει κάποια λίστα βλαβερών χαρακτηριστικών, κι έτσι απέρριψε την υπόθεση.

*Δεν έχω βρεί την εν λόγω υπόθεση γιατί δεν ξέρω πώς να το ψάξω στα Ολλανδικά. Οπότε δεν έχω άποψη για το αν ήταν νόμιμος μεν αλλά εμπορικός εκτροφέας (puppy farm) ή εντελώς παράνομος ή απλά ανεύθυνος ή και αθώος τελικά και άδικα κατηγορήθηκε.

Η υπουργός ζήτησε βοήθεια από την κτηνιατρική σχολή ώστε να δημιουργηθεί μια τέτοια λίστα. Καθώς η υπόθεση αφορούσε βραχυκέφαλη φυλή, επικεντρώθηκαν στις έρευνες που έχουν ήδη γίνει και έχουν δημοσιευτεί. Το τμήμα της κτηνιατρικής σχολής της Ουτρέχτης δεν έκανε δική του έρευνα, «ψώνισε» τις έτοιμες από το google search. {Σημ. σε μια από τις έρευνες υπήρχε κι ένα SΒΤ (Σταφορντσάιρ μπουλ τερριερ, μεσοκέφαλο δλδ) που είχε μέτριο πρόβλημα boas!} Επίσης λογικά ζητήθηκε τα κριτήρια αυτά να επικεντρωθούν σε κάτι που είναι εμφανές οπτικά και μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα με μια κλινική εξέταση. Να μη χρειάζεται δλδ κάποια πολύπλοκη εξέταση, μηχάνημα ή εξειδικευμένη γνώση.

Να προσθέσω σε αυτό το σημείο ότι δεν βρίσκω κακό να «ψωνίζεις» έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στο ίντερνετ, όμως, πολλές από τις έρευνες αυτές έχουν χρηματοδοτηθεί από τους ευσυνείδητους εκτροφείς/ιδιοκτήτες ακριβώς επειδή προσπαθούν να βρουν τι φταίει και με υπευθυνότητα ψάχνουν πως να διορθώσουν προβλήματα που τα βρήκαν από προηγούμενες γενιές που δεν είχαν τα επιστημονικά εργαλεία που έχουμε σήμερα. Ειρωνικό σχόλιο δικό μου: κοίτα που τις έρευνες που προώθησαν και πλήρωσαν τις στρέφουν σαν όπλο ενάντια τους!

Σε κάποιες περιπτώσεις τα ευρήματα των ερευνών είναι δυσοίωνα, σε κάποιες άλλες οι εφαρμογή κάποιων μέτρων από τους μητρικούς ομίλους έχει αποδώσει ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ο Ολλανδικός όμιλος πάγκ, έχει θεσπίσει από το 2013 (δεν τον ανάγκασε κάποιος νόμος κράτους, τα μέλη του με υπευθυνότητα αποφάσισαν να το εφαρμόσουν!) όλα τα καθαρόαιμα πάγκ που προορίζονται για εκτροφή να περνούν τεστ αντοχής (εντάξει, δεν είναι ίδιο με των γερμανικών ποιμενικών, λογικό έτσι?). Το 98% των σκύλων ολοκληρώνει με επιτυχία το τεστ. Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η στένωση ρουθουνιών είναι σε μεγάλο βαθμό υπέυθυνη για προβλήματα αναπνοής, όλοι τσεκάρουν τα ρουθούνια των σκύλων τους. Μέχρι κι εγώ όταν το πρωτοδιάβασα πρίν κάποια χρόνια κοίταξα τα ρουθούνια των γιορκίων μου! (y)

Το λαθρεμπόριο ζώων είναι η Τρίτη σε μέγεθος παράνομη διακίνηση παγκόσμια. Ειδικά για τα πιο δημοφιλή κατοικίδια, σκύλους-γάτες, η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση έχει οδηγήσει σε πολύ άσχημες πρακτικές εκτροφής και διακίνησης. Πιστεύω καμία κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά για την υγεία και ευζωία (ανθρώπων-ζώων), παρά μόνο αν πειστεί ότι χάνονται χρήματα ή ψήφοι.

Τα καθαρόαιμα πάγκ και πεκινουά είναι σε γενικές γραμμές κορακοζώητα και ζουν 16-18 χρόνια. Τα αφενπίνσερ δεν έχουν γίνει σκύλος της μόδας μέχρι στιγμής κι έτσι σε γενικές γραμμές όσοι ασχολούνται με τη φυλή έχουν σκύλους υγιείς που ζουν 15+ χρόνια.

Πρέπει να αλλάξουν σώνει και καλά? Φασιστικά?

Επιπλέον, επειδή η γενετική και η κληρονομικότητα δεν είναι απλά μαθηματικά 1+1=2, η απλοικότητα με την οποία προτείνεται να γίνει μίξη φυλών/σκύλων από τον οποιονδήποτε μόνο και μόνο για να μην υπάρχουν πλακομούτσουνα, μπορεί να όδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. Βλέπε designer dogs που έχουν κατακλύσει τα καταφύγια σε Αμερική…

Το αγοραστικό κοινό, στην πλειοψηφία του, δεν ενδιαφέρεται για το από πού προέρχεται το ζώο του, παρά μόνο όταν το «προιόν» βγεί ελλατωματικό. Ακόμα, υπάρχουν και κάποιοι που βαυκαλίζονται με το να «σώζουν» και επιδιώκουν να αποκτήσουν το πιο «ελλατωματικό»! Τα γαλλάκια τα καημένα υποφέρουν γιατί είναι της μόδας. Οι βραχυκέφαλες φυλές, που ή τις λατρέυεις ή τις απεχθάνεσαι, είναι εύκολος στόχος.
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Την ευθύνη για τον υπερτυπισμό τον έχουν κατά κανόνα οι εκτροφείς.
Είτε γιατί είναι γκαβοί και θέλουν ένα σκύλο με υπερβολικά χαρακτηριστικά ούτως ώστε να μπορούν να διαβάσουν τον τύπο, όπως τον τονίζει μια γελοιογραφία πχ.
Είτε γιατί θυσιάζουν - ξεχνάνε την πρωταρχική αγάπη τους για το σκυλί και την φυλή και προσπαθούν να επιδείξουν ποιος την έχει μεγαλύτερη την "τυπική" πληρότητα.
Το να εκτρέφεις συντηρητικά και για υγεία, θα σε φέρει αντιμέτωπο με ήττα στους στίβους και επίσης με απώλεια αναδόχων, καθώς ακόμα και η πλειονότητα των φορουμιτών θα χαρακτήριζε "υποτυπικό" ή "σαν αδέσποτο" ένα για σένα επαρκέστατο δείγμα. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μπορεί να κλονίσει τον εκτροφέα που έχει συγκεκριμένο όραμα, αλλιώς υποβαθμίζει τον εαυτό του σε κατα παραγγελία μοδίστρα.
Οπότε, τόσο χάλια που είναι ο εκτροφικός σκυλόκοσμος και τόσο κακό που κάνει στα σκυλιά, μια χαρά ξηγήθηκε το κράτος.
Η FCI είναι κυνολογικός internet explorer που προσπαθεί ακόμα να δικαιολογήσει πονηρο-ρομαντικά τα προγναθικά και τα ζαρωμένα με ατάκες τύπου "για να πιάνει τον ταύρο καλύτερα" "για να κυλάει το αίμα και να μην μπαίνει στα ρουθούνια" και άλλα επιστημονικά, την στιγμή που η κατάσταση πάει προς ανεξάρτητους ομίλους που ψάχνουν και το outcrossing και τον αθλητικό τύπο.
Άντε και στα δικά μας να ευχηθώ, μπας και προλάβουμε καμιά από τις εθνικές φυλές πριν γίνουν τελείως ξεφτιλίκια....
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.382
10.550
Athens
Συμφωνώ με τον @sea-mol και να συμπληρώσω πως, επειδή λέγεται ότι την ευθύνη την έχουν οι όμιλοι κάθε φυλής και η η ζήτηση του κόσμου, οι όμιλοι αποτελούνται από εκτροφείς άρα μιλάμε για το ίδιο πράγμα.

Η ζήτηση διαμορφώνεται από το τι προβάλλεται και πλασάρεται. Αν ο αγοραστής φτάσει να αποφασίσει για εκτροφέα, θα προσελκυθεί από τους εκθεσιακούς τίτλους, αυτούς βλέπει - αυτούς του πλασάρουν, αυτό θεωρεί σαν κριτήριο. Οι περισσότερες διαφημίσεις και αναγγελίες γέννας έχουν ένα σιδηρόδρομο από τίτλους βραβεύσεων και κάπου στο βάθος με ψιλά γράμματα ίσως τα της υγείας και όχι πάντα αι για τους 2 γεννήτορες.

Δεν είπε ποτέ κανείς "Ο τάδε έχει καλή γέννα" λόγω πιστοποιήσεων υγείας. Το "καλή γέννα" σχετίζεται συνήθως με εκθεσιακές επιδόσεις.

Κάποιοι που τους λέμε και άσχετους και "τριτοκοσμικούς" λένε τις εκθέσεις "καλλιστεία" - δεν πέφτουν και πολύ έξω με την ευρύτερη έννοια του όρου...

Παρένθεση σχετική/άσχετη:
Το πιο ζωηρό και αθλητικό γαλλάκι που έχω δει ήταν ένας γάλλος που είχα σε φιλοξενία πριν λίγα χρόνια, που ένας θεός ξέρει από που κρατούσε η σκούφια του, τον είχαν μαζέψει από το δρόμο. Αναπνευστικό "τούμπανο", τρελός, αθλητικός, πήδαγε εμπόδια σε απίστευτο ύψος, πιο μακρύς κα ψηλός από το κανονικό, πιο πολύ μούρη και 15 πόντους ουρά, είχε ...φασώσει και τις μισές σκύλες στην περιοχή του.
Αν διάλεγα ξανά, θα διάλεγα αυτόν. :ROFLMAO:
 
Last edited:


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
@sea-mol τι ακριβώς εύχεσαι για τις δικές μας φυλές; Νομοθέτηση από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης; (σε όλα τα υπόλοιπα συμφωνώ)
 
  • Like
Reactions: Vania


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
πολλά εύχομαι, από την παγκόσμια ειρήνη, μέχρι την κατάργηση των κουνουπιών, αλλά νομίζω μια ευρωπαική ντιρεκτίβα χωμένη σε κανονισμούς για ευζωία ζώων που να υποχρεώνει σε εξετάσεις δυσπλασίας, δεν είναι τοοοοοοσο ουτοπικο
 
  • Like
Reactions: Vania


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Δε θα διαφωνήσω σε μία ευρωπαική ντιρεκτίβα, αλλά έτσι κι αλλιώς αυτή θα αφορά σε όλες τις φυλές (λέμε τώρα). Το "άντε και στα δικά μας" με μπέρδεψε.
 
  • Like
Reactions: sea-mol


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.893
Aθήνα
Άλλο είναι είναι να διατηρείς ένα στοιχείο του τύπου μιας φυλής και άλλο είναι να το υπερτονιζεις.
Επίσης έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία εάν το τυπικό είναι ταυτόχρονα και προβληματικό (σε σχέση με την υγεία και την ευζωία).
Και αν όντως είναι προβληματικό, καίρια ερωτηματα είναι το πώς, το πότε και το γιατί προέκυψε.

Για παράδειγμα, εάν το 1900 μια βραχυκεφαλη φυλή είχε cfr 0.3 και στην πορεια έφτασε στο 0.1, προφανώς κάτι άλλαξε. Αναφέρομαι στο τι περιγράφει το πρότυπο.

Το γιατί εξαρχής προωθήθηκε αυτή η δυσμορφία, εάν έχουν πραγματική ιστορική βάση όλα όσα λένε για γατζωμα ταύρων κλπ, και δεν είναι αποκύημα της φαντασίας κάποιων για να δικαιολογησουν τα αδικαιολογητα, είναι άλλο τεράστιο θέμα.
Αυτό που λες Κώστα για την fci, ξεκίνησε από την εποχή δημιουργίας του kc και τους εκτροφεις, κριτές, συγγραφείς της εποχής.
Απαντήσεις για αυτά θα βρούμε (αν βρούμε ποτέ) σε βιβλία τουλαχιστον πριν από το 1850.
 
  • Like
Reactions: Vania and sea-mol